Okra
Okra cirkels


Printversie
Regiobedevaart naar Hulst - 10 september 2015


Voor de jaarlijkse gewestbedevaart waren ze van heinde en verre gekomen: de ontelbare trefpunten van ons Okra Gewest. Aangevoerd door de vlaggendragers liep de Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst in een mum van tijd bomvol. Deze basiliek is een ware symfonie van licht en ruimte.
Ook Okra Trefpunt Lovendegem was met 45 leden naar de bedevaart gekomen. De bus bracht ons na de viering naar de Mariahoeve voor een lekkere boerenbroodjesmaaltijd met allerlei streekproducten en drank. Na de maaltijd reden we met een gids richting Hedwigepolder. Tijdens deze rit kregen we hierover uitvoerig informatie en zagen
de ontwikkeling van de Antwerpse haven en het ontpolderingsproject van de Hedwige-Prosperpolder. Met meer dan 900 bedrijven en zowat 150.000 directe en indirecte banen is de Antwerpse haven bepalend voor de welvaart van Vlaanderen. Op het bedrijfsterrein van Katoennatie in de Waaslandhaven is de eerste turbine van het nieuwe windmolenpark volledig klaar.
Tegen eind oktober moeten er in de haven vijftien windmolens op volle kracht draaien en stroom leveren aan zo'n 35.000 gezinnen. Op termijn komen er veertig tot vijftig windmolens in de Waaslandhaven. Eind 2012 is door het Nederlandse kabinet besloten om de Hertogin Hedwigepolder voor 2019 te ontpolderen. De ontpoldering van de Belgische Prosperpolder aan de Zeeschelde
wordt al voorbereid. Het Hedwige-Prospergebied grenst aan het Verdronken Land van Saeftinghe. De gezamenlijke oppervlakte van het te ontpolderen gebied bedraagt zo'n 500 hectare. De Hedwigepolder verandert binnenkort in een echt natuurgebied waarin getijden hun gang kunnen gaan. Het Rijk en de provincie Zeeland zetten de polder onder water, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt.
Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse haven.
Het Verdronken Land van Saeftinghe is een natuurgebied gelegen op de grens van Nederland en België. Het grootste deel van het gebied ligt in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen.
Dit 3580 ha grote schorrengebied op de linkeroever van het estuarium van de Westerschelde is het grootste brakwaterschor van Europa. Nadat we zoveel wijzer waren geworden door een schat aan informatie van onze uitstekende gids, keerden we terug naar Mariahoeve waar we een diavoorstelling kregen van alle activiteiten van dit familiebedrijf.
We besloten deze heerlijke dag met een pittig aperitiefje met bubbels en een hapje, gevolgd door een “boer”gondische boerenmaaltijd met soep en beenham in een overvloedig koud buffet. Een rijstpapje met bruine suiker was dan de ultieme afsluiter.

Linda Dobbelaere
Naar boven