Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 01
oktober 2013


A. Regio-bedevaart in Antwerpen

Dinsdagmorgen 10 september verzamelden 44 leden van Okra Trefpunt Lovendegem aan de sporthal om daar te vertrekken naar de Regiobedevaart van Okra Midden-Vlaanderen.

De weergoden waren ons allesbehalve goedgezind want het regende af en toe flink. Zelfs een bliksemschicht en een donderslag beloofden niet veel goeds wat het weer betreft. Maar goed, eenmaal in de bus was het lekker warm. Hoe meer we de stad Antwerpen naderden, hoe meer de zon kwam priemen door het wolkendek.

In Antwerpen werden we al onmiddellijk verrast door de pracht van de Sint-Pauluskerk. Zo’n mooie kerk en dat in zo’n heel gewone straat in de grootstad dat was echt verbluffend! Vanuit alle hoeken van onze regio stroomden de mensen toe en algauw was de ruime kerk goed gevuld. Het werd een heel mooie, aangrijpende viering waarin we ook veel te weten kwamen over de heilige Paulus, patroonheilige van deze kerk.

Na de plechtige dienst ging het richting Jachthavenweg voor een zeer lekkere 3-gangenmaaltijd in restaurant “De Molen”. Daar werden we weer wat gepest door de weergoden. Maar dat slikten de meesten gauw door met een lekker aperitiefje gevolgd door een meer dan uitstekende maaltijd.

De volgende stop in ons programma was een bezoek aan de alom bekende likeurstokerij Elixir d’Anvers. Een prima gids ontving ons eerst in het authentieke directiebureel uit 1894 in Neo Vlaamse Renaissancestijl. We kregen er het verhaal van de familie de Beukelaer vanaf de opstart van het bedrijf tot de huidige werking. Tijdens de rondleiding in het bedrijf kwamen we al een en ander te weten over het fabriceren van de lekkere Elixir maar het tofste waren wel de proevertjes en enkele recepten voor cocktails die we kregen.

Al een klein beetje moe, maar méér dan voldaan zetten we koers naar onze laatste stop in St-Niklaas waar we nog twee belegde boterhammen kregen met koffie. Daarbovenop verraste Okra Lovendegem ons met een extra gratis consumptie.

Om de tijd wat te doden in de bus had onze vriend Noël Van Acker een kleine kwis georganiseerd. Daaruit bleek dat de Elixir de meesten wel had goed gedaan want velen scoorden hoge punten! En zo kwam een einde aan een heel mooie uitstap. Dank je wel OKRA LOVENDEGEM!


B. Caravaggio en de St.Paulus
     De Antwerpse Sint-Pauluskerk ligt in het oude stadscentrum, op een steenworp van de rivier de Schelde, in de stadswijk waar vroeger de zeelui woonden. De kerk is oorspronkelijk een dominicaner kloosterkerk uit de 16e eeuw en verving vanaf 1517 een gebouw dat al in 1276 was ingewijd. Hij is grotendeels gebouwd in laat-gotische stijl. De kerk bezit een, haast Overdadige hoeveelheid kunst, schilderijen van grote meesters (o.a. Rubens)en prachtig houtsnijwerk. Een van de schilderijen is van Caravaggio, dat wil zeggen een kopie van een schilderij van Caravaggio. Maar ooit hing er het echte schildeij, Madonna van de rozenkrans. Het enige schildeij van Caravaggio in de Lage Landen.

C. Invriezen: zo hoort het

 

Wie slim is kijkt vooruit en vriest verse groenten en fruit in om er ook later nog van te kunnen genieten. De voedingswaarde van diepgevroren groenten en fruit is vergelijkbaar met die van verse producten, op voorwaarde dat de voedingsmiddelen correct worden ingevroren.     Diepvriezen is gebaseerd op 2 principes
1. De zeer lage temperatuur (-18°C of lager) verhindert de groei van micro-organismen en vertraagt de enzymatische activiteit en andere biologische processen zoals oxidatie in de cellen van het ingevroren voedingsmiddel.
2. Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien. De biochemische processen die van water afhankelijk zijn, worden door diepvriezen eveneens tot stilstand gebracht.

Bewaartijd
De bewaartijd van producten wordt behoorlijk verlengd door ze in te vriezen. Toch is ook hierdoor een product niet onbeperkt houdbaar. Diepvriezen zet de bederfbevorderende factoren op een laag pitje maar schakelt ze niet definitief uit. Zodra de temperatuur stijgt, ontwaken de micro-organismen uit hun schijndood en kunnen de enzymen en andere biologische processen hun vernietigende werk opnieuw versneld verder zetten. In de huishoudkeuken is alleen door en door verhitten (tot 75°C in de kern) effectief om deze processen te inactiveren.
Bewaarprocessen moeten niet alleen een goede hygiëne beogen, maar ook een optimaal behoud van kwaliteit. Beide parameters worden zowel tijdens het invriezen als tijdens het ontdooien beïnvloed.

Invriezen
De kwaliteit wordt bepaald door de grootte van de ijskristallen die bij vriestemperaturen worden gevormd. Hoe sneller het invriesproces, hoe kleiner de gevormde ijskristallen. Naarmate de ijskristallen groter worden, kunnen zij schade toebrengen aan celmembranen en de broze celwanden doorprikken. Het celvocht waarin zich vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en smaakstoffen bevinden, loopt uit de cel en bevriest vervolgens langzaam buiten de cel. Bij het ontdooien zal al dat kostbare vocht, ook drip genoemd, met het dooiwater weglopen (zie verder bij ontdooien). Daarnaast verliest het product ook aan smakelijkheid en uitzicht door dit extra vochtverlies tijdens het ontdooien. Zeker vis en vlees worden zo droger en taaier. De drip kan worden verminderd door het invriesproces te versnellen. Als de kern van een product niet voldoende snel afkoelt, kunnen zich hier bovendien micro-organismen blijven vermeerderen tot wanneer de kern bevriest. Tijdens of na het ontdooien zal deze toegenomen biomassa opnieuw verder uitgroeien.

Invriestips
• Invriezen moet gebeuren bij -24°C, de bewaartemperatuur bedraagt -18°C. Bij sommige diepvriezers kan de capaciteit tijdelijk worden verhoogd om het invriezen te versnellen. Controleer of uw diepvriezer naar behoren werkt. Leg een thermometer in het vriesvak en kijk de temperatuur na.
• Ga uit van verse producten van eerste kwaliteit.
• Blancheer verse groenten voor ze in de diepvriezer gaan.
• Koel warme producten snel af voordat u ze in de vriezer plaatst (bijvoorbeeld door de pan/schaal in een bak met ijs te zetten).
• Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal.
• Ga hygiënisch te werk.
• Maak kleine, platte pakketjes met zo weinig mogelijk lucht (maximaal 1 kg of 1 liter). Zo kan de koude sneller tot de kern doordringen en wordt ook vriesbrand vermeden. Vriesbrand ontstaat door verdamping van ijskristallen aan het oppervlak. Hierdoor worden zowel de structuur als de smaak van het product aangetast.
• Vries niet te grote hoeveelheden in één keer in.
• Voorzie elk diepvriespakje van een datum.
• Magere producten en geblancheerde groenten bewaren 8 tot 9 maanden; vette producten zoals boter en vette vis slechts 2 tot 4 maanden; bereide gerechten bewaart u beter niet langer dan 3 maanden in de diepvriezer
. • Vries producten die al eerder bevroren zijn geweest, niet opnieuw in.

Nooit opnieuw invriezen
Twee maal invriezen betekent ook twee maal ontdooien en opwarmen. Tijdens dit proces zal het aantal bacteriën uiteindelijk zeer sterk zijn toegenomen met alle extra risico’s op een voedselvergiftiging van dien. Daarnaast verliest een product bij ontdooien vocht waardoor het indroogt. Bij een tweede keer ontdooien gebeurt dit nogmaals wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt.
Dit fenomeen kan zich ook enigszins voordoen wanneer we nonchalant diepgevroren producten inkopen. Bij de aankoop van diepgevroren producten wordt de koeling van het product onderbroken zodra het product uit het schap wordt gehaald. Naarmate het product langer ongekoeld is, zal de temperatuur ervan meer toenemen. Deze temperatuurstoename stelt micro-organismen in staat om uit verder te groeien waardoor de kans op infectieuze hoeveelheden toeneemt. Als diepgevroren producten opwarmen, komt er bovendien vocht of drip vrij. Om te vermijden dat aangekochte diepvriesproducten ontdooid zijn vooraleer thuis te komen, moeten ze als laatste uit het schap worden gehaald. Een eenvoudige manier om de temperatuurstijging te beperken, is altijd een koeltas gebruiken. Na aankoop moeten diepvriesproducten zo snel mogelijk in de diepvries worden gelegd.

Groenten blancheren

     Ter voorbereiding van het invriezen moeten groenten worden geblancheerd. Dit om het verlies aan vitaminen en kleur onder invloed van de inwerking van enzymen te beperken. Het voedsel wordt een tweetal minuten in kokend water ondergedompeld om de aanwezige enzymen te inactiveren. Vervolgens worden ze kort met koud water afgespoeld om het kookproces stop te zetten en verdere verslapping van het weefsel tegen te gaan. Groenten zijn beter bestand tegen invriezen dan vruchten, te meer omdat we ze in het algemeen na ontdooiing door middel van koken zachter maken. Fruit eten we liever stevig en ongekookt. Vruchten worden daarom zelden geblancheerd. De door enzymen veroorzaakte bruine verkleuring van ingevroren vruchten kan worden voorkomen door ze onder te dompelen in een suikeroplossing en/of ze met ascorbinezuur (vitamine C) te behandelen.


Ontdooien
Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien. Diepgevroren vlees of vis moeten worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur gaat de ontwikkeling van micro-organismen razendsnel en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er bovendien vocht vrij (drip). Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit. Dit vocht vormt bovendien een rijke voedingsbodem voor bacteriën. Hoewel de besmetting in het begin laag is, zal het aantal bacteriën snel toenemen tijdens het ontdooien. Leg bevroren vlees of vis altijd op een bord of in een bakje om te voorkomen dat de drip in de koelkast of de magnetron lekt en zo mogelijk andere voedingsmiddelen besmet. Dek het geheel af zodat het vlees zelf ook niet kan worden besmet. Spoel na het ontdooien de drip van het bord af met heet water en spoel ook de gootsteen na.

Een praktisch nadeel van het ontdooien in de koelkast is dat het langzaam gaat. Haal het vlees of de vis daarom al de avond voor het wordt bereid uit de diepvriezer. Wanneer het product wordt ontdooid in de magnetron moet het meteen daarna ook worden bereid.
Bron: gezondheid.be


D. Omnipas 65+ (voor inwoners van het Vlaams Gewest)

Bent u 65 jaar of ouder en bent u in het Vlaams Gewest gedomicilieerd, dan ontvangt u in de week vóór uw 65ste verjaardag uw gratis Omnipas 65+. Hiermee neemt u gratis onze bussen en trams.
Met uw Omnipas 65+ mag u bovendien gratis 4 kinderen van 6 tot en met 11 jaar meenemen. Wist u dat u de drukte ontloopt als u buiten de ochtend- en avondspits (van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur) reist? Tijdens de daluren zijn onze voertuigen minder druk bezet.
Hoe aanvragen?
Als u in Vlaanderen gedomicilieerd bent, krijgt u ten laatste een week vóór uw 65ste verjaardag uw Omnipas 65+ toegestuurd. Bent u 65 jaar of ouder en hebt u nog geen Omnipas 65+ ontvangen? . Contacteer dan de dienst Abonnementen van De Lijn.
Hoe gebruiken?
De Omnipas 65+ hoeft niet ontwaard te worden in de ontwaarders. Dit wil zeggen dat u gewoon kunt opstappen. Bij het opstappen moet u uw Omnipas 65+ laten zien aan de chauffeur. Daarna kunt u gewoon plaatsnemen in het voertuig.
Strikt persoonlijk
De Omnipas 65+ is een vervoerbewijs op naam en is dus strikt persoonlijk: alleen de houder mag het gebruiken. Onze controleurs en chauffeurs controleren regelmatig de geldigheid van de vervoerbewijzen. Bij elke controle moet u uw Omnipas 65+ en uw identiteitskaart tonen.
Verlengen
op uw Omnipas 65+ staat ofwel als einddatum 31 december 2012, ofwel de vermelding 'geldig tot herroeping' (als u uw abonnement kreeg in 2013). In beide gevallen geldt dat u uw huidige kaart mag blijven gebruiken tot u van ons een uitnodiging krijgt om een nieuwe kaart aan te vragen.
Niet ontvangen of verloren
Als u uw Omnipas 65+ nog niet hebt ontvangen op uw 65e verjaardag, contacteert u de dienst Abonnementen van De Lijn. We doen dan het nodige om uw Omnipas 65+ zo snel mogelijk toe te sturen. Als u reageert binnen de maand na uw verjaardag, zullen we het duplicaat gratis opsturen. Ook bij verlies of diefstal van uw Omnipas 65+ neemt u voor een duplicaat best zo snel mogelijk contact op met onze dienst Abonnementen. De prijs van een duplicaat bedraagt 10 euro, ongeacht het aantal duplicaten dat u al hebt aangevraagd.


E. Reizen in Brussel (MIVB) of Wallonië (TEC)

Brussel (MIVB)
Sinds 1 mei 2013 moet u een vervoerbewijs kopen zoals een biljet of een abonnement (60 euro per jaar) als u met de MIVB wilt reizen. Mensen met een Omnio-statuut krijgen een gratis abonnement. Voor meer informatie over de tarieven kunt u terecht op de website van de MIVB.
Wallonië (TEC)
Sinds 1 juli 2013 moet u een vervoerbewijs kopen zoals een biljet of abonnement (36 euro per jaar) als u met de TEC wilt reizen. Mensen met een Omnio-statuut krijgen een gratis abonnement.


F. 19 september laatste fietstocht 2013

Ondanks een dreigend wolkendek konden onze fietsers hun laatste fietstocht van het seizoen droog beëindigen. Zoals het jaarlijks past werd deze afgesloten met een gezellig samenzijn, ditmaal in het Tempelhof. Na het aperitiefje kon iedereen aanschuiven aan het buffet met smakelijke beenham met frietjes, aangevuld met groenten en een paar sausjes.
Een woordje van dank aan de mensen die instonden voor het uitstippelen van de mooie fietstochten in 2013 en hun wegkapiteins konden niet ontbreken.


G. Overzicht abonnementen openbaar vervoer


H. Herfstfeest OKRA 1 Oktober 2013

Traditioneel in oktober organiseert Okra zijn jaarlijks “Herfstfeest”. Een gezellige bijeenkomst van de leden waarop het afgelopen werkjaar nog eens wordt overlopen en de verwachtingen voor het nieuwe worden voorgesteld.
Het spreekt vanzelf dat bij het binnenkomen iedereen werd vergast op een lekkere aperitief die ervoor moest zorgen dat de honger nog meer werd aangewakkerd.
Na een passende bezinning door onze Pastoor Daniel werd door de Voorzitter het voorbije jaar overlopen.
Een jaar dat niet zo gauw zal worden vergeten. Als voornaamste zaken was er de reis naar Traben-Trarbach van 13 tot 17 mei. 47 Okra leden konden er een ganse week genieten van de gezellige Moezelsfeer, van de lekkere wijn en van de leerrijke bezoeken.
Dan waren er de verschillende mooie fietstochten en wandelingen die spijtig genoeg niet altijd de weergoden aan hun zijde hadden. Toch een gezellige ontspanning die door onze leden zeker gesmaakt werd.
Op 6 augustus, na een moedige strijd ging zacht en rustig, onze Ere-voorzitter, Tony, van ons heen. Een zware aderlating zowel voor Okra Lovendegem als voor Okra Midden-Vlaanderen en Okra Nationaal. Tony was een bezige bij die zich tomeloos inzette voor zijn medemensen. Vanaf nu zullen we het spijtig genoeg zonder hem moeten doen.
Op het Herfstfeest worden ook de kampioenen van het kaarten gehuldigd. Ook dit jaar waren wij gelukkig volgende kampioenen te kunnen huldigen : bij het bieden : Denise Barbier bij de vrouwen en Jerome Stofferis bij de mannen. Bij andere kaartspelen waren het bij de vrouwen Angèle Samaes en bij de mannen Adelin De Jaeger. Onze twee mannen konden spijtig genoeg niet aanwezig zijn en hun geschenk zal hen later worden overhandigd.
Er werd eveneens hulde gebracht aan de wegkapiteins van de fietstochten. Ook zij verdienen in de hulde betrokken te worden omdat zij, samen met Julien, de organisator, onze fietsers steeds veilig over de Vlaamse wegen loodsten
Het was intussen ruim het middaguur voorbij en traiteur Speeckaert en zijn team serveerden ons eerst een warme champignonroomsoep en daarna een lekker varkenshaasje met mosterdsaus. Afgesloten werd er met een aangename kop koffie verzegeld van een overheerlijk taartje. Een geslaagde maaltijd die ieders goedkeuring kon wegdragen.
Met een tombola tussendoor met prachtige fruitmanden en lekker geurende hammetjes als prijs, werd het eerste deel afgesloten en had Roland intussen zijn “muziekorgel” klaar gezet.
Onder zijn meeslepende muziek en gekende meezingers werd het feest op gang getrokken. Af en toe was het drummen op de dansvloer en iedereen deed er al het mogelijke aan om zijn beste beentje voor te zetten.
De Okra bestuursleden hadden de handen vol om de gevraagde bestellingen van drank tijdig klaar te hebben en het aan de man/vrouw te brengen. Een gehaast gewriemel van glazen en flessen die via de tussentoog op tafel bij de leden terecht kwamen. Toch wel een speciale vermelding voor deze mensen die zich zo inzetten en het beste van zichzelf geven voor onze leden.
Niet alleen diegenen die voor en achter de toog stonden verdienen een vermelding, maar evengoed diegenen die zich het ganse afgelopen jaar onbaatzuchtig hebben ingezet voor onze leden. Zonder deze mensen zou het niet mogelijk zijn zoiets te organiseren en in stand te houden.
Uiteindelijk om 18 uur rolde het laatste liedje uit de boxen van de muziekinstallatie en konden onze leden terug huiswaarts.
Het is een zeer geslaagd “Herftfeest” geweest die, zoals de traditie het wil, voor iedereen dat heeft geboden wat men ervan verwacht had.
We sluiten een turbulent jaar af en verzamelen al onze krachten om van het nieuwe werkjaar 2013-2014 een gelukkig en aangenaam jaar te maken waarbij nieuwe initiatieven zullen worden genomen om onze leden blij te verrassen en hen te laten genieten van een aangename sfeer binnen onze vereniging.


I. Opendeur namiddag bij OKRA Trefpunt Lovendegem

Opendeur namiddag bij OKRA Trefpunt Lovendegem was een schot in de roos!
Op dinsdagnamiddag 8 oktober zette Okra Trefpunt Lovendegem zijn deuren wagenwijd open in het Tempelhof, Tulpenstraat 11. Aan alle geïnteresseerde “nog-niet-leden” werd er een info gegeven over de werking van Okra Trefpunt Lovendegem.
De bestuursleden stonden er klaar met alle informatie en documentatie. Om het gezellig en aangenaam te maken werd iedere bezoeker verwend met twee gratis pannenkoeken en een lekkere koffie. Terzelfdertijd ging de gewone kaarting door en de kaarters mochten ook meegenieten van het lekkers. We konden 14 nieuwe Okra-leden inschrijven. De namiddag was dus een groot succes.
Dank aan de bestuursleden die hun beste beentje voorzetten en welkom aan de 14 nieuwe leden!.


J. Budgetvriendelijke uitstap naar Leuven - 15 oktober 2013

Onze zenuwen waren wel een beetje gespannen, want we zouden met 46 leden een trip met bus en trein maken naar Leuven.
Gelukkig hadden we twee vertrektijden om de bus te nemen en konden zo vermijden dat zoveel personen ineens op de bus zouden stappen. Toeval of niet, de groep was netjes in twee gedeeld en rond 9 u stond iedereen braafjes in de aankomsthal van Gent St Pieters. Op perron 9 vertrok de trein met vertraging richting Leuven. We hadden voorbehouden plaatsen maar de wagon waar die voorzien waren hing vooraan en wij stonden teveel naar achter. Een beetje lopen dus en een fluitende treinbegeleider joeg ons de trein op.
Met kwartier vertraging in Leuven en die achterstand zouden we de ganse dag met ons meeslepen. Toch wel een eindje wandelen van het station naar het Stadhuis waar de twee gidsen ons rondleiden in het Stadhuis en de St Pieterskerk. Deze laatste was nog niet volledig gerestaureerd en nog heel wat bezienswaardigheden waren nog ingepakt. De zalen in het stadhuis waren echt mooi vooral de raadszaal was een pareltje. We bezochten vol bewondering ook het kabinet van de burgemeester, Louis Tobback We hadden al behoorlijk wat meters in de benen en de honger liet zich voelen. In Salons Georges werden we vergast op een lekkere pompoen/tomaten soep, een heerlijk varkensgebraad met kroketten en erwten en daarna een reuze bol ijs met slagroom. Meer dan voldoende om onze honger te stillen.
De bus op naar UZ Gasthuisberg waar we eerst een filmpje kregen over de verschillende activiteiten binnen het ziekenhuis vergezeld van deskundige uitleg van de gids.
Dan maar onder begeleiding een rondgang binnen het ziekenhuis. Trappen, gangen, wachtzalen, keuken, onderzoekskamers…we kregen echt een kijkje in het ziekenhuisgebeuren. Vanop de hoogste verdieping konden we ook de geplande uitbreidingswerken zien. Echt spectaculair. We hadden zeker “ons kilometers” afgelopen en waren wel toe aan een beetje rust. Met de bus dan terug naar het centrum waar we in Huisbrouwerij Domus twee lekkere broodjes met ham/kaas en koffie konden verorberen. De duisternis begon intussen in te vallen en we vingen onze “laatste mars” aan richting station waar de trein, ditmaal perfect op tijd, zijn intrede deed in het station.
Opnieuw voorbehouden plaatsen, betekent zeker zitplaatsen. Nu konden we merken wat het moet zijn iedere dag met de trein te pendelen toen we al die andere reizigers, die geen zitplaats hadden, zagen zoeken naar een nog vrije plaats.
Wat we de ganse dag nog niet hadden gezien, zagen we toen we in Gent St Pieters aankwamen : het regende. Geen plensbui maar toch voldoende om een regenscherm te gebruiken.
Lang moesten we niet op de bus wachten, maar zoals het meestal met het openbaar vervoer gaat, de bus was ook niet op tijd.
Moe maar voldaan en gelukkig met wat we hadden gezien, vingen we onze terugreis naar Lovendegem aan. Ik ben er vast van overtuigd dat iedereen, op misschien enkele uitzonderingen na, een vredige en welverdiende nachtrust heeft gehad.
Een mooie uitstap die door iedereen werd gesmaakt en voor wie het mooie Leuven nu geen volledig onbekende meer is.


K. Waarheen de komende weken

November 2013
Maandag 4 november: Turnen voor Senioren in Kerkelare
Maandag 4 november: Okra wandeling
Maandag 11 november: Okra wandeling
Dinsdag 12 november: Okra kaarting in Tempelhof
Dinsdag 12 november: Okra Academie Gent: “Samenleven in respect. Paneelgesprek onder leiding vanDirk De Backer, Werkgr. Interreligieuze Dialoog, Gent
Maandag 18 november: Turnen voor Senioren in Kerkelare
Maandag 18 november: Okra wandeling
Maandag 25 november: Spelnamiddag voor Senioren in Kerkelare
Maandag 25 november: Okra wandeling
Dinsdag 26 november: Okra Academie Eeklo “Later begint vandaag”
Manu Keirse, klinisch psycholoog en auteur Woensdag 27 november: Okra kaarting in Tempelhof

December 2013
Maandag 2 december: Turnen voor Senioren in Kerkelare
Maandag 2 december: Okra-wandeling
Maandag 9 december: Okra-wandeling
Maandag 9 december: Spelnamiddag voor Senioren in Kerkelare
Dinsdag 10 december: Okra kaarting in Tempelhof
Dinsdag 10 december: Okra Academie Gent: “Santa Claus is back in town.” Norbert Detaeye, muzikant
Maandag 16 december: Okra-wandeling
Dinsdag 17 december: Okra Academie Eeklo: De Bende van Baekelandt, Jaques Lesage, verteller

Heb je een tip, een weetje, voor volgend nummer, uw tekst is welkom bij Noêl, mail: noel.van.acker@telenet.be
Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van januari 2014. Teksten binnen ten laatste tegen 1 december 2013