Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 1

 

januari 2018


A. Een Nieuwjaarswens

Voor hele bijzondere mensen, dit gedicht met fijne wensen.
Een goede gezondheid, en bergen van geluk.
Voorzien van veel gezelligheid, een heel jaar aan een stuk.
Wij wensen jou en hen die jou omringen,
het allerbeste voor het nieuwe jaar.
Geluk in grote en in kleine dingen, maar bovenal liefde voor elkaar.
Een klein stapje is het van 2017 naar 2018.
365 spiksplinter nieuwe dagen, om te genieten van mooie dingen.

Uw Okra Bestuur wenst jullie een goede gezondheid, en bergen van geluk
Voorzien van véél gezelligheid,  een héél jaar aan een stuk.

Naar boven

B. Korte berichtjes…

Wallonië kiest voor nieuwe, onzichtbare radars

Binnenkort duikt langs Waalse wegen een nieuw type radar op. Deze NK6 van het bedrijf Securoad is hyperefficiënt en wordt ‘semi-mobiel’ genoemd. Maar hij onderscheidt zich vooral door zijn infraroodflitslamp, die hem quasi onzichtbaar maakt.
Carlo Di Antonio, de minister die belast is met de verkeersveiligheid, heeft zopas de naam onthuld van deze radar waarvan het Gewest voor 2018 al 40 exemplaren heeft besteld. Zijn technische kenmerken zullen meer dan één hardrijder nerveus maken.
Zo kan de NK6 tot 6 rijstroken tegelijk in de gaten houden, en dat in twee rijrichtingen. Hij kan zelfs meerdere voertuigen tegelijk flitsen. Hij kan worden ingezet als een vaste radar in een flitspaal, of mobiel. En dankzij (of door de schuld van, zoals zijn vijanden zullen zeggen) de infraroodflits wordt geen licht verspreid wanneer een foto wordt gemaakt, waardoor hij nauwelijks opvalt.
Naar boven

C. Digitaal attest (eAttest)

Na een raadpleging ontvang je van je huisarts een getuigschrift voor verstrekte hulp.
Dat bezorg je aan je ziekenfonds, zodat het de raadpleging kan terugbetalen.
- Door de digitalisering kan je huisarts er vanaf 1 januari 2018 voor kiezen om dat getuigschrift zelf elektronisch door te sturen naar je ziekenfonds. Dat digitale getuigschrift is het eAttest.
- Bij gebruik van het eAttest betaal je nog steeds het volledige bedrag aan je huisarts.
Maar je moet dan zelf geen getuigschrift meer aan je ziekenfonds bezorgen.
Dat wordt rechtstreeks, via de computer, geregeld tussen je arts en je ziekenfoonds.
- Je huisarts zal je een ontvangstbewijs geven, dat je bewaart tot de tegemoetkoming op je rekening staat. Dit bewijs bevat een ontvangstnummer waarmee je informatie over de terugbetaling kunt opvragen bij je ziekenfonds.
Voordelen
- Minder administratie.
- Automatische terugbetaling zonder het risico om attesten te verliezen.
- Snellere terugbetaling.
- Goed voor het milieu wegens minder papierverbruik.
Goed om te weten
- Voorlopig zullen enkel huisartsen een eAttest naar het ziekenfonds kunnen sturen. Bovendien is het niet verplicht. Elke huisarts kan zelf kiezen om het eAttest al dan niet te gebruiken. Je kunt vragen om het te doen, maar de beslissing ligt bij je arts.
- Ben je aangesloten bij het CM-Hospitaalplan? Hou dan de bewijsstukken bij van een maand vóór de ziekenhuisopname tot drie maanden erna.
Naar boven

D. Een maand voor een hartinfarct begint je lichaam je al te waarschuwen, dit zijn 6 aanwijzingen

Iedere dag krijgen er mensen een hartinfarct. Het is dus van groot belang dat je de waarschuwingssignalen van je lichaam herkent zodat je op tijd hulp kan zoeken. Roken, een hoge bloeddruk, overgewicht en langdurige stress zijn een aantal factoren die het risico op een hartinfarct of hartaanval verhogen.
Gezond leven en goed voor jezelf zorgen kan dus het risico op een hartinfarct verlagen.
Maar mocht je toch getroffen worden door een hartinfarct dan begint je lichaam je een maand van te voren al te waarschuwen. Wanneer je deze aanwijzingen kent kun je op tijd hulp zoeken om erger te voorkomen! Het is dus belangrijk dat je deze waarschuwingen herkent, je kan er levens mee redden!

Zwak gevoel – Eén van de meest voorkomende symptomen is het gevoel dat je lichaam verslapt. Je lichaam voelt zwak omdat er een ader bij je hart is verbouwd. Dit betekent een minder optimale bloedsomloop en doorbloeding. Je spieren krijgen zo minder zuurstof wat resulteert in spierslapte en het gevaar van vaker vallen.
Duizeligheid en zweten – Dit is ook het gevoel van een verminderde bloedcirculatie. Wanneer er minder bloed naar je hersenen wordt gepompt kan je je duizelig gaan voelen. Je lichaam kan ook klam en zweterig aanvoelen. Je hersenen hebben voldoende bloed en zuurstof nodig om je lichaam goed te laten werken.
Druk op de borst – Wanneer je druk op je borst voelt is het altijd een goed idee om dit bij een arts te laten onderzoeken. Dit geldt al helemaal wanneer je tot een risico groep behoort. De druk op je borst zal in het geval van een aankomende hartaanval steeds meer toenemen. De druk en pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam zoals armen, schouders en rug.
Verkoudheid of griep – Veel mensen die ooit een hartaanval hebben gehad omschrijven griepachtige symptomen in de periode voordat de hartaanval toesloeg.
Vermoeidheid – Voel je je vaak moe? Vermoeidheid is ook een symptoom dat er een minder goede doorbloeding van je hart is. Wanneer je hart een slechte bloedtoevoer heeft moet het harder werken om je bloed rond te blijven pompen. Dit voel je doordat je vermoeid raakt.
Kortademigheid – Een andere waarschuwing van je lichaam is kortademigheid. Wanneer de bloedvaten vernauwen krijgen ook je longen minder bloed waardoor ze minder goed hun werk kunnen doen. Je hart en longen werken nauw samen. Wanneer één van de twee minder goed werkt heeft dit direct een effect op de andere.
Wanneer je deze symptomen herkent is het slim om een arts te raadplegen.
Naar boven

E. Zijn pitten van appels, peren, en ander fruit giftig?

* De pitten van appels, peren, abrikozen en ander fruit bevatten de grondstoffen voor blauwzuur (cyanide). Maar dat dodelijke gif ontstaat pas als de pitten geplet worden en met water in contact komen. Als u erop knabbelt, met andere woorden. Als u appelpitten kauwt, krijgt u dus blauwzuur binnen.
De dosis cyanide in appelpitten is echter zo laag dat u zich daarover niet direct ongerust moet maken. Een kwart gram cyaankali of een ander cyanidezout is dodelijk, op pijnlijke en niet al te fraaie wijze. Maar als u cyanide binnenkrijgt in appelpit-hoeveelheden heeft uw lever ruim voldoende capaciteit om het af te breken.
* Terloops: de urine van rokers bevat driemaal zo veel van dat afbraakproduct als de urine van normale mensen, want sigarettenrook bevat, naast al die andere rotzooi, ook nog eens een flinke hoeveelheid cyanide.
* In gebruiksaanwijzingen van Amerikaanse sapcentrifuges zult u soms kunnen lezen dat u appels, peren enzovoorts moet ontpitten vooraleer er sap van te maken, wegen het cyanide. Maar dat is niet om u tegen gezondheidsrisico’s te beschermen, maar om de firma tegen advocaten te beschermen. Dat betekent niet dat pitten helemaal ongevaarlijk zijn. Alles hangt af van de dosis.
* Enkele jaren geleden waarschuwde de Nederlandse Wareninspectie nog tegen de hoge dosissen blauwzuur in bittere amandelen en sommige abrikozenpitten. Voor een volwassene kan de consumptie van ca. 30 gram abrikozenpitkernen of bittere amandelen al dodelijk zijn. Indien kinderen meerdere pitten opeten kan dit zeer ernstige gevolgen hebben.
* Abrikozenpitkernen en bittere amandelen worden in de handel verkocht. Ze worden ook als smaakversterker naast de niet-giftige zoete amandelen in o.a. bitterkoekjes verwerkt. Dit gebeurt echter in kleine hoeveelheden en onder goed gecontroleerde omstandigheden waarbij het gif wordt verwijderd. De zoete amandelen die meestal worden verkocht, bevatten slechts minimale hoeveelheden blauwzuur.
Naar boven

F. Ombudsdienst voor senioren…

Vanaf januari 2018 gaat de Ombudsdienst voor senioren van start en dit iedere 1ste vrijdag van de maand tijdens de markt in de bibliotheek, Dorp 28 te 9920 Lovendegem telkens van 10 tot 12 uur. Alle Lovendegemse senioren vanaf de leeftijd van 55+ kunnen in een strikt vertrouwelijk kader bij deze ombudsdienst terecht met praktische vragen, problemen en bezorgdheden. Alles zal in het werk worden gesteld om hen verder te helpen bij het vinden van een gepast antwoord op hun vraag.

Het gaat hier om een gratis initiatief van OKRA Trefpunt Lovendegem in samenspraak met het OCMW en de Seniorenadviesraad. Dany Parrein zal de Ombudsman van dienst zijn.
Planning Zitdagen Ombudsdienst voor Senioren 2018
Vrijdag 5 januari - Vrijdag 2 februari - Vrijdag 2 maart - Vrijdag 6 april - Vrijdag 4 mei - Juni geen zitdag - Vrijdag 6 juli - Vrijdag 3 augustus - Vrijdag 7 september - Vrijdag 5 oktober - Vrijdag 2 november - Vrijdag 7 december

Naar boven

G. Bezoek kerstmarkt Brussel, helaas afgelast

Beste Vrienden,
Jullie hebben waarschijnlijk via de media vernomen dat op 19 december, de dag waarop wij naar de Kerstmarkt in Brussel zouden gaan, in de voormiddag en grote betoging zal plaatsvinden. Uit het verleden is het ons ook duidelijk geworden dat het meestal niet blijft bij "betogen" maar meer nog, vernielen, vechten... kortom zoveel mogelijk herrie veroorzaken.
Neem daarbij dat ook op die dag een treinstaking is aangekondigd en dan zal U waarschijnlijk wel begrijpen dat op dat moment naar Brussel gaan, ook al is het met zeer vredelievende bedoelingen, niet verantwoord is.
Na overleg met het Dagelijks Bestuur en Marc, die toch wel een beetje thuis is in de treinwereld, hebben wij dan ook besloten onze uitstap naar de Kerstmarkt in Brussel op 19/12 te annuleren.
Wij zullen trachten de ingeschrevenen zo vlug mogelijk te verwittigen en hun het inschrijvingsgeld zo vlug als mogelijk terugbetalen.
Kent U leden die hadden ingeschreven, laat het hen weten; Hubert zorgt voor de terugbetaling.
In de hoop dat U begrip kan opbrengen met deze maatregel, wens ik U een prettig weekend.
Groetjes, Jacky
Naar boven

H. Braadworstwandeling van 18 december 2017

Het is al enkele jaren een traditie dat we in december na de laatste maandagwandeling er een gezellig samenzijn van maken. Onze ondervoorzitter Noël (en zijn echtgenote Georgette) zijn daarbij de ‘uitvoerende’ macht en zorgen voor een lekkere braadworst met broodje en zij zorgen ook voor de nodige ambiance.
De 65 inschrijvingen liepen vlot binnen en om 14u stonden 46 wandelaars klaar aan het Tempelhof om te vertrekken. Gelegenheidsfotograaf, voorzitter Jacky, legde eerst de grote bende vast op foto. Ondertussen brachten Noël en zijn echtgenote Georgette alles in gereedheid voor de worsten.

Daniël en Roland waren de ‘gangmakers’. Vooraan en achteraan konden we rekenen op de hulp van Ghislain, Julien en Lucien. Gezien de nattigheid van de laatste dagen had Daniël het parcours wat aangepast. Via de nieuw aangelegde Poelslag (verbinding Sparrestraat- Bredestraat) ging de wandeling via Boterhoek, Klavertjesbrug, langs de Lieve tot aan Kuitenbergbrug en dan terug naar het Tempelhof via de Bremstraat. We hadden bij aankomst een goede 6 km in de benen. In naam van Roland en mezelf danken we nogmaals onze “trouwe medewerkers” die mede instaan voor onze veiligheid.
Met voldoende kilometers in de benen keerden de wandelaars goed gezind naar hun vertrekpunt aan het Tempelhof terug. Een sprankelend glas Cava of een biertje bracht een echte verfrissing en deed de beentjes misschien nog wat meer tintelen. De niet-wandelaars kwamen wat later toe in de zaal. Met z’n allen waren ze toen met 65 Okra-leden. De geur van de warme braadworsten streelde de smaakpapillen en het was enkel nog wachten op het welkomstwoord door voorzitter Jacky en een woordje van het Wandel Team Daniël Locy en Roland Claeys.
Toen was het aanschuiven aan de tafel voor een broodje met ajuin, een stevige braadworst en een bijpassend sausje. Het was smullen en smikkelen. De tongen kwamen wat losser en er werd gezellig gebabbeld, gedronken, gelachen, m.a.w. echt genieten! De Okra bestuursleden zetten zoals altijd hun beste beentje voor om iedereen vlot te bedienen met drankjes. Maar alle lof komt in de eerste plaats toe aan Noël en zijn vrouwtje Georgette die hadden gezorgd voor de braadworsten met alle bijbehoren, en een beetje ambiance. Onze oprechte dank aan dat duo, maar vergeet ook niet de mensen, die meehielpen aan het klaar zetten van de zaal, zorgen voor voldoende frisse drank, en zij die op einde meehielpen om alles kraaknet achter te laten.
Dit was dan meteen de laatste wandeling van 2017. Het 2de deel van het seizoen start op maandag 8 januari 2018.
Verslag, Daniël Locy en Linda Dobbelaere


Noot van de redactie: Alles hadden ze terug tot in de puntjes geregeld, en met een lach en een uitstekend humeur, zijn ze al volop bezig met hun tweede deel. Laat ze nog graag meer enkele jaartjes verder doen.
Naar boven

I. Hernieuwing gratis abonnementen De Lijn

Heb je op basis van je recht op een tegemoetkoming een gratis abonnement bij De Lijn en vervalt dit abonnement tegen het eind van het jaar? Dan zal je automatisch een nieuw abonnement krijgen, dat opnieuw 5 jaar geldig is.
Je hoeft hier zelf niets voor te doen, de kaart wordt je voor het einde van het jaar met de post opgestuurd.
Naar boven

J. Eerste stap naar afschaffing reservatieplicht voor rolstoelgebruikers

De Lijn wil komaf maken met de reservatieplicht van rolstoelgebruikers voor bus en tram. Het is de bedoeling dat zij net als iedereen een rit kunnen maken wanneer ze willen. Daarom start de vervoermaatschappij een proefproject op vijf ‘meer mobiele’ lijnen. Dit zijn lijnen met meerdere toegankelijke haltes en uitsluitend toegankelijke voertuigen. Mensen met een visuele of motorische beperking kunnen zelf nagaan of hun halte toegankelijk is.

36 000 haltes in kaart gebracht
Waar De Lijn verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid van haar voertuigen, zijn het de lokale besturen en het Vlaams Gewest die werk moeten maken van de toegankelijkheid van de haltes. Om hen te helpen met het toegankelijk maken van de belangrijkste haltes, inventariseerde De Lijn de voorbije maanden haar bijna 36 000 haltes. De nieuwe inventaris bundelt informatie over de exacte positie, de uitrusting (zoals een schuilhuisje, fietsenrek, vuilnisbak) en de toegankelijkheid van elke halte. Dit laatste gaat over de aanwezigheid van een verhoogd perron, de hellingsgraad naar het voertuig en de aanwezigheid van geleidetegels.
Uit de inventaris blijkt dat 26% van de haltes (8 640 haltes) toegankelijk is met assistentie.
Zonder assistentie is dit 10% (3 312 haltes). Bijna 5% (1 498 haltes) heeft een tactiele geleiding voor blinden en slechtzienden. In de centrumsteden ligt het aandeel toegankelijke haltes hoger.
Meer mobiele lijnen
Op vijf ‘meer mobiele lijnen’ – een per provincie – kunnen rolstoelgebruikers voortaan zonder reservatie meerijden. Het gaat om de Kusttram, tram 1 in Gent (Flanders Expo – Evergem), tram 15 (Boechout – Linkeroever) in Antwerpen, de Ringbus 600 en 601 in Leuven en lijn 51 (Hasselt – Heusden) in Limburg. De Lijn zet op deze trajecten uitsluitend toegankelijke bussen of trams in. De toegankelijke haltes zijn zo goed mogelijk gespreid over het traject. Lokale gebruikersverenigingen krijgen informatie over de proefprojecten.
3 symbolen zeggen hoe toegankelijk de halte is
Drie symbolen zeggen voor wie de halte toegankelijk is: voor mensen met een visuele beperking, een mobiele beperking zonder assistentie en met assistentie.
Meer informatie
De toegankelijkheidsinformatie is ook online op te vragen voor alle haltes in Vlaanderen via www.delijn.be/mml.

Beste reiziger
Met ons project Meer Mobiele Lijnen zetten we in op een klantvriendelijke en toegankelijke rit voor iedereen. Voor vijf lijnen in Vlaanderen hoef je als rolstoel-gebruiker niet langer te reserveren.
Lijn 1 in Gent is daar één van.
Al onze voertuigen op lijn 1 zijn ondertussen toegankelijk. Wat haltes betreft zijn we met een inhaalmanoeuvre bezig. Op het traject zijn al 39 van de 78 haltes toegankelijk. De lijst met toegankelijke haltes vind je verderop in deze brochure.
Bovendien stellen we alles in het werk om samen met de wegbeheerder bijkomende haltes toegankelijk in te richten
.
Naar boven

K. Toegankelijkheidssymbolen

Met de start van Meer Mobiele Lijnen geven we je graag ook meer informatie over de symbolen.
Deze kun je terugvinden op de halteborden aan de halte en ook op onze routeplanner via www.delijn.be

De halte is toegankelijk voor personen met een mobiele beperking. Deze haltes zijn goed toegankelijk voor iedereen. De helling om op het voertuig te geraken is niet groter dan 12%.De halte is toegankelijk voor personen met een mobiele beperking maar hulp van je begeleider is misschien noodzakelijk.
Afbeelding: Blauwe achtergrond, symbool in het witDeze haltes zijn toegankelijk ingericht, maar het perron is minder hoog.
De helling om op het voertuig te geraken is groter dan 12%, maar maximaal 20%.
Afbeelding: Oranje achtergrond, symbool in het wit


De halte is toegankelijk voor personen met een visuele beperking.
Deze haltes zijn uitgerust met een opstapvlak in rubbertegels en een aansluitende geleidelijn in ribbeltegels tot aan de natuurlijke geleiding.
Afbeelding: Blauwe achtergrond, symbool in het witNiet meer reserveren

Op een Meer Mobiele Lijn zoals lijn 1 in Gent kun je vlot en makkelijk reizen. Je kunt op onze routeplanner voortaan zelf nagaan of je halte toegankelijk is. Daarom is het niet meer nodig om een rit te reserveren via de Belbuscentrale. Is het voor jou moeilijk om een computer te raadplegen?
Dan mag je uiteraard nog bellen naar de Belbuscentrale op het nummer 09 211 91 91
Na een proefperiode gaan we de werking van de Meer Mobiele Lijnen evalueren. Wil je graag meewerken aan deze evaluatie? Laat het ons weten via het inschrijvingsformulier op de website (www.delijn.be). Als we de evaluatie starten nemen we contact met je op.
Bovenste en onderste symbolen met blauwe achtergrond zijn op alle opstapplaatsen van Lijn 1 Gent Franders Expo - Evergem Brielken van toepassing met uitzondering van: Gent Guislainstraat, Gent Rabotstraat, Gent Korte Meer, Gent Van Nassaustraat.
Naar boven

L. Winterbanden en sneeuwkettingen: De spelregels

 
 
 
Met de winterse temperaturen van de laatste weken denk je er misschien wel aan om alsnog winterbanden op je wagen te leggen. Wat zijn de spelregels? En wanneer mag je sneeuwkettingen gebruiken?

Door het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen kan je je risico op ongevallen in de winter aanzienlijk beperken. Wat zegt de wet over het gebruik ervan?Winterbanden niet verplicht
In België is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. Dat betekent dan ook dat je gewoon verzekerd bent als je zonder winterbanden in de sneeuw een ongeval zou hebben. Het feit dat het niet verplicht is om winterbanden te gebruiken, betekent evenwel niet dat het niet nuttig zou zijn.

Wat met sneeuwkettingen?
Sneeuwkettingen mag je in België enkel plaatsen bij sneeuw en ijzel. Ze moeten ook zo aangebracht worden dat ze het wegdek niet beschadigen. Sneeuwkettingen mogen met andere woorden niet gebruikt worden op wegen met weinig sneeuw of op wegen waarop de sneeuw aan het smelten is.

En in het buitenland?
Elk land heeft zijn eigen spelregels rond het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Het is dan ook aangewezen om als je met je wagen naar het buitenland rijdt (zo bijvoorbeeld als je op skivakantie gaat) op voorhand het nodige nazicht te doen. Zorg er daarbij voor dat je over de meest actuele informatie beschikt. De regelgeving in de verschillende landen durft wel eens te veranderen.
Naar boven

M. Programma Okra Academie januari – februari – maart 2018

9 januari – Okra Academie Gent: Oost-Vlaamse vertellingen - Veerle Ernalsteen, Vertelster
Veerle Ernalsteen brengt rasechte volksverhalen en sprookjes vol deugnieterij, bizarre gewoonten en magie.
Ze spelen zich niet zozeer af in de staad, maar ‘op den buiten’. In den tijd toen het ’s nachts nog donker was, er plaaggeesten huisden in het water en er vreemde stemmen kwamen uit het woud… De verhalen worden steeds met humor verteld, met emotie en plezier en in interactie met het publiek.

22 januari – Okra Academie Aalter: Chronische lage rugpijn – Lisa Goudman, doctoraal onderzoekster VUB
Een groot deel van de bevolking ervaart ooit een episode van rugpijn en voor de meester van hen kan er geen duidelijke oorzaak gevonden worden voor deze klachten. Een aanzienlijk deel van patiënten met lage ruspijn ontwikkelt uiteindelijk chronische klachten, wat tevens een belangrijke oorzaak is van ziekteverzuim. Maar waarom ontwikkel ik nu net chronische klachten en mijn buurman niet ? Hoe kan ik dit voorkomen ? Wat kan ik doen wanneer ik reeds chronische lage rugpijn heb? In samenwerking met UPV vzw VUB.

30 januari - Okra Academie Eeklo: Acute pijn op de borst – Benedikt Callens, cardioloog
Hartziekten blijven vandaag een grote oorzaak van ziekte en sterfte. Een van de belangrijkste oorzaken is een hartinfarct. Vandaar de dag zijn er gelukkig heel wat mogelijkheden naar preventie, onderzoek en behandeling. In deze voordracht leert u hoe u een hartinfarct kan herkennen en welk onderzoek er mogelijk is. Daarnaast is er ook aandacht voor behandeling en preventie van een hartinfarct.

6 februari – Okra Academie Gent: De bedreigde vrijheid : uw vrijheid van meningsuiting in gevaar. Johan Op de Beeck, auteur
De vrijheid van meningsuiting is de basisgarantie van het samen-leven. Sinds de Verlichting leeft dit grondrecht in verstandhouding met die andere grondwettelijke vrijheid, de godsdienstvrijheid. Mar in ons land lijken we die verstandhouding nu kwijt te geraken. Vele van onze medeburgers zijn al te zeer overtuigd van hun eigen gelijk en hebben nog slechts een schaars besef van de betekenis van concepten als vrijheid, vrije meningsuiting, godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat. Johan Op de Beeck schetst het ontstaan en de geschiedenis van vrije meningsuiting en stelt een aantal confronterende maar onontkoombaar actuele vragen. In samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren.

26 februari – Okra Academie Aalter: Langer leven. Dany Bral, biochemicus
Dany Bral heeft het tijdens deze boeiende lezing over de vele vragen die mensen zich stellen rond veroudering. Kunnen we veroudering vertragen, stoppen of zelfs omkeren ? Wat biedt de toekomst ? Verder bespreekt hij ook de invloed van stress en voeding op veroudering en geeft hij ons praktische aanbevelingen, vooral over voeding en voedingsstoffen.

27 februari – Okra Academie Eeklo: Vergrijzing wereldwijd. Ulrich Garriau, Wereldsolidariteit, gewezen Okra-secretaris regio Eeklo
Vergrijzing is geen Belgische, Europese of Westerse, maar een wereldwijde uitdaging. Tegen 2050 zullen er maar liefst 2 miljard 60--plussers op de wereld rondlopen. Wereldsolidariteit ijvert al jaren om internationale vergrijzing op de kaart te zetten en dit vaak in samenwerking met OKRA. Ulrich Garriau ging als OKRA-Lid met Wereldsolidariteit op ervaringsreis naar Bengladesh om ter plekke kennis te maken met de lokale senioren, hun noden en de manier waarop zij zich organiseren. Hij vertelt ons op deze lezing over zijn ervaringen en kadert deze in internationaal perspectief.

13 maart – Okra Academie Gent: Altijd Ergens. Michiel Hendryckx, fotograaf
Michiel Hendryckx reist voor zijn rubriek ‘Altijd Ergens’ in De Standaard wekelijks naar een andere plek voor een beeld met een verhaal. Het levert telkens prachtige stukjes op, die de lezer meevoeren van de Mont Saint-Michel naar het viaduct van Vilvoorde, van het Zwarte Woud naar zijn thuisstad Gent… Een aantal van zijn columns werd ook gebundeld in het gelijknamige boek. ‘De locaties zijn niet zomaar lukraak gekozen. Ik moet altiijd wel iets persoonlijks hebben met de plek. Dit boek draagt de stille wens in zich de lezer uit te dagen om me achterna te reizen, al dan niet letterlijk.’ Op deze voordracht neemt de auteur zelf ons mee op reis.

27 maart – Okra Academie Eeklo.: Actueel erfrecht en successieplanning. – Sarah Follens, VDK Bank
Een overlijden van een dierbare is iets waar ieder van ons vroeg of laat mee wordt geconfronteerd. Het kan dan ook nuttig zijn op voorhand al eens stil te staan bij de financiele en fiscale gevolgen. Sarah Follens, juriste bij VDK Bank zalo op een beknopte en praktische manier enkele begrippen uit het erfrecht toelichten en een antwoord formuleren op een aantal veel gestelde vragen. Waaruit bestaat een nalatenschap ? Kan ik bepaalde erfgenamen bevoordelen of onterven ? Wat zijn de rechten van de langstlevende ? Hoe bescherm ik mijn partner ? Hoeveel bedragen de successierechten ? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn nabestaanden fiscaal vriendelijk kunnen erven ? Kan ik enkel schenken via een notaris ? Op deze en andere vragen krijg je een deskundig antwoord.

Naar boven

N. Komende Okra activiteiten

Januari 2018
Maandag 8 januari: nieuwjaarswandeling
Dinsdag 9 januari: Driekoningenfeest
Dinsdag 9 januari: Okra Academie Gent - Oostvlaamse vertellingen, Veerle Hernalsteen, vertelster
Donderdag 11 januari: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 15 januari: wandeling
Dinsdag 16 januari: Kaarting in Tempelhof
Maandag 22 januari: wandeling
Maandag 22 januari: Okra Academie Aalter – Chronische rugpijn - Lisa Goudman, doctoraal onderzoekster VUB
Woensdag 24 januari: Kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof
Donderdag 25 januari: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 29 januari : wandeling
Dinsdag 30 januari: Okra Academie Eeklo. – Acute pijn op de borst - Benedikt Callens, Cardioloog

Februari 2018
Maandag 5 februari: wandeling
Dinsdag 6 februari: Okra Academie Gent – De bedreigde vrijheid: Uw vrijheid van meningsuiting in gevaar, Johan opdebeeck, auteur
Donderdag 8 februari: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 12 februari: geen wandeling - Krokusverlof
Dinsdag 13 februari: Kaarting in Tempelhof
Maandag 19 februari: wandeling
Maandag 26 februari: wandeling
Maandag 26 februari: Okra academie aalter – Langer leven, Danny Bral, biochemicus
Dinsdag 27 februari: Okra Academie Eeklo – Vergrijzing wereldwijd - Ulrich Garriau gewezen Okra secretaris regio Eeklo
Woensdag 28 februari: Kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof

Maart 2018
Donderdag 1 maart: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 5 maart: wandeling
Maandag 12 maart: wandeling
Dinsdag 13 maart: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 13 maart: Okra Academie Gent – Altijd ergens - Michel Hendryckx - fotograaf
Donderdag 15 maart: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 19 maart: wandeling
Maandag 26 maart: wandeling
Dinsdag 27 maart: Okra Academie Eeklo – Actueel erfrecht en successieplanning - Sarah Follens, VDK bank
Woensdag 28 maart: Kaarting en laatste Bingonamiddag in Tempelhof
Donderdag 29 maart: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Nog te voorzien : Daguitstap – Info later

Info wandelingen of fietstochten:
Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27 - Roland: 0497 71 80 65.
Info kaartingen:
Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75
Heb je een tip, een weetje, voor volgend nummer, uw tekst is welkom bij Noêl, mail: noel.van.acker@telenet.be
Teksten binnen ten laatste tegen 1 maart 2018


Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van april 2018
Naar boven