Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 2

 

april 2018


A. Bijkomende activiteit van ons trefpunt!

Op vraag van enkele ‘sportieve’ leden starten we vanaf maandag 9 april 2018 met ‘kortere’ wandelingen.
De wekelijkse wandelingen van een 5 à 6km zijn een groot succes, maar toch zijn er enkele leden waarvoor de afstand te groot is of de benen willen niet meer mee...
Daarom een nieuw initiatief, vanaf maandag 9 april elke week wandeling van een ± 3 km. Er zullen 2 startplaatsen zijn, namelijk aan de sporthal en aan het Tempelhof. De info daaromtrent zal wekelijks medegedeeld worden met de andere wandeling. Dit gebeurt telkens via mail. De geïnteresseerden kunnen hun mailadres doorgeven aan Daniël. De 1ste wandeling vertrekt maand 9 april om 14u aan de sporthal.
Mail: daniel.locy@telenet.be
Naar boven

B. Nog heel vroeg, maar nu toch al een tip voor onze zomerse busuitstap, woensdag 29 augustus Bellewaerde Park in Ieper

Unieke kans, wie wil mag zijn kinderen of kleinkinderen mee te nemen op deze daguitstap, jullie kunnen nu al plannen maken…
Een bezoek aan Bellewaerde is de ideale uitstap. Zowel jong als oud kan er terecht voor uren plezier!
De mix tussen attracties, exotische dieren en de adembenemende natuur is ideaal en daarmee heeft Bellewaerde alles in huis om van uw uitstap een onvergetelijke dag te maken.
Meer dan 30 wervelende attracties - Een overweldigende natuurpracht - Ruim 300 exotische dieren - 18 restaurants, snackbars en winkels.
Wil je weten wat er allemaal te beleven valt, veel te veel om hier te vermelden, kijk even op de website van Bellewaerde - Pretparken.be. Meer info later…
Naar boven

C. Belangrijke infopunten uit verslag belangenbehartiging voorjaar ‘18

Erfrecht
Op 01 september ’18 veranderen er een aantal belangrijk regels in het erfrecht. Zo zal o.m. het vrij beschikbare deel verhogen naar ½ van de erfenis (ongeacht het aantal kinderen) en kan er voortaan een erf-overeenkomst afgesloten worden. Omdat het toch over belangrijke wijzigingen gaat, moedigen wij ieder trefpunt aan om rond dit thema initiatief te nemen. Wellicht kent u een plaatselijke notaris of bankfunctionaris die rond dit thema wel een voordracht kan geven in uw trefpunt.
U kan hiervoor ook altijd terecht bij mij: peter.dhaese@okra.be – 09 269 32 15.
Hoe omgaan met groepsaankopen energie?
Wie wel eens heeft deelgenomen aan een groepsaankoop elektriciteit en/of gas weet dat je wel degelijk kan besparen. Wat we zeker onthouden:
- Groepsaankopen bieden contracten van 1 jaar. Nadien val je terug op een duurder standaardcontract bij deze leverancier, tenzij je opnieuw deelneemt aan een groepsaankoop of een contract tekent bij een andere leverancier.
- Bij het vergelijken van de tarieven volstaat het om naar de prijs te kijken die de energieleverancier aanrekent.
Heffingen en taksen betaal je toch hoe dan ook.
- Groepsaankopen bieden niet altijd de goedkoopste tarief. Maak de vergelijking via de v-test, terug te vinden op www.vreg.be.
Gebruik groene enveloppes van CM
Doktersbriefjes moeten niet langer in een groene enveloppe zitten als je ze in de witte CM-brievenbus deponeert. Documenten die bijeenhoren maak je vast met een paperclip, niet met een nietje. De groene enveloppe gebruik je wel als de briefjes te maken hebben met een ongeval of als je de terugbetaling op een ander rekeningnummer wilt.
Aanpassing keuringsattest wagen
Vanaf 01 mei ’18 wordt op het keuringsattest van uw wagen vermeld of u in België al dan niet binnen mag in een lage emissiezone (LEZ). 5 op 10 Belgen weet dit immers niet. Momenteel geldt het systeem van LEZ enkel in Antwerpen en Brussel, in 2020 komen daar Mechelen, Willebroek, Gent en Hasselt bij. Het doel van LEZ’s is om oudere wagens, die vaak het meest vervuilend zijn, te weren uit stadsgebieden.
Veranderen van bank wordt gemakkelijker
Wie tot nu toe van bank wilde veranderen, moest veel zelf regelen. Sedert 01 februari is dit anders. De bank waar je nieuw klant wordt, maakt vanaf dan gebruik van een nieuw systeem, nl. ‘bankswitching’. Dit betekent o.m. dat doorlopende opdrachten en domiciliëringen automatisch overgezet worden. Ook instanties die regelmatig aan jou uitbetalen worden verwittigd. Bedoeling is dat een verandering van bank op 10 werkdagen volledig geregeld is.
Vlaamse sociale bescherming
De sociale zekerheid is in België hoofdzakelijk federale materie, met uitzondering van drie tegemoetkomingen: de zorgverzekering, de Tegemoetkoming Hulp aan Bejaarden (THAB) en het basisondersteuningsbudget. Deze drie tegemoetkomingen maken deel uit van de Vlaamse Sociale bescherming en veranderen van naam: de zorgverzekering wordt ‘zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden’, THAB wordt ‘Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood’ en basisondersteuningsbudget wordt ‘Zorgbudget voor mensen met een handicap’.
Stijging tarieven NMBS en De Lijn
Vanaf 01 februari gelden een aantal andere tarieven. Een standaardbiljet wordt gemiddeld 0,94% duurder, terwijl het seniorenbiljet 5% duurder wordt en voortaan 6,5 euro kost. De Gopass 10 en de Rail Pass blijven gelijk van prijs. Ook De Lijn past haar tarieven aan: een 10-rittenkaart kost voortaan 16 euro. De digitale versie (m-card) blijft op 15 euro. Verder wordt ook het groepsbiljet duurder en kost dit voortaan 1,33 euro per persoon. Voortaan geldt het groepsbiljet voor groepen van min. 10 personen en max. 44 personen die hetzelfde traject afleggen. Losse tickets worden niet duurder.
Péages
Op 01 februari zijn nieuwe tarieven voor het gebruik van de Franse snelwegen in voege gegaan met een gemiddelde prijsstijging van 1,03 tot 2,04 procent. De nieuwe tarieven vind je terug via https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/tol/toltarieven-en-toltrajecten.
Vlaamse energieheffing
De Vlaamse energieheffing, die er is gekomen ipv de zgn. Turteltaks, zal in 2018 9 euro bedragen (ipv. 100 euro Turteltaks). Deze bestaat uit een beperkte energieheffing van 5 euro voor een gemiddeld Vlaams gezin, aangevuld met een groenestroombijdrage van 4 euro.
Afhaling gratis jodiumpillen
Vanaf 06 maart ’18 mogen alle Belgen gratis jodiumpillen afhalen bij hun apotheek. Deze pillen dienen ter bescherming in geval er zich in België of net over de grens een nucleair ongeval zou voordoen. Let wel: de pillen dienen enkel ingenomen te worden na bericht van de federale overheid.
Wie moet jodiumtabletten innemen?
Hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder je bent voor de gevolgen van radioactief jodium. In heel België krijgen families met kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies om een doosje jodiumtabletten af te halen. Volwassenen ouder dan 40 vragen best eerst raad aan hun huisarts over jodiumtabletten.
Bijkomende identiteitscontroles op Belgische luchthavens
Luchtvaartmaatschappijen die actief zijn op een Belgische luchthaven zijn vanaf 01 januari ’18 verplicht de gegevens op de boarding pass nog eens extra te vergelijken met uw identiteitsgegevens (e-id, internationale reispas of visum). Deze moeten immer volledig overeenkomen. Indien dit niet het geval is, zal u de toegang tot het vliegtuig geweigerd worden. Vul bij de bestelling van vliegtuigtickets dan ook altijd uw officiële voorna(a)m/(en) in zoals ze op uw identiteitskaart vermeld staan!
Energielabel verplicht voor kachelsOnder
impuls van Europa is het sedert 01 januari ’18 verplicht om ook bij kachels en open haarden het energielabel (A+++ - G) te vermelden. Dit geldt zowel voor verkoop in een winkel als online verkoop.
Aangetekende mail verzenden wordt mogelijk
Wie zich registreert op de website www.aangetekend.email kan vanaf heden aangetekende mails verzenden, op voorwaarde dat de ontvanger ook op dit online platform geregistreerd is. Het grote voordeel van dit nieuwe systeem is de prijs (89 eurocent ipv 5,29 euro). Bovendien heeft een aangetekende email juridisch gezien dezelfde bewijskracht als de aangetekende brief. Vandaag de dag wellicht nog net iets te omslachtig voor veel mensen, maar toekomstgericht een geschikt alternatief voor de aangetekende brief.
Naar boven

D. Driekoningenfeest OKRA Trefpunt Lovendegem

Driekoningen laat de dagen lengen en de nachten strengen! En zet de deuren wagenwijd open voor het jaarlijks Driekoningen feest van Okra Lovendegem.
Zo was het ook weer op dinsdag 9 januari 2018.
Met 197 ingeschrevenen kwamen ze een plekje zoeken aan de talrijk gedekte tafels.
Voorzitter Jacky nam het woord en sprak namens zijn bestuur aan allen de wens uit voor een gelukkig en gezond Nieuwjaar. Pastoor Daniël gaf een toelichting omtrent de ware betekenis van Driekoningen. De “Wijzen” volgden het licht van de ster naar de kribbe en tekenden op die manier de weg uit voor allen die het licht willen vinden, die wijze mensen willen blijven en op die manier anderen gelukkig maken en de vriendschap doorgeven.
Toen was het weer de beurt aan de voorzitter die een terugblik bracht op de talrijke voorbije activiteiten van Okra Lovendegem. Hij keek ook even naar de toekomst door het aankondigen van de voornaamste toekomstige projecten. Daarbij was hij heel fier te kunnen meedelen dat we twee nieuwe bestuursleden hebben. Meteen bedankte hij ook zijn volledig bestuur, want alles wat ze doen is tenslotte vrijwilligerswerk. 2018 ziet er veelbelovend uit!
Ondertussen werden de bordjes gevuld met lekkere malse belegde sandwichen. De koffie verspreidde een heerlijk gezellige geur en het was smullen geblazen. Een taartje er nog bovenop en de innerlijke mens was alweer content.
Maar wat was dat nu van die “zakdoek”??? ZAKDOEK is een muziekgroep uit Vilvoorde met 4 topmuzikanten die een schitterende namiddag met veel enthousiasme en ambiance brachten. Deze vier steengoede muzikanten slaagden er telkens weer in om het publiek te betrekken bij hun optreden dat vol humor stak. Zij begrijpen 100% de kunst van het entertainen. Zakdoek-en komen boven om tranen van plezier mee af te vegen!Met ZAKDOEK beleef je een namiddag uit de duizend. Iedereen,maar ook iedereen heeft zich geamuseerd. gelachen en genoten.
Mannen van Zakdoek, jullie zijn onvergetelijk en niet te evenaren artiesten van de bovenste plank. Proficiat voor zoveel Vlaams talent. Een echte aanrader voor alle verenigingen die iets te vieren hebben.
Tijdens de pauze werden tombolaloten verkocht want talrijke prachtige prijzen stonden klaar om uitgeloot te worden. Zo vloog de namiddag snel voorbij en speelde Zakdoen zijn laatste deuntje en haalde zijn laatste grapjes uit. De bestuursploeg van Okra Lovendegem stond toen alweer klaar om alles netjes op te ruimen.
Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

E. 3 vaak begane overtredingen bij het parkeren

Je wagen parkeren op een parkeerplaats die eigenlijk te klein is of parkeren tegen de rijrichting in. Het zijn zaken die veel automobilisten doen. Wat daarbij maar al te vaak wordt vergeten is dat dit eigenlijk niet toegelaten is.
Als je je wagen ergens wil parkeren mag je dat niet op om het even welke manier doen. In de wegcode staan er namelijk een aantal strikte voorschriften die in de praktijk lang niet altijd worden nageleefd en waar heel veel mensen geregeld tegen zondigen. Waar moet je zoal rekening mee houden?
1. Eén meterafstand
Als je tussen twee auto’s wil parkeren die voor en achter je staan, moet je zien dat je daarvoor voldoende plaats hebt. De wet zegt namelijk dat je minstens één meter afstand moet laten tussen jouw auto en de auto’s die voor en achter je geparkeerd staan. Parkeren in een kleinere plaats is dus niet toegelaten.
2. Niet tegen de rijrichting in
Als je aan de overkant van de weg en tegen de rijrichting in een parkeerplaats ziet moet je eerst correct gaan draaien om daar vervolgens in te parkeren. Het is dus niet toegelaten om je auto snel tegen de rijrichting in te parkeren op de plaats in kwestie. Doe je dat toch dan bega je een overtreding van de eerste graad en riskeer je meteen een boete van 58 euro.
3. Tegenover een andere auto
Het is ook verboden je op rijbanen met tweerichtingsverkeer te parkeren tegenover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig.
Bron: Gocar.be
Naar boven

F. 4 richtingaanwijzers gebruiken: wanneer wel en wanneer niet?

Sommige bestuurders gebruiken hun vier pinkers wel eens tegelijk als ze ergens zomaar stoppen of als ze ‘fout’ parkeren. Is dat wel toegelaten? Wanneer mag je deze waarschuwingslichten eigenlijk gebruiken?
Heel wat automobilisten weten niet wanneer het precies toegelaten is om hun vier richtingaanwijzers tegelijk te gebruiken. Vandaar dat we de regels die in dat verband van toepassing zijn nog even op een rijtje zetten.
Wanneer mag het?
Het gelijktijdige gebruik van de vier richtingaanwijzers van je auto is slechts in een beperkt aantal gevallen toegelaten. De wet zegt vooreerst dat voertuigen voor schoolvervoer ze mogen gebruiken om te signaleren dat ze kinderen laten in- of uitstappen. Je mag de waarschuwingslichten ook gebruiken als je wagen in panne staat of als er sprake is van een verlies van lading op de openbare weg.
Gevaarlijke situatie
Een ander geval waarin je je vier richtingaanwijzers tegelijk mag gebruiken, is om de andere weggebruikers te wijzen op een dreigend gevaar voor een ongeval. Dit is bijvoorbeeld het geval als je achteraan in een file terechtkomt.
Ook als je het slachtoffer wordt van een geval van verkeersagressie of een carjacking mag je je vier richtingaanwijzers gebruiken om de ‘daders’ op de vlucht te trachten te jagen.
En bij parkeren?
Je mag je 4 richtingsaanwijzers dan weer niet gebruiken als je verkeerd parkeert of bij het laden en lossen. Doe je dat toch dan riskeer je, los van de eventuele boete voor het verkeerd parkeren, ook nog een boete voor het verkeerd gebruik van je waarschuwingslichten.
Bron: Gocar.be

Naar boven

G. DE EZVK (Europese ziekteverzekeringskaart) voor CM leden

Moet ieder jaar opnieuw worden aangevraagd als je naar het buitenland gaat.
De Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) is enkel bruikbaar als je tijdelijk in het buitenland vertoeft.
De reden van je verblijf (vakantie, studies, werk, …) speelt geen rol.
De kaart bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Als je medisch noodzakelijke zorg geniet, geeft ze recht op de terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds.

De EZVK is geldig in onderstaande landen: Australië – Bulgarije – Cyprus – Denemarken – Duitsland – Estland – Finland – Frankrijk – Griekenland – Hongarije – Ierland – Ijsland – Italië – Kroatië – Letland – Litouwen – Liechtenstein – Luxemburg – Malta – Noorwegen – Nederland – Oostenrijk – Polen – Portugal – Roemenië – Slovenië – Slovakije – Spanje – Tsjechië – Verenigd Koninkrijk – Zwitserland – Zweden.
Aanvraag
Als je tijdelijk naar een van bovenvermelde landen gaat, vraag je je EZVK aan in het CM-kantoor of via onze bestelmodule van de CM.
Hoe gebruiken?
- Opname in een openbaar ziekenhuis
Leg de EZVK voor aan de opnamedienst. Het ziekenhuis zal de kosten dan rechtstreeks verrekenen met het buitenlandse ziekenfonds.
Heb je recht op de CM-reisbijstand, mag je niet vergeten om de ziekenhuisopname binnen de 48 uur te melden aan de alarmcentrale Mutas.
- Opname in een privaat ziekenhuis
Doorgaans wordt de EZVK niet aanvaard door private ziekenhuizen. In dat geval neem je meteen contact op met de alarmcentrale Mutas indien je recht hebt op de CM-reisbijstand.
Heb je geen recht op de CM-reisbijstand, moet je de factuur zelf betalen. Nadien kun je ze ter plaatse indienen bij een ziekenfonds (op vertoon van je EZVK) of bij je CM-ziekenfonds bij thuiskomst.
- Ambulante zorg (buiten het ziekenhuis)
Op vertoon van de EZVK is de zorg in sommige landen gratis.
Moet je toch betalen, kun je de rekening ter plaatse indienen bij een ziekenfonds. Op vertoon van je EZVK zal het je kosten terugbetalen op basis van de plaatselijke tarieven. Je bent evenwel niet verplicht om de tegemoetkoming ter plaatse aan te vragen. Na je terugkeer in België kun je de originele facturen bezorgen aan je ziekenfonds.
- Australië: specifieke regeling
Bij een verblijf in Australië is het aangewezen om je te laten registreren bij een plaatselijk Medicare-bureau. Op voorlegging van je paspoort en EZVK ontvang je er een Medicare Card, die je recht geeft op terugbetaling van onder meer verzorging in openbare ziekenhuizen.
Hou er rekening mee dat je kosten niet meer terugbetaald worden zodra je terug in België bent. Lees meer over wat je moet doen bij een verblijf in Australië.
Goed om te weten
- De kaart is persoonsgebonden.
- De EZVK geldt niet voor geplande verzorging in het buitenland. Hiervoor heb je een formulier S2 (voorheen E112) nodig, dat wordt uitgereikt na toestemming van de adviserend geneesheer.
- Indien je recht hebt op de CM-reisbijstand, kun je bij problemen steeds contact opnemen met de alarmcentrale Mutas.
Naar boven

H. Groente en fruit

Groente en fruit, dat is goed voor je lichaam! Maar, wat weet jij allemaal over groente en fruit, behalve dat je er genoeg van moet eten? Wij hebben een aantal leuke weetjes voor je verzameld die je waarschijnlijk nog niet wist.
1. Blauwe bessen hebben de meeste vezels per 100 gram, namelijk 8 gram. Dit zijn 4 keer zoveel vezels als een appel.
2. Avocado is super lekker en geeft je een vol gevoel. Toch moet je er een beetje mee oppassen, want de avocado is super vet!
3. De appel is het meeste populaire stukje fruit. Op nummer twee staan de banaan en de sinaasappel.
4. Paprika is een echte vitamine C bom! Probeer dit dus lekker vaak te eten als gezonde hartige snack.
5. Aardbeien zijn goed voor hart- en bloedvaten en de bloeddruk. Ook ondersteunt het de maagfunctie.
6. Frambozen hebben bijzondere krachten: ze dragen bij aan een gezonde huid en kunnen astma, hooikoorts en eczeem verlichten.
7. Druiven zijn lekker, maar bevatten veel suikers. Toch kan je ze gewoon blijven eten, ze bevatten namelijk ook veel vitamine B en C.
8. Boerenkool is helemaal hip, zelfs Beyonce eet het tegenwoordig. Niet verwonderlijk, boerenkool bevat meer vitamine C dan een sinaasappel.
9. Champignons zijn populair, we eten er als Nederlanders gemiddeld 3 kilo per persoon per jaar van. Slim, want ze zijn erg eiwitrijk.
10. Citroenen bevatten meer suiker dan aardbei. Gek idee, want ze zijn een stuk minder zoet.
Naar boven

I. De autokeuring overleven?

Met uw wagen naar de technische controle gaan is duur. U bent makkelijk 30 tot 60 euro kwijt. Bereid u dus grondig voor, zo hoeft u maar één keer te gaan. Ethias bezorgt u graag deze checklist vóór u naar de autokeuring moet.
Wanneer moet u langsgaan?
U ontvangt normaal gezien een uitnodigingskaart voor de autokeuring. Hebt u ze niet gekregen? Weet dan dat u 2 maanden voor de vervaldatum die op uw vorige keuringsbewijs staat naar de autokeuring moet. U bent te laat? Dan betaalt u administratieve kosten.
Waar moet u langsgaan?
U hoeft zich niet perse aan te melden bij het centrum dat op uw uitnodiging staat. Maar denk eraan: als u een rood keuringsbewijs krijgt, moet u zich wel opnieuw aanmelden bij hetzelfde centrum voor een nieuwe controle.
Welke documenten moet u meenemen?
Deze documenten moet u op zak hebben, anders bent u eraan voor de moeite:
- uw inschrijvingsbewijs (zandkleurig of roze - ook wel kentekenbewijs of de grijze kaart genoemd) of een politieattest dat u dit document verloren bent
- uw gelijkvormigheidsattest (COC)
- uw verzekeringsbewijs (ook wel groene kaart genoemd)
- uw recentste keuringsbewijs (als uw voertuig ooit al gecontroleerd werd).

Uw uitnodiging voor de technische controle is geen verplicht document. Dat hoeft u dus niet mee te brengen.
Wat moet er allemaal in uw wagen?
Deze voorwerpen zijn verplicht:
- een gevarendriehoek
- een brandblusser (let op de vervaldatum)
- een verbanddoos
- een veiligheidshesje.<br />
Hoe uw wagen voorbereiden op de autokeuring?
- Hebt u er het budget voor? Ga dan zeker langs bij uw garagist voor een onderhoud van uw wagen. Doorstaat uw voertuig de technische controle niet? Dan ontvangt u een rood keuringsbewijs. Ofwel mag u niet meer rijden met de wagen. Ofwel moet u zich binnen de 15 dagen opnieuw aanmelden mét de uitgevoerde herstellingen.
Wat is het bonussysteem van de technische controle?
Onder bepaalde voorwaarden mag u een jaar overslaan. Er geldt een twééjaarlijkse controle als uw wagen gelijktijdig:
- maximaal 6 jaar oud is
- minder dan 100.000 kilometer op de teller heeft
- geen trekhaak heeft die meer dan 750 kg trekt
- op tijd op de controle is, mét een groen keuringsbewijs van de vorige controle.
Zorg dat u altijd een geldig keuringsbewijs op zak hebt. Want hebt u een ongeval zonder dit bewijs? Dan kan de verzekeraar uw schade niet vergoeden. Zeker als er een duidelijk verband bestaat tussen de problemen waarmee uw voertuig kampte tijdens de controle en het ongeval.
Een allerlaatste tip: omzeil de wachtrijen en maak een afspraak op www.afsprakenautokeuring.be. In principe bent u sneller aan de beurt.

Keuring op afspraak, zonder meerkost, en veel kortere wachttijden.
Wel ruim op voorhand een afspraak maken.
Particulieren en professionelen kunnen een afspraak maken in het keuringscentrum van hun keuze om zo geen kostbare tijd te verliezen. Een afspraak kan gemaakt worden via de nationale website www.afsprakenautokeuring.be of rechtstreeks op de website van de onderneming die in hun streek gelegen is.
De klanten die liever telefonisch een afspraak vastleggen kunnen dit via het algemeen nummer 02/481.07.07.
Dit afsprakensysteem geniet van een stijgend succes sinds de lancering in september 2009. In 2011 zijn er meer dan 800.000 afspraken geboekt. Dit betreft gemiddeld 22% van het aantal uitgevoerde keuringen van personenwagens en wagens voor dubbel gebruik.
De avondopeningen trekt ook veel volk aan. In 2011 zijn meer dan 180.000 keuringen van alle types uitgevoerd tijdens de avondopeningen. Dit stelt een stijging voor van 10% tegenover dezelfde periode in 2010. Het aantal is sterk gestegen in vergelijking met de startperiode september-december in 2009 waarin al 27.200 keuringen hadden plaatsgevonden op maandag en/of donderdag tussen 17u00 en 19u00.
Naar boven

J. Okra Academieën

Okra Academie Aalter:
Locatie : Ontmoetingscentrum Kerkem, Rerum Novarumstraat, 24, Aalter
Maandag 23.04.18
De rechtbank, een schouwtoneel - Karel Vanhaesebrouck, dramaturg en auteur
Karel Vanhaesebrouck woonde tientallen zittingen bij in de Belgische correctionele rechtbanken. Daar werd hij niet geconfronteerd met grote gemediatiseerde processen, maar met politiegeweld, armoedegerelateerde kleine criminaliteit en drugszaken. Processen die alledaagse miserie en diepgewortelde sociale problemen blootleggen. Hierop baseerde hij de voorstelling ‘Tribunaal’ en een boek over de ongelijke verhoudingen en misverstanden die het juridische theater kenmerken. In deze lezing gaat hij dieper in op zijn avonturen in de correctionele rechtbank.
In samenwerking met UPV vzw – VUB.

Okra Academie Gent

Locatie:Prinsenzaal, Prinsenhof, 39A, Gent
Dinsdag 17.04.18 - Herboren. Hier komt een nieuwe Belg - Majd Khalifeh, journalist VRT
Veertien jaar geleden kwam Majd Khalifeh aan in België op zoek naar een identiteit. Hij was op de vlucht voor het regime in Damascus, waar hij als staatloze Palestijn na vele omzwervingen was beland. Die dag had het goedkoopste vliegtuigticket bestemming Brussel, zo simpel kan het zijn. Zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt, zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: vluchteling. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. In zijn lezing, gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Herboren’ neemt Majd ons mee doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.
Dinsdag 08.05.18
Turkije aan de Leie - Tina de Gendt, historica en journalist
In de jaren ’60 kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar België. Sindsdien is de diversiteit in onze samenleving sterk toegenomen. Maar hoe voltrok die migratie zich precies? Welk effect had ze op de plaatsen van aankomst én op het land van herkomst? Hoe reageerden overheid en buurtbewoners op de opeenvolgende migratiegolven? Tina De Gendt, auteur van het boek ‘Turkije aan de Leie’, biedt een uniek historisch perspectief op de Gentse multiculturele samenleving van vandaag. Met aandacht voor grote evoluties én kleine anekdotes, zoals ‘de priester Daens van de Turken’ of het verhaal achter de eerste pita.
Dinsdag 12.06.18
Troost: over ouderdom, zorg en psychologie - Luc Van de Ven, psycholoog KU Leuven
Ouder worden houdt voor iedereen kansen en beperkingen in. Tal van senioren genieten van het leven. Maar verouderen zonder verlies bestaat niet. Bevredigend ouder worden is dan ook enkel mogelijk als men verlies kan verwerken. In sommige situaties is dit erg moeilijk, bijvoorbeeld in geval van een depressie, een bemoeilijkte rouw of dementie bij de partner. Dan heeft men troost nodig. Luc Van de Ven is ouderenpsycholoog en begeleidt ouderen met psychische problemen en hun families. Hij belicht in deze lezing het wel en wee van de ouderdom.

Okra Academie Meetjesland (Eeklo
):
Geen voordrachten in april, mei en juni 2018.
Naar boven

K. 5 leuke koffieweetjes

1. Hoe donkerder en sterker de koffiebonen zijn, hoe minder cafeïne er in je koffie zit.
Deze bonen zijn namelijk langer gebrand, waardoor de cafeïne die de boon afgeeft afneemt.
2. Er bestaan ongeveer 60 verschillende soorten koffiebonen.
3. Tien minuten na het drinken van je koffie heeft de cafeïne al een oppeppende werking.
4. Nederlanders drinken gemiddeld 165 liter koffie per jaar en is hiermee de meest gedronken drank.
5. Er wordt vermoed dat het drinken van koffie de kans op het krijgen van onder andere baarmoederhalskanker kan verkleinen.
Het feitje dat mij het meeste verbaasde is dat donkere koffie juist minder sterk is dan een lichtere bak. Toch maar een gewone koffie in plaats van een espresso bij het opstaan dus… Ook wist ik niet dat koffie in zulke grote hoeveelheden wordt gedronken. Ik ben dus blijkbaar niet de enige met deze verslaving!
Naar boven

L. Komende Okra activiteiten

April 2018
Maandag 2 april: Geen wandeling, 2de Paasdag
Maandag 9 april: wandeling
Dinsdag 10 april: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Maandag 16 april: wandeling
Dinsdag 17 april: Okra Academie Gent – Herboren – Hier komt de nieuwe Belg
Majd Khalifeh, journalist VRT.
Donderdag 19 april: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Zaterdag 21 april: busuitstap Luik
Maandag 23 april: wandeling
Maandag 23 april: Okra Academie Aalter – De Rechtbank, een schouwtoneel
Karel Vanhaesebrouck, dramaturg en auteur
Dinsdag 24 april: eerste fietstocht, achteraf oliebollen!!!
Woensdag 25 april: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Maandag 30 april: wandeling

Mei 2018
Donderdag 3 mei: Lentefeest
Donderdag 3 mei: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 7 mei: wandeling
Dinsdag 8 mei: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Dinsdag 8 mei: Okra Academie Gent – Turkije aan de Leie - Tina De Gendt, historica en journalist
Maandag 14 mei: wandeling
Donderdag 17 mei: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 21 mei: geen wandeling - Pinkstermaandag
Woensdag 23 mei: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Donderdag 24 mei: Fietstocht
Maandag 28 mei: wandeling

juni 2018
Maandag 4 juni: wandeling
Maandag 11 juni: wandeling
Dinsdag 12 juni: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Dinsdag 12 juni: Okra Academie Gent – Troost: over ouderdom, zorg en psychologie - Luc Van de Ven, psycholoog KU Leuven
Zaterdag 16 juni: busreis naar Rijsbergen
Maandag 18 juni: wandeling
Maandag 25 juni: Laatste wandeling
Woensdag 27 juni: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Donderdag 28: Dagfietstocht.

Info wandelingen of fietstochten:
Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27 - Roland: 0497 71 80 65.
Info kaartingen:
Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75
Heb je een tip, een weetje, voor volgend nummer, uw tekst is welkom bij Noêl,
mail: noel.van.acker@telenet.be
Teksten binnen ten laatste tegen 1 juni 2018
Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van juli 2018

Naar boven

aaa