Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 2

 

april 2017


A. Driekoningenfeest 2017

Iedereen kent het lied “Daar kwamen Drie Koningen met ene ster. Zij kwamen van heind’ en zij kwamen van ver”Ook niet minder dan 226 Okra-leden van Lovendegem waren van heinde en verre gekomen om samen zoals elk jaar het Driekoningenfeest te vieren. Onze tafelschikker van dienst Julien De Mol moest nu echt centimeter werk gebruiken om iedereen een plaatsje te kunnen geven om toch nog comfortabel te kunnen zitten. Stipt op tijd beklom voorzitter Jacky Wulgaert het podium voor een korte welkom en een nieuwjaarswens, waarna hij eerst het woord gaf aan pastoor Daniël die de ware inhoud van het Driekoningenfeest schetste en de bezinning afsloot met een passende nieuwjaarswens. Daarna was de voorzitter weer aan de beurt. Eerst gaf hij een welgemeende dank aan zijn team bestuursleden die ook van het publiek een warm applaus kregen. Dan volgde in het kort een overzicht van alle Okra activiteiten van het voorbije jaar.
Ook wierp hij een blik op de toekomstige activiteiten zoals de klassieke kaartingen, bingo, wandelingen en fietstochten. Okra voorziet nog enkele daguitstappen waarvan één de jaarlijkse gewestbedevaart is. De 5-daagse reis brengt ons deze keer naar Friesland. Het lentefeest en herfstfeest blijven ook bij de toppers. En onze webmaster Antoon Steyaert kreeg ook een speciale vermelding. Ons bestuur werd versterkt met 3 nieuwe bestuursleden: Robert Van de Woestijne – Dany Parrein en Yvette Bossuyt. Tenslotte werden er weer 4 kaartkampioenen in de kijker gezet. Zo kregen Angèle Sammaes, Hilda Dhondt en Jerome Stofferis een passend geschenk. Helaas kon Hilaire Slock niet aanwezig zijn, maar ook hij krijgt zijn winnaars trofee.
Ondertussen had onze vaste traiteur Speeckaert uit Ertvelde de 226 bordjes al gevuld met belegde sandwichen en als toetje een taartje samen met lekkere koffie. Tegen de tijd dat de laatste kruimels van het bord werden geschraapt, waren onze muzikale gasten De Lennys al klaar om ons tweemaal een uur ontspanning van de hoogste plank te brengen.
Zij zijn geen onbekenden voor ons maar met hun gloednieuw programma legden ze de zaal meermaals plat van het lachen. Muzikale hoogstandjes wisselden af met mooie zang en verrassende kluchten. Tijdens de pauze werden de lotjes voor de tombola verkocht en de gelukkigen mochten weer prachtige prijzen meenemen naar huis.
De namiddag vloog voorbij en om 18u was het afgelopen…gedaan….fini! De zaal liep leeg maar er was niets anders te zien dan lachende, glunderende gezichten. Okra Lovendegem had het weer “toppie” voor mekaar gekregen!
Na de opkuis van de zaal deed de laatste het licht uit en de deur dicht….

Verslag en foto’s, Linda Dobbelaere

Naar boven

B. Laatste wandeling met hotdogs - 19 december 2016

38 Okra wandelaars hadden hun stevige stappers aangetrokken voor een winterwandeling. Verschillende straten rond het startpunt aan het Tempelhof waren niet te bewandelen vanwege de grote rioleringswerken. Daar werd dan rekening mee gehouden. Gelukkig was de Pyramidestraat weer open en zo konden ze wandelen richting Rabot. Het zacht winterweer was zeker een pluspunt om een wandeling te maken.
Het werd een eerder korte tocht want bij de terugkeer rond 16u kregen alle sportievelingen een lekkere warme hotdog en een drankje. Ook de niet-wandelaars mochten mee aanschuiven voor een hotdog. Uiteindelijk waren we dan met 57 Okra-leden. Het werd lekker knabbelen en gezellig babbelen. Bestuurslid/Organisator Daniël gaf nog wat achtergrond
informatie en kondigde aan dat de volgende wandeling op 9 januari is en dat er en in het voorjaar ook nog een dagwandeling is met ’s middags een etentje.
Dat was het voor 2016.

Verslag en foto’s: Linda Dobbelaere
Naar boven

C. Welk noodnummer bellen in welke situatie?

Algemene noodnummers


Medische spoedgevallen en brandweer: 100 (enkel in België) of 112 (heel Europa)
Dringende politiehulp: 101 - Anti-gifcentrum: 070/245.245

Hulp- of infolijnen
Algemene inlichtingen: 1207
Awel, de vroegere kinder- en jongerentelefoon: 102
Card Stop: 070/344.344
Child Focus: 116000
De druglijn: 078/15.10.20
Docstop, bij diefstal identiteitskaart of paspoort: 00800 2123 2123
Meldpunt geweld: 1712
Permanentiedienst apotheker: 0900/10.500
Rode Kruis: 105
Tele-onthaal: 106
Vlaamse infolijn: 1700
Zelfmoordlijn: 1813

Naar boven

D. Ken je de CM-Zorgtelefoon?

Voor wie thuis hulp nodig heeft volstaat één telefoontje.
Je kent vast wel iemand in jouw buurt, familie of kennissenkring die thuis hulp nodig heeft: gezins- of kraamzorg, verpleegkundige zorgen, vervoer naar een medische afspraak, een personenalarmsysteem, oppashulp… Misschien maak je het wel van dichtbij mee.
De CM-Zorgtelefoon is een eerste aanspreekpunt als het even moeilijk gaat. Je krijgt er snel hulp en een antwoord op al je vragen.
Een ervaren medewerker legt uit wat de mogelijkheden zijn en gaat meteen aan de slag.

Eén telefoontje volstaat: 078 152 152 - 24 uur op 24, 7 dagen op 7

Je bent meteen geholpen met elke zorgvraag. Meer info op www.cm.be/zorgtelefoon.
Naar boven

E. Wanneer riskeer je geflitst te worden aan een verkeerslicht?

Aan heel wat verkeerslichten staan flitspalen. Wanneer riskeer je daardoor te worden geflitst? Loop je bijvoorbeeld ook een risico als je door het oranje rijdt of als je door het groen rijdt tegen een overdreven snelheid?
Er bestaan heel wat misverstanden over de juiste werking van flitspalen aan verkeerslichten.
Waar moet je precies rekening mee houden?
Dubbele controle
De meeste flitspalen die aan verkeerslichten staan controleren zowel of je niet door het rode licht rijdt als of je niet te snel rijdt. Je kan dus als je te snel rijdt terwijl het verkeerslicht op groen staat ook geflitst worden. Er wordt meestal gewerkt met twee lussen in het wegdek. Hierbij wordt het ogenblik dat je voertuig over de lus rijdt vergeleken met de stand van het verkeerslicht. Om vast te stellen of je te snel reed wordt de tijdspanne gemeten waarbij je voertuig over de twee opeenvolgende lussen rijdt.
En bij oranje?
Rij je niet aan een overdreven snelheid, dan flitst de camera als het rode licht al minstens één seconde op rood staat. Je wordt niet geflitst als je aan een correcte snelheid door het oranje rijdt. Je wordt al evenmin geflitst als je tegen minder dan dertig kilometer per uur rijdt.
Vraag de foto
Als je geflitst wordt kan je om een kopie van de flitsfoto vragen. Een aantal vaste flitspalen zijn niet in orde met de privacyregels omdat ze niet zijn aangegeven bij de privacy-commissie. Toch betekent dit niet dat je, als je door zo’n flitspaal wordt ‘geflitst’, de boete om die reden kan betwisten.
Bron: Gocar.be
Naar boven

F. Mag je onbeperkt claxonneren achter het stuur?

Elke auto is uitgerust met een claxon. Maar zijn er eigenlijk spelregels over wanneer je deze precies mag gebruiken? Wat moet je daarvan weten?
Op het moment dat een verkeerslicht op groen springt vertrekt de wagen die voor je staat niet.
Of je ziet langs de kant van de weg een kennis lopen en je wil zijn aandacht trekken.
Mag je in die gevallen zo maar claxonneren?
Hoe zit het overdag?
De wet zegt vooreerst dat als je je claxon gebruikt, het geluidssignaal zo kort mogelijk moet zijn. Overdreven lang ‘toeteren’ is dus sowieso uit den boze.
Je mag je claxon ook niet om het even wanneer gebruiken. Bevind je je binnen de bebouwde kom, dan mag je enkel je claxon gebruiken om een noodzakelijke waarschuwing te geven teneinde een ongeval te voorkomen. Buiten de bebouwde kom mag je je claxon ook nog in een ander geval gebruiken. Daar mag je dat ook doen als je een bestuurder die je wil inhalen moet waarschuwen.
En ’s nachts?
De wet zegt verder dat je tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, behalve bij dreigend gevaar, de geluidssignalen moet vervangen door het kortstondig en afwisselend aansteken van de grootlichten en de dimlichten.
Je houdt je er niet aan
Als je je niet aan deze spelregels houdt riskeer je een boete. De kans dat een overtreding ook wordt vastgesteld is evenwel beperkt tenzij er een verbalisant in de buurt is. Hou er rekening mee dat je op bepaalde locaties ook een GAS-boete riskeert.
Bron: Gocar.be
Naar boven

G. Sinaasappelschillen zijn nuttig, gooi ze niet weg!

Gooi je sinaasappelschillen vooral niet in de vuilnisbak. Ze zijn een multifunctioneel reinigingsmiddel, een prima cosmetisch product en nog zo veel meer...
Tegen geurtjes in de microgolfoven
Vul een grote schaal met lauw water en leg er rijkelijk sinaasappelschillen in (of schillen van andere citrusvruchten). Voeg er nog enkele druppels sinaasappel- of citroensap aan toe en zet de schaal dan 2 à 3 minuten in de microgolfoven op een gemiddeld vermogen.
Om olijfolie te aromatiseren
Snij de sinaasappelschil (zonder het wit, enkel de zeste) van 2 of 3 biosinaasappelen (onbehandelde) in fijne reepjes. Doe ze in een fles met 25 cl extra vierge olijfolie en sluit de fles hermetisch af. Bewaar ze op een donkere, koele plaats (de kelder bijvoorbeeld) en laat de zeste een week trekken. Daarna heb je heerlijke aromatische olijfolie.
Tegen matte glazen
Glazen worden vaak mat wanneer ze in de vaatwasmachine worden gereinigd. Je kunt ze weer laten glanzen door ze 5 à 10 minuten te laten weken in een teiltje warm water waaraan sinaasappelschillen zijn toegevoegd. Daarna moet je ze afwassen met een klassiek vaatwasmiddel (gewone detergent) en spoelen met fris, helder water. Het citroenzuur in de schillen werkt in op de glazen en zorgt ervoor dat je de kalkaanslag en zeepsporen gemakkelijk kunt verwijderen.
Tegen katten die in je tuinaarde of potgrond komen krabben
Katten houden niet van de geur van sinaasappelschil (van die van peperkorrels evenmin trouwens). Als je wilt dat katten niet meer in je potgrond komen krabben, leg je gewoon wat sinaasappelschillen in je pot of tussen de planten.
Als peeling 100% puur natuur
Gooi een twintigtal sinaasappelschillen in een goed warm bad. Het citroenzuur in de schillen zal de dode cellen van je huid losweken. Het is een heerlijk geurende en superzachte natuurlijke peeling voor je huid.
Naar boven

H. Einde seizoen maandelijkse bingonamiddagen op woensdag

We kunnen terugbikken op een gezellig eerste seizoen voor de bingoliefhebbers. Maand na maand vonden nieuwe gezichten de weg naar het Tempelhof om ook even de niet kaarters te verwennen met een spelnamiddag. Alles verliep zeer vlot en op een speelse wijze dankzij de hulp van Daniël en Roland, het was in ieder geval prettig met die mannen te kunnen samenwerken.
Wees gerust, in september starten wij terug.

Maar… Het valt niet stil, Yvette en Hubert starten de 4de woensdagen met een andere boeiende activiteit.
Zij zorgen ervoor dat wie zin heeft, tijdens de zomermaanden, een spelletje petanque te spelen of bij slecht weer samen een plezierig gezelschapsspel te spelen; ook aan hun trekken komen. Er zijn twee petanquebanen voorzien aan het Tempelhof. Binnen kan je kan even rusten en als je zin hebt in een drankje, ook dat hebben wij voor U voorzien. Er is uiteraard ook toilet beschikbaar.

Maar… Ook is iedereen welkom deze namiddag voor een gezellige babbel, deelname aan de gezelschapspelen, of een kijkje nemen bij de petanque spelers om te zien hoe het eraan toe gaat.

Yvette en Hubert kijken er al naar uit om jullie talrijk te mogen verwelkomen
!

Naar boven

I. Okra sport leeft!

Wandelen

Een 6-tal jaar terug werd onder het motto ‘Elke stap telt’ het wandelen bij Okra gepromoot en dus ook in onze plaatselijke vereniging. Na een 10-tal weken te hebben gestapt, is door toedoen van Daniël en Norma het wandelen elke week verder gezet. In de beginfase waren we soms maar met gemiddeld een 6-tal wandelaars. Maar deze Okra-activiteit op maandag groeide jaar per jaar.
En de formule is zeer eenvoudig en vrijblijvend. Wie geïnteresseerd is geeft zijn email-adres door en wordt verwittigd waar en wanneer er gewandeld wordt. Onze sportverantwoordelijke Daniël stuurt een mail (meestal op donderdag) om melding te maken waar er de volgende maandag wordt gewandeld. Wie kan of zin heeft komt naar de startplaats en hoeft niemand te verwittigen. Het motto is: wie er om 14u niet is wandelt niet mee. Eenvoudiger kan niet.
Het wandelseizoen loopt van september tot juni en we starten om 14u en stappen ongeveer 5 à 6km aan een ‘senioren’ –tempo, zodat we rond 15u30 terug aan de startplaats zijn. Tijdens het seizoen zijn er ook een 4-tal wandelingen met tussenstop. Dit betekent dat alle leden worden uitgenodigd voor een iets langere wandeling, maar er wordt een tussenstop voorzien om iets te drinken en/of te knabbelen. In het voorjaar wordt er tevens een dag-wandeling ingericht, zoals onlangs in Bachte-Maria-Leerne. We starten dan in de voormiddag rond 10u en ’s middags voorzien we een maaltijd om daarna te eindigen met een kleine wandeling terug naar de startplaats.
We hebben hierboven reeds gemeld dat de groep steeds maar groeit. Spijtig genoeg zijn er in de loop van tijd ook mensen afgevallen wegens hun fysieke achteruitgang of gezondheidsproblemen. Maar we mogen toch terecht fier zijn op de volgende statistiek:
- Seizoen 2014-2015 : op 37 wandelingen een gemiddelde van 26 aanwezigen per week.
- Seizoen 2015-2016 : op 33 wandelingen een gemiddelde van 30 aanwezigen per week.
- Seizoen 2016-2017 : voor 2/3 afgewerkt : op 21 wandelingen een gemiddelde van 35 aanwezigen.
En onlangs werd het record gebroken met 54 wandelaars aan de start op maandag 13/02/2017 in Mariakerke.

Beste leden het spreekt vanzelf dat deze wandelingen niet zomaar uit de lucht komen vallen. Door toedoen van bestuursleden Daniël en Roland en vrijwilliger Etienne (iedere 1ste maandag van de maand) wordt er elke week een wandeling gemaakt in de nabije omgeving, waarbij er wordt rekening gehouden met de afstand, parkeerplaats, toegankelijkheid, weersomstandigheden, veiligheid, enz., enz. Door onderlinge afspraken onder deze mensen wordt er steeds voor gezorgd dat het gezellig blijft en niet eentonig wordt. Daarmee bedoelen wij dat er niet altijd op dezelfde plaatsen wordt gewandeld, niet hetzelfde parcours wordt afgelegd en er regelmatig iets nieuws wordt voorzien. Dit vraagt veel voorbereiding en tijd o.a. vooraf uitstippelen, afwandelen, stopplaatsen voorzien…. En dat ze het perfect doen zie je aan de statistiek, daarom een dikke merci!
Door de grote groep elke week, die zich tenslotte toch gedeeltelijk in het verkeer begeeft, hebben Daniël en Roland ingespeeld op de veiligheid van de wandelaars door een 3-tal wandelkapiteins bij te vragen. Deze vrijwilligers zijn door hun oranje-hesje goed zichtbaar in het verkeer en ook zij kunnen ingrijpen waar nodig. Daarom Julien, Lucien, Ghislain ook hartelijk dank voor jullie bereidwilligheid.

Fietsen
Naast het wandelen wordt er ook gefietst. Er zijn per seizoen een 6-tal fietstochten. We starten in april en eindigen in september. De 1ste fietstocht noemt niet voor niets de ‘oliebollentocht’. Deze gaat dit jaar door op dinsdag 25 april 2017. Het is altijd een kortere rit van een 25km en eindigt in het Tempelhof met een oliebollenkraam. Jaarlijks staat er ook een bedevaarttocht op het programma en een dagtocht. In september sluiten we het seizoen dan af met terug een kortere rit met aansluitend een etentje.
Ook deze activiteit vergt veel voorbereiding en is tijdrovend. Denk maar aan het uitstippelen thuis, parcours uitzoeken, stopplaatsen zoeken (wat niet meer zo evident is deze tijd), uitrijden met de baankapiteins, en dit telkens rekening houdende met onze veiligheid. Zo wordt bv. iedere rit door Daniël en/of Roland 3-maal gereden, namelijk eerst uitzoeken, dan uitrijden met de baankapiteins en dan de rit met de deelnemers zelf. Maar ook daarvoor hebben we een groep bereidwillige mensen: Daniël en Roland zijn de verantwoordelijken en worden bijgestaan door meerdere baankapiteins, waaronder Lucien, Julien, Ghislain, Hugo, Robert… Nicole en Marilou zijn onze ‘kop’lopers en geven het tempo aan. Al deze mensen zijn herkenbaar aan hun oranje fluo-hesje en staan in voor onze veiligheid.
Ook aan deze mensen een hartelijke dank voor hun inzet en bereidwilligheid.

Bedankt aan Daniël voor dit overzicht, en de inzet van zijn ganse team door wie diit allemaal mogelijk is.
Naar boven

J. Okra voordrachten – Aalter – Eeklo en Gent

De voordrachten starten steeds om 14.30 u en duren tot max. 17 u. Inschrijven is niet nodig. Een voordracht bijwonen kost € 5 voor OKRA leden, € 6 voor niet leden. Leden brengen steeds hun lidkaart mee naar de voordrachten. Voor meer informatie kan je steeds terecht op het OKRA-secretariaat via academie.mlv@okra.be of op 09/269.32.17 of 09/269.32.19.

Indien onze leden zich interesseren aan die voordrachten, nemen ze contact op met Jacky Wulgaert, Voorzitter, die U een volledige brochure voor het jaar 2017 kan bezorgen.
Geen voordrachten in april, mei en juni in Aalter en Eeklo.

Okra Academie Gent
Locatie :Prinsenzaal, Prinsenhof, 39A, 9000-Gent – 14.30 u tot 17.00 u.
Er is beperkte parkeergelegenheid op het kerkplein van het Karmelietenklooster (Burgstraat 46) aan 3 euro per namiddag. Hiervoor bij vertrek het kaartje laten valideren aan het onthaal van het klooster.
Dinsdag 18 april 2017, De waarheden en onwaarheden over biologische voeding, André Teirlinck, gewezen controleur bio-bedrijven Biologische voeding: een heuse hype, maar wat zijn nu eigenlijk de waarheden en onwaarheden rond deze trend ? U leert wat er wordt verstaan onder biologische voeding en waar U biologische voeding aan herkent. Zijn producten met een bio-label ook daadwerkelijk biologisch ? André Teirlinck is tien jaar werkzaam geweest als controleur van biologische bedrijven. Hij is medeoprichter van BLIK (tegenwoorig Integra) en schrijft blogs over biologische voeding onder de naam Opa Bio. Deze voordracht belooft u voeding voor het brein en een leidraad om gezonde keuzes te maken.
Dinsdag 16mei 2017, Klimaatveranderingen: een wereldprobleem? Morgan De Dapper, onderzoeksgroep Fysische Geografie UGent.
De opwarming van de aarde : het broeikaseffect, afsmeltende ijskappen, zeespiegelstijging, orkanen, droogte en overstromingen. Het verdrag van Kyoto of de klimaatconferentie in Parijs.
Wereldomvattende klimaatveranderingen komen voortdurend – vaak tegenstrijdig en ongenuanceerd - aan bod in de media. Professor Morgan De Dapper geeft uitleg, op een wetenschappelijk gefundeerde manier, maar zeer toegankelijk voor iedereen die hierover meer wil weten.

Naar boven

K. Ongeval met een geleende wagen: wie betaalt de rekening?

Op het moment dat je de wagen van een familielid of vriend gebruikt, raak je betrokken bij een verkeersongeval. Wie draait in dat geval op voor de kosten?

Komt de autoverzekering van de eigenaar tussen?
Er kunnen heel wat redenen zijn om even de auto van iemand anders te gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar aan het geval dat jouw auto in de garage staat, je een grotere wagen nodig hebt om wat spullen te vervoeren enz. Wat gebeurt er als je tijdens dat gebruik een ongeval hebt?
Je bent niet in fout
Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval hoef je je geen zorgen te maken. De schade die wordt toegebracht aan het voertuig dat je gebruikte wordt dan vergoed door de autoverzekeraar van de aansprakelijke.
De schade aan derden
Ben jij aansprakelijk voor het ongeval, dan zal de autoverzekering van de eigenaar van het voertuig de schade vergoeden die je veroorzaakt aan de anderen die betrokken zijn bij het ongeval. Rij je geregeld met het voertuig zorg er dan wel voor dat je als geregelde of occasionele bestuurder wordt aangegeven bij de autoverzekeraar.
Wat met de schade aan de geleende auto?
Het kan zijn dat de eigenaar van de wagen waarmee je reed een omniumverzekering afsloot. In dat geval zal deze de schade aan het voertuig dat je gebruikt in principe betalen. Hou er wel rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn.
Werd er geen omniumverzekering afgesloten dan riskeer je zelf op te draaien voor de schade aan het voertuig dat je leende. Denk dan ook twee keer na voor je andermans voertuig gebruikt en dit zeker als er geen omniumverzekering werd aangegaan.
Naar boven

L. Komende Okra activiteiten

April 2017
Maandag 3 april: wandeling
Dinsdag 4 april: lentefeest
Maandag 10 april: wandeling
Dinsdag 11 april: Kaarting in Tempelhof
Maandag 17 april: geen wandeling 2de Paasdag
Dinsdag 18 april: Okra Academie Gent. De onwaardigheden over biologische voeding, André Teirlinck, gewezen controleur bio-bedrijven
Maandag 24 april: wandeling
Dinsdag 25 april: eerste fietstocht
Woensdag 26 april: Kaarting, petanque en spelnamiddag in Tempelhof.

Mei 2017
Dinsdag 2 mei: kaarting in Tempelhof
Maandag 8 mei: wandeling
Maandag 8 mei tot vrijdag 12 mei: Okra-reis naar Oost Friesland
Maandag 15 mei: wandeling
Dinsdag 16 mei: Okra Academie Gent. Klimaatveranderingen: een wereldprobleem, Morgan De Dapper, onderzoekersgroep Fysische Geografie Gent
Woensdag 17 mei: Kaarting, petanque en spelnamiddag in Tempelhof
Donderdag 18 mei: fietstocht
Maandag 22 mei: wandeling
Maandag 29 mei: wandeling.

Juni 2017
Maandag 5 juni: geen wandeling – 2de Pinksteren
Maandag 12 juni: wandeling
Dinsdag 13 juni: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 13 juni: Okra Academie Gent. Mijn leven op stelten, Krista Bracke, radiopresentatrice en auteur
zaterdag17 juni: busuitstap met zeehondensafari
Maandag 19 juni: wandeling
Donderdag 22 juni: Dag fietstocht
Maandag 26 juni: Laatste wandeling
Woensdag 28 juni: Kaarting, petanque en spelnamiddag in Tempelhof.

Info wandelingen of fietstochten: Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27 - Roland: 0497 71 80 65.
Info kaartingen: Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75
Naar boven