Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 1

 

januari 2016


A. Een Nieuwjaarswens

Vergeet het afgelopen jaar, trek uw handen uit het haar
Nu gaat het echt beginnen, in 2016 zullen we wel winnen
Gezondheid, liefde en geluk, je zal zien onze hoop kan niet meer stuk!
We wensen jullie een enig nieuw jaar, vol geluk en zonder enig bezwaar
We gaan er met zijn allen voor zorgen, dat we vanaf nu en zeker vanaf morgen
Samen gelukkig in vrede mogen leven, het ganse jaar en niet voor even.
Een nieuw jaar, een nieuw begin,, een nieuwe hoop, een nieuwe zin.
Gezond zijn en gelukkig dromen, dat het allemaal wel goed zal komen
2016 wordt een nieuwe start, voor iedereen met een vreedzaam hart.

Uw Okra Bestuur wenst jullie een goede gezondheid, en bergen van geluk
Voorzien van véél gezelligheid, een héél jaar aan een stuk.

Naar boven

B. Een terugblik op eind 2015

1ste Bingo namiddag bij Okra Trefpunt Lovendegem

Op 23 september was er voor het eerst een Bingo namiddag in het Tempelhof. Quizmaster en entertainer van dienst was ons bestuurslid Noël Van Acker. Door een combinatie van letters en cijfers die elke aanwezige op zijn beurt mocht vormen, werd het publiek volledig actief betrokken bij het bingospel. Tussen iedere ronde was er een pauzemoment om iets te drinken. De namiddag vloog voorbij en de gelukkigen konden huiswaarts keren met mooie prijzen. Gezien het groot succes van deze eerste proefnamiddag zal de bingonamiddag voor Okra leden tijdens de wintermaanden, elke vierde woensdagnamiddag van de maand doorgaan van 14u tot ong. 16u in Het Tempelhof.
Ook de maanden daarop kwamen regelmatig nieuwe mensen aansluiten.
Linda Dobbelaere

VERSLAG LAATSTE FIETSTOCHT 24 september 2015


Traditiegetrouw is de laatste fietstocht van het seizoen telkens een kortere rit met aansluitend een etentje. We vertrokken om 14u30 aan het Tempelhof met 38 fietsers en een strakke wind voor een tocht van ± 28km. We fietsten over Vinderhoute-brug, langs het kanaal, over de Speyebrug en kwamen via de Beekstraat langs de R4 te rijden. Zo kwamen we terecht in een mooie omgeving. Via de watersportbaan reden we langs de kronkelende Leie. Aan de Pontweg in Drongen was het efkens pauzeren, want we hadden tot dan bijna gans de weg de wind tegen gehad. Via deze weg kwamen we terug langs de Leie terecht. Juist vóór het verlaten van de Leie hebben we moeten halt houden. Het ‘stalen ros’ van een deelnemer was defect en kon niet meer verder. Hij is dan aan de kerk van Drongen afgehaald door de ‘bezemwagen’. Kort daarna hadden we terug pech, want de hemelsluizen werden opengezet. Ondanks het aantrekken van de regenkledij zijn we uiteindelijk via Drongen en Vinderhoute aangekomen als ‘verzopen kiekens’.
Maar ondanks alles waren alle fietsers tevreden van de mooie tocht en konden we nat of droog aanschuiven voor de lekkere frietjes met vol-au-vent en/of stoofvlees en een groentenbuffet met alles erop en eraan. Ook niet fietsers mochten aanschuiven aan het buffet. Met oprechte dank aan het ganse team organisatoren en begeleiding van de wegkapiteins! Maar uiteraard ook een woord van dank aan de sportievelingen zelf die telkens hun stalen ros tip top in orde stellen om de kilometers te verslinden.

Daniël Locy & Linda Dobbelaere
Naar bovenC. Dorpswandeling 23 november 2015
Naast de wekelijkse wandelingen worden er in de winterperiode ook een 3 à 4 wandelingen georganiseerd met een tussenstop waarop elk Okra-lid wordt uitgenodigd. Op maandag 23 november was er zo een wandeling gepland. Ons bestuurslid Christiane Van Kerckvoorde, tevens vrijwilligster in woon-en zorgcentrum ‘Home Diepenbroeck’, deed mij een voorstel om eens een wandeling te organiseren met als tussenstop in ‘Home Diepenbroeck’, waar een gans nieuwe vleugel in opbouw is. Ik had haar gezegd dat we gemiddeld wekelijks met een 30-tal wandelaars zijn. Zij zou voor plaats zorgen en pannenkoeken met koffie serveren.
Als verrassing zou ik de deelnemers niet op voorhand de stopplaats meedelen. Tot daar de voorbereiding.
Blijkbaar is ons dorp Lovendegem nog geliefd, want niet minder dan 44 wandelaars waren om 13u30 aanwezig op de startplaats voor de dorpswandeling. Pas bij de start werden de wandelaars geïnformeerd waar we gingen halt houden.
Gezien de grotere opkomst dan voorzien, heb ik direct contact opgenomen met onze gastvrouw ter plaatse en zij zorgde dat we toch allen konden zitten in de inkomhal. Veel meer konden er wel niet bij. Na de lekkere pannenkoeken en de koffie kregen we in 2 groepen een rondleiding in het nieuwe gebouw met Michel Timmerman en Simon.
De nieuwe vleugel zal plaats bieden aan 60 ouderen. Het is een zeer mooi complex, waar alle faciliteiten aanwezig zullen zijn om de ouderen te verzorgen en te verwennen. De 60 plaatsen zijn reeds allemaal gereserveerd. De eerste kamers zullen begin 2016 klaar zijn. Gezien de grotere opkomst dan voorzien en de rondleiding in 2 groepen moest plaatsvinden, waren we iets buiten ons tijdschema, maar iedereen was tevreden dit project eens gezien te hebben. Met dank aan Christiane, Michel Timmerman en zijn team van ‘Home Diepenbroeck’.
Verslag Daniël Locy.
Naar boven

D. Taks, taks, taks, taks dus
Was elektriciteit geen basisbehoefte? Forfaitaire elektriciteitstaks: de 6de prijsverhoging op rij 
1   Distributietarieven
2   Vennootschapsbelasting
3   BTW 21%
4   Afschaffing gratis stroom
5   Distributienettarieven
6   Energieheffing
          TOTAAL:

PLUS  €   46
PLUS  €   11
PLUS  € 110
PLUS  €   90
PLUS  €   35
PLUS  € 100
PLUS € 392


De forfaitaire taks van 100 euro is de zesde verhoging van de elektriciteitsfactuur in één jaar tijd. Alles samen zal een gemiddeld gezin (man-vrouw en twee kinderen) op jaarbasis 392 euro extra moeten neertellen om de elektriciteitsfactuur te kunnen betalen. Dat is een stijging van bijna 40% in vergelijking met vorig jaar.
Naar boven

E. Hoe reageren in geval van brand?
Advies van een ervaren brandweerman


Jammer genoeg kan iedereen te maken krijgen met een brand. Naast zware materiële schade kan er ook sprake zijn van ernstige letsels of zelfs een overlijden. Je kan dus maar beter weten hoe je op de juiste manier reageert of – beter nog - wat je moet doen om een brand te voorkomen.
Een brandweerman met 11 jaar ervaring geeft advies.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in België?
Precieze cijfers heb ik niet, maar uit ervaring weet ik dat het vaak om een menselijke fout gaat.
Denk bijvoorbeeld aan:
- niet-gedoofde sigaret
- pan op het vuur die oververhit geraakt
- kinderen die met lucifers spelen
- kaars die te dicht bij een gordijn staat
- luchtfilter van een droogkast waar de pluizen niet tijdig uit verwijderd worden
- enz.
Ook technische fouten kunnen zorgen voor brand:
- overbelaste elektrische kabels
- kortsluiting
- motoren die oververhit geraken
Soms in combinatie met een menselijke fout, bijvoorbeeld:
- te zware apparaten aansluiten op de elektrische installatie
- cascade aan stekkerdozen
- frietketel onbewaakt achterlaten
- slecht uitgevoerd onderhoud aan een mazoutkachel,…
En dan zijn er nog de brandstichtingen.

Wat moet je doen als je een brand ontdekt bij jou thuis? En in welke volgorde?
Bij een beginnende of kleine brand kan je een bluspoging overwegen. Door een vochtige handdoek of - nog beter - een blusdeken over een vlammende pan te leggen kan een catastrofe in een oogwenk worden vermeden. Maar wanneer een brand al te ver ontwikkeld is of als er al te veel rook hangt, moet je zo snel mogelijk alarm slaan en zorgen dat iedereen het pand verlaat en vooral niet vergeten het noodnummer te bellen. Iedereen zou moeten weten dat 112 het nummer is voor zowel brand als een medisch noodgeval.

En wat als je vastzit en niet meer naar buiten geraakt? Hoe kan je jezelf het best beschermen?

In eerste instantie alle middelen gebruiken om de buitenwereld te laten weten dat je vastzit. Dat kan door het noodnummer te bellen of de aandacht te trekken van de omstaanders. Wanneer de brandweer ter plaatse komt, zullen zij de hoogste prioriteit geven aan het redden van personen. In afwachting van de komst van de brandweer kan je er wel voor zorgen dat er zo weinig mogelijk rook binnendringt in het lokaal waarin je je bevindt. Sluit zeker de deuren en dicht eventueel de spleten af met vochtige doeken. Ik zou ook proberen een raam open te zetten voor frisse lucht.

Zijn er dingen die je absoluut niet moet doen als er brand uitbreekt?
Een brandend gebouw terug binnenlopen om materiële zaken te redden, is om problemen vragen. Zelfs als er iemand wordt vermist, ga je beter niet terug binnen. Zonder adembescherming wordt je kans op overleven kleiner en in het ergste geval valt er nog een bijkomend slachtoffer.
Een volle waterstraal op een elektrische bron is ook niet aan te raden.
Een klassiek geval is water gieten op een brandende frietketel. Een glas is al voldoende om te zorgen voor een vuurbal. Je kan daarbij ernstige brandwonden oplopen en de brand kan in een mum van tijd uitbreiden.

Wat is de juiste aanpak bij brandwonden?
In eerste instantie moet er worden gezorgd dat de verbranding stopt. Het slachtoffer moet weggehaald worden van de warmtebron. Let daarbij op met elektriciteit en zorg dat je je eigen veiligheid niet in gevaar brengt.
Pas dan meteen de klassieke regel toe: ‘Eerst water, de rest komt later’. Het is dus zaak om onmiddellijk in actie te komen. Zorg dat de brandwonde gedurende een 20-tal minuten gekoeld wordt met lauw water. Als het lichaam verbrand is in de tweede graad over een groot oppervlak of in de derde graad, moet je altijd dringende medische hulp inroepen.
Op de website www.brandwonden.be vind je meer gedetailleerde info.

Voorzorgsmaatregelen die iedereen elke dag kan toepassen om brand te vermijden?
- De eerste maatregel is misschien niet alledaags, maar toch… Zorg dat je bij verbouwingen de regels van de kunst toepast. Het zou het eerste huis niet zijn dat na amateuristische verbouwingen in de fik gaat. - Speel ook zeker niet met vuur, laat alles tijdig onderhouden en gebruik je installaties en apparaten volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
- Misschien wel de belangrijkste voorzorgsmaatregel is de plaatsing van één of meerdere autonome rookmelders.
- De hulpdiensten worden dan veel sneller gewaarschuwd door de bewoners en een evacuatie komt dan veel sneller op gang. Een brand kunnen ze niet voorkomen, maar de menselijke en economische schade is meestal veel kleiner.
- Verder raad ik aan om gevaarlijke toestellen of situaties nooit onbeheerd of onbewaakt achter te laten. Nooit het huis verlaten als de droogkast aan staat of als de barbecue niet volledig uit is.
- Leer je kinderen ook van jongs af het noodnummer 112.

Waar in huis plaats je het best een brandblusser? en een branddeken of rookmelder?
Bij mij staan er twee brandblussers in de buurt van de zekeringskast, vriezer, koelkast, wasmachine en droogkast (bij ons is dat in de garage). Net naast de garage is onze keuken en daar hangt een branddeken binnen handbereik. Ik heb drie rookmelders in huis. Eentje hangt in de garage en de twee andere hangen in de hal. Eigenlijk kan je stellen dat er eentje moet hangen in elke ruimte die je moet doorkruisen vanaf je slaapkamertot de uitgang van je woning, zeg maar je vluchtweg. Dat mag op de muur of op het plafond, als je maar 20 à 30 cm wegblijft van de hoeken.

Bron: DVV nieuwsbrief
Naar boven

F. Deelname aan busreizen of etentjes

Zomaar afzeggen zonder ernstige reden, en uw inschrijvingsgeld terug krijgen, niet meer mogelijk...
Wie ingeschreven voor een busreis of etentje is, kan zo maar niet willigkeurig zijn uittsap annuleren na de uiterste inschrijvingsdatum zonder ernstige reden, de uiterste inschrijvingsdatum op jullie formulier wordt bepaald door de busmaatschappij, het restaurant, betalende bezoeken en eventuele gidsen. Na die vermelde datum moeten wij overal het juiste aantal deelnemers doorgeven. Nadien nog afzeggingen aanbrengen kost geld.

Enkel ernstige familiale omstandigheden of ziekte mits een doktersbewijs zullen wij nog kunnen terugbetalen min de aftrek van de kosten die wij zelf niet meer kunnen recuperen (dit zijn vooral bestelde eetmalen, sommige toegangsprijzen en gidsen.
Wij doen zo al ons uiterste best om de deelnameprijzen zo laag mogelijk te houden, zo kunnen wij het ons niet veroorloven, terugbetalingen uit eigen kas op ons te nemen.
Wij hopen dat jullie daar begrip kunnen voor opbrengen, bedankt, het Okra bestuur.
Naar boven


G. 10 tips om energie te besparen!

Amper anderhalf jaar nadat de btw op elektriciteit verlaagd werd van 21 naar 6%, heeft de federale regering beslist om terug te komen op die maatregel en opnieuw 21% te heffen. Dat betekent dus dat de elektriciteitsfactuur van alle gezinnen sinds 1 september fiks de hoogte ingegaan is. Tijd om eens na te denken over je energieverbruik. Hier lees je 10 tips om te snoeien in je energiefactuur!


De boosdoeners
De btw-verhoging van 6 naar 21% is echter niet de enige reden voor de prijsverhoging. Nog enkele andere maatregelen zorgen ervoor dat je (nu al) meer betaalt voor je elektriciteit.
- Wie zelf (een deel van) zijn energie opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of een andere installatie met terugdraaiende teller, betaalt sinds 1 juli 2015 het prosumententarief: dat is een bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet.
- Tot en met juli dit jaar moesten netbeheerders Eandis en Infrax geen vennootschapsbelasting betalen. Nu heeft de federale regering die uitzonderingsmaatregel geschrapt, waardoor die extra kost doorgerekend wordt naar de consument.
- De Vlaamse regering heeft beslist dat Vlaamse gezinnen vanaf 2016 niet langer gebruik kunnen maken van de hoeveelheid gratis energie die ze sinds 2003 krijgen. Van je eindafrekening werd steeds een basisbedrag afgehouden van 100 kWh én nog eens 100 kWh per gezinslid. Zodra de wetgeving is aangepast, zal dat dus niet meer het geval zijn.
- Om de schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken, zal een gemiddeld Vlaams gezin, dat zo'n 3500 kWh verbruikt, 100 euro per jaar extra moeten betalen.

10 tips om te besparen op je energiefactuur
Simpele veranderingen in je gewoontes kunnen je energiefactuur al aanzienlijk doen dalenGeen wonder dus dat meer en meer mensen op zoek gaan naar manieren om energie te besparen. Als je je energieverbruik eens onder de loep neemt, kan je zelf waarschijnlijk al een aantal dingen bedenken die je kan doen om je verbruik te verminderen. Vaak kunnen heel simpele oplossingen en veranderingen in je gewoontes al een wereld van verschil maken. Hier lees je al 10 handige tips!
1 Zet je verwarming 1°C lager
Wist je dat het grootste deel van je energieverbruik naar verwarming gaat? Soms loopt het aandeel zelfs op tot maar liefst 60 – 70%! Door de verwarming 1°C lager te zetten, bespaar je al snel 7% energie. Je zal het amper merken, behalve in je portemonnee!
2 Dump gloei- en halogeenlampen
De zuinigste lamp is er eentje die niet brandt! Gloei- en halogeenlampen verbruiken een heleboel elektriciteit. Daarom vervang je die energievreters het beste door spaarlampen of nóg energiezuinigere ledlampen. Denk eraan: de zuinigste lamp is uiteraard de lamp die niet brandt. Vergeet je lampen dus niet uit te schakelen als je weggaat!
3 Pak sluipverbruik aan
Zet apparaten zoals computers, tv’s, opladers, digicorders … volledig uit als je ze niet gebruikt. De lampjes, tijdsaanduidingen en dergelijke slorpen dag en nacht energie op omdat je die apparaten meestal niet volledig hebt uitgeschakeld.
4 Was enkel volle wasmachines
Wacht tot je voldoende vuile was hebt om je wasmachine volledig te vullen. Een volle wasmachine verbruikt even veel als een halfvolle, dus laat je er beter maar eentje draaien.
5 Laat je was buiten drogen
De droogkast is een enorme verbruiker. Laat daarom zo veel mogelijk je was buiten drogen op een rekje of aan de waslijn: kost je helemaal niets!
6 Diepvriezer: zo vol mogelijk
Vul je diepvriezer verder op met piepschuimVul de lege ruimte in je diepvriezer op met piepschuim. Zo kan er bij het openen minder warme lucht naar binnen stromen en moet je diepvriezer minder hard werken om die lucht afgekoeld te krijgen.
7 Koelkast: zo leeg mogelijk
In tegenstelling tot bij een diepvriezer, verbruikt een koelkast veel meer energie als hij vol is. Je koelkast volproppen met allerlei lekkers is dus niet het beste plan!
8 Laat producten ontdooien in de koelkast
Haal bevroren producten een paar uur op voorhand uit de diepvriezer en laat ze ontdooien in de koelkast. Het zal iets langer duren voor ze ontdooid zijn, maar je koelkast krijgt er ‘gratis koude’ door én je hoeft minder energie te verbruiken om je product daarna op te warmen.
9 Kook op elektrische inductiekookplaten
Elektrische kookplaten blijven nog even warm nadat je ze hebt uitgeschakeld. Schakel ze dus iets sneller uit en gebruik die warmte. Inductiekookplaten zijn de zuinigste en verbruiken 40% minder energie dan gewone elektrische kookplaten.
10 Onderhoud je afzuigkap
Reinig en/of vervang de filters van je afzuigkap regelmatig. Als er tussen je filters vet opgehoopt blijft zitten, kan er minder lucht door en daardoor vermindert het rendement van je afzuigkap!

De energieprijzen kan je niet bepalen, maar je kan duidelijk wel zelf een en ander doen om ervoor te zorgen dat je energiekosten niet de pan uit swingen. Deze tien tips kunnen je daar zeker en vast al een handje bij helpen!
Naar boven

H. Okra Lovendegem maakt busuitstap naar de kerstmarkt in Luik

Van zodra de duisternis valt zie je ze nu overal: binnen en buiten: mooi versierde kerstbomen met fonkelende lichtjes in alle kleuren en vormen. Fel gekleurde kerstballen en allerlei andere kerstversieringen. Ook in de dorpsstraten hangt nu overal feeërieke kerstverlichting. Ondertussen worden ook al overal de gezellige kerstmarkten georganiseerd.
Op zaterdag 19 december 2015 reden we dan ook met zo’n 39.OKRA-leden van Lovendegem naar de kerstmarkt in Luik.

Luik, kerststad – kerstdorp… de kerstmarkt van Luik is de grootste en de oudste van België. Een echte aanrader. De 190 verlichte en kleurige chalets in het hartje van de stad, bieden de bezoekers 1001 feestproducten: ambachtelijke voorwerpen, versieringen voor de kerstboom en de feesttafel, geschenkenideetjes…en dit alles in een heel gezellige sfeer. In het kerstdorp staan 4 themahuizen: Le Chalet de la Gruyère, La Maison ardennaise, La Maison du Pèket en Le Chalet “Au pied des pistes.” Ook de kerk mag je niet vergeten, de kribbe met de poppen en het gemeenthuis. Een nieuwigheid zijn de collectie kerstballen in geblazen glas en met de hand geschilderd. Ze stellen een aantal Waalse en Luikse folkloristische figuren voor: Tchantchès, Nanesse, Marcatchou, de mijnwerker, de Gilles van Binche enz.
De weergoden waren ons super welgezind want met een temperatuur tot 17° leek het wel zomer. De terrassen zaten dan ook afgeladen vol. De uitstap werd besloten met een smakelijk en gezellig 3-gangen menu. De buschauffeur bracht ons veilig en wel weer huiswaarts. Iedereen was wel een beetje moe van het slenteren maar heeeeeeel tevreden! Verslag: Linda Dobbelaere
Naar boven

I. Komende Okra activiteiten

Januari 2016
Dinsdag 5 januari: Driekoningenfeest
Maandag 11 januari: wandeling
Dinsdag 12 januari: 14.00 uur kaarting in Tempelhof
Dinsdag 12 januari: Okra Academie
Maandag 18 januari: wandeling
Maandag 25 januari: 13.30 uur wandeling met tussenstop
Dinsdag 26 januari: Okra Academie Eeklo
Woensdag 27 januari: 14.00 uur kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof

Februari 2016
Maandag 1 februari: wandeling
Zondag 7 februari: 15.00 uur Nieuwjaarsconcert, De Bijloke Gent
Maandag 8 februari: wandeling
Dinsdag 9 februari: 14.00 uur kaarting in Tempelhof
Dinsdag 9 februari: Okra Academie Gent
Maandag 15 februari: wandeling
Maandag 22 februari: wandeling
Dinsdag 23 februari: Okra Academie Eeklo
Woensdag 24 februari: 14.00 uur Kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof
Maandag 29 februari: wandeling

Maart 2016
Dinsdag 1 maart: Okra Academie Gent
Maandag 7 maart: wandeling
Dinsdag 8 maart: 14.00 uur kaarting in Tempelhof
Dinsdag 8 maart: Okra Academie
Maandag 14 maart: wandeling
Maandag 21 maart: dagwandeling
Dinsdag 22 maart: Okra Academie Eeklo
Woensdag 23 maart: 14.00 uur kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof
Maandag 28 maart: geen wandeling 2de Paasdag
Nog te voorzien : Daguitstap – Info later


Info wandelingen of fietstochten:

Daniël Locy, tel.: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27
Info kaartingen:
Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75

Naar boven