Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 01

 

januari 2015


A. Een nieuwjaarswens
Wij schenken jullie een doosje stilte, toegestrikt met de zachtste rust.
Ook een bosje mooie vreugde en een portie levenslust.

Voor jullie speciaal een potje liefde, toffe momenten, dag na dag.
Voeg daarbij een goeie gezondheid en een heel mooie lach.

We geven je ook een pakje blijdschap en een flesje vol met hoop.
Je ziet, de allermooiste geschenken zijn niet overal te koop.

Neem je tijd voor heel wat vriendschap en kijk uit naar elk vriendelijke gebaar.
En als je nood hebt om ’t uit te schreeuwen.
Wij luisteren graag, je roept me maar.

Wij wilden jullie nog veel meer geven.
Maar, helaas, zo werkt het niet.
Kijk om je heen en laat je leiden door al dat moois wat het leven biedt.


Uw Okra Bestuur wenst jullie een goede gezondheid, en bergen van geluk
Voorzien van véél gezelligheid, een héél jaar aan een stuk
Naar boven

B. Herfstwandeling 27 oktober 2014
>
Op maandag 27 oktober stond een herfstwandeling van een goede 8 km op het programma met een tussenstop. Bovendien konden we genieten van een heerlijk herfstzonnetje, zodat niet minder dan 40 wandelaars zijn komen opdagen.
De vertrekplaats was de begraafplaats in Waarschoot. Om 13u.30 zijn we gestart langs de Leest – Renning. Via een aardeweg zijn we langs ‘De Lieve’ gekomen en langs deze gekende waterweg zijn we tot aan ‘Beirtjesbrug’ gewandeld. Over de brug zetten we onze weg verder en via de Legevoorde en Hogevoorde kwamen we na een kleine 5km aan onze rustplaats ‘De Akkerhoeve’.
Iedereen kon daar naar eigen goesting terecht voor de ambachtelijke lekkernijen, zoals pannenkoeken, appelbeignets, wafels, ijsjes,... enz.
Om 16u.15 zijn we daar via de achterzijde vertrokken, zodat we snel terug langs ‘De Lieve’ waren. Voorbij de Beirtjesbrug zijn we dan rechtsaf het Boerepad gevolgd, om na een goede 3 km terug aan te komen aan onze startplaats.
Alle aanwezigen hadden genoten van deze wandeling, onder een heerlijk herfstzonnetje en met een tussenstop voor elk wat wils.
Met dank aan alle wandelaars.

Verslag Daniël Locy, foto’s Roos Demey
Naar boven


C. OKRA Trefpunt Lovendegem zet de herfst feestelijk in
Het wordt al sneller donker. De frisse wind is terug gekeerd . De bladeren krijgen andere kleuren en vallen van de takken van de bomen. De herfst is aangebroken. De gezellige tijd staat voor de deur. En dat het gezellig was op het herfstfeest van Trefpunt Okra Lovendegem, dat staat buiten kijf.
Met zo’n 135 leden kwamen ze op 7 oktober samen in de parochiezaal. Een sprankelend aperitief stond klaar in een mooi aangeklede zaal. Van bij de eerste blik zag je al dat het weer goed zou worden.
Voorzitter Jacky Wulgaert sprak eerst een welkomstwoord en gaf daarna het woord aan pastoor Daniël, de proost, voor een gepaste bezinning. Daniël had een zeer mooi verhaal meegebracht. Een verhaal over jou en mij, Over ons allemaal samen. Over de kansen die we krijgen om goed te zijn voor elkaar. Om van de wereld iets moois te maken waarin God en de mensen zich als vrienden bij elkaar thuis voelen. Net zoals bij Okra.
Daarna nam de voorzitter weer het woord. Hij moest helaas 3 van onze kaartkampioenen verontschuldigen nl. André Vermeire, kampioen bij de mannen bieden en Angèle Vermeire en Antoine De Greve bij de vrouwen en mannen whisten. Maar die zullen thuis hun felicitaties en bijhorend geschenk ontvangen. Een kampioen was wel aanwezig nl. mevr. De Mol Maria Zij kreeg dan ook een daverend applaus en haar geschenk. Verder gaf de voorzitter nog een korte stand van zaken, zowel over de financiën als over de komende activiteiten. Absolute blikvanger van het programma voor 2015 is de 4-daagse reis naar Traben Traarbach in de Moezel vallei. Een niet te missen topper! Er was nog een speciale vermelding voor bestuurslid Julien De Mol. Hij nam op 25 september afscheid als verantwoordelijke voor de fietstochten van Okra. Hij had zich samen met zijn vrouwtje daarvoor 15 jaar ingezet. Hij werd daarvoor ook al in de bloemetjes gezet op het eind van de fietstocht van 25 september. Zijn opvolgers nl. Daniël Locy en Roland Claeys zullen zijn taak in de toekomst verder zetten.
En toen was het tijd om de hongerige magen te stillen. Het werd weer een echt feestmaal om je vingers af te likken. Ondertussen was de gekende Roland met zijn orgel zijn eenmansorkest aan het opzetten. Want nu de magen goed gevuld waren, moesten er wat calorieën worden verbrand. Op de tonen van gekende, gezellige melodietjes werden de beetjes gestrekt. Af en toe kwam er ook een up tempo nummer maar de dansvloer was steeds goed gevuld.
Het was weer lekker, het was weer gezellig, ook dankzij de perfecte samenwerking van alle bestuursleden van Okra Trefpunt Lovendegem.
Naar boven


D. Daguitstap van donderdag 9 oktober, Haspengouw

Bezoek aan Safran Cotchia en Escargokwekerij de Warnant kweken en bereiden van slakken op ambachtelijke wijze

Vroeg uit de veren, maar iedereen was ruim op tijd om stipt om 7.00 uur te kunnen vertrekken aan de sporthal. Met 32 personen waren we, iets minder dan gewoonlijk voor onze busreizen, maar toch een aangename en gezellige groep.
Brussel naderend was het file rijden, nog maar een bewijs dat reizen in de week niet meer te doen is als je over Brussel of Antwerpen moet, toekomstgericht gaan wij daar ook van afstappen.
Na geduldig aanschuiven en een uurtje later dan gepland konden we toch genieten van twee koffiekoeken, (croissant en chocoladekoek), met koffie à volontè.
Iets van onze achterstand goed gemaakt, konden we de grootste saffraankwekerij van België ontdekken. In 2009 werden de eerste saffraanplantjes gezet en in 2011 waren het er al meer dan 65000 waardoor dit de grootste saffraankwekerij van België is.
Saffraan, dat gedurende verschillende decennia de duurste specerij ter wereld was, is afkomstig uit het Midden-Oosten. Het wordt onder andere in de keuken en als kleurstof gebruikt. Tijdens ons bezoek aan de saffraankwekerij kwamen wij dankzij de uitleg
en de proeverijen alles te weten over deze specerij. Wij ontdekten tegelijkertijd ook de afgeleide producten en originele creaties van het huis: likeur, siroop, thee, mosterd, azijn, ...
Wij luisterden vol bewondering
hoeveel tijd en geduld er nodig was om tot een degelijk
 
eindresultaat te komen, de bloemetjes werden dagelijks met de hand geplukt en geteld, daarna orden uit de zeer talrijke bloemetjes met een schaartje enkel de rode steeltjes eruit geknipt, en verder met de hand verwerkt. Voor we vertrokken konden we nog vanuit de bus een blik werpen op de velden waar de plantjes stonden.
Daarna vertrokken wij richting Namen voor een middagmaal in een gezellig restaurant.
Na een smakelijk 3-gangenmenu met een zeer vlotte bediening vertrokken wij richting Slakkenkwekerij in Warnant.
Een heel bijzonder en onalledaags bezoekje.
In 2009 is de kwekerij volledig gemoderniseerd. Zij
voldoen
daarmeeaan de strengste Europese Normen. De produktie gebeurt nu in 600 m² serres en 3.000 m² openluchtparken. Die geven jaarlijks de ruimte aan ongeveer 800.000 slakken. In deze kwekerij worden slakken gekweekt voor de consumptie.
Tijdens de rondleiding kregen we van alles te horen van de gids over het leven en het voortplanten
van deze langzame beestjes. Terwijl de slijmerige slakjes rustig door hun verblijf rondkropen kregen we nog een videofilm, gevolgd met een degustatie en een glaasje wijn.
Na dit bezoek konden we deze gezellige, en tevens zonnige dag afsluiten met een broodmaaltijd. Bedankt aan alle deelnemers voor jullie stiptheid, en goed humeur.
Tot een volgende keer.
Naar boven

E. Voorstel voor de toekomstige tarieven van De Lijn voor 65-plussers

De vervoersmaatschappij De Lijn heeft in samenspraak met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts een voorstel voor nieuwe tarieven van De Lijn uitgedokterd. De raad van bestuur van De Lijn heeft dit voorstel bezorgd aan de Vlaamse regering. Dit betekent dat onder-staande gegevens nog niet definitief zijn zolang de Vlaamse regering deze niet besproken en goedgekeurd heeft. De beslissingen worden nog voor het jaareinde verwacht, nadat de Vlaamse regering de nodige adviezen heeft ingewonnen.
Als Vlaamse Ouderenraad geven we hieronder enkel de specifieke tarieven voor 65-plussers die deel uit maken van het voorstel.

Tot en met 31 augustus 2015
Het gratis abonnement voor 65-plussers blijft gelden tot en met 31 augustus 2015. Wie nog geen MOBIB-kaart heeft, kan zich best eentje aanschaffen voor de aanmaakprijs van 5.00 euro aangezien de oude papieren abonnementen 65+ vanaf 1 januari 2015 niet meer geldig zijn. Deze oplaadkaart blijft vijf jaar geldig.

Vanaf 1 februari 2015

los ticket: 3.00 euro per rit, sms-ticket: 1.80 euro (+ 0.15 euro voor de aanvraag), 10-rittenkaart of lijnkaart: 14 euro. Met een ticket kan je gedurende een uur rijden. Overstappen binnen dat uur kan ook. Behalve bij betaling per SMS mag je de begonnen rit uitrijden als het uur verlopen is.

Vanaf 1 september 2015
jaarabonnement: 50.00 euro (ook geldig voor personen die buiten Vlaanderen gedomicilieerd zijn) jaarabonnement: 40.00 euro voor personen met een vervoersgarantie (= Gewaarborgd inkomen voor bejaarden - Inkomensgarantie voor ouderen of GIB - IGO). Het jaarabonnement kan dan opgeladen worden op je MOBIB-kaart.

Indien je in een jaar tijd minder dan 17 heen- en terugritten doet, geeft een lijnkaart/tienrittenkaart je een betere prijs. Deze kaart kan trouwens door meerdere personen, al of niet gelijk, gebruikt worden. Van zodra je een frequentere gebruiker bent, doe je er beter aan een abonnement op te laden op je MOBIB-kaart.

Deze voorstellen beantwoorden niet volledig aan de standpunten van de Vlaamse Ouderenraad. Het bestuur beraadt zich of er nog verdere stappen zullen gezet worden. De Vlaamse Ouderenraad houdt je verder op de hoogte.

Tijdstarief vervangt zonesysteem
Omdat het huidige zonetarief achterhaald is en te ingewikkeld voor de reizigers, verdwijnt het systeem van korte (1-2 zones) en lange ritten (3 zones en meer). Voortaan betalen reizigers voor 60 minuten rijden, in plaats van voor het aantal zones dat ze willen doorkruisen. Een reiziger mag tijdens dat uur onbeperkt overstappen. Met een biljet of rittenkaart mag hij na dat uur niet meer overstappen, maar kan hij wel zijn rit afmaken.
Naar boven

F. Zo vermijd je schade als het elektriciteitsnetwerk uitvalt

Recent zijn er in ons land heel wat problemen opgedoken bij verschillende kerncentrales. Deze centrales zorgen voor een belangrijk deel van onze elektriciteitsvoorziening. Hierdoor is er een kleine kans dat er een elektriciteitsschaarste zou ontstaan.
Er zijn heel wat mogelijke oplossingen om deze schaarste op te vangen, maar als deze onvoldoende resultaat bieden, is het laatste redmiddel het tijdelijk uitschakelen van delen van het elektriciteitsnetwerk. Wordt jouw gemeente en straat getroffen tijdens zo’n stroomonderbreking? Dan zijn er alvast heel wat maatregelen die je kunt nemen voor, tijdens en na de stroompanne.

Voor de stroomonderbreking

- Voorzie alternatieve verlichting: verkies zaklampen boven kaarsen (gebruik het liefst theelichtjes op een onbrandbaar oppervlak).
- Plan geen onnodige verplaatsingen: de buitenverlichting en verkeerslichten zullen niet meer werken.
- Ga na welke alarmen in werking treden bij een stroompanne en schakel ze uit.
- Zorg ervoor dat tenminste één gsm opgeladen is.

Tijdens de stroomonderbreking
- Hou ramen en deuren gesloten zodat de temperatuur in je woning niet te erg daalt.
- Laat je koelkast en diepvries zo veel mogelijk dicht.
- Laat één lichtschakelaar branden, zo merk je wanneer er opnieuw stroom is.
- Zet al je elektrische toestellen uit. Bij stroomgevoelige apparaten zoals je tv en je pc trek je het best ook de stekker uit het stopcontact.

Na de stroomonderbreking
- Wacht zeker tot de stroom minimaal 10 minuten hersteld is voor je één voor één je toestellen opnieuw aanzet. Het stroomnetwerk moet zich opnieuw kunnen stabiliseren.
- Bekijk het voedsel in je koelkast en diepvries. Twijfel je aan iets? Gooi het dan weg.

Naar boven

G. Braadworst-wandeling van 24 november 2014

Ondervoorzitter Noël had een voorstel om eens de maandag-wandelaars op het einde van hun wandeling te laten genieten van een broodje met braadworst. De andere leden mochten hier ook voor inschrijven. Gezien de inschrijvingen op voorhand wisten we al dat het een succes was op vlak van aanwezigen.
Er waren 66 inschrijvingen, waarvan 50 wandelaars aan het Tempelhof klaarstonden om 14u voor een wandeling in de bloemetjeswijk. Ondertussen bracht Noël en zijn echtgenote Georgette alles in gereedheid voor de worsten. Voor de start verwelkomde onze voorzitter Jacky iedereen en gaf nog een woordje uitleg over het belang van de sportzegel voor de verzekering. En die sportzegel was al direct nodig voor een deelneemster die een kwalijke knieval deed op het einde van de wandeling.
Daniël, Roland en Etienne zorgden voor de begeleiding van de wandeling. Deze vertrok in de bloemetjeswijk en via een veldwegel en Kuitenberg zijn we langs de Lieve gestapt tot aan de N9. Aan de andere kant van de Lieve en de Lievestraat zijn we terug gewandeld. Via Bierstal, Jasmijnstraat en Eglantier kwamen we terug aan de startplaats. De geur van de gebakken worsten kwam ons al tegen.
Noël, Georgette en Nicole zorgden voor een vlotte bediening en ondertussen sprongen de bestuursleden bij voor een natje. Het was een geslaagde namiddag, met dank aan Noël en zijn helpers.

 
Naar boven

H. De schil van sommige appels voelt vettig aan. Waarom?

De tijd dat appels er alleen direct na de oogst fris en vers uitzagen en er voor de rest van het jaar alleen maar gerimpelde appeltjes van de bewaarzolder te krijgen waren, ligt al ver achter ons. Nu vinden de consumenten het hele jaar door mooie, sappige en knapperige appels in de winkelrekken.
Ze vinden het zelfs normaal en stellen steeds hogere kwaliteitseisen. Consumenten halen één of meerdere keren per week verse producten in hu
is en zijn niet meer vertrouwd met de natuurlijke fenomenen die optreden bij een meer langdurige bewaring van appels. Een voorbeeld hiervan is het vettig aanvoelen van de schil van sommige appels. Velen denken dat dit het gevolg is van het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden of menen dat deze laag door de producenten wordt aangebracht om de appels te beschermen tegen uitdroging en ze meer te doen blinken. Het vettig worden van de schil is nochtans een natuurlijk proces. Hoe en waarom ontstaat deze vettige laag en waarom vinden we dit bij de ene appel wel en bij de andere veel minder of niet?


Een natuurlijke beschermlaag
Groenten en fruit zijn zoals de meeste planten bedekt met een natuurlijke waslaag die hen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals regen, wind en schade door de groei van bacteriën of schimmels. Tijdens de bewaring vertraagt deze waslaag tevens de ademhaling van de plant en het hiermee gepaard gaande vocht-, structuur- en gewichtsverlies. Als de waslaag met oplosmiddelen wordt verwijderd, verliest de appel op één dag tijd een tiende van zijn gewicht aan vocht. De appel zal eveneens sneller bruinkleuren door oxidatie. De waslaag is dus belangrijk voor het kwaliteitsbehoud van de appel.
De waslaag bestaat uit een mengsel van niet-wateroplosbare verbindingen zoals lange koolwaterstoffen (alkanen) en hogere alcoholen. De dikte van de waslaag en haar specifieke chemische samenstelling is afhankelijk van de cultivar van de appel.

Veranderingen tijdens de rijping

Bij jonge appels is de waslaag nog dun en hard en vertoont ze onder de microscoop kleine barstjes. Naarmate de rijping vordert, scheidt de schil een stof af die de was vloeibaarder maakt. De barstjes in de waslaag vloeien dicht en het oppervlak van de appel begint er vettig uit te zien. De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de chemische samenstelling van de waslaag en dus van de cultivar. De waslaag van de

 
Jonagoldappel bijvoorbeeld is oorspronkelijk vrij dun maar vervloeit tijdens de rijping gemakkelijk. Hierdoor krijgt de appel een meer vettige schil, vooral op de rode (rijpere) delen, maar is ze bijzonder geschikt om gedurende langere periodes te bewaren. De waslaag van bijvoorbeeld de Elstarappel vervloeit niet. De barstjes blijven aanwezig waardoor de appel meer vocht verliest en minder geschikt is om te bewaren.
Hoe vettige schilvorming tegengaan?
Hoewel het vettig worden van de schil een natuurlijk proces is, is het vanuit het kwaliteitsoogpunt van de consument ongewenst. De teler kan een te vette schil voorkomen door de appels te plukken voor ze helemaal rijp zijn. Als de appel te rijp wordt geplukt, zal de waslaag al te veel vervloeid zijn en dus ook vettiger aanvoelen. Tijdens de bewaring moet de verdere rijping zoveel mogelijk worden vertraagd. Dit kan door de appels op te slaan in grote koelcellen bij lage temperaturen en onder gecontroleerde luchtsamenstelling met lagere zuurstofgehaltes en hogere hoeveelheden koolstofdioxide.
Vooral warmte doet de waslaag vervloeien. Appels moeten daarom ook in de winkel en thuis gekoeld worden bewaard. Appels die enkele dagen in een niet-gekoeld winkelrek of op een fruitschaal hebben gelegen vertonen vaker een meer vettige schil dan appels die koel zijn bewaard. De vettigheid kan niet met water worden weggewassen. Het proper wrijven met een droge doek is doeltreffender. Op het ogenblik dat men een appel uit de koelkast haalt, bestaat het risico dat er zich condens vormt op de appel. De appel gaat als het ware zweten. Dit heeft echter niets met vochtverlies van de appel te maken maar wordt alleen veroorzaakt door het temperatuursverschil en de luchtvochtigheid.
Naar boven

I. Komende Okra activiteiten

Januari 2015
Maandag 5 januari: Wandeling
Dinsdag 6 januari: Driekoningenfeest
Maandag 12 januari: Wandeling
Dinsdag 13 januari: Kaarting in Tempelhof
Maandag 19 januari: Wandeling
Maandag 26 januari: 13u.30: Wandeling met tussenstop
Woensdag 28 januari: Kaarting in Tempelhof

Februari 2015

Maandag 2 februari: Wandeling
Maandag 9 februari: Wandeling
Dinsdag 10 februari: Kaarting in Tempelhof
Maandag 16 februari: Wandeling
Maandag 23 februari: Wandeling
Woensdag 25 februari: Kaarting in Tempelhof

Maart 2015
Maandag 2 maart: Wandeling
Maandag 9 maart: Wandeling
Dinsdag 10 maart: Kaarting in Tempelhof
Maandag 16 maart: Wandeling (dagwandeling)
Maandag 23 maart: Wandeling
Woensdag 25 maart: Kaarting in Tempelhof
Maandag 30 maart: Wandeling
Nog te voorzien : Daguitstap – Info later

Info wandelingen of fietstochten:
Daniël Locy, tel.: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27
Info kaartingen:
Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75

Naar boven