Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 4

 

oktober 2016


A. Laatste wandeling juni 2016

Laatste wandeling juni 2016 Eind juni werden de wekelijkse wandelingen traditioneel stopgezet tot begin september. Zo ook op maandag 20 juni.
Gewoontegetrouw startten we aan het Tempelhof in de Tulpenstraat omdat we daarna afsluiten met een natje en een hapje. Tevens werd het voorbije seizoen kort overlopen.
Er waren 35 aanwezigen. De regen zorgde echter voor problemen en de mensen hadden de vrije keuze of ze wilden wandelen of niet. De niet-wandelaars konden in het Tempelhof blijven tot we terug waren. Enkele bestuursleden hadden de zaal al gezellig klaargezet en de koffie
lekker warm en de drankjes fris gehouden. Door de weersomstandigheden werd het parcours aangepast en ingekort. We vertrokken met 17 moedige wandelaars via de Oostveld-kouter naar de Haantjesstraat, over de Haantjesbrug zijn we rechtsaf langs de Lieve tot aan Kuitenbergbrug gestapt. Via de Bloemetjeswijk kwamen we terug naar het Tempelhof. Ondanks het slecht weer kwam er een groep lachende wandelaars toe.
De grote paraplu’s werden dichtgevouwen, de regenjassen aan de kapstok gehangen en iedereen werd dan bij het binnenkomen getrakteerd met een Cava en daarna koffie met gebak.
Daniël bedankte nog eens alle deelnemers en vooral zijn medewerkers voor het geslaagde seizoen.
Een kleine statistiek: op 32 wandelingen waren in totaal 962 deelnemers. Dit is een gemiddelde van 30 personen per wekelijkse wandeling ! Van een succesvol seizoen gesproken!
Met dank aan het bestuur voor de traktatie.
Verslag, Daniël en Linda
Naar boven

B. Okra Lovendegem op daguitstap Strépy op 7 juli 2016

Een zonovergoten hemel… een parking vol auto’s… groepjes mensen die mekaar vriendschappelijk begroeten… en… een nagelnieuwe autocar van Begoniareizen…dat kon enkel Okra Lovendegem zijn die alweer een mooie en boeiende uitstap had georganiseerd! Stipt om 10 u kwamen we op onze eerste bestemming nl. de Kabellift van Strépy-Thieu.
Op de 8ste verdieping, op meer dan 100 meter hoogte kregen we een film van een dertigtal minuten te zien waarin het verhaal wordt verteld van de Belgische engineering. Verschillende bordjes met uitleg, maquettes en interactieve borden, en een indrukwekkend zicht op de machinezaal maakten het bezoek compleet.
De vzw Voies d’Eau du Hainaut biedt de mogelijkheid om met een boot mee te gaan in de scheepslift. Aan boord van een schip kom je terecht in de beton- en staalreus en kruip je in de huid van een schipper. De excursie duurt een uur, waarvan 7 minuten om het niveauverschil van 73,15 m te overbruggen: verbazingwekkend!
Onmiddellijk waren wij onder de indruk van de omvang van de lift, en daar is een goede reden voor: de indrukwekkende betonblok hangt op 102 m van de grond en het hoogste punt heeft de afmeting van een voetbalterrein!
Bij de eerste aanblik ben je geschokt en verbaasd. Dat gevoel maakt al snel plaats voor bewondering van zodra je naar buiten kijkt of naar de binnenkant van de lift met zijn kabels, zijn onderdelen en zijn prachtige machinerie. Na een korte rondvaart met de boot werden we in leuke toeristische treintjes weer naar de bus gebracht. In de Cantine des Italiens in Houdeng-Goegnies namen we het middagmaal en zetten de tocht verder naar het Hellend vlak van Ronquières.
Dat is een scheepslift nabij het Belgische dorpje Ronquières. Het is een hellend vlak op het Kanaal Charleroi-Brussel. Het overbrugt het hoogteverschil van meer dan 60 meter met het Henegouws Plateau. Daarvoor was de vereiste oplossing voor dit probleem een soort scheepslift.
Het hellend vlak is 1400 meter lang met een hellingsgraad van bijna 5%. Er zijn twee scheepsbakken van elk 85,50 meter lang en 11,60 meter breed. De bakken rijden als wagons over rails en worden met kabels voortbewogen. Elke bak heeft een eigen contragewicht, dat op rails onder de bak doorgaat.
De bakken kunnen zo onafhankelijk van elkaar werken, wat van belang is voor het onderhoud en bij eventuele storingen. Alweer stonde we in bewondering voor zo’n hoogstandje van vernuft en techniek! Daarnaast volgden we nog het spektakelparcours “Een boot, een leven”. Dit is een uitzonderlijke tentoonstelling over de unieke wereld van de binnenschippers en dat in een 3D decor met aantrekkelijke audiovisuele technieken. Om deze bijzonder leerrijke en interessante dag af te sluiten bracht de bus ons naar Lede naar Intermezzo voor een heerlijke boordjesmaaltijd. Daarna werden we veilig naar huis gebracht en kon Okra Lovendegem weer trots en tevreden zijn over zijn goedgevulde daguitstap.
Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

C. Lekkere pannenkoeken voor Okra Lovendegem zijn 80-plussers leden.

Iedereen kent de lekkere Belgische frietjes, de Belgische chocolade, de Belgische wafels… Maar er is ook zoiets als de heerlijke Lovendegemse Okra pannenkoeken!

Op dinsdag 26 juli ll. werden in het Tempelhof maar liefst 76 leden van Okra Lovendegem verwend met lekkere pannenkoeken, op ambachtelijke wijze gebakken op een hete plaat. Het ging hier om de 80-plus leden.
Voor deze leden is het niet zo evident meer dat ze aan alle andere activiteiten kunnen deelnemen.
Daarom worden ze elk jaar eens uitgenodigd om gezellig aan tafel te komen voor lekkere koffie met pannenkoeken.

Ook pastoor Daniël kwam even langs en nam ruim de tijd om aan elke tafel een praatje te maken met de aanwezigen.

Voorzitter Jacky Wulgaert sprak een welkomwoord uit en de Okra-bestuursleden bedienden in een mum van tijd alle tafels.
Daarna bleef iedereen nog even gezellig babbelen, kaarten of een drankje gebruiken. Zo heeft Okra Lovendegem zijn kranige 80-plussers weer eens wat extra aandacht gegeven en hen nog eens flink verwend.

Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

D. Okra Regiobedevaart naar Gent - 15 september 2016

Van heinde en verre waren ze gekomen: een colonne autocars met honderden Okra –leden voor de jaarlijkse regiobedevaart. Gaststad was deze keer Gent waar de eucharistie werd opgedragen door E.H. Dirk De Backer en zijn medewerkers, in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk.
Na de viering bracht de bus ons naar restaurant Dali waar we in een zeer mooie locatie een lekker 3-gangen menu kregen. Daarna vertrokken we richting Gentse haven waar we werden opgewacht door een gids.

In een busrit liet zij ons alle hoeken en kanten van de haven zien en vertelde honderd uit wat er daar allemaal gebeurde. De haven van Gent kenmerkt zich door tal van bedrijven die vooraanstaande posities innemen op Europees en wereldniveau. De meest bekende voor ons zijn:
Wereldwijd:
- de grootste krantenpapiermachine (Stora Enso Langerbrugge).
- De grootste assemblagefabriek van Volvo personenwagens en de grootste ssemblagefabriek van Volvo Trucks Europees:
- de grootste opslag van agribulk (Euro-Silo)
- Het Honda distributieplatform de grootste geïntegreerde staalfabriek (ArcelorMittal group).
Maar er zijn er nog véél meer. Om even de benen te kunnen strekken maakten we een tochtje mee met de veerboot van Langerbrugge. Deze veerdienst over het kanaal Gent-Terneuzen is toegankelijk voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer tot voertuigen met een totaal gewicht van 20 ton, een maximale lengte van 10 meter en een maximale hoogte van 4 meter.
Om onze daguitstap te beëindigen hielden we nog even halt in het Hotel de Lourdes in Oostakker voor een smakelijke broodmaaltijd. Wat een sfeervolle, boeiende dag hadden onze Okra leden weer beleefd.

Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

E. Late annuleringen van uitstappen

Heel zelden gebeurt het wel eens dat er een annulering komt voor een betalende activiteit.
Ondanks dat wij er alles aan doen om bij ziekte of familiale omstandigheden jullie terug te betalen moeten wij benadrukken dat dit bij laattijdige afmeldingen niet altijd mogelijk is, (vooral bij busreizen ligt dit heel moeilijk).

Heel vroeg op voorhand moeten wij het juiste aantal deelnemers doorgeven en dan ook al betalen aan de reisorgnisatie, of andere instantie.Het hangt van hun af of het nog mogelijk is een persoon in mindering te brengen.
Een doktersbriefje (wordt meestal aanzien als een grondige reden) en maakt meer kans op een terugbetaling.

Wij hopen dat jullie daar begrip kunnen voor opbrengen, wij hebben niet de middelen om die kosten op ons te nemen.
Naar boven

F. Honderdjarigen geven tips om oud te worden

Hoe word je oud? Die vraag stelden de Nederlandse artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra aan mannen en vrouwen ouder dan honderd jaar. Ze bundelden hun tips in een boek: ‘99+… Een geheim, of geluk?’


Een overzicht.
1. Stop met roken
Veel ouderen in het boek waren jarenlang roker, maar ze zijn er op een bepaald moment mee gestopt. Dat is volgens van Hateren een goed plan. Hij schrijft dat stoppen met roken altijd loont, ook al ben je tachtig. Indien de geïnterviewden niet waren gestopt, waren ze volgens de arts wellicht geen honderd geworden.

2. Eet met mate
De hoogbejaarde mannen en vrouwen volgden geen speciaal dieet, waren niet vegetarisch of veganistisch. Ook een glaasje alcohol hoorde er voor velen gewoon bij.

3. Marathons zijn geen must
Niemand van de honderdjarigen heeft zich in het verleden in het zweet gewerkt in de sportschool. Ze deden wel veel aan beweging, maar dan in de vorm van fietsen en wandelen.

4. Hou je bezig
Hele dagen naar buiten staren? Het gaat niet op voor de oudjes die aan bod komen in het boek. Ze dagen zichzelf uit om nieuwe dingen te doen om bezig te blijven. Bijvoorbeeld: experimenteren met nieuwe technologie of eigen kledij ontwerpen.

5. Train je brein
Hoe meer nieuwe uitdagingen, hoe beter voor je brein want volgens de artsen houdt leren de hersenen in topvorm.

6. Kies de juiste partner
De honderdjarigen in het boek spreken met respect en vol liefde over hun partner. Volgens de artsen is een man of vrouw aan je zijde echter geen must om de honderd te halen, want tussen de oudjes zitten veel weduwen en weduwnaren die zich heel gelukkig voelen.

7. Koester de band met vrienden en familie
Niet alleen fysieke gezondheid is van belang bij het ouder worden, ook een goede geestelijke gezondheid is cruciaal. De hoogbejaarde mensen die aan bod komen wonen allemaal dicht bij hun familie of vrienden.

8. Blijf weg uit het rusthuis
Maar drie van de tien honderdplussers wonen in het rusthuis. Daarvoor is een goede gezondheid uiteraard een vereiste, maar wie moeite doet om fit ouder te worden, is vaak ook kwiek genoeg om lang in zijn of haar eigen huis te blijven.

9. Laat je niet opjagen

Leer van oudjes: ze zijn opgegroeid in een tijd waarin het onbelangrijk was om altijd en overal bereikbaar te zijn op je smartphone. Ze ontsnappen aan de jachtige maatschappij en genieten bijgevolg ook meer van de kleine dingen in het leven. Het is een goede zaak om een voorbeeld aan hen te nemen.

10. Laat het los
Op een eeuw tijd kan er heel wat gebeuren, ook de honderdjarigen in het boek hebben tegenslagen gekend. Toch geven ze aan dat ze gelukkig zijn. Volgens de dokters zijn de mensen al van jongs af aan gelukkig omdat ze bepaalde situaties konden loslaten. Ze stellen dat als je daar de kracht voor hebt, je iets kan maken van de rest van je leven.

Naar boven

G. Wat mag er in de CM-brievenbus?

Je ziet ze overal in Vlaanderen hangen, de witte of groene brievenbussen met het grote CM-logo. Best handig, zo kun je snel allerlei documenten aan je ziekenfonds bezorgen zonder rekening te moeten houden met openingsuren.
De brievenbussen worden regelmatig gelicht, maar wat mag er in, en wat niet?


Mag in de CM-brievenbus
Bijna elk document dat je aan CM moet bezorgen mag in de brievenbus. Bijvoorbeeld:
- getuigschriften voor verstrekte hulp (doktersbriefjes);
- formulier aangifte ongeval;
- aanvraag tegemoetkoming reisvaccins voor jongeren;
- aanvraag terugbetaling inschrijvingsgeld sportvereniging;
- factuur bril met aanvraag CM-tegemoetkoming;
- aanvraag tegemoetkoming psychotherapie;
- mutatieformulier CM-Zorgkas.

Vergeet de documenten niet waar nodig in te vullen en te ondertekenen. Voorzie elk document van een gele klever, stop ze in een CM-omslag en vul daarop de gevraagde gegevens in.
Die omslag mag dan in de CM-bus.

Mag niet in de CM-brievenbus
Stop deze documenten nooit in de CM-bus, want in beide gevallen geldt de poststempel als bewijs van tijdige aanvraag. - Aangifte arbeidsongeschiktheid
- Als je arbeidsongeschikt wordt, moet je de adviserend geneesheer van je ziekenfonds tijdig en op correcte wijze verwittigen, zoniet verlies je een deel van je uitkering.

De procedure verschilt naargelang je werknemer, werkloze of zelfstandige bent.
- Aanvraag tot het uitoefenen van een activiteit tijdens arbeidsongeschiktheid
- Als je arbeidsongeschikt bent en toch een activiteit wil uitoefenen, moet je steeds vooraf schriftelijk toestemming vragen aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds met het formulier 'Aanvraag tot het uitoefenen van een activiteit'.
Naar boven

H. Als je autosleutels uit de brievenbus van je garagist gehaald worden…

Als je wagen gestolen wordt op de parking van je garagist, kan je wel eens vragen dat deze laatste je schade vergoedt. Dat blijkt uit een arrest van het hof van beroep te Luik.

Wat was er gebeurd?
Omdat zijn wagen een onderhoud nodig had, bracht de eigenaar deze al de avond voordien naar zijn garagist. Op vraag van de garagist zette hij de wagen op diens parking en deponeerde hij de sleutel in de brievenbus. In de loop van de nacht werd de wagen gestolen. Een dief brak de brievenbus van de garagist open en ging er met de wagen vandoor. De eigenaar kreeg een vergoeding van zijn omniumverzekering. Die laatste stelde de garagist aansprakelijk voor de diefstal.

Wat besliste de rechter?
Het hof van beroep veroordeelde de garagist om de wagen te vergoeden. Een garagist die een wagen in ontvangst neemt om die te herstellen moet de wagen volgens het hof namelijk teruggeven aan de eigenaar ervan, tenzij er sprake is van overmacht. De garagist moet daarbij de nodige maatregelen nemen om een diefstal te vermijden. Volgens het hof was dat hier niet het geval. De brievenbus en de parking waren namelijk niet beveiligd. De garagist werd dan ook veroordeeld om de schade die werd geleden ten gevolge van de diefstal te vergoeden.

Wat te onthouden?
Zodra je je wagen aan je garagist afgeeft moet deze die bewaken. Hij moet hem ook aan je teruggeven. Wordt je wagen gestolen terwijl hij bij je garagist staat dan kan je hem daarvoor aansprakelijk stellen. Je garagist kan aan die aansprakelijkheid ontsnappen als hij kan bewijzen dat hij de nodige voorzorgen nam om de diefstal te vermijden. Zorg er alleszins voor dat je de instructies van je garagist over hoe je de wagen moet achterlaten strikt naleeft.
Vraag hem (om een bewijs te hebben) dat hij die instructies even op mail zet.
Naar boven

I. Is het rijbewijs onbeperkt geldig?

Het gekende papieren Belgische rijbewijs (model 1 t/3 hieronder) is onbeperkt geldig. Maar sinds 7 juli 2010 is het elektronische Europese rijbewijs (bankkaartmodel) in België van toepassing. Dit is slechts 10 jaar geldig (net zoals de elektronische identiteitskaart). Na 10 jaar moet het rijbewijs verlengd worden op het gemeentehuis. Hierbij wordt geen medisch onderzoek gedaan, men moet wel een verklaring van medische geschiktheid ondertekenen. Enkel bestuurders van vrachtwagens en bussen moeten minimaal om de 5 jaar hun rijbewijs verlengen en wel een medisch onderzoek ondergaan.

In België zijn momenteel vier modellen van rijbewijzen in omloop:
1. het model van voor 1989, het ‘Belgisch rijbewijs’ genaamd;
2. het model afgeleverd tussen 1989 en 1998 of het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model’;
3. het model van na 1998 of het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model volgens de nieuwe Europese normen van 1998’;
4. het bankkaartmodel afgegeven vanaf 7 juli 2010.
Binnen de Europese Unie zijn al deze rijbewijzen geldig. Om misverstanden in de verschillende landen van de Europese Unie te vermijden, dient u best in het bezit te zijn van een bankkaartmodel. Veel landen herkennen het oude papieren model namelijk niet of kunnen moeilijk interpreteren of het rijbewijs authentiek is, waardoor u onterecht beboet kan worden.
Indien u misverstanden wilt vermijden, kan u uw nieuw rijbewijs (tegen een vergoeding) afhalen bij uw gemeente. Vanaf begin 2013 worden enkel nog bankkaartmodellen afgeleverd, bedoeling is ook om de andere modellen met der tijd allemaal om te wisselen.

Is er een leeftijdsgrens voor het rijbewijs?
In België geldt momenteel enkel een minimumleeftijd waarop het rijbewijs kan worden behaald (zijnde 18 jaar voor een rijbewijs B), geen maximumleeftijd. Er is dus enkel een ondergrens.

Indien de huisarts of specialist een medische aandoening vaststelt die aanleiding geeft tot een beperking die een veilige verkeersdeelname als bestuurder tot gevolg heeft, dient de arts de persoon door te verwijzen naar het CARA (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) die uiteindelijk een beslissing neemt over de rijgeschiktheid. Wanneer er geen locomotorische of visuele problemen zijn die de rijvaardigheid beïnvloeden, kan uw huisarts/specialist ook zelf een rijgeschiktheidsbeslissing nemen.

In sommige landen, bijv. in Nederland, bestaat er wel een leeftijdscriterium voor een rijbewijs. In Nederland moet men vanaf de leeftijd van 75 jaar om de 5 jaar een medische keuring ondergaan.
Naar boven

J. Laatste fietstocht van het seizoen van Okra Lovendegem - 22 september 2016

Genietend van een zalige na zomerse dag vertrokken 53 Okra fietsers voor de laatste fietstocht van het seizoen. Na een tocht van ong. 24km was er afspraak in het Tempelhof voor een bruisend aperitief en een warme maaltijd. Ook de niet-fietsers konden mee aanschuiven aan het buffet. Zo kwamen we aan een totaal aantal van 83 aanwezigen.

Voorzitter Jacky sprak een woord van welkom uit en bedankte allen die zo vele weken de fietstochten hadden georganiseerd, begeleid en telkens tot een goed einde brachten.Daniël, bijgestaan door Roland gaf een kort overzicht van het voorbije seizoen en stipte aan dat er 6 fietstochten waren geweest. Tweemaal moesten de fietsen binnen blijven wegens heel slecht weer. Er was ook een oliebollenfietstocht en, een bedevaartfietstocht en een dagtocht. Zij bedankten ook de wegkapiteins voor hun goede zorg en de fietsers voor hun discipline. Het zat erop voor dit jaar maar volgend jaar halen we ons stalen ros weer van stal om mooie tochten te maken door ons mooi Vlaamse land.

Daarna was het aanschuiven aan het buffet voor stoverij of vol au vent met frietjes of kroketjes en een rijk gevuld groetenbuffet. En het was à volonté. Als toetje was er een lekker ijsje. Dan bleef iedereen nog even zitten voor een drankje en een gezellige babbel.

Verslag, Linda en Daniël
Naar boven

K. Komende Okra activiteiten
 
Oktober 2016
Maandag 3 oktober: wandeling
Dinsdag 4 oktober: Herfstfeest
Maandag 10 oktober: wandeling
Dinsdag 11 oktober: kaarting in Tempelhof
Dinsdag 11 oktober: Okra Academie Gent
Maandag 17 oktober: wandeling
Maandag 24 oktober: wandeling
Dinsdag 25 oktober: Okra Academie Eeklo
Woensdag 26 oktober: kaarting Tempelhof + Bingonamiddag
Maandag 31 oktober: wandeling.

November 2016

Maandag 7 november: wandeling
Dinsdag 8 november: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 8 november: Okra Academie Gent
Maandag 14 november: wandeling
Dinsdag 15 november: Daguitstap naar De Kaasboerin in Mol, Middagshow met o.a. Jan Keizer, Anny Schilder, Kurt Crabbé
Maandag 21 november: wandeling
Dinsdag 22 november: Okra Academie Eeklo
Woensdag 23 november: Kaarting in Tempelhof + Bingonamiddag
Zondag 27 november: Toneelvoorstelling PODIUM
Maandag 28 november: wandeling.


December 2016
Maandag 5 december: wandeling
Dinsdag 6 december: Kaarting in Tempelhof
Maandag 12 december: wandeling
Dinsdag 13 december: Okra Academie Gent
Woensdag 14en donderdag 15 december 2 daagse kerstmarkt Trier
Maandag 19 december: wandeling
Woensdag 28 december: Kerstkaarting en Bingonamiddag met verrassing in Tempelhof.

 
Naar boven