Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 04
oktober 2014

A. 1ste wandeling van 8 september 2014

Het nieuwe seizoen is gestart met een wandeling aan het ‘Tempelhof’. Ondanks enkele afmeldingen waren we toch met 20 deelnemers. En de zon was ruim van de partij. Iedereen was daar blij mee na de vele regenweken in augustus.
Ik ben begonnen met het geven van wat informatie. Zo heb ik 2 mooie berichten voorgelezen van 2 wandelaarsters, die door allerlei kwalen voorlopig niet meer kunnen meestappen. Wij wensen hen het allerbeste. De aanwezigen werden ook ingelicht dat voor de verzekering iedereen die meewandelt in het bezit moet zijn van een sportzegel, anders zullen ze geweigerd worden. En dan was het tijd om te vertrekken. Roland en ik mochten als eerste de nieuwe fluorhesjes aantrekken.
Via de achterkant van de Sparrestraat (poelslag) zijn we langs de vele ‘nieuw geplante’ fruitbomen van de bio-boer gestapt tot in de Bredestraat. Via de ‘Welvaertswegel’ zijn we over het nieuwe brugje van de Centerloop gewandeld. Het oude brugje was aan vernieuwing toe en dit werd gerealiseerd door de leerlingen van het PTI van Eeklo. Via Meienbroek, Klavertjesbrug, langs de ‘Lieve’, Haantjesbrug- en straat zijn we na een 2-tal uur terug op de startplaats aangekomen.
Iedereen had dan (een beetje moe maar voldaan) meer dan 6 km in de kuiten.
Zo proberen we elke maandag een gezellige wandeling te organiseren.
Verslag Daniël Locy

Naar boven

B. Bedevaart uitstap dinsdag 11 september Koksijde

Dinsdag 11 september vertrekt OKRA trefpunt Lovendegem met een volle bus naar de regiobedevaart van OKRA Midden Vlaanderen, welke plaats vindt in de prachtige “Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk” te Koksijde, ook wel bijgenaamd de "kathedraal van het licht". Voor de viering begint krijgen wij een woordje uitleg over het indrukwekkende architectuur van de kerk welke gebouwd werd op inspiratie van de bewegingen van het zand en de golven.
De thema van de viering is “Geef me te drinken” en start met ”ontmoeting met de koopman” uit “De Kleine prins” van Saint Exupéry. De viering werd opgeluisterd en afgesloten door twee uistekende zangers.
Na een kort ritje met de bus konden we ons versterken met een lekkere broodmaaltijd.
In de namiddag hadden we twee prachtige en smaakvolle bezoeken.
Vooreerst het proevertjesbezoek aan het stadhuis van Veurne werd door iedereen gesmaakt: De uitleg van een uitstekende gids plus de proevertjes van streekproducten. En hierna kwam het thema van deze morgen terug aan bod “ Geef me te drinken” met het bezoek aan de Brouwerij DE DOLLE BROUWERS; op een kleinschalige en ambachtelijke wijze van brouwen brengen zij toch kwaliteitsbieren.
Deze smaakvolle bieren vinden hun weg naar zowel binnen als buitenland. over enkele jaren zullen we nog praten over oerbier, arabier, dulle teve, stille nacht.
Na het bezoek aan de brouwerij trokken we richting restaurant voor een smakelijke avondmaal en een gesmaakt gratis aperitief geschonken door Okra.
Dankzij een goede chauffeur kwamen we tijdig terug in onze thuishaven Lovendegem.
Iedereen beleefde een schitterende dag "GEEF ONS TE DRINKEN".
Verslag Wilfried Van Hyfte

Naar boven

C. Dagboek van een kindje

Maandag
Sinterklaas gaan halen bij bomma en bompa. Alleen knikkers gekregen Knikkers zijn stom speelgoed. Heb knikkers op keldertrap gelegd. Bompa naar beneden getuimeld, dokter gekomen, bompa weggevoerd. Klop gekregen, met knikkers spelen mag niet.
Dinsdag
Hele toffe dag. Heb nichtje Suzy gezien op begrafenis bompa. Hele dag doktertje gespeeld. Heel plezant. Mama kwaad, papa kwaad, tante Angel kwaad. Suzy niet. Klop gekregen. Doktertje spelen mag niet. Stiel leren is verboden.
Woensdag
Hier en daar in huis chocoladekorrels gestrooid. Papa is muizenvallen gaan kopen. Heb korrels opgegeten. Mama viel flauw. Heb klop gekregen. Lekkere chocoladekorrels eten is verboden.
Donderdag
Heb voor twintig knikkers hele mooie witte muis gekregen van kameraad. In doosje gedaan en mooi verpakt. Cadeau voor mama. Mama eerst heel blij, Deed doosje open, kreeg snok en is flauw gevallen. Papa weer heel kwaad. Heb klop gekregen. Cadeautjes geven is verboden.
Vrijdag
Papa sloot mij op in kelder, is plezant. Heb van patattenvoorraad frietjes gesneden om mama te helpen. Zwaar werk. Wel 100 kilo patatten. Heb weer klop gekregen. Mama helpen is verboden.
Zaterdag
Papa sloot mij op op zolder, ook heel plezant. Dacht, ga papa helpen en heb dakgoot proper gemaakt. Stond veel volk op straat. Pompiers zijn me komen van het dak halen. Papa heel kwaad, klop gekregen. Papa helpen is verboden.
Zondag
Papa sloot mij op in het tuinhuisje. Had kou en heb vuurtje gestookt. Pompiers zijn weer gekomen. Toffe mensen, spuiten alles nat. Het klop gekregen. Kou vatten is verboden.
Maandag
Wou pompiers nog eens terugzien. Heb gebeld en ze zijn gekomen. Mama kwaad en pompiers ook. Heb klop gekregen. Pompiers graag zien is verboden.
Dinsdag
Stille dag vandaag. Heb niets gedaan. Mama heel ongerust en ambetant. Niks doen is niet plezant en eigenlijk verboden.
Woensdag
Op bezoek gegaan bij bomma. Toen ze me zag kreeg bomma schuim op haar mond. Mama sloot mij op in de keuken. Stoelen van bompa veel te hoog, Heb ze wat korter gemaakt met de zaag van bompa, nu zijn ze juist goed. Mama kreeg ook schuim op haar mond. Heb klop gekregen.
Donderdag
Met papa naar de kliniek gegaan. Bomma en mama gaan bezoeken. Hebben iets kapot aan de zenuwen. Waarschijnlijk familieziekte. Dokter stak met naald in mama haar arm. Heb met andere naald die daar lag in de stouterik zijn achterwerk gestoken. Dokter kreeg ook schuim. Van papa klop gekregen. Mama helpen is verboden.

Naar boven

D. Op bezoek bij Ganda Ham te Destelbergen en de luchthaven van Zaventem

De datum van donderdag 12 juni 2014 stond al een tijdje ingeschreven in de agenda van 48 Okra-leden van Lovendegem. Want dan was er de daguitstap naar Ganda Ham en de luchthaven van Zaventem.
Om de files een stapje vóór te zijn werd vroeg vertrokken om 7u30. De zon was van de partij. De bus was er op tijd en 48 blije Okra-leden waren er helemaal klaar voor.
We werden hartelijk verwelkomd in Ganda Ham te Destelbergen.
In een ontvangstzaaltje konden we gaan zitten om eerst wat informatie te vernemen over het bedrijf. We leerden daar dat: In 1954 Roger Cornelis en zijn echtgenote, Maria Mattheeuws zich vestigden als zelfstandig slager in een huurhuis te Wetteren. De verkoop evolueerde positief zodat een uitbreiding en een verhuis naar een grotere zaak te Mariakerke noodzakelijk was.


In 1969 werd besloten de slagerij te verkopen en een vleeswarenbedrijfje te starten in Destelbergen. Er werd een atelier opgetrokken van ca. 500 m2 voor de productie van kookwaren en gepekelde charcuterie.
In 1970 werd de zaak uitgebreid met de vleeshal CORMA (Cornelis-Mattheeuws). De productie vleeswaren en omzet groeiden gestadig. Er werden afgewerkte producten, waaronder rauwe ham, Gentse kop en casselerrib verkocht aan andere slagers en groothandelaars. Van de ongeveer 45 producten was de gedroogde Vlaamse boerenham wel het belangrijkste en tevens meest geapprecieerde.

In 1980 werd de eenmanszaak omgevormd tot BVBA en kwam de zoon, Dirk Cornelis, in de zaak. Eind 1981 bedroeg de jaaromzet ongeveer 1 miljoen euro om in 1985 te groeien naar een totale omzet in kookwaren en hammen van ca. 4 miljoen euro. Opdat de gedroogde ham zich anders zou positioneren t.o.v. de anderen, werd de naam “GANDA Ham” 200 stuks per week met een totale

geïntroduceerd, op dat ogenblik goed voor een aandeel van 10 % van de totale omzet.
Eind 1987 overleed Mevr. Maria Mattheeuws en door haar wegvallen, werd enkele jaren later de winkelactiviteit stopgezet. Ondertussen was de productiecapaciteit van drooggezouten hammen van 8 maanden, opgedreven tot ca. 1jaaromzet (kookwaren +

hammen) van ongeveer 5 miljoen euro.
In 1989 werd het dagelijks bestuur van de onderneming overgenomen door Dirk Cornelis. Er werden diverse diepte-investeringen doorgevoerd, voornamelijk in materieel, machines en installaties gericht op rationalisatie, productiviteit en kwaliteit. Aldus werd de productiecapaciteit van de hammen opgevoerd tot ca. 1400 stuks per week.
In 1990 werd de productie van kookwaren ondergebracht in een afzonderlijke vennootschap. Om echter te kunnen voldoen aan de stijgende marktvraag van de drooggezouten hammen en vanuit de noodzaak tot het scheppen van de nodige fysische ruimte voor verdere expansie, werd in 1992 de kookwarenproductie stopgezet.

Eind van datzelfde jaar werd BVBA Corma omgevormd tot NV VLEESWAREN CORMA en werd de zaak overgedragen aan Dirk Cornelis. Op heden zijn wij producent van de natuurlijk gedroogde ham met een rijpingstijd van minimum 9 tot 12 maanden en met de merknaam “GANDA”. Het proces van droogzouten en de natuurlijke rijping hebben een specifiek en rijkaroma als resultaat. De Ganda Ham wordt enkel bereid met varkensvlees en zeezout. Wij houden er ons strikt aan om additieven en bewaarmiddelen o.a. de gebruikelijke nitrieten/nitraten niet toe te voegen.
Dit ganse verhaal konden we dan in praktijk zien bij een bezoek in het bedrijf zelf. Het moest wel een beetje veilig gaan want iedereen kreeg een speciale plastieken jas en een hoofddeksel. Zo trokken we door het ganse productieproces en vergaapten ons op zoveel lekkerehammen. We zagen machines om te zouten, te ontbenen, verwerking van het afval tot gelatine voor de cosmetica, snoepjes….
Na de rondgang kregen we enkele proevertjes en een drankje naar keuze. In het winkeltje konden we al die lekkere vleeswaren aankopen.

Daarna vertrokken we richting luchthaven Zaventem.

Daar kregen we ruim de tijd voor een aperitiefje en een lekkere maaltijd. Als de hongerige magen goed gevuld waren trokken we naar de afspraak met de gids die ons naar plaatsen zou brengen waar je als enkeling niet zomaar binnen mag.
De luchthaven van Zaventem of Brussels Airport is de nationale luchthaven van België. Met een oppervlakte van 1245 hectare, circa 225.000 vliegbewegingen en ruim 19 miljoen passagiers per jaar is het de grootste luchthaven van België. Ze is goed voor 60.000 jobs. Er is parking voor 15.000 auto’s.
De toer startte in de vertrekhallen 1 en 2, waar we uitgebreid werden geïnformeerd over de “checkin” ,de “rows”, de vluchtnummers,
Een lijnvlucht is een vlucht die, in tegenstelling tot een chartervlucht, op regelmatige, vooraf geprogrammeerde uren vliegt tussen twee of meer punten gedurende het gehele jaar.
Een chartervlucht, een reisorganisatie huurt een vliegtuig voor zijn klanten. Naar bekende vakantiebestemmingen in bv. Zuid-Europa gaan veel chartervluchten.

Maar ook het Ned. Rode Kruis kan een vliegtuig huren voor een chartervlucht. De tax-free winkeltjes lonkten geweldig, maar… we mochten er niet in om iets te kopen.
Om de vermoeide benen wat te laten rusten kregen we een korte stop met een drankje in een ruimehall van waaruit we de vliegtuigen zagen opstijgen. Heel boeiend waren ook de vlieg simulatoren. We bezochten ook de speciale ruimtes voorzien voor gelovigenvan allerlei godsdiensten, zoals een kapel voor de Rooms-katholieken, een synagoge voor de Joden, een moskee voor de Islam enz.

Na deze fikse toer te voet, mochten we nog een uurtje in de bus om een rit van 12 uur te maken op het luchthaventerrein. We reden langs de vrachtstad Brucargo, de luchthaven- Brandweer, de militaire luchthaven Melsbroek, de nieuwe verkeerstoren en het computergestuurde

luchtverkeersleidingscentrum Canac. Het was allemaal geweldig interessant en we mochten er zó dichtbij rijden…
Stilaan werd het tijd om de terugreis aan te vallen, maar er was eerst nog een stop in Lede in het koffiehuis Intermezzo voor een lekkere broodmaaltijd.
Na deze laatste stop bracht de buschauffeur van Begonia reizen ons veilig en wel weer naar onze geliefde thuishaven Lovendegem.
Dank aan Noël Van Acker die voor Okra deze prachtige reis tot in de puntjes had georganiseerd en begeleid! Dat smaakt naar méér hoor!

Verslag Linda Dobbelaere


Naar boven

E. Verslag laatste fietstocht 25 september 2014:

Traditiegetrouw is de laatste fietstocht van het seizoen telkens een kortere rit met aansluitend een etentje. We vertrokken om 14u30 met 40 fietsers voor een tocht van ± 25km. We fietsten over Lobrug langs het kanaal richting Vinderhoute.
Langs rustige wegen kwamen we uit in Merendree om dan langs het schipdonkkanaal en via een ommetje in Lo terug over Lobrug naar onze

bestemming te fietsen in het Tempelhof.
Voor het etentje waren er 68 inschrijvingen. Er werd ons eerst een aperitief aangeboden vanwege het bestuur en daarna konden we aanschuiven voor warme beenham met groenten en frietjes. Er was van alles genoeg en we konden meermaals aanschuiven. Nadien was er nog een ijsje als dessert. Iedereen bleek tevreden.
Deze fietstocht stond ook in het teken van het afscheid van Julien De Mol. Hij, samen met zijn Monique, organiseerde 15 jaar lang onze fietstochten. Julien was duidelijk geëmotioneerd voor zijn laatste organisatie. Gedurende al die jaren heeft hij alles in veilige ‘banen’ geleid. Hij werd door het bestuur gehuldigd met een biermand en Monique mocht ook een bloemetje ontvangen. Julien en Monique, bij dezer, nogmaals hartelijk dank voor jullie inzet en de mooie fietsjaren en we hopen dat jullie volgend seizoen gewoon kunnen genieten van het ‘meefietsen’.
Okra-bestuur Lovendegem.

Wees gerust, vanaf volgend jaar ben je ook in goede handen.
Daniël Locy en Roland Claeys zullen jullie verder aangename fietstochten bezorgen, samen met hun talrijke wegkapiteins.

Als afsluiter een lekker etentje.

Naar boven

F. Huis- en tuinweetjes

Mierenprobleem: Mieren haten komkommers.
Leg komkommerschillen bij de plaatsen waar je last hebt van mieren.

Om mooie zuivere ijsblokjes te bekomen:

Kook eerst het water alvorens in te vriezen.

Om spiegels te laten schitteren:
Gebruik White Spirit

Kauwgom verwijderen uit kleren:

Steek voor 'n uurtje het kledingstuk in de diepvries.

Om witte kleding terug mooi wit te krijgen:
Week gedurende 10 min. witte kleding in heet water met 'n schijfje citroen.

Laat je haren glanzen: Doe 'n theelepeltje azijn in het water, en was dan je haren.

Om het max. sap uit citroenen te halen:
Week de citroenen 'n uurtje in heet water, en begin dan uit te persen.

Hou je niet van de geur als je kolen kookt?
Doe gedurende het koken, 'n stukje brood in de pot.

Om aardappelen vlug gaar te krijgen:
Schil 1 van de aardappelen alléén aan één kant.

Tranen je ogen tijdens het uien snipperen?
Kauw kauwgom.

Om inkt uit kleding te verwijderen:
Doe tandpasta op de inktvlek, laat dit volledig opdrogen, dan wassen.

Om van muizen en ratten af te raken:
Strooi zwarte peper op de plaatsen waar ze komen. Ze gaan er zo vandoor.

Naar boven

G. Diepvries en koelkast, wat bij een stroompanne?

De lage temperatuur in de koelkast (4°C) en de diepvriezer (-18°C en lager) zorgen ervoor dat voedingsproducten langer kunnen worden bewaard. Ten gevolge van een stroomonderbreking of een ander defect kunnen de koelkast en de diepvriezer uitvallen. De temperatuur van de opgeslagen producten zal dan langzaam oplopen. Hoe hoog de temperatuur wordt, hangt af van de duur van het defect, van de buitentemperatuur en van het aantal keren dat het apparaat wordt geopend. Naarmate de temperatuur stijgt (controleer je koelkastthermometer), zullen bacteriën zich steeds sneller gaan ontwikkelen en bestaat de kans dat het product niet meer veilig is om op te eten. Neem geen risico. De volgende vuistregels vertellen je wat te doen met voedingsproducten bij het uitvallen van de koelkast en de diepvriezer.
Koelkast: Zodra de temperatuur van producten die snel bederven, zoals vis, vlees en vleeswaren, gevogelte en zuivelproducten, boven de 7°C stijgt, is het verstandig ze meteen te verbruiken. De houdbaarheid van deze producten is vanaf dat moment immers sterk verminderd.
- Stijgt de temperatuur in de koelkast boven de 15°C, dan gooi je best alles weg.
- Dranken zoals water, fruitsap of melk in nog niet geopende flessen of dozen hoeven niet te worden weggegooid.
Meer tips: Open de deur van het apparaat zo weinig mogelijk tijdens het defect.
Als de temperatuur te sterk is gestegen, reinig dan grondig de binnenkant van het apparaat alvorens je het opnieuw in gebruik neemt.

Naar boven

H. Komende Okra activiteiten

Oktober 2014

Maandag 6 oktober: wandeling
Dinsdag 7 oktober: Herfstfeest
Maandag 13 oktober: wandeling
Dinsdag 14 oktober: kaarting
Maandag 20 oktober: wandeling
Woensdag: 22 oktober: kaarting Tempelhof
Maandag 27 oktober: wandeling met tussenstop

November 2014

Maandag 3 november: wandeling
Maandag 10 november: wandeling
Dinsdag 11 november: kaarting Tempelhof
Maandag 17 november: wandeling
Maandag 24 november: wandeling met versnapering Tempelhof
Woensdag 26 november: kaarting Tempelhof
Zondag 30 november: Toneelvoorstelling PODIUM korting leden OKRA Lovendegem

December 2014

Maandag 1 december: wandeling
Maandag 8 december: wandeling
Dinsdag 9 december: kaarting Tempelhof
Maandag 15 december: wandeling
Zaterdag 20 december: busreis kerstmarkt Lille (Rijsel)

Naar boven