Okra
Okra cirkels


Printversie
Okra Lovendegem proeft cultuur - 11 juni 2010


IMG_3158
Eind juni 2010 is het 50 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd en dat België zijn kolonie kwijtspeelde. Voor velen onder ons is deze periode levende en tastbare geschiedenis.
Die begon op de lagere school waar we leerden hoe het kleine België dankzij het tachtig keren grotere Congo met zijn rijkdom aan ertsen en mineralen, met zijn diamant- en goudmijnen tot een der rijkste landen ter wereld kon uitgroeien.
IMG_3159
Congo was alomtegenwoordig. Iedere gemeente kende wel een aantal kolonialen, missionarissen of missiezusters. Onze nationale scheepvaartmaatschappij, de CMB, had met zijn congoboten klokvaste verbindingen tussen Antwerpen en Matadi en Boma. Onze luchtvaartmaatschappij Sabena, vloog bijna uitsluitend op Congo. Missiepaters in hun wit habijt en tropenhelm gaven in onze parochiezalen voordrachten of verkochten prachtig gesneden
IMG_3160_1
ivoren beeldjes, houtsnijwerk of naïeve schilderijtjes van Congolese schilders.
En plots was Congo niet meer van ons. Op een paar jaar tijd verloor België zowel Congo als zijn twee mandaatgebieden in Afrika, Rwanda en Burundi. In de periode na de onafhankelijkheid was de relatie met onze voormalige kolonie er een van vallen en opstaan.
Er waren rellen en bloedige opstanden, er waren afscheidingen (Katanga).
IMG_3161_1
De Belgische regering moest herhaalde malen tussenkomen om gegijzelde landgenoten te gaan bevrijden.
Er waren infiltraties of pogingen daartoe van vreemde mogendheden. Het land kende nadien een aantal staatsgrepen en zijn leiders handelden niet altijd in het belang van zijn burgers. President Mobutu Sese Seko wou met zijn Congo terug naar de authenticiteit van dit evenaarsland: hij wijzigde de naam in Zaïre en alle steden kregen de naam terug die
IMG_3169_1
ze voor de koloniale tijd hadden gehad. Leopoldstad werd Kinshasa en Stanleyville werd terug Kisangani. Op dit ogenblik heet onze voormalige kolonie Democratische Republiek Congo.
IMG_3170
Voor Okra-Lovendegem leek deze verjaardag een geschikt moment om een bezoek te brengen aan het Koninklijk Museum van Midden Afrika in Tervuren voorafgegaan door een bezoek aan twee bouwwerken en musea die deel uitmaakten van het opzet van Leopold II om tussen het koninklijk paleis in Brussel en het
IMG_3196
Afrikamuseum een verbinding te maken die kon wedijveren met de mooiste lanen van Parijs. Vanaf de Wetstraat kon men in één rechte lijn de Triomfboog in het Jubelpark bereiken. Verder liep de weg tussen het groen langs een hippodroom (Stokkel) en een golfterrein om te eindigen aan een vijverpartij en park die aangelegd zijn rondom het museum van Midden Afrika. Naast de weg en tussen het groen werd een tramlijn aangelegd die een rechtstreekse verbinding vormde tussen het
IMG_3197
centrum van Brussel en het Congomuseum.
Op 11 juni 2010 werd de bestendige collectie van het museum aangevuld met drie tijdelijke tentoonstellingen namelijk met een tentoonstelling specifiek over de Congostroom, een tweede die de onafhankelijkheid behandelt en een derde die het leven in Zaïre na de onafhankelijkheid toont.
Onze gidsen lieten ons kennismaken met het immense Zaïre wiens geschiedenis
IMG_3208
onlosmakelijk verbonden is met onze eigen geschiedenis: gedurende 23 jaar, tot 1907, als persoonlijk wingewest van Leopold II, nadien, tot juni 1960, als Belgische kolonie en later soms als bevoorrechte, soms als verguisde partner.
In de voormiddag bezocht de helft van de groep het Legermuseum terwijl de rest het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark (cinquantenaire) bezocht.
IMG_3213_1
IMG_3214_1
IMG_3215
IMG_3220_1
IMG_3232
IMG_3235_1
IMG_3237_1
Beide musea, beiden ook wetenschappelijke instellingen, zijn slecht bekend bij het publiek alhoewel zij beiden door de omvang en de verscheidenheid van hun collecties tot de Europese top behoren.
IMG_3238_1
IMG_3239_1
Vóór ons avondmaal in de Oude Brouwerij van Affligem konden de liefhebbers nog even genieten van een verkenning van het park en de vijvers rond het museum.
Deze uitstap was volgens de deelnemerseen prachtige en verrijkende ervaring. (T.M.)
IMG_3240_1
IMG_3242
IMG_3244_1
IMG_3245
100_8325
100_8327
100_8329
100_8330
100_8346
100_8356

Naar boven