Okra
Okra cirkels


Printversie
OKRA LOVENDEGEM WAS IN VORST-NATIONAAL

Een ervaring om nooit te vergeten

De nationale koepel vergast zijn Okra-leden tweemaal per jaar op een muzikaal hoogtepunt. In het voorjaar bijvoorbeeld verzamelen duizenden Okra´s in het Antwerps Sportpaleis voor een voorstelling van Nekka's "Houden Van…". Okra Lovendegem is er telkens getuige van hoe een keur van rasartiesten hoogtepunten brengt uit de Vlaamse populaire muziekgeschiedenis.
Een tweede hoogtepunt wordt gevormd door de in het najaar geprogrammeerde voorstellingen van het Strato-Vani orkest. Dit 26 koppige orkest samengesteld uit het kruim van de Belgische beroepsmusici slaagt er al jaren in duizenden Okra's te begeesteren met hun mix van intieme nummers, wereldmelodieën en meezingers gebracht door het kruim van de Vlaamse zangers. Strato-Vani vaart een eigen unieke koers en begeleidt zijn toehoorders telkens op een muzikale reis doorheen het Vlaanderen van onze (nabije…) jeugd.
Okra Lovendegem was op 10 november laatsleden aanwezig in de zo goed als uitverkochte concertzaal Vorst-Nationaal (capaciteit 8000 plaatsen). Alleen al uit de Okra regio Gent waren 12 bussen vertrokken met in totaal 700 Okra's. Het spreekt vanzelf dat dit enorme organisatieproblemen meebrengt al was het maar om de uit gans Belgi… toegestroomde bussen veilig doorheen Brussel te loodsen. Maar met de hulp van motorrijders van de Brusselse politie die ons vanaf Ruisbroek escorteerden lukte dit wonderwel (s'avonds hebben ze ons terug tot buiten Brussel begeleid).
In een prachtig decor en in een vloeiend samenspel van licht en klank, in een afwisseling van intieme momenten en uitbarstingen van muzikaal geweld, van ingetogen luisteren en collectief meezingen, voerde Strato-Vani ons langs 60 jaar Vlaamse muziekgeschiedenis.
Het close-harmony kwartet "De Bakelietjes" bracht ons met een lach en een traan terug naar wat onherroepelijk voorbij is. "Zwei kleiner Italiener" uit de jaren vijftig maar ook mijn persoonlijke favoriet "Het Dorp" passeerden de revue. Ze deden mij denken aan de Pointer Sisters zoals ik mij die herinner uit mijn jeugd. De Gentse harpiste van wereldniveau Janu en onze minister van Staat Willy Claes ontroerden door hun virtuositeit op respectievelijk de harp en de piano. Het natuurtalent Udo, winnaar van X factor editie 2005, bracht naast het eigen swingende werk ook "Ik mis je zo" van Will Tura. Chris van Tongelen acteur, musical-ster en geboren entertainer bracht de zaal tot het kookpunt met zijn medley van Vlaamse en Nederlandse meezingers. De zaal klapte, danste, wuifde, wiegde en zong, stond op stoelen en zwaaide met zakdoeken en sjaals. Ik heb echt niet gemerkt dat Okra's eigenlijk ouderen zijn.
Natuurlijk waren er ook de individuele orkestleden die een staaltje brachten van hun kunnen. De saxofonist bracht een briljante versie van "Yakety Sax", de accordeonist mocht natuurlijk niet achterblijven en bracht de klassieker "Circus Rens" gevolgd door een sprankelende Radetsky Mars door het volledige orkest. De Wiener philharmoniker (Nieuwjaarsconcert weet U wel…) zou het niet beter kunnen!
En dan was er natuurlijk de finale waarbij Jo Vally live, in een begeesterend samenspel met het orkest, een aantal nieuwe nummers bracht maar ook teruggreep naar zijn bekende repertoire waarbij het duidelijk was dat de zaal aan een intro genoeg had om uit volle borst mee te zingen.
Het werd een memorabele namiddag, en… Okra Lovendegem kijkt al uit naar de editie 2009!
(T.M.)

Naar boven