Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 4

 

oktober 2017


A. Voorrangsregels op ronde punten massaal aan de laars gelapt

Volgens een enquête van het VIAS-instituut (het voormalig BIVV) kent één op acht bestuurders de voorrangsregels niet die gelden bij het verlaten van een rond punt. Twee derde van de bestuurders weet ook niet dat het verplicht is om er op de eerste rijstrook te rijden. Deze regels zijn echter al 20 jaar geleden ingevoerd.
De bevraging is gebeurd bij een representatieve groep van de Belgische bevolking en ze toont aan dat verschillende regels met betrekking tot het gebruik van ronde punten slecht gekend zijn. Eén op vijf bestuurders verleent geen voorrang aan voetgangers bij het verlaten van een rond punt.
De meeste bestuurders (81 %) weten dan weer wel dat voertuigen die zich reeds op een rond punt bevinden, voorrang hebben op voertuigen die het rond punt oprijden. 5 % denkt echter dat de voorrangsregels verschillen van rotonde tot rotonde. 2 % van de bevraagden meent dat voorrang van rechts hier van toepassing is. 13 % denkt dat het nodig is om even te wachten alvorens de rotonde op te rijden.
Het niet verlenen van de juiste voorrang is één van de voornaamste redenen van verkeersongevallen op een rotonde
.
Naar boven

B. Zich verplaatsen op een rotonde: wat moet je weten?

Zich verplaatsen op een rotonde kan niet zomaar, er zijn verkeersregels die je moet respecteren.
Eerst en vooral: wat is een rotonde? Een rotonde bestaat uit een cirkelvormige weg met een ‘eiland’ in het midden waarrond het verkeer moet rijden. Een rotonde wordt aangegeven door een D5-verkeersbord (die de rijrichting aanduidt). Ook moet elke aanloop tot een rotonde aangegeven worden door een B1 of een B5-verkeersbord. Kenmerkend voor een rotonde is dat elke bestuurder die er zich op verplaatst voorrang heeft op de bestuurder die zich op de rotonde wil begeven.
D5 blauwe ronde, witte pijlen
Verplichte rijrichting
B1 rode driehoek
Voorrang verlenen
B5 rood bord, witte letters
Stoppen en voorrang verlenen

Verleen voorrang... voor je je op een rotonde begeeft!
Je moet je voorrang verlenen wanneer je bij een rotonde aankomt. Het B1-verkeersbord geeft aan dat je voorrang moet verlenen aan alle bestuurders. Op een rotonde zullen die bestuurders altijd van links komen omdat het verplicht wordt door de rijrichting.
Waar moet je rijden?
Op een rotonde moet je niet verplicht rechts rijden. Het is toegelaten om op het eerste, tweede of derde rijvak te rijden. Aan jou de keuze.
Let op: de gebruikelijke voorrangsregels zijn hier van toepassing. Als je van rijvak verandert, heb je geen voorrang dus moet je het eerst aangegeven met je richtingaanwijzers.
Als er geen wegmarkering tussen de verschillende rijvakken is aangegeven dan heeft de bestuurder die uiterst rechts rijdt voorrang.
Een rotonde volgens de regels verlaten
Als je een rotonde verlaat, moet je de volgende regels respecteren:
Altijd je rechtse richtingaanwijzers aanzetten. Zo zien de andere bestuurders, ook diegenen die zich op de rotonde willen begeven, dat je de rotonde gaat verlaten. Als je je daarentegen op een rotonde begeeft, dan hoeft dit niet (maar het mag wel).
Je mag de rotonde alleen vanuit het rechtse rijvak verlaten (of de rechtse rand van de rotonde als er geen wegmarkering is aangegeven tussen de verschillende rijvakken). Je moet je dus, zoals de blauwe auto, naar de rechtse rand begeven voor je de rotonde verlaat. Je moet ook voorrang verlenen aan de auto’s die zich rechts van de jouwe bevinden. Geen sprake van dus om last-minute de weg af te snijden!
Je moet ook voorrang verlenen aan fietsers en voetgangers die hun weg op of rondom de rotonde vervolgen.
Met de fiets? Houd niet uiterst rechts!
Als fietser is het belangrijk altijd zichtbaar te blijven om ongelukken te vermijden. Het is aangeraden om niet uiterst rechts aan de buitenkant van de rotonde te rijden. Als er een fietspad op de rotonde aanwezig is, dan moet je die gebruiken. Geef, ten slotte, duidelijk met je arm aan dat je bij de volgende afrit de rotonde zult verlaten, tenzij het uit veiligheidsredenen niet mogelijk is.
Naar boven

C. Men zegt vaak dat wie van rechts komt en stopt, daardoor zijn voorrang verliest. Maar is dat wel zo?

Voorrang van rechts
Op een kruispunt waar geen verkeerslichten of verkeersborden staan en geen agent het verkeer regelt, geldt een voorrang van rechts. Deze regel geldt niet aan een rotonde of als de bestuurder die van rechts komt uit een verboden rijrichting komt. De voorrang geldt evenmin als de bestuurder die van rechts komt van een aardeweg komt, uit een privé-uitrit of uit een parkeerplaats.

Misverstand
Vroeger was het inderdaad zo dat een bestuurder die van rechts kwam zijn voorrang verloor als hij stopte. Die regel werd echter een tiental jaar geleden afgeschaft. Toch zijn veel bestuurders hiervan nog steeds niet op de hoogte. De bestuurder die van rechts komt behoudt dus zijn voorrang ook al stopte hij (bijvoorbeeld omdat hij niet wist dat hij voorrang had).

Er zijn voetgangers of fietsers
De bestuurder die van rechts komt moet op zijn beurt voorrang geven aan voetgangers die op het zebrapad of het doorlopend voetpad oversteken. Hij moet dat ook geven aan fietsers die op het fietspad rijden.
Als fietsers op een fietssuggestiestrook rijden hebben ze integendeel geen voorrang.
Zelfs als hij hiervoor moet stoppen behoudt de bestuurder die van rechts komt nog steeds zijn voorrang tegenover de andere bestuurder.
Naar boven

D. Bussafari naar de Beekse Bergen – Dinsdag 29/8/2017

Een lang gekoesterde droom ging voor sommige van onze leden in vervulling. Samen eens op reis met hun kleinkinderen. Dinsdag 29 augustus was het zover en stonden rond 7.50 u ze allemaal te wachten op de parking van het sportterrein om eens de “beestjes” te gaan bekijken.
Ongelukkig genoeg hadden we zonder het eigenlijk te willen, de warmste dag van de maand augustus uitgekozen. Beter zo natuurlijk dan dat het pijpenstelen zou regenen.
Onze chauffeur Yvonne loodste ons feilloos door de Antwerpse file naar onze stop in Minderhout voor een welverdiende kop koffie of chocomelk met twee lekkere koeken. We trokken dan met volle moed, zij het al een beetje puffend, richting Beekse Bergen. Ondanks de warmte een ware belevenis.
We kregen allemaal een “daginformatie” en een plannetje waarop duidelijk stond vermeld welke dieren we onderweg we allemaal te zien zouden krijgen. Iedereen dan op eigen houtje en naar eigen zin op pad. De ene koos voor een boottocht, de andere voor een bustocht, nog een andere ging liever wandelen.

Feit was, dat het niet alleen voor ons allemaal zeer warm was, maar ook de dieren hielden zich, zoals de meesten van ons, lekker in de luwte en dicht bij het water (lees cafetaria).
De chauffeur van de safari bus waarschuwde ons dat het op de bus zeer warm was en ze nergens zou halt houden omdat het veel te warm was. We kregen rijdend heel wat uitleg en maakten zo kennis met de dieren en de uitgestrektheid van het domein.

Diegenen die de boot hadden verkozen hadden het iets minder warm maar kregen minder dieren te zien omdat ook zij liever de lommerte verkozen.
Een zeer groot pluspunt voor dit uitgestrekt domein is dat er binnen wandelafstand steeds drank- en eetstandjes waren en uiteraard ook “kakhuisjes” zoals ze daar werden genoemd. We hadden voldoende tijd om dat te bezichtigen, en waanden ons echt in de Afrikaanse savanne. De gevaarlijkste dieren verbleven uiteraard in een meer afgesloten ruimte en waren moeilijk traceerbaar omdat ook zij in de verfrissende schaduw lagen.

Een mooie herinnering aan de “prentjes” van al die wilde dieren die we in onze jeugd verzamelden en die we nu eens “in het echt” zagen.

Dank zij de drank- en eetbonnetjes hoefde niemand honger of dorst te lijden en als we toch nog behoefte hadden aan een bijkomend drankje of beetje eten, waren de prijzen zeer democratisch.

Je kan er eindeloos wandelen en genieten van het prachtige park en ook kennismaken met onze vroegere voorvaderen die, zoals wij nog soms, kunnen kibbelen en mekaar in het haar vliegen.

Rond 17 u zochten we terug de verfrissende airco van de bus op en Yvonne loodste ons feilloos door het Antwerpse verkeer richting Lovendegem.
We waren tijdig thuis zodat de kindjes geen slaap moesten missen en nog lang zouden kunnen navertellen wat ze allemaal met oma en opa hadden gezien.
We mogen zeggen dat het eens zeer geslaagde reis was, waarbij de nadruk lag op samen zijn met opa en oma. De kindjes hadden zoveel zaken gezien die ze aan hun vriendjes en vriendinnetjes konden vertellen.
Dank aan de organisatoren, Yvette en Noël, zij hebben ons een mooie uitstap bezorgd.

Verslag Jacky Wulgaert
Naar boven

E. OKRA GEWESTBEDEVAART 2017 Wervik

De Okra Gewestbedevaart 2017 bracht honderden Okra-leden samen in de Sint-Medarduskerk in Wervik. De kerk is genoemd naar de heilige Medardus van Noyon. Medardus is de patroonheilige van de brouwers, de gevangenen,
van de schermmakers en van de wijngaarden. Na de stemmige eucharistieviering bracht de bus ons naar restaurant De Beiaard in Nieuwkerke. Daar werd een heel lekker 3-gangen menu geserveerd.
Daarna ging het richting 't Kapelhof in Heuvelland-Nieuwkerke waar we een oesterzwam-kwekerij bezochten. 't Kapelhof is een landbouwbedrijf dat overgedragen is van generatie tot generatie. Het is gelegen in het uiterste hoekje van Vlaanderen, op 500 m van de Franse grens en op 300 m van Wallonië.
Het was oorspronkelijk een gewoon landbouwbedrijf met akkerbouw en veeteelt. Ondertussen zijn daar de tuinbouw en paddenstoelen bijgekomen.
Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen van oesterzwammen en bio kippen.
In mei en juni vind je er heerlijke, zoete aardbeien. Vanaf mei oogsten ze vroege aardappelen.
Bio-kippen en akkerbouw vullen het bedrijf aan.
In een korte film zagen we hoe oesterzwammen worden gekweekt en verhandeld. Dan kregen we een geleid bezoek aan het bedrijf zelf.
De zeer sympathieke eigenaar gaf ons een schat aan informatie. Iedereen kreeg als cadeautje een halve kilo oesterzwammen , samen met 2 recepten. Via een ommetje naar De Zware Berg waar we een uurtje vrije tijd kregen, werd de dag afgesloten met een buffet, opnieuw in De Beiaard.
De buikjes waren goed en smakelijk gevuld. Iedereen was heel tevreden over de ganse daguitstap, en zo keerden we huiswaarts. Eenmaal op grondgebied Lovendegem, sprak voorzitter Jacky Wulgaert nog een welgemeend woord van dank uit aan allen die zich hadden ingezet om deze mooie dag te organiseren.

Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

F. Laatste fietstocht 21 september 2017

Traditiegetrouw is de laatste fietstocht van het seizoen telkens een kortere rit met aansluitend een etentje. Zoals alle andere ritten dit seizoen hadden we goed weer.
We vertrokken om 15u aan het Tempelhof met 47 fietsers voor een tocht van ± 22km. We hadden in de vorige ritten nog geen pech gehad, maar nu , na een paar km, was er een band ontploft van een deelnemer en kon niet meer verder. Hij is dan maar terug huiswaarts gekeerd.
          
De rit ging via Meienbroek, Voordestraat, Arisdonk, Oostmoer naar de ‘Bevende Hazelaar’, waar we een rustpauze inlasten. Daarna zetten we onze tocht verder langs de Wittemoere, Schroonhoek. We kruisten de Mithremstraat en volgden knooppunt 31, waar we smalle paadjes bereden op 1 rij.
Via de onlangs aangelegde Hoekskenkerkwegel kwamen we uit op het Eeksken. Via de Bosstraat en Meistraatje kwamen we terug langs de Lieve tot Kuitenbergbrug. Vandaar reden we via de Bremstraat terug naar het Tempelhof.

We konden terugblikken op een veilige tocht. Tegen 17u waren we terug in het Tempelhof en konden we na de
aperitief aanschuiven voor een lekkere barbecue.
Niet-fietsers waren ondertussen ook aanwezig want er waren in totaal 77 inschrijvingen!
De bediening liep zeer vlot dankzij de medewerking van enkele Okra-bestuursleden en vrijwilligsters. Dank daarvoor (zie foto’s hierbij).

Op de 6 fietstochten van dit seizoen konden we rekenen op een gemiddelde van 38 fietsers per tocht.
Dit is een mooi gemiddelde. Ik dank daarvoor al mijn medewerkers die er voor zorgden dat alle tochten in veilige banen werden geleid.

Verslag Daniël Locy


Noot van de redactie: In naam van het ganse Okra bestuur, en al wie genoten heeft van de talrijke mooie ritjes, een hartelijk woordje van dank aan Daniël en Roland, alsook aan al wie betrokken was bij de voorbereidingen en begeleidingen tijdens deze fietsentochten…
Als deelnemer staan we niet altijd stil hoeveel uurtjes er gestoken worden in het voorbereiden van deze talrijke fietstochtjes, met meermaals een gezellige stop met een drankje of dessertje onderweg.

Naar boven

G. Een lekkere verwenkoffie voor Okra Lovendegem zijn 80-plussers leden

Op donderdag 28 september jl. werden de 80-plus Okra leden uitgenodigd in Het Tempelhof voor een gezellige koffietafel. Zo’n 45 leden en enkele begeleiders werden verwelkomd met een glaasje Cava bubbels.
Na het welkomstwoord van voorzitter Jacky werden de koffiekannen gevuld met gezellig geurende koffie.
Daarbij kreeg iedereen een bordje met een variatie van verschillende lekkere zoetigheden Voor deze leden is het niet zo evident meer dat ze aan alle andere activiteiten kunnen deelnemen.
Daarom worden ze elk jaar eens uitgenodigd naar een gezellige koffietafel. De bar bleef de ganse namiddag open en er kon nog worden gekaart of gebabbeld met een lekker drankje.
Zo heeft Okra Lovendegem zijn kranige 80-plussers weer eens wat extra aandacht gegeven en hen nog eens flink verwend.

Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

H. Okra Lovendegem start me 2de BINGO seizoen

Ze hadden er al naar uit gekeken, de Bingo-spelers van Okra Lovendegem.
Op woensdag 27 september ll. was het weer zover. Het bingo bord was opgehangen, de prijzentafel zeer rijkelijk gevuld en de formulieren en de stylo’s lagen klaar. Noël en Roland, de twee spelleiders zagen dat het goed was.
Al vroeg stroomden de spelers binnen en de zaal werd gevuld met 48 Okra-leden Bingo liefhebbers.
Noël sprak een welkomstwoordje uit en legde nog eens kort de spelregels uit. Omdat het de eerste bijeenkomst van het nieuw seizoen was, kregen de spelers een extra gratis speelbeurt bij het laatste spel. En toen begonnen de cijfers en letters te rollen en het was niet lang wachten op een eerste BINGO!

Zoals altijd wist Noël ons op te vrolijken met een kwinkslag, een grapje, een verrassende uitspraak. Hij en Roland wisten er alweer een spetterende super leuke namiddag van te maken. Daniël, onze sympathieke medespelleider, kon helaas door omstandigheden de start niet meemaken.

Verslag, Linda Dobbelaere

Naar boven

I. Dit is uw marge bij een snelheidsovertreding

Een verkeersboete wanneer u 51 kilometer per uur rijdt waar de toegelaten snelheid 50 km per uur is? Dat riskeert u niet, want het College van Procureurs-Generaal heeft een omzendbrief gestuurd die moet leiden tot meer eenvormigheid bij de bestraffing van snelheidsduivels.
Op gewone wegen krijgt u geen boete als u minder dan 7 km/u te snel rijdt, op een autosnelweg ligt de marge nog hoger: daar riskeert u pas een boete als u sneller dan 129 kilometer per uur rijdt. De minimumboete stijgt wel van 50 naar 53 euro. Hoe zwaarder de overtreding die u begaat, hoe duurder de boete zal bedragen. Wie in een zone 30 een snelheid haalt van 60 km per uur, zal zo 207 euro moeten ophoesten.
Naar boven

J. Auto-ongeval? Volg deze 4 stappen

Even niet opletten kan al genoeg zijn om een auto-ongeval te hebben. Maar weet u wat u daarna moet doen en hoe het zit met de papieren? We zetten alle stappen voor u op een rij.
1. Bel de politie als dat nodig is: Geen idee wanneer u de politie moet bellen? Lees ons advies:
- Zijn er gewonden? Bel 112 en bied hulp aan de slachtoffers als u dat kan. In dat geval moet de politie altijd een proces-verbaal opmaken.
- Is er alleen maar blikschade en zijn alle betrokken partijen akkoord over wat er is gebeurd? Dan hoeft u er de politie niet bij te halen.
- Zijn er discussies met de tegenpartij? Bel dan de politie en verplaats de voertuigen niet.
2. Zorg voor getuigen en foto’s
Voor uw schadedossier is het interessant om getuigen en foto’s te verzamelen:
- Noteer naam, adres en telefoonnummer als er getuigen zijn die geen betrokken partij zijn. Dat kan handig zijn als er later een probleem opduikt.
- Neem foto’s van de beschadigde wagens voor u ze verplaatst, maar ook van de zichtbare schade eens de voertuigen verplaatst werden. Een goeie raad: neem ook foto’s van de verkeers- en signalisatieborden die belangrijk lijken.
3. Vul het aanrijdingsformulier in
Bij elk ongeval met uw auto moet u het aanrijdingsformulier invullen, ook als er geen andere auto’s betrokken zijn. Dankzij het formulier is een correcte schaderegeling mogelijk. Dit is wat u te doet staat:
- Vul het formulier ter plaatse in om onaangename verrassingen te vermijden. Laat u niet overhalen om dat elders te doen, want dan kunnen er makkelijker discussies ontstaan.
- Vul de voorkant van het formulier in en zorg dat ook de andere partij het exemplaar tekent.
De achterzijde kan u thuis eventueel invullen.
- Begin met de algemene informatie over het ongeval helemaal bovenaan. Vul alles zo nauwgezet mogelijk in en vergeet zeker niet te vermelden of er gewonden zijn (ook als het alleen om lichtgewonden gaat).
- Kies of u voertuig A of B bent. Vul alle gegevens in en duid met een pijl aan waar uw auto eerst geraakt werd. Vergeet de gegevens voor de tegenpartij niet te controleren en vraag gerust naar zijn of haar groene kaart.
- Vul tot slot de middenkolom in en maak een schets van wat er precies gebeurde.
4. Voor bijstand bel uw verzeraar. Doe daarna aangifte bij uw verzekeraar
Binnen de 8 dagen na het ongeval moet u alles bezorgen aan uw verzekeraar: aanrijdingsformulier - foto’s en ander bewijsmateriaal - proces-verbaal en verklaring aan de politie (als die er zijn).
Naar boven

K. Mag uw arts informatie achterhouden?

Volgens de wet op de Patiëntenrechten hebt u als patiënt een recht op alle informatie die u een beter inzicht geeft in uw gezondheidstoestand en de (vermoedelijke) evolutie ervan. Ook wanneer het er heel slecht voor u uitziet, hebt u het recht dat te weten. De arts (of paramedicus) moet u dus zo goed mogelijk inlichten over de diagnose, de behandeling, de geneesmiddelen, de kostprijs, over wat u beter wel en niet doet. Als er voor een behandeling alternatieven bestaan, is de zorgverstrekker verplicht die met u te bespreken.
Voor elke handeling die de arts (of andere beroepsbeoefenaar) wenst te stellen – een onderzoek, een behandeling enz. – moet hij u alle nodige informatie geven zodat u met kennis van zaken toestemming kunt geven.

Dat betekent dat de zorgverstrekker u volledig moet informeren over:
• het doel (bijvoorbeeld: dient de tussenkomst om een diagnose te stellen of om een operatie uit te voeren?)
• de aard (bijvoorbeeld: is het een pijnlijke tussenkomst of niet?)
• de dringendheid (bijvoorbeeld: kan de tussenkomst uitgesteld worden of niet?)
• de duur en de frequentie (bijvoorbeeld: hoe lang en hoe vaak zal de tussenkomst nodig zijn?)
• de nevenwerkingen en risico’s
• eventuele nazorg
• mogelijke alternatieven
• de financiële gevolgen
• de mogelijke gevolgen bij weigering.
Zowel u als de beroepsbeoefenaar kunnen vragen om de toestemming (of weigering) schriftelijk vast te leggen. Dat document wordt dan toegevoegd aan uw patiëntendossier. Op elk moment mag u uw toestemming voor een voorgestelde of lopende behandeling weigeren of weer intrekken. Die beslissing moet opgenomen worden in het patiëntendossier.
Als u een onderzoek of behandeling weigert, moet de arts u op de hoogte brengen van de gevolgen van die beslissing.
Wanneer mag uw arts informatie achterhouden?
Wanneer uw arts (of paramedicus) vermoedt dat bepaalde informatie uw gezondheid ernstig kan schaden, kan hij beslissen u (tijdelijk) niet alles te vertellen. Vanaf het ogenblik dat het vermoeden verdwijnt, is hij verplicht u in te lichten. Deze situatie noemt men de “therapeutische exceptie”.
In dit geval moet de beroepsbeoefenaar vooraf een collega raadplegen. Hij moet ook een schriftelijke motivering voor zijn beslissing aan uw patiëntendossier toevoegen.
Hebt u een vertrouwenspersoon aangeduid, dan moet de beroepsbeoefenaar hem of haar wel informeren.
Recht op duidelijke informatie
U hebt recht op informatie in een duidelijke taal. Dat betekent dat de zorg rekening moet houden met uw leeftijd, uw opleiding, uw psychische draagkracht,...
Meestal zal u geïnformeerd worden door middel van een gesprek. U kunt echter ook vragen om die gegevens op papier te zetten. Bovendien kan u vragen dat de informatie ook aan de vertrouwenspersoon die u hebt aangeduid, wordt meegedeeld.
Het recht om NIET te weten
U hebt als patiënt het recht om te weten, maar ook het recht om niet te weten. Als u wenst niet geïnformeerd te worden (bv. of u al dan niet drager is van een ongeneeslijke ziekte zoals de ziekte van Huntington), moet de arts die vraag respecteren. Hij noteert dit verzoek wel in uw patiëntendossier.
In een aantal situaties kan de beroepsbeoefenaar beslissen u tegen uw wil in toch te informeren. Hij is daartoe verplicht wanneer hij oordeelt dat hij anders uw gezondheid of die van derden ernstig in gevaar brengt (bv. besmettelijke ziekte). Hij moet hiervoor wel eerst overleg plegen met een andere zorgverstrekker en met uw vertrouwenspersoon.
Naar boven

L. Gezonde wafels…

Nodig:
- 1 kop haver - 1 kop volkorenboekweit -1 kop speltbloem - 2 bananen - 3 biologische eieren
- 1 koffielepel bakpoeder - 1 eetlepel olijfolie - 1 snufje zeezout - 2 1/2 kop amandelmelk
- 1/4 koffielepel natuurlijk vanille-extract - 1 handvol walnoten, gehakt
* Mix alle ingrediënten (behalve de walnoten) in een blender.
* Wanneer het beslag te lopend is, voeg dan meer bloem toe. Is het te dik, voeg dan meer melk toe.
* Voeg tot slot de gehakte walnoten toe.
* Bak de wafels in een voorverwarmd wafelijzer, ingestreken met een beetje olie.
* Je kunt deze wafels serveren met kokossuiker, vers fruit, yoghurt, stukjes chocolade…

** Tip: Deze wafels zijn ook heerlijk wanneer je ze met hazelnootmelk maakt. Ook de speltbloem, boekweit en haver kun je vervangen door andere bloem. Ik experimenteer graag met verschillende soorten bloem.
Naar boven

M. Komende Okra activiteiten

Oktober 2017
Maandag 2 oktober: wandeling
Maandag 2 oktober: Okra Academie Aalter: Acute pijn op de borst - Benedikt Callens, Cardioloog AZ Vincentius Deinze
Maandag 9 oktober: wandeling
Dinsdag 10 oktober: kaarting in Tempelhof
Dinsdag 10 oktober: Okra Academie Gent: Orgaantransplantatie: Opnieuw van het leven kunnen genieten. Transplantatiecoördinator UZ Gent
Maandag 16 oktober: wandeling
Dinsdag 17 oktober: Herfstfeest
Maandag 23 oktober: wandeling
Dinsdag 24 oktober: Okra Academie Eeklo: Positief in het leven staan. Ria Van Bortel
Woensdag 25 oktober: kaarting Tempelhof + Bingonamiddag
Maandag 30 oktober: wandeling

November 2017
Maandag 6 november: wandeling
Maandag 13 november: wandeling
Dinsdag 14 november: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 14 november: Okra Academie Gent. Moed in plaats van angst. Marc van de Voorde, onafhankelijk publicist en opiniemaker
Maandag 20 november: wandeling
Woensdag 22 november: Kaarting in Tempelhof + Bingonamiddag
Zondag 26 november: Toneelvoorstelling PODIUM
Maandag 27 november: wandeling

December 2017
Maandag 4 december: wandeling
Maandag 11 december: wandeling
Dinsdag 12 december: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 12 december: Okra Academie Gent: Adolphe Sax: Herinnering aan een vernuftig instrumentenbouwer. Ronald Vanquaethem
Dinsdag 13 december: Okra Academie Gent
Maandag 18 december: wandeling, laatste van het jaar
Woensdag 27 december: Kerstkaarting en Bingonamiddag met verrassing in Tempelhof

Info wandelingen of fietstochten:

Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27 - Roland: 0497 71 80 65
Info kaartingen:
Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75
Heb je een tip, een weetje, voor volgend nummer, uw tekst is welkom bij Noêl, mail: noel.van.acker@telenet.be
Teksten binnen ten laatste tegen 1 december 2017


Naar boven