Okra
Okra cirkels


Printversie
Regiobedevaart Wervik - September 2017


De Okra Gewestbedevaart 2017 bracht honderden Okra-leden samen in de Sint-Medarduskerk in Wervik. De kerk is genoemd naar de heilige Medardus van Noyon. Medardus is de patroonheilige van de brouwers, de gevangenen, van de schermmakers en van de wijngaarden.
De kerk heeft een rijk interieur, ondanks plunderingen tijdens de Beeldenstorm en oorlogsgeweld. E.H. Quintelier, celebrant en samensteller van de viering bracht duiding rond het thema van de viering nl. “Wie zegt gij dat ik ben”. Na de stemmige eucharistieviering bracht de bus ons naar restaurant De Beiaard in Nieuwkerke. Daar werd een heel lekker menu geserveerd. De Beiaard bvba is een jong, dynamisch bedrijf, gelegen in het Heuvelland, aan de rand van de Kemmelberg.
Samen met een groep van ervaren medewerkers verzorgen zij onder andere dagreizen op maat, met een programma voor elk wat wils. Daarna ging het richting 't Kapelhof in Heuvelland-Nieuwkerke waar we een oesterzwam kwekerij bezochten. t Kapelhof is een landbouwbedrijf dat overgedragen is van generatie tot generatie. Het is gelegen in het uiterste hoekje van Vlaanderen, op 500 m van de Franse grens en op 300 m van Wallonië.
Het was oorspronkelijk een gewoon landbouwbedrijf met akkerbouw en veeteelt. Ondertussen zijn daar de tuinbouw en paddenstoelen bijgekomen.
Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen van oesterzwammen en shii-take.
In mei en juni vind je er heerlijke, zoete aardbeien. Vanaf mei oogsten ze vroege aardappelen. Bio-kippen en akkerbouw vullen het bedrijf aan. Een bezoekje aan ’t Kapelhof is een echte aanrader. Je maakt kennis met alle takken van het bedrijf en met de paddenstoelteelt.
In een korte film zagen we hoe oesterzwammen worden gekweekt en verhandeld. Dan kregen we een geleid bezoek aan het bedrijf zelf . De zeer sympathieke eigenaar gaf ons een schat aan informatie. Iedereen kreeg als cadeautje een halve kilo oesterzwammen , samen met 2 recepten. Via een ommetje naar De Zware Berg waar we een uurtje vrije tijd kregen, werd de dag afgesloten met een buffet, opnieuw in De Beiaard.
De buikjes waren goed en smakelijk gevuld. Iedereen was heel tevreden over de ganse daguitstap, en zo keerden we huiswaarts. Eenmaal op grondgebied Lovendegem, sprak voorzitter Jacky Wulgaert nog een welgemeend woord van dank uit aan allen die zich hadden ingezet om deze mooie dag te organiseren.

Verslag Linda Dobbelaere
Naar boven