Okra
Okra cirkels


Printversie
5-daagse busreis naar Sauerland


6 mei 2019

De morgenstond heeft goud in de mond! En dat was zeker het geval voor de 27 Okra reizigers die op 6 mei ll. stipt om 6u ‘s morgens vanuit Lovendegem vertrokken voor een 5-daagse reis naar Sauerland.

Bestuurslid Noël zorgde al onmiddellijk voor een aangename verrassing. Hij toverde 27 lekkere chocoladewafels uit zijn mouw voor onderweg. Langsheen Belgische en Duitse autowegen ging het richting Keulen voor een bezoek aan deze stad. De vele kilometers werden aangenaam en vooral leerrijk gemaakt door onze gids Patrick die ons allerlei informatie verschafte, nadat hij ons eerst wat liet rusten in de vroege uurtjes. Maar eerst was er een ontbijtstop in Aachen. In de resto Aachener Land-Süd konden we even de benen strekken en de innerlijke mens versterken met een stevig ontbijt. Dan ging het in één ruk naar Keulen. Keulen heeft een lange geschiedenis en is zéér bezienswaardig. Bij een bezoek aan deze stad mochten we de bekende Dom absoluut niet missen.
De Dom is de 3de grootste kathedraal ter wereld! Het duurde maar liefst 632 jaren om ze te bouwen.
Na het kerkbezoek wandelden we over de brug over De Rijn naar De Triangel.

Vanaf de Köln-Triangle, een 103 meter hoog kantoorgebouw met 29 verdiepingen en een observatieplatform meteen aan deoverkant van de rivier, zie je de
Dom zelf en talloze andere attracties. Keulen kent een aantal hoge gebouwen met een prachtig uitzicht over de stad. Behalve de imposante kathedraal, zijn er ook veel andere belangrijke attracties van de stad die goed vanaf de KölnTriangle te zien zijn. Zo ligt de beurs van Keulen meteen aan de andere kant van het spoor, terwijl de Hohenzollernbrücke over de Rijn ook moeilijk te missen valt.

Aan de westelijke oever van de rivier zijn verder de Grote Sint-Martinuskerk, de Rathausturm en het Kölner Hauptbahnhof goed zichtbaar. Verderop in de stad zijn onder andere de telecommunicatietoren de Colonius en de moderne KölnTurm te ontwaren.

Inmiddels was het al middag en tijd voor een vrije lunch, waarna we naar onze uiteindelijke bestemming reden nl. Schmallenberg naar ons hotel Alpine. Hotel Sauerland Alpin ligt in het groene landschap van het natuurreservaat Rothaargebirge en biedt ruime kamers en moderne recreatiefaciliteiten in de rustige buitenwijken van Schmallenberg.
Daar werden we sympathiek onthaald en kregen een welkomstdrink en een woordje uitleg over een aantal praktishe zaken. Dan de kamers opzoeken, valiezen leegmaken en allemaal opgefrist naar het restaurant. Waaaw! Wat een buffetten stonden daar klaar. Dat beloofde dus heel veel goeds voor ons verder verblijf. Een eerste volledig geslaagde dag.

7 mei 2019

Na het ontbijt startten we met een rondrit doorheen de mooie natuur van de regio. We reden naar Willingen, waar we een bezoek brachten aan een glasblazerij. In de Original Willinger Glasmanufaktur konden we meekijken over de schouders van de professionele glasblazers tijdens hun werk en maakten we mee hoe een gloeiende, 1.300°C hete glasmassa voor onze ogen vorm en kleur kregen. In het aanpalende winkeltje konden we de prachtige creaties bewonderen en ook kopen. We mochten er ook ons lunchpakket aanspreken.

In de namiddag ging het richting Winterberg waar we van het mooie uitzicht over de berg genoten vanaf de Kahler Asten Toren.
De 841,9 m hoge berg is de op twee na hoogste berg in het Rothaargebergte. Voor de durvers is er een mogelijkheid om de skischans te bezoeken. De St. Georg Skischans is het icoon van Winterberg. De springschans bevindt zich in de skiliftcarrousel. Er zijn geregeld wedstrijden en er wordt veelvuldig op getraind ‘Skiclub Winterberg’.
De schans wordt niet alleen ’s winters gebruikt maar ook in de zomer. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van skimatten. Dag 2 had ons ook veel moois en spectaculairs laten zien en we keerden terug naar het hotel.

8 mei 2019


Dag 3 bracht ons eerst naar Warstein voor een bezoek aan één van de grootste brouwerijen van Europa, de Warsteiner Brauerei. De brouwerij is in 1753 opgericht door de Zuid-Duitse familie Cramer. In 1986 deed Warsteiner, op kleine schaal, zijn intrede in de Nederlandse horeca. De brouwerij behoort sinds 2013 tot de top-40 van grootste brouwerijen in de wereld en heeft een productie van
4,56 miljoen hectoliter bier.
Eerst kregen we een film over alle wetenswaardigheden van de brouwerij. Gezeten in comfortabele zetels op een draaiend platform zagen we de geschiedenis van de brouwerij passeren en onder de projectieschermen stonden de oude machines en materialen ten toon gesteld.
Tijdens een rondrit in een speciaal treintje over het terrein van de brouwerij, kwamen we langs alle afdelingen waar de stappen van het brouwproces plaatsvinden. Tijdens de rit werd via tv-schermen in het treintje informatie gegeven over de processen van het bierbrouwen. Vooral het gerinkel van de duizenden flesjes tijdens het vullen, sluiten en etiketteren was een prachtige geluidservaring. Dit onnoemelijk groot bedrijf blonk van de netheid en het treintje bracht ons door heel de brouwerij, binnen en buiten.
Omdat we het nuttige ook aan het aangename mochten koppelen kregen we een kop hartige soep met een broodje en mochten we bierkes proeven. Heerlijk!
In de namiddag ging het naar de Möhnesee, een stuwmeer in het noordelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, ontstaan door de bouw van een stuwdam in de periode 1908-13 in de Möhne. Het stuwmeer ligt in de gemeente Möhnesee in het district Soest. De belangrijkste reden voor de bouw was de watervoorziening. Maar ook de energiebehoefte van
de opkomende industrie in het Ruhrgebied speelde een grote rol.
Er werden twee Kaplanturbines gemonteerd voor de elektriciteitsopwekking. Er staan nog steeds twee turbines opgesteld met een totaal vermogen van 7 megawatt. De jaarlijke electriciteitproductie ligt rond de 13 miljoen kilowattuur. Hier maakten we een boottocht op het grootste meer van het Sauerland, waarna we terugkeerden naar ons vertrouwd hotel.

9 mei 2019


Vandaag maakten we een uitstap naar Korbach, vroeger de hoofdstad van het vorstendom Waldeck. De gids loodste ons door de schilderachtige binnenstad met de indrukwekkende gotische hallenkerken en gotische pakhuizen, getuigen van een groot verleden. Al in de vroege middeleeuwen, beschreef een kroniekschrijver Korbach als ‘een belangrijke en welvarende stad,
dichtbevolkt, met imposante stadsmuren en vestigingwerken’. We reden verder naar Flechtdorf voor een bezoek aan de kloosterkerk met de twee torens. De kerk en conventsgebouw van de voormalige benedictijnse abdij uit de 12e eeuw vormen een uniek historisch monument! Helaas was het gebouw gesloten en reden we door naar Bad Berleburg voor een reis door de geschiedenis van de residentiestad.
We grepen de gelegenheid aan om een van de weinige nog door de eigenaars bewoonde kastelen in Westfalen te bezoeken.

Kasteel Berleburg is een van de weinige adellijke residenties in Duitsland die al 750 jaar door dezelfde familie wordt bewoond. Dit creëert een sfeer die het kasteel speciaal maakt en uitnodigt voor een bezoek.
Een rondleiding geeft je een kijkje in de balzalen, de Grote Zaal, de kapel en een aantal van de privévertrekken van de familie Sayn-Wittgenstein-Berleburg.
De reis neemt je mee naar het“Corps de Logis”, voltooid in het jaar 1733. De rondleiding vervolgt naar de sociale ruimtes tot aan het oudste deel van het kasteel. Daar kun je meer te weten komen over de lange familiegeschiedenis, de verbinding met de regio en de toewijding en inzet voor het land en de mensen.
Een terugkeer naar het kasteel is ook zeker de moeite waard, er is altijd wel iets nieuws te zien!
De ambiance van het kasteel biedt ook een stijlvolle locatie voor concerten, georganiseerd door de culturele gemeenschap Berleburg. Indrukwekkend is het kerstseizoen, en dan met name de kerstboomtour in het kasteel.
Gravin Marie Esther Polyxena van Wurmbrand-Stuppach alias Gabriele Rahrbach biedt een exclusieve rondleiding in het barokke kasteel, elke eerste zondag van de maand op afspraak. Aansluitend geeft ze je ook een kijkje in de "Schloss-Schänke". De trouwzaal in de Orangerie vormt een feestelijke omgeving voor bruiloften. Onder de indruk van zoveel schatten en curiosa keerden we terug naar hotel Alpine.

10 mei 2019

Na het laatste ontbijt en koffers naar de bus brengen, reden we via de Duitse autobanen naar Dortmund We brachten een bezoek aan deze stad met zijn kluwen van winkelstraten en erfgoed. Dortmund is misschien niet de eerste plaats die je te binnen zal schieten als je denkt aan je volgende vakantie. Maar eerste indrukken zijn zelden juist en laat dat nu ook voor Dortmund het geval zijn. De stad ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en is een stad die niet stil staat. In de periode van het Pruise Rijk werd het een belangrijk punt voor kolen en staal en door dit industriële karakter was de stad van groot belang tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Maar dit had gevolgen. Grote delen van de stad werden plat gebombardeerd en verschillende gebouwen vernietigd. Op de plaatsen die ze achterlieten werden parken gebouwd waardoor Dortmund nu bekend staat als de groene metropolis van Noordrijn-Westfalen . Bijna de helft van de oppervlakte bestaat immers uit waterwegen, bossen en parken. Na nog een laatste vrije lunch, vertrokken we helaas voor het laatste traject van onze reis nl. naar Lovendegem.

Via het Ruhrgebied en Zuid-Limburg bereikten we na nog een korte stop in een KFC Resto, vlot en veilig onze thuis.

Noël bedankte op de bus nog eens heel speciaal onze sympathieke en zeer deskundige gids Patrick en de ervaren chauffeur Adriaan van Diederik reizen.


In naam van de Okra reizigers ook een special dank aan Noël die zich telkens ontfermde over enkele reizigers die iets minder “te been” waren. Hij maakte met hen dan een kleine wandeling en/of ging gezellig iets met hen drinken.
Ook nog een woordje over het weer: hoewel we in Duitsland waren leek het weer op een typisch Belgisch weerbericht:

bewolkt tot betrokken – matige tot krachtige wind – hier en daar een bui-af en toe zon.
Maar wonder boven wonder als er al wat kleine neerslag viel, dan zaten wij juist in de bus of in een gebouw.
Ook een schitterend rapport voor het hotel. Overvloedige, smakelijke bufetten – mooie nette kamers – leuke ontspanning met de Bingo en de dansavond.

We zullen flink uit onze pijp moeten komen om over twee jaar een even mooie reis uit onze OKRA-hoed te toveren. Maar Okra Lovendegem staat altijd garant voor mooie reizen.

Verslag Linda Dobbelaere

Naar boven