Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 3

 

juli 2018


A. Bijkomende activiteit van ons trefpunt is succes!

Op vraag van enkele ‘sportievelingen’ werd de vraag gesteld, of er geen kortere wandelingen konden worden opgestart. Op maandag 9 april 2018 zijn we dan gestart met ‘kortere’ wandelingen van ± 3 km, en dat blijkt ook een succes te worden. Onder leiding van Rosita De Roo (sporthal), Freddy Van Daele (Tempelhof) en Norma Schelstraete (op Lo) gaan deze korte wandelingen nu regelmatig door.
Er zijn 3 startplaatsen, namelijk aan de sporthal, het Tempelhof en op Lo.   De info daaromtrent zal wekelijks medegedeeld worden met de andere wandeling. Dit gebeurt telkens via mail. De geïnteresseerden kunnen hun mailadres doorgeven aan Daniël. De mensen zonder mailadres zullen tijdig een maandschema ontvangen van de begeleiders.
Mail: daniel.locy@telenet.be
Naar boven

B. Eerste fietstocht op dinsdag 24 april 2018 met de gebruikelijke oliebollen nadien terug een groot succes

Om 14u stonden niet minder dan 46 fietsers klaar aan de sporthal. Na de ‘jaarlijkse’ zegening van onze pastoor, verwelkomde sportverantwoordelijke Daniël de aanwezigen. Zo werd de vernieuwde groep baankapiteins voorgesteld en kon iedereen luisteren naar enkele richtlijnen voor de veiligheid van de fietsers. Hij was blij enkele nieuwe gezichten te zien, zelfs in wieler-outfit. De tocht zelf was ± 27km ver en liep over Zomergem-Hansbeke-Landegem-Merendree en terug Lovendegem. We hadden echter op de rustplaats in Hansbeke pech met een leeglopende band.  Hierdoor duurde de fietstocht iets langer dan gepland, maar eind goed al goed. De fietsers kwamen veilig en tevreden aan in het Tempelhof dat ondertussen al goed gevuld was met de eerste groep oliebollen-smullers.  Er waren 107 ingeschreven leden (fietsers en niet fietsers) aanwezig. Een ganse groep bestuursleden en vrijwilligers zorgden voor een vlotte bediening, waarvoor hartelijk dank. Zoals de vorige jaren was deze activiteit terug een groot succes en is nog steeds voor herhaling vatbaar.
Verslag: Daniël Locy
Naar boven

C. Oliebollenbak na eerste fietstocht

Hoe doen ze het toch, de inrichters van de fietstochten en wandelingen. Jaar na jaar groeit het succes, alsmaar meer deelnemers. Neem dan daar nog de mensen bij die zich dan bijna een ganse dag inzetten om de bijkomende activiteit waaronder nu de oliebollen vlot en gezellig te laten verlopen. En vergeet niet de fiets- en wandeltochten moeten ook 1 of zelfs 2 keer afgereden of gewandeld worden, doe het maar…
Voor ons doet het dan deugd talrijke en tevreden gezichten te zien die genoten hebben van zo een dag en na afloop tevreden naar huis gaan.
Ondanks wij alles in het werk zetten om het jullie zo gezellig en goedkoop mogelijk aan te bieden, “ slechts € 5 voor 12 oliebollen en twee tot drie tassen koffie “, zijn er bepaalde mensen die nog meer willen voor hun geld. Ze zouden voor de bonnetjes van de koffie zelfs nog een Cava of andere consumptie willen.
Spijtig genoeg kunnen wij dit niet, het is niet alleen de oliebollen die wij moeten betalen. Voor de koffie gebruiken wij een zeer goede kwaliteit en wij hadden voor de drie koffiemachines 7 pakjes van 250 gr. koffie nodig. Reken er dan nog de kleinigheden bij van onder andere onderleggers, servetten, suikertjes, melkjes, en dan nog de grootste kost de huur van het Tempelhof zelf. Sta daar kort even bij stil en misschien zul je dan denken “we hebben het maximum gekregen waar we voor betaald hebben”. Neem me niet kwalijk voor deze korte opmerking, maar ik zou het spijtig vinden na een ganse dag inzet van de vele bestuursleden, zij het gevoel moeten krijgen, was het nu nog niet goed genoeg...
tekst: Noël Van Acker
Naar boven

D. Lentefeest van Okra Trefpunt Lovendegem - 3 mei 2018

Na een eerste echte zomerprik, kwam de lente toch nog aan de beurt. Okra-leden en bestuursleden weten maar al te goed wat dit betekent, nl. een leuk feest in de parochiezaal! Al heel vroeg dromden de ingeschrevenen samen aan de ingang om een goed plekje te kunnen inpalmen in de zaal. Zoals altijd zwaaiden de deuren open om 11u en in een mum van tijd zaten 187 leden gezellig te kletsen bij een glaasje bubbels of fruitsap.
Toen voorzitter Jacky Wulgaert het podium beklom wisten we dat het nu echt zou beginnen. Na een korte welkom gaf Jacky het woord aan pastoor Daniël. Deze bevestigde ook dat na enkele uitzonderlijk zomerse dagen, de lente nu was aangebroken. En de aanwezige Okra leden waren verwacht én welkom. Met een verwijzing naar het evangelie, gaf de pastoor de goede raad om te “zoeken naar de parel in de akker”. Een eerste parel voor onze Okra mensen staat voor “gezondheid”. Een tweede parel is “iemand hebben” om graag te zien en graag gezien te worden. De derde parel staat voor “comfort” En dit alles in een goede relatie met onze Schepper God. Daniël besloot met een passende tekst “De schat, de parel in de akker”.
Voorzitter Jacky nam toen weer het woord. Hij stelde de nieuwe traiteur Patrick uit Sleidinge voor want op de vorige traiteur konden we geen beroep meer doen. Daarna gaf hij een kort overzicht van de voorbije en komende activiteiten. En tot slot voegde hij eraan toe dat een voorzitter zonder bestuursleden, niks is. Okra Lovendegem kan nog altijd rekenen op een uitstekende groep bestuursleden die zich vrijwillig en 100% inzetten om de vele activiteiten van Okra Trefpunt Lovendegem uit te werken. Voor onze 459 leden is er voor elk wat wils. Traiteur Patrick stond ondertussen klaar met zijn team om de hartige soep op te dienen, gevolgd door een niet te versmaden hoofdgerecht, dessert en koffie.
We mochten meer dan eens ons bord vullen en het was verrukkelijk! Tussen de soep en de patatten was de muzikant Roland stiletjes zijn podium aan het klaarzetten.
Het dansfeest kon beginnen.
Roland bespeelde de toetsen met bravoure zoals altijd, afwisselend met zijn mooie zangstem. De beentjes werden losgegooid. De koppeltjes werden gevormd voor een romantische tango en er werd o</span>ok in groep aan lijndansen, scottisch, rock ’n roll en huckle buckle gedaan. Tussendoor gingen de lotenverkopers op pad en in twee etappes werden de loten uitgetrokken.
De prachtige prijzen stonden al een tijd te blinken op de zijkant van het podium. Tot 18u bleef het plezant, was er ambiance en drank. De tijd vloog voorbij en na de laatste tonen van het laatste lied, liep de zaal leeg. Maar voor de bestuursleden was het nog niet afgelopen. Met man en macht zorgden zij voor de opkuis tot dat alles er weer pico bello bij lag.
Alweer een meer dan geslaagd Okra feest.
Naar boven

E. Terugblik op onze daguitstap naar Luik

elijke uitleg van de kapitein over wat er zoal te zien was. Zijn micro aan boord deed het zogezegd niet. Dit kom je natuurlijk weer tegen in het Franse landsgedeelte, waar gemakzucht en gebrek aan respect voor hun toeristen meer voorkomt dan langs onze kanten. Ook de barman deed het meer dan rustig aan want wie graag iets te drinken wilde moest zelf de trappen doen om zijn drank af te halen aan de bar.
Gelukkig was ons bestuurslid Marc met ons mee. Hij zag hoe moeilijk het was voor sommige mensen om drank te halen, en hij offerde zich direct op om zelf bijna iedereen die mee was persoonlijk te bedienen. Het mag gezegd worden: onze Marc is soms nog ne knappe gedienstelijke vent!!!
Gekozen om op een zaterdag op stap te gaan en zodoende de vele files op de weg te vermijden, en dit is wonderwel gelukt. Met een stralend zonnetje vertrokken we met ongeveer 42 leden om 8u.30 stipt op de parking van de sporthal. Spijtig genoeg moesten er op het laatste moment twee koppels afhaken wegens problemen met hun gezondheid.
Aangekomen in Luik namen we allen plaats op de ruime boot, voor een rondvaart van 1 uur .Ondanks de mooie omgeving misten we op de boot de gebruik

Na de boottocht was het tijd om aan tafel te gaan in een gezellig restaurant, waar we allen comfortabel konden samen zitten. De tafels waren netjes gedekt, en van de bediening en het eten denk ik dat we daar zeer tevreden konden over zijn.
Om 14u.30 was het tijd om naar de bus te gaan voor ons volgend bezoek, maar om 14u.00 kregen we een telefoontje van de buschauffeur dat hij niet meer met de bus tot bij ons kon. Alle wegen waren afgesloten wegens het wielerweekend Luik Bastenaken Luik, ( de zaterdag was het alwedstrijd voor de amateurs).

Via de telefoon dan maar met de buschauffeur contact genomen om een andere opstapplaats af te spreken, namelijk aan de Dienst voor Tourisme. Voor ons was het niet te ver lopen, maar de bus had heel wat moeite om door het stilstaand verkeer en de vele omleidingen toch bij ons te geraken. Gelukkig was het geen regendag anders zouden we daar bij het wachtener wel een nat pak aan overgehouden hebben.

Het bezoek aan het Aquarium-Museum van de Universiteit van Luik was wel de moeite. Voor zij die iets moeilijker te been waren was er wel een ruime lift om de verschillende verdiepingen te bereiken.
Maar spijtig genoeg was er geen cafetaria voorzien met stoelen en tafels voor de mensen op te vangen die aan het bezoek minder tijd besteedden. Enkel twee banken stonden ter beschikking, verschillende frisdranken waren wel te koop aan zeer matige prijzen.
Om 17.00 uur vertrokken we dan naar Haaltert voor het avondmaal. Het was een zeer mooi restaurant.
Om 19u.15 werd het dan tijd om de terugweg aan te vatten naar huis. Rond 21.00 uur was iedereen terug veilig aan de Sporthal in Lovendegem.

Ik denk dat we tevreden kunnen terugblikken op onze eerste zeer zonnige en warme uitstap van 2018. De paar minpuntjes geen comentaar op de boottocht en de drukte op de markt in Luik om terugg naar de bus te gaan kon niemand van ons voorzien.
Bedankt aan allen die met ons mee waren voor de gezellige uurtjes, en tot een volgende keer
Verslag, Noël

Naar boven


F. Is uw wasmachine een bron van schimmelziektes?

Moderne wasmachines zijn ontwikkeld om schoon te wassen bij lagere temperaturen. Dit heeft als nadeel dat in bepaalde onderdelen van de wasmachine schimmels en bacteriën kunnen overleven die ziektes kunnen veroorzaken bij de mens.
Recent onderzoek beschreven in het tijdschrift Fungal Biology nummer 119 van de Britse Mycologische Vereniging, heeft aangetoond dat schimmels en bacteriën die menselijke ziektes veroorzaken de kop kunnen opsteken. Van tientallen onderzochte moderne wasmachines werden in bijna 40% van de gevallen schimmels en bacteriën aangetoond die vallen onder de zogenaamde opportunistische menselijke ziekteverwekkers. Ze kunnen bijvoorbeeld besmettingen veroorzaken op de huid, teennagels en ogen, ook bij gezonde mensen.
Onder deze schimmels werden ook beruchte soorten van Fusarium, Candida en Exophiala aangetroffen. Vooral de Candida en Fusarium schimmels zijn berucht. Candida is vrij bekend. Schimmels van Fusarium veroorzaken bij planten de zogenaamde fusariumrot. Er is geen middel tegen. Alle aangetaste planten moeten zo snel mogelijk vernietigd worden om besmetting van nog onaangetaste planten te voorkomen. De bodem moet vervolgens gesteriliseerd worden met een bodemsterilisator. Bij dieren en mensen kan de schimmel voorkomen als opportunistisch pathogeen in hoornvlies- en teennagelinfecties. Dit is slechts één voorbeeld van een ziekte die door wasmachines overgedragen kunnen worden maar er zijn er tientallen te noemen.

Wasmachineonderdelen met biofilm
Bepaalde onderdelen van de wasmachine blijken gevoelig te zijn voor besmetting met micro-organismen. Vooral de rubberen afdichtingen zorgen voor problemen. Daar vormt zich geleidelijk een biofilm die bestaat uit kolonies van bacteriën en schimmels die er nauwelijks meer af te krijgen zijn. Door de lage wastemperatuur en de biologisch afbreekbare wasmiddelen overleven micro-organismen het wasproces met alle kwalijke gevolgen van dien. Waarschijnlijk is het verstandig om toch af en toe eens de was te doen op een hogere temperatuur.

Weg met vieze geurtjes in je wasmachine
- Ruikt je was en/of wasmachine niet meer zo fris? Zo geef je 'm een grondige poetsbeurt!
Met BICARBONAAT
Maak de trommel van je wasmachine helemaal leeg. Strooi ongeveer 350 gram bicarbonaat rechtstreeks in de trommel. Draai de langste en warmste cyclus.
Met AZIJN
Giet vervolgens ongeveer 250 ml azijn rechtstreeks in de trommel van je wasmachine. Draai opnieuw de langste en warmste cyclus met een lege trommel. Je kan eventueel nog enkele druppels etherische olie aan de azijn toevoegen.
Bijna klaar
Neem een droge doek en wrijf de trommel, deur en rubberen sluiting droog. Hardnekkige vlekken? Spray er wat azijn op of maak een pasta van wat bicarbonaat en water. Even laten inwerken en schoon wrijven.

Wrijf de buitenkant van je machine schoon met een doek en wat regulier schoonmaakmiddel. Geef het zeepbakje een grondige beurt met wat azijn en een oude tandenborstel. Kan je het zeepbakje uit je machine halen? Nog beter! Laat het even weken in wat water en azijn, wrijf droog en plaats het terug in je wasmachine.

en verder
* Laat de deur van je wasmachine openstaan wanneer je 'm niet gebruikt. Zo kan achtergebleven vocht verdampen en vermijd je schimmels en andere ongewenste gasten.
* Hetzelfde geldt voor het zeepbakje. Laat het openstaan wanneer je je machine niet gebruikt, en wrijf het regelmatig schoon met wat azijn en een oude tandenborstel.
* Haal je frisse was zo snel mogelijk uit je machine.
* Gebruik niet te veel wasmiddel. Zo verklein je de kans dat restjes zeep achterblijven, en kunnen gaan schimmelen.
* Heb je het graag héél proper? Veeg dan je trommel, deur en rubberen afsluiting droog na elke wasbeurt. Je vermijdt opnieuw vochtophoping en schimmels.

Naar boven

G. Verborgen suikers

Wie de etiketten van zijn inkopen leest, zal snel merken dat suiker alomtegenwoordig is. Vaak verrassend in producten waarvan je het absoluut niet verwacht.

Iedereen is een suiker addict
Wie minder suiker of (natuurlijke) zoetstoffen wil eten om gezondheidsredenen of om een paar kilo’s kwijt te geraken, zal een aantal bekende zoete bronnen uit zijn eetpatroon schrappen of de portie ervan reduceren. Snoep en koekjes, gebak, jam en peperkoek, frisdrank, (diepgevroren) kant-en-klare maaltijden moeten er meteen aan geloven want daarvan weet iedereen dat ze best wat suiker bevatten. Maar er zitten ook heel wat suikers in producten waarvan je dat op het eerste gezicht niet zou verwachten.
Een aantal courante levensmiddelen die we dagelijks eten, bevatten inderdaad (vrij veel) suiker of suikerderivaten. Dergelijk voedsel met verdoken natuurlijk zoetmiddel herkennen we vaak niet als bron van zoetigheid omdat suiker een smaak is waaraan we gewend zijn. Door onze eetcultuur zijn we allemaal in meerdere of mindere mate zoetekauwen geworden. Een zoete smaak vinden we van nature lekker. Daarom wordt er in de voedingsindustrie suiker of zoetmiddel aan een product toegevoegd om een (te) zure of bittere toets te vervagen. Vaak wordt suiker ook gebruikt om minder kwalitatieve of minder smaakvolle ingrediënten te maskeren. Maar zo’n toegevoegd snufje suiker hier en een verborgen snufje zoet daar zorgen er al snel voor dat je heel wat binnenkrijgt zonder dat je daar erg in hebt.

Maximum 50 gram suiker per dag
Het is inderdaad een feit. Ook al hebben we de beste bedoelingen, vaak eten we veel meer suiker dan we denken. Een koekje bij de koffie is een zoete zonde, maar een dot ketchup is dat ook - weliswaar in mindere mate - en daarvan zijn we ons niet bewust. Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad mogen we maximum 50 gram suiker per dag eten (liefst 25 gram) en dat is een limiet die in een gewoon eetpatroon al vrij snel bereikt wordt. In veel gevallen wordt die grens ruim overschreden, ook al denkt de persoon in kwestie dat hij/zij gezond en tamelijk suikervrij eet. Dat heeft vooral te maken met producten die verborgen suikers bevatten.
Pas zeker op met producten die vermelden dat ze ‘minder vet bevatten’. Vaak wordt ‘minder smeuïg’ gecompenseerd door extra suiker of een andere zoetstof toe te voegen. Omgekeerd geldt het ook: (industriële) producten die minder suiker bevatten, worden vaak gestoffeerd met extra vetten om de smaak aantrekkelijk te houden. Check altijd de voedingswaarde en het suikergehalte op het etiket of de verpakking. En denk eraan dat verborgen zoet niet alleen als ‘suiker’ aanwezig is. Alles wat eindigt op -ose of -siroop is meestal een vorm van suiker en dan zijn er natuurlijk ook nog honing en melasse. Laat je ook niet misleiden door de termen ‘suikerarm’ of ‘natuurlijke suikers’. Een suikerarm product mag nog altijd 5 % suikers bevatten, en natuurlijke suikers zijn gemaakt op basis van fruitconcentraat maar dat zijn eveneens suikers.

Belangrijke bronnen van verborgen suikers

1. Brood en ontbijtgranen
Zelfs aan ons dagelijks brood wordt er een snufje suiker toegevoegd. Wit brood bevat gemiddeld 4,5 % suiker. Bruin en volkorenbrood doen het iets beter met respectievelijk 2,9 en 1,5 gram. Melk-, rozijnen- en suikerbrood bevatten uiteraard veel meer suiker, maar dat is geen verrassing.
Ook ontbijtgranen (muesli maar vooral cruesli), al dan niet volkoren of met fruit, kunnen best wat verborgen zoet bevatten. Ook de repen op basis daarvan.

2. Charcuterie
Ook aan charcuterie (ham, salami, worst …) en knakworstjes wordt er vaak een zoete substantie toegevoegd, vooral als extra bewaarmiddel. Het gaat meestal wel om een kleine hoeveelheid glucosestroop of dextrose en die valt af te lezen van het etiket.

3. Ketchup en voorverpakte mayonaise

Tomatenketchup wordt gemaakt op basis van tomaten en is in se dus gezond. In tegenstelling tot mayonaise bevat (curry)ketchup weinig vet en dus ook weinig calorieën, maar het is wel een suikerbommetje. Je mag er dus niet te veel van eten, tenzij je een suikervrije versie koopt.
100 gram ketchup levert slechts 100 à 150 kcal maar het bevat maar liefst 20 tot 30 gram suiker.

Zelfs aan mayonaise wordt er suiker toegevoegd. Gemiddeld 2,5 gram per 100 gram mayonaise, wat weliswaar veel minder is, maar het zegt alweer veel over onze smaakpreferenties.

Veel sauzen - zo niet de meeste - die kant-en-klaar verkocht worden, bevatten suiker. Dat is het geval voor heel wat sauzen op basis van mayonaise (zoals bijvoorbeeld cocktailsaus en tartaarsaus) maar ook voor pastasauzen, woksauzen, tomatensauzen, zoetzure saus, balsamico(siroop) en sladressings.

4. Fruitsap
Gekocht fruitsap bevat gemiddeld zo’n 10 % suiker. En zelfs als de verpakking vermeldt ‘zonder toegevoegde suikers’ of als je vers geperst fruitsap drinkt, moet je er rekening mee houden dat het fruitsap fructose bevat. Fructose of fruitsuiker is een enkelvoudige natuurlijke suiker die in fruit zit.
Als je hetzelfde fruit vers uit de hand eet (in ongeperste vorm) dan neem je ook de vezels van de vrucht op. Die zorgen ervoor dat de fructose minder snel door je lichaam worden opgenomen. In het geperste sap gaan die vezels verloren.
Pas ook op met de ‘gezonde smoothies’. Sommige bevatten meer suiker dan een blikje frisdrank.

5. Soep in blik of gecondenseerd soeppoeder uit zakjes
Soep uit brik of blik of geconcentreerd soeppoeder waaraan je water moet toevoegen bevat veel zout, maar er wordt ook een beetje suiker toegevoegd om de smaak aan onze suikervoorliefde aan te passen.

6. Toastjes, crackers, borrelnootjes en chips
Lichte toastjes en crackers bevatten eveneens wat suiker, maar dat geldt ook voor chips. Zelfs de ovengebakken chips die veel minder vet bevatten dan de gewone versie en daardoor ook veel gezonder ogen, krijgen een extra portie suiker toegevoegd om de smaak te compenseren. Ovengebakken chips bevatten zo’n 7 à 8 % suiker.

7. Groente uit blik
Dat groente gezond is, weet iedereen. Groente uit blik of bokaal bevat iets minder vitamines dan de verse variant, maar biedt een prima alternatief voor vers op voorwaarde dat er geen suiker en ook niet te veel zout worden toegevoegd.
Na een onderzoek van de Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch (*) dat een aantal conservenproducenten een slecht rapport opleverde, beslisten een aantal van die producenten in juni 2017 om niet langer suiker toe te voegen aan ingeblikte zomergroenten (doperwten, sperziebonen, wortels en maïs) en om de hoeveelheid zout met een kwart te verminderen. Dat gebeurde in samenspraak met de belangrijkste supermarktketens in Nederland.
De koolsoorten vallen nog niet onder dat akkoord omdat de smaak van de consument nog te veel op zoet is afgestemd. Rodekool met appeltjes bevat met circa 12 % het meeste toegevoegde suiker (bv. HAK) en dat geldt ook voor een aantal Belgische merken (bv. Bonduelle).

Maar niet alleen groente in blik worden extra gezoet, ook diepvriesgroente moet er vaak aan geloven. Je checkt dus best ook het suikergehalte van diepgevroren groente.
Gedroogd fruit of fruit uit blik kan eveneens veel suiker bevatten, maar dat is niet zo verrassend.

8. Platte kaas of (drink)yoghurt met (fruit)smaak

Platte kaas en vooral yoghurt barst vaak van de suiker, vooral de light versie. Een flesje yakult (normal) bevat maar liefst 14 % suiker.
Naar boven

H. Komende Okra activiteiten

juli 2018
Dinsdag 10 juli: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Woensdag 25 juli: Kaarting en Petanque in Tempelhof
donderdag 26 juli: fietstocht

augustus 2018
Dinsdag 14 augustus: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Woensdag 22 augustus: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Donderdag 23 augustus: Fietstocht
woensdag 29 augustus busuitstap Bellewaerde Park in Ieper

september 2018
Maandag 10 september: wandeling
Dinsdag 11 september: kaarting in Tempelhof
Donderdag 13 september: Regiobedevaart naar Mechelen
Donderdag 13 september: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 17 september: wandeling
Dinsdag 18 september: Okra Academie Gent – Muzikale voordracht: “Waar muziek echt over gaat” – Marc Erkens, Opleidingshoofd LUCA School of Arts
Donderdag 20 september: Laatste fietstocht - aansluitend etentje
Maandag 24 september: wandeling
Dinsdag 25 september: Okra Academie Eeklo – Hoe wordt het nieuws gemaakt? Tijs Mauroo, journalist VRT Nieuwsdienst
Woensdag 26 september: Kaarting en eerste Bingonamiddag in Tempelhof
Donderdag 27 september: Lijndansen in de Polyvalente zaal

Info wandelingen of fietstochten: Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27
Info kaartingen: Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75

Heb je een tip, een weetje, voor volgend nummer, uw tekst is welkom bij Noêl, mail: noel.van.acker@telenet.be
Teksten binnen ten laatste tegen 1 september 2018
Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van oktober 2018
Naar boven

I. OKRA informeert – verkiezingen

Volgende data mogen jullie alvast in de agenda noteren, want dan moet iedere kiesgerechtigde Belg naar de stembus.
- 14 oktober 2018: Gemeenteraadsverkiezingen;
- 26 mei 2019: Europese verkiezingen, wellicht ook federale en Vlaamse verkiezingen op die datum.

Belangrijk om weten:
In België geldt stemplicht, wie zonder geldige reden afwezig is riskeert vervolging.
Wie toch zijn stemplicht niet kan vervullen, heeft in bepaalde omstandigheden de mogelijkheid om een volmacht te geven aan gelijk welke andere kiezer. Deze brengt dan als gevolmachtigde een stem uit ipv de volmachtgever.

De belangrijkste regels voor het stemmen via volmacht vind je via deze link:
http://www.elections.fgov.be/index.php?id=3298&L=1

Ook goed om weten is dat OKRA al langer pleit om ook in woonzorgcentra officiële stemlokalen te voorzien. Op die manier kunnen ook WZC-bewoners hun stemplicht vervullen zonder zware verplaatsingsinspanningen te moeten doen. Er is op dat vlak zeker nog een inhaalbeweging te maken!

Okra Academie Aalter
Locatie : Ontmoetingscentrum Kerkem, Rerum Novarumstraat, 24, Aalter
Geen voordrachten in juli, augustus en september

Okra Academie Gent
Dinsdag 18.09.2018 – Muzikale voordracht : “Waar muziek echt over gaat” – Marc Erkens, Opleidingsdhoofd LUCA School of Arts

Eén mens en één piano. Meer is er niet nodig om u mee te nemen achter de muziek. Hoe gaan we met muziek om ? Waarom vinden we sommige muziek geweldig en zegt andere ons helemaal niets ? Hoe zit muziek precies in elkaar ? Bestaat er zoiets als slechte muziek ? Drukt muziek gevoelens uit of heeft ze het over nog iets anders ? Marc Erkens is bekend van het Canvas programma Culture Club en als commentator tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Vandaag komt hij zijn passie voor muziek met ons delen en geeft, vertellend en piano spelend, vermakelijke, leerrijke en rake antwoorden. Op anderhalf uur tijd komt u te weten waar muziek, in de breedste zin van het woord, in feite echt over gaat.
Waar en Wanneer? Op 18/09/2018 om 14.30 u (deuren open om 14.00u) in Clemenspoort, zaal “De Parel”, Overwale 3 Gent

Okra Academie Meetjesland (Eeklo)
Locatie : N9 Fabriek, Molenstraat, 31, Eeklo – 14.30 u – 17.00 u
Dinsdag 25/09/2018 – Hoe wordt het nieuws gemaakt ? – Tijs Mauroo, journalist VRT Nieuwsdienst

Misschien vraag je je wel eens af als je naar ‘het journaal’ kijkt : hoe wordt dat programma gemaakt? Hoeveel mensen zijn daar voor nodig ? Hoe wordt nieuws geselecteerd en via welke bronnen komt het bij een nieuwsdienst terecht? Hoe ziet een doorsnee dag van een journalist, cameraman of geluidstechnicus eruit ? Welke technische middelen worden ingezet om een journaal te maken?
Met een filmpje van het werk achter de schermen en ook een live inkijk in de opbouw van het journaal dat die dag zelf aan het ontstaan is. Naar “Het Journaal” kijken zal achteraf nooit meer hetzelfde zijn.
Naar boven

J. Nog heel vroeg, maar nu toch al een tip voor onze zomerse busuitstap, woensdag 29 augustus Bellewaerde Park in Ieper

Unieke kans, wie wil mag zijn kinderen of kleinkinderen mee te nemen op deze daguitstap, jullie kunnen nu al plannen maken…

Een bezoek aan Bellewaerde is de ideale uitstap.
Zowel jong als oud kan er terecht voor uren plezier!
De mix tussen attracties, exotische dieren en de adembenemende natuur is ideaal en daarmee heeft Bellewaerde alles in huis om van uw uitstap een onvergetelijke dag te maken.
Meer dan 30 wervelende attracties - Een overweldigende natuurpracht - Ruim 300 exotische dieren - 18 restaurants, snackbars en winkels.

Wil je weten wat er allemaal te beleven valt, veel te veel om hier te vermelden, kijk even op de website van Bellewaerde - Pretparken.be
Meer info later…
Naar boven