Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 4

 

oktober 2018


A. Goudgele wafels voor Okra Lovendegem zijn 80-plussers

Op dinsdag 22 augustus jl. werden de 80-plus Okra leden uitgenodigd in Het Tempelhof voor een gezellige koffietafel.

Zo’n 42 leden en enkele begeleiders werden verwelkomd met een glaasje Cava bubbels.  Na het welkomstwoord van voorzitter Jacky werden de koffiekannen gevuld met lekker geurende koffie.  Daarbij kreeg iedereen een bordje met twee grote, goud gele, super lekkere versgebakken wafels. Ook werd er royaal met slagroom gespoten, voor wie dat lustte.  Voor deze leden is het niet zo evident meer dat ze aan alle andere activiteiten kunnen deelnemen. Daarom worden ze elk jaar eens uitgenodigd naar een gratis gezellige koffietafel. De bar bleef de ganse namiddag open en er kon nog gezellig worden gebabbeld met een lekker drankje.  Zo heeft Okra Lovendegem zijn kranige 80-plussers alweer eens wat extra aandacht gegeven en hen nog eens flink verwend.

Verslag Linda Dobbelaere

Naar boven


B. Oma’s, opa’s en kleinkinderen van Okra Lovendegem op daguitstap naar het familiepretpark Bellewaerde

De grote vakantie zat er nu echt bijna op. Als mooie afsluiter van die twee maanden trokken de grootouders en kleinkinderen van Okra Lovendegem een dagje naar het gekende pretpark Bellewaerde. De groep was niet zo groot, maar des te gezelliger en leuker. Het busje van Begonia reizen bracht ons heel vlot op onze bestemming. De lucht kleurde donker, gevuld met dreigende wolken, maar van 10u tot 15u hielden we het volledig droog bij een aangename temperatuur. Onze grootste avonturiers trokken al gauw naar de meest spectaculaire attracties zoals de Boomerang, El Volador, El Toro, en Huracan. Van op de begane grond zagen de kijkers hoe de jeugd in een snel tempo in de stalen shuttle-achtbaan Boomerang, 32 meter hoog de lucht in ging en vervolgens verschillende voorwaartse en achterwaartse loopings maakte tegen meer dan 80 km/u.
Duizelingwekkend en niet voor bangeriken!
El Volador is een Topple Tower. Je neemt plaats in 1 van de 40 zitjes rond de mast en hou u goed vast want de gondel draait rondjes.
El Toro is een breakdance-attractie. Op het ronde platvorm van de attractie zijn 4 ronde draaischijven voorzien waarop telkens 4 gondels voor 2 personen kruisgewijs zijn opgesteld. Het principe van El Toro? Simpel: het platvorm van de attractie draait rond, de 4 draaischijven bewegen en ook de 16 gondels maken hun eigen “stierlijke” en snelle draaibeweging.
En ten slotte is de Huracan zowel een overdekte stalen familieachtbaan als een darkride. Het is een op maat gemaakte achtbaan. Maar het pretpark biedt voor elk wat wils.
Zo kan je rustig kuieren door de dierenparken met verschillende soorten aapjes, pelikanen, ara’s, flamingo’s, giraffen, olifanten, zebra’s enz. enz. In het Kidspark kan je terecht voor tal van leuke attracties voor de kleinere kinderen. Dan was er ook nog een tochtje in de Piratenboot, het treintje dat tussen de leeuwen rijdt. Super spectaculair was ook de Stunt & Dive show. Vanop een hoogte van 25 m springen duikers in een klein zwembad. De duikers halen halsbrekende toeren uit.Bellewaerde… het is veel te veel om op te noemen. Overal vind je ook lekkere eetstandjes, restaurantjes, tearooms, kortom méér dan keuze genoeg om de innerlijke mens te versterken. Helaas…om 15u gingen de hemelsluizen wagenwijd open en we kregen een flinke plensbui over ons hoofd.
We zochten toevlucht in het Carrousel Self-service restaurant om te genieten van een lekkere koffie, al dan niet met een pannenkoek, wafel of andere versnapering. Onze reisbegeleider Noël kwam met de gepaste oplossing nl. een klein uurtje vroeger doorreizen naar het restaurant in Ieper voor het avond 3-gangen menu.
In het Best Western hotel konden we rustig de tijd nemen om uitgebreid te aperitieven. Een hartige soep, een rijk gevuld bord en een fijn dessert vulden onze hongerige maag. Daarna begon de terugrit naar Lovendegem. Noël bedankte nog de chauffeur die ons echt op een heel vlotte manier had vervoerd.
We werden ook volledig gespaard van file-leed. Niets dan tevreden, gelukkige reizigers, zowel jong als iets minder jong.
Verslag Linda Dobbelaere
                                 
Naar boven


C. Een kwart van de bestuurders weet niet hoe de weg vrij te maken als een prioritair voertuig nadert… Elke maand raken 6 personen gewond of sterven in ongevallen met ambulances

Tijdens de laatste maanden heeft 6 op de 10 Belgen de weg moeten vrijmaken om een prioritair voertuig door te laten. Nochtans weet een kwart van de bestuurders niet hoe dat exact moet, zeker op een autosnelweg is dat het geval. Het is dus niet verwonderlijk dat 1 op 5 jonge bestuurders gestresseerd is wanneer een prioritair voertuig nadert. Dit zijn enkele resultaten van een enquête van Vias institute over de kennis over prioritaire voertuigen. De resultaten zijn vandaag bekendgemaakt op een persconferentie samen met de brandweer van Brussel en de FOD Mobiliteit. Elke maand raken 6 personen gewond of sterven in ongevallen met ambulances.

Ziekenwagens, brandweervoertuigen en wagens van de politiediensten moeten vaak uitrukken in noodsituaties waarbij elke seconde telt. Het is dus belangrijk om goed te weten hoe je als andere weggebruiker moet handelen als je ze tegenkomt en ook weet welke verkeersregels voor prioritaire voertuigen gelden. Elke maand raken in België 6 personen gewond of sterven in ongevallen met ambulances. Er gebeuren er zelfs nog meer met politievoertuigen.
Vias institute heeft daarom een enquête gedaan bij een representatief staal van de Belgische bevolking van 1000 personen over de kennis van de regels rond prioritaire voertuigen.

6 op de 10 Belgen is laatste maanden aan de kant moeten gaan voor prioritair voertuig
6 op de 10 Belgen (59%) is in de laatste maand ten minste 1 keer aan de kant moeten gaan om een prioritair voertuig door te laten. 20% moest zelf 2 keer of meer aan de kant gaan. De meeste bestuurders geven aan dat ze rustig blijven, toch krijgt bijna 1 op de 10 bestuurders (8%) stress wanneer ze een prioritair voertuig horen naderen. Jonge bestuurders (22%) zijn 4 keer vaker gestresseerd dan degenen boven 35 jaar (5%).

Een kwart van de bestuurders weet niet exact wat te doen
Van zodra je als bestuurder de sirene van een prioritair voertuig hoort, moet elke weggebruiker onmiddellijk de doorgang vrijmaken en voorrang verlenen en zo nodig stoppen.  Dit zorgt vaak voor verwarring en bestuurders weten niet goed wat ze exact moeten doen, zeker als het druk is. Zo gaat er kostbare tijd verloren voor het prioritaire voertuig.
Ook op autosnelwegen, en zeker wanneer er file is, moeten de hulpdiensten snel ter plaatse kunnen geraken. Ze mogen in principe op de pechstrook rijden, maar doen dit vaak niet omdat ze daar mogelijk geblokkeerd geraken door voertuigen met pech. 1 op 7 Belgen (15%) is van mening dat de beste manier om prioritaire voertuigen door te laten op autosnelwegen is om allemaal naar rechts uit te wijken en de linkerrijstrook open te laten.
Op autosnelwegen is de meeste efficiënte manier om de hulpdiensten te laten passeren echter een ‘gang’ vrijmaken op de twee meest links gelegen rijstroken, waarbij de auto’s op het linkerrijvak uiterst links blijven en die op het rijvak ernaast uiterst rechts houden. Slechts 7 op de 10 Belgen (72%) vindt dit visgraatprincipe de meeste aangewezen methode, dat in Vlaanderen(80%) gebruikelijker blijkt te zijn dan in Wallonië (62%). In Duitsland is dit gebruik al lang ingeburgerd onder de naam ‘Rettungsgasse’.  In het voorstel voor de vernieuwde wegcode die in 2021 van kracht zal worden, is dit gebruik ook expliciet voorzien.

Door het rode licht voor dringende opdracht? Eerst stoppen!
Als hun opdracht dat rechtvaardigt hebben prioritaire voertuigen verschillende rechten. Zo mogen ze de snelheidslimieten overschrijden.  4 op 10 Belgen (37%) weet niet dat deze regel ook geldt in een zone 30.
Prioritaire voertuigen mogen aan kruispunten ook door het rode licht rijden, op voorwaarde dat ze eerst stoppen. Slechts 1 op de 5 Belgen (18% ) weet exact wat de rechten en plichten zijn van een prioritair voertuig bij een dringende interventie: namelijk dat het zwaailicht en de sirene moeten aanstaan en dat het prioritaire voertuig eerst moet stoppen vooraleer het kruispunt op te rijden.
1 op de 6 Belgen (17%) denkt dat als enkel het blauwe zwaailicht brandt, het prioritaire voertuig altijd door het rode licht mag rijden zolang hij dat voorzichtig doet.  Het is nochtans essentieel om de regels te kennen. Meer dan 1 ongeval op 2 (53%) met prioritaire voertuigen gebeurt op een kruispunt, ten opzichte van 1 ongeval op 3 (34%) voor het geheel van alle ongevallen.&

Slechts 1 op 4 weet dat ook gedetineerdenvervoer prioritair kan zijn
Niet alleen de ambulances en voertuigen van brandweer en politie zijn prioritaire voertuigen. Er zijn verschillende voertuigen die dezelfde status genieten als ook hun blauwe zwaailicht werkt en de sirene loeit. Zo weet slechts 24% van de Belgen dat dit geldt voor gedetineerdenvervoer. Bijna 1 op de 5 Belgen (18%) denkt daarentegen ten onrechte dat zelfs privé-voertuigen van dokters prioritaire voertuigen zijn.

Rijden met een prioritair voertuig? Driekwart vindt het gevaarlijk
In een recente Bachelorproef van Charlotte Meersseman en Astrid Naessens werden bijna 200 Vlaamse bestuurders van prioritaire voertuigen ondervraagd. Driekwart (76%) ervaart rijden met een prioritair voertuig als gevaarlijk. 24% had reeds een ongeval gehad. De meeste problemen die ze tegenkomen zijn plots of bruusk remmen van de andere bestuurders, niet uitwijken of bestuurders die niet weten hoe te reageren.
Majoor Laurent Ledeghen, verantwoordelijke voor de cel Mobiliteit van de Brandweer van Brussel: ‘Voor onze bestuurders is het belangrijk om snel ter plaatse te geraken. We moeten daarvoor kunnen rekenen op de burgerzin en de goede reflexen van de andere bestuurders. Maar zij moeten ook kunnen rekenen op een samenhangende mobiliteitspolitiek. Het probleem moet in zijn geheel bekeken worden, zoals het filevraagstuk, de vele wegenwerken en de weginrichting.

Vijf tips om prioritaire voertuigen vlot door te laten
1.  Wees altijd alert en zet je muziekinstallatie niet te luid.
2.  Blijf rustig en ga niet bruusk remmen. Wijk volledig uit naar rechts wanneer dit veilig kan.
3.  Maak bij file gebruik van het visgraatprincipe om doorgang te verlenen aan het prioritaire voertuig.
4.  Rij nooit een kruispunt op als je het dreigt te blokkeren. Zo blijft er altijd ruimte vrij.
5.  Stop nooit op de weg of in een bocht. Stoppen doe je alleen als je je langs de zijkant kunt plaatsen.
Bron: Vias institute

Naar boven

D. Stormschade aan je wagen

Waar kan je terecht als rukwinden in België heel wat schade aan je wagen veroorzaakt heeft:
Kan je in dat geval van iemand een vergoeding vragen?
Bij een rukwind raakt je wagen beschadigd door een vallende boom, een tak of een dakpan. Of misschien viel er wel een stelling of verkeersbord op je wagen. De schade die je daarbij lijdt kan zeer aanzienlijk zijn. Kan je iemand voor deze schade laten betalen?

Omniumverzekering 

Heb je een omniumverzekering (of een beperkte omnium die stormschade dekt) dan kan je terecht bij je verzekeraar om de schade aan je wagen vergoed te zien. Bij de meeste verzekeraars is er dan ook geen franchise van toepassing. Heb je enkel een verplichte BA-verzekering voor je auto, dan komt deze niet tussen als je zelf stormschade leed. Je verzekeraar betaalt dan alleen maar een vergoeding voor de schade aan derden waarvoor jij eventueel aansprakelijk bent.                                                                                                                                                 Als je een rechtsbijstandsverzekering afsloot voor je wagen, kan je daar wel eventueel een beroep op doen om je te helpen om je schade ergens vergoed te zien.                                                                                                                                   

De eigenaar aansprakelijk stellen

Heb je geen omniumverzekering voor je wagen dan kan je misschien wel de eigenaar/bewaarder aansprakelijk stellen van het huis, de boom enz. die op je wagen viel. Die is voor die schade allicht ook verzekerd. Is er sprake van overmacht, dan gaat deze vrijuit.

Rampenfonds                                                                                                               

Als de wind een geval van overmacht is en je bent niet omnium verzekerd dan riskeer je zelf op te draaien voor de schade. Je kan dan maar hopen dat het noodweer wordt erkend als ramp en dat je nog een vergoeding kan vragen van het Rampenfonds.


Naar boven

E. Wist je dat…

Het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift
-  Vanaf 1 juni 2018 zijn huisartsen, specialisten, tandartsen en vroedvrouwen verplicht om geneesmiddelen elektronisch voor te schrijven. Voorlopig krijgt u als patiënt nog wel een ‘bewijs van elektronisch voorschrift’ mee, dat er net zo uitziet als een papieren voorschrift. Daarop staat een unieke barcode (voorschriftnummer of RID).    De apotheker scant de barcode, krijgt zo toegang tot uw e-voorschrift en levert uw medicatie af.
-  In de loop van 2019 verdwijnt ook dat papieren bewijs, en zal alles volledig papierloos verlopen, waarbij de apotheker rechtstreeks toegang krijgt tot uw e-voorschrift door uw elektronische identiteitskaart (elD) in te lezen.
-  De verplichting is niet van toepassing voor voorschriften opgesteld naar aanleiding van een bezoek aan de patiënt thuis of in een instelling (bijv. een woonzorgcentrum). Daar kan een elektronisch voorschrift gemaakt worden, maar het is niet verplicht. Andere voorschriften, bijv. voor kiné, moeten verplicht nog op papier afgeleverd worden aan de patiënt.
Uitgebreidere informatie vind je via volgende link: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=26203

Invoering digitale gas- en elektriciteitsmeter
In 2017 reeds besliste de Vlaamse regering om vanaf 2019 de digitale gas- en elektriciteitsmeter geleidelijk aan in te voeren. In eerste instantie zullen ze geïnstalleerd worden in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Ook eigenaars van zonnepanelen en gebruikers van een budgetmeter komen prioritair aan bod. In een latere fase zullen ze in heel Vlaanderen geïnstalleerd worden ter vervanging van de huidige mechanische meters. Bedoeling is dat de consument meer details krijgt over zijn energieverbruik, waardoor bewuster met energie kan omgesprongen worden.
Voor veel mensen zal het gebruik van de nieuwe meter echter niet evident zijn. De digitale meters zullen immers op een andere manier werken. Daarom dat we in OKRA Midden-Vlaanderen bekijken hoe we jullie als lid zo goed mogelijk hierover kunnen informeren. Alvast meer informatie terug te vinden op:
www.eandis.be/digitalemeter - www.digitalemeter.be

Verplichte dakisolatie tegen 2020
* Volgens de Vlaamse Wooncode is dakisolatie verplicht voor woningen, evenals huurwoningen die gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en waarvan de aansluiting op het elektriciteitsnet dateert van voor 01/01/2006. De verplichte dakisolatie is dus ook voor appartementen van kracht. Nieuwbouwwoningen met een aansluiting na 01/01/2006 die voldoen aan de EPB-regelgeving, zijn ook meteen in orde met de Vlaamse dakisolatienorm.
* De minimale dikte van het isolatiemateriaal hangt af van zijn isolatiewaarde (U-waarde). Gemiddeld genomen moet het isolatiemateriaal echter zo’n 3 à 4 cm dik zijn om aan de dakisolatienorm te voldoen. Uiteraard is een dikkere isolatielaag vanuit energiebesparend standpunt aangewezen. Wordt de zolderruimte niet verwarmd of bewoond, dan wordt de isolatie van je zoldervloer gelijkgesteld met dakisolatie. Ook plafondisolatie kan onder specifieke voorwaarden in aanmerking komen.
* Voldoet de isolatie van je dak tegen 2020 niet aan de Vlaamse dakisolatienorm, dan kan je woning bij inspectie door een wooninspecteur 15 strafpunten krijgen. Een woning met 15 of meer strafpunten kan ongeschikt verklaard worden totdat de nodige aanpassingen doorgevoerd zijn. Een ongeschikt verklaarde woning  mag nog wel bewoond worden door de eigenaar, maar mag niet langer verhuurd worden. De verplichte isolatie heeft dus vooral voor huurwoningen grote gevolgen. De huurder mag er blijven wonen tot het huurcontract ten einde loopt, maar de eigenaar riskeert fikse boetes als de woning langer dan een jaar ongeschikt verklaard is.
* Ook dubbel glas zal trouwens verplicht worden vanaf 2020. Inbreuken hiertegen kunnen wij wooninspectie bestraft worden met de toekenning van max. 9 strafpunten, afhanke-lijk van het aantal vensters dat nog niet van dubbel glas voorzien werd.

Afschaffing roamingkosten gsm-gebruik in buitenland (binnen EU)
* In het verleden rekende de telecommaatschappij waarbij je jouw gsmabonnement hebt afgesloten zgn. ‘roamingkosten’ aan bij gebruik in het buitenland. In de praktijk betekende dit dat je voor jouw verbruik in het buitenland veel meer betaalde dan voor jouw verbruik in het binnenland.
* Sedert een goed jaar is het aanrekenen van roamingkosten binnen de Europese Unie echter verboden. Concreet wil dit zeggen dat je in heel de Europese Unie kunt bellen, sms’en en internetten aan de prijs van jouw binnenlands abonnement of herlaadkaart. En ook alle voordelen die in je bundel inbegrepen zijn, zoals gratis belminuten, gratis sms’en en mobiele data, kan je gewoon in het buitenland gebruiken.
* Let wel op! Voor bellen en sms’en geldt de omgekeerde regeling niet! Bel je vanuit België naar het buitenland, dan betaal je nog steeds internationale tarieven. Ook hier probeert de Europese Commissie de consument te beschermen, concreet door een maximumtarief voor bellen en sms’n naar het buitenland in de verschillende lidstaten gestemd te krijgen. Een initiatief daartoe is volop aan de gang…

Woningtoezicht door politie tijdens afwezigheid
In heel wat politiezones staat de lokale politie ter beschikking om tijdens uw meerdaagse afwezigheid een oogje in het zeil te houden. De specifieke regelingen kunnen van politiezone tot politiezone verschillen, maar in algemene lijnen komt het op het volgende neer:
* Op gezette tijdstippen passeert er iemand van de lokale politie voorbij jouw woning om te zien of alles oké is;
* Dit gebeurt zowel overdag als ’s nachts;
* Bij mogelijks onrustwekkende signalen wordt een door jou opgegeven contactpersoon verwittigd met de vraag jouw woning te komen controleren, al dan niet in aanwezigheid van de politie.
* Een afwezigheidstoezicht kan je meestal via de website van jouw politiezone aanvragen, al dan niet via een speciaal digitaal aanvraagformulier. Je kan hiervoor ook altijd terecht op het secretariaat van jouw politiezone.

Nog een aantal tips om gerust op vakantie te zijn:
*  Voorkom een onbewoonde indruk van jouw huis: zorg dat iemand de brievenbus komt ledigen, af en toe de stand van de rolluiken aanpast, …;
*  Bij huisdieren: zorg dat iemand af en toe langsgaat om water en voedsel te verversen, dat iemand de hond uitlaat,
*  Zorg dat de persoon die je hebt aangesproken voor dergelijke taken jou in geval van nood kan bereiken. Maak heldere afspraken met die persoon wat voor jou een noodgeval is en wat niet.
*  Wil je foto’s van de vakantie op jouw facebookpagina plaatsen, doe dit dan pas als je terug uit vakantie bent.
*  Plaats nooit berichten online waarin je aangeeft in welke periode je weg bent.
*  Zorg dat de personen die weten wanneer je precies weg bent discreet omgaan met deze informatie.
*  Elektrische apparaten die tijdens jouw afwezigheid geen functie hebben, kunnen gerust afgekoppeld worden van het elektriciteitsnet. Haal de stekker van deze apparaten dus uit het stopcontact en vermijdt op die manier overbodig sluipverbruik.

Naar boven

F. Wist je ook dit al…

*  De verzekeringssector een ombudsman heeft? Indien je een geschil hebt met één van jouw verzekeringen en je geraakt er onderling niet uit, dan kan je contact opnemen met deze persoon. Contactgegevens zijn: de Meeûsscquare 35 – 1000 Brussel – 02 547 58 71 – info@ombudsman.as. Meer info vind je via www.ombudsman.as.
*  Je tussen 2009-2017 waarschijnlijk iets te veel betaald hebt voor jouw elektriciteit? De reden hiervoor is dat de federale energiebijdrage iets te hoog lag, wat dan weer te maken heeft met de wijze waarop deze berekend wordt. Tussen 01 juli ’18 en 31 december ’19 krijgen gezinnen het bedrag dat ze teveel betaald hebben terug in de vorm van korting op hun elektriciteitsfactuur. Het zou gaan om enkele euro’s per jaar…
*  Je via de website www.premiezoeker.be een handig overzicht kan opvragen van alle premies die bestaan als je een huis koopt, huurt, bouwt of verbouwt? Ook premies voor het aanplanten en onderhouden van groen of het verminderen van de afvalberg kan je er terugvinden.
*  Er in Vlaanderen wat gemeentes zijn waar een ‘belasting op uithang- of aanplakborden’ geldt? Deze is veelal zo ruim omschreven  dat ook Belgische vlaggen met het logo van bijv. een biermerk er onder vallen. Supporter je voor onze Duivels tijdens het WK door zo’n vlag aan uw woning buiten te hangen? Dan bestaat in theorie de kans dat jouw gemeente deze belasting aanrekent… De oplossing? Een niet-gesponsorde vlag uithangen…
*  Het gebruik van spiegelhoesjes op de wagen jou in bepaalde gevallen een boete van 58 euro kan opleveren? Met name als die de richtingaanwijzers (die in de spiegelkast zijn ingewerkt) verbergen of als ze de zichtbaarheid in de spiegels verminderen. Dat laatste wordt overgelaten aan de beoordeling van de verbaliserende politieagent. Let dus bij het supporteren voor de Rode Duivels ook hier op.
*  De Tegemoetkoming Hulp aan Bejaarden (THAB) tegenwoordig ‘Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood’ genoemd wordt en deel uitmaakt van de Vlaamse sociale bescherming? Personen die 65 jaar of ouder zijn en moeite ondervinden om bijv. zich te verplaatsen, eten te bereiden en zelfstandig op te eten, zichzelf te verzorgen en aan te kleden, … kunnen in aanmerking komen. Ook de gezinssamenstelling en het gezinsinkomen spelen immers een rol. Het maximumbedrag waar iemand maandelijks recht op kan hebben is 571 euro. Voor de aanvraag kan je terecht bij de dienst ‘Maatschappelijk werk’ van jouw ziekenfonds.
*  Het ‘klein en groot beschrijf’ werd afgeschaft bij de aankoop van een woning? Vanaf 01 juni ‘18 geldt nog één tarief: 7% registratierecht ipv 5 of 10%. Voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro (in kernsteden en Vlaamse Rand tot 220.000 euro) is er bovendien een volledige vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro, goed voor een extra korting van 5.600 euro.
*  Er in ieder land van de EU andere verplichtingen gelden omtrent wat er in de wagen aanwezig moet zijn? Wie op autovakantie vertrekt naar het buitenland, start beter maar goed voorbereid. Een overzicht kan je terugvinden via volgende link:
https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland
*  Klik op het land van jouw bestemming en je vindt de info over dat betreffende land.
*  Ook handig is om op voorhand na te gaan of je voor jouw bestemming een ecovignet nodig hebt  of er op voorhand een wegenvignet moet aangeschaft worden en wat de belangrijkste verkeersregels zijn .
*  Heel wat mensen een (gedeeltelijk) vooraf ingevulde belastingsaangifte ontvangen? Zeer handig, aangezien de aangifte er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden is. Let echter wel op: ook wie een (gedeeltelijk) vooraf ingevulde aangifte heeft gekregen, blijft zelf verantwoordelijk voor een correct ingevulde aangifte! Dit betekent dus ook dat je alle gegevens best nog eens nakijkt. Of je laat dit doen door bijv. langs te gaan op één van de gratis consultatiesessies die de FOD Financies organiseert (tot eind juni, afhankelijk van jouw woonplaats). Je kan trouwens ook naar een andere invulsessie gaan dan die in jouw woonplaats! De lijst vind je terug via deze link:
https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/aangifte/invulsessies

Bron: Belangenbehartiging van Okra

Naar boven

G. Komende Okra activiteiten

Oktober 2018
Maandag 1 oktober: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Maandag 1 oktober: Okra Academie Aalter - Actueel erfrecht en successieplanning - Sarah Follens, VDK bank
Dinsdag 2 oktober: Algemene ledenvergadering: Herfstfeest
Maandag 8 oktober: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Dinsdag 9 oktober: Kaarting in het Tempelhof
Dinsdag 9 oktober: Okra Academie Gent - De lange tocht – Er is hoop in de strijd tegen kanker - Johan Swinnen, Oncoloog KU Leuven
Donderdag 11 oktober: Lijndans in de Polyvalente zaal
Maandag 15 oktober: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Maandag 22 oktober: Okra wandeling ongeveer 3 of 6 km
Dinsdag 23 oktober: Okra Academie Eeklo – Goed. Beter. Best. - Over de maakbaarheid van de mens - Johan Braeckman, Filosoof UGent
Woensdag 24 oktober: Kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof
Donderdag 25 oktober: Lijndans in de Polyvalente zaal
Maandag 29 oktober: Geen Okra wandeling - Herfstverlof

November 2018
Maandag 5 november: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Maandag 5 november: Okra Academie Aalter: Douaniers en Smokkelaars - Eric De Keyser, gepensioneerd douanier
Maandag 12 november: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Dinsdag 13 november: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 13 november: Okra Academie Gent – Voordracht rond een actueel thema. Later meer info
Donderdag 15 november: Lijndans in de Polyvalente zaal
Maandag 19 november: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Zondag 25 november: Toneelvoorstelling PODIUM
Maandag 26 november: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Dinsdag 27 november: Okra Academie Eeklo – Zuster Glimlach – Verpleegster in WO I
Woensdag 28 november: Kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof Donderdag 29 november: Lijndans in de Polyvalente zaal
Vrijdag 30 november en zaterdag 1 december: Tweedaagse Kerstmarkt - Kerst aan Rijn en Moezel Duitsland

December 2018
Zaterdag 1 december: Kerstmarkt Duitsland
Maandag 3 december: Okra wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Maandag 3 december: Okra Academie Aalter - Venetië – Virtueel bezoek aan de stad in het water
Maandag 10 december: Okra-wandeling - ongeveer 3 of 6 km
Dinsdag 11 december: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 11 december: Okra Academie Gent - Negrospirituals - Helende Volksmuziek
Donderdag 13 december: Lijndans in de Polyvalente zaal
Maandag 17 december: Laatste Okra-wandeling van het jaar - ongeveer 3 of 6 km
Dinsdag 18 december: Okra Academie Eeklo - Eindejaarsconcert – Okra Promenadeorkest
Woensdag 26 december: Kerstkaarting en Bingonamiddag met verrassing in Tempelhof

Info wandelingen of fietstochten: Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27
Info kaartingen: Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75

Heb je een tip, een weetje, uw tekst is welkom bij Noęl, mail: noel.van.acker@telenet.be Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van januari 2019

Okra Academie Aalter Locatie: Ontmoetingscentrum Kerkem, Rerum Novarumstraat, 24, Aalter

Maandag 1.10.2018: Actueel erfrecht en successieplanning - Sarah Follens, VDK Bank
Een overlijden van een dierbare is iets waar ieder van ons vroeg of laat mee wordt geconfronteerd. Het kan dan ook nuttig zijn op voorhand al eens stil te staan bij de financiële en fiscale gevolgen. Sarah Follens, juriste bij VDK Bank, zal op een beknopte en praktische manier enkele begrippen uit het erfrecht toelichten en een antwoord formulieren op een aantal veel gestelde vragen. Waaruit bestaat een nalatenschap? Kan ik bepaalde erfgenamen bevoordelen of onterven? Wat zijn de rechten van de langstlevende? Hoe bescherm ik mijn partner? Hoeveel bedragen de successierechten? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn nabestaanden fiscaal vriendelijk kunnen erven? Kan ik enkel schenken via een notaris? Op deze en andere vragen krijg je een deskundig antwoord.

Maandag 5.11.2018: Douaniers en smokkelaars - Eric De Keyzer, gepensioneerd douanier.
Eric De Keyzer kan als gepensioneerd douanier putten uit eigen ervaring en brengt ons verhalen en anekdotes van zowel douaniers als smokkelaars in een nog niet zo ver verleden. Hij geeft ons een overzicht van de smokkel door de tijden heen. Smokkeltechnieken van vroeger zullen de revue passeren, met bijzondere aandacht voor de botersmokkel tussen Nederland en België, uniek op de wereld. Er wordt ook ingegaan op de meer recente uitdagingen voor de douane, zoals drugs- en mensensmokkel. Een unieke inkijk in de wereld van de smokkelaars.
Deze voordracht vindt plaats in WZC Veilige Have, Lostraat, 28, 9880-Aalter.

Maandag 3.12.2018: Venetië. ‘La Serenissima’ – Virtueel bezoek aan de stad in het water - Luc Bosmans, amateurfotograaf.
Waarom is Venetië de mooiste van de wereld ? Omdat ze gelegen is aan de mooiste straat van de wereld, het Canal Grande ? Geen stad ter wereld spreekt zo tot de verbeelding. Venetië is geen eiland, maar een verzameling van meer dan 100 piepkleine eilandjes, met elkaar verbonden door 435 bruggen. Bruggen met namen als klokken : Rialto, de Brug der Zuchten, Accademia, … We brengen een virtueel bezoek aan de stad waar je niet anders dan verliefd op kan worden.

Okra Academie Gent Locatie: Clemenspoort, zaal “De Parel”, Overwale 3 Gent (Zijstraat Voskenslaan, Station Gent St Pieters) 14.30 u – 17 u

Dinsdag 09.10.2018: De lange tocht: er is hoop in de strijd tegen kanker - Johan Swinnen, oncoloog KU Leuven
Professor Johan Swinnen is kankeronderzoeker aan het Leuvens Kankerinstituut. Zes jaar geleden kwam de ziekte plots heel dichtbij toen bij zijn zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Johan beloofde om van Leuven naar Compostella te lopen als zijn zoon de ziekte zou overleven. Afgelopen zomer heeft hij die belofte mogen waarmaken. Met meer dan 850 brieven van kankerpatiënten in zijn rugzak stak hij een hart onder de riem van vele mensen. Johan vertelt over zijn lange tocht als kankeronderzoeker en als papa van een kankerpatiëntje. Hij neemt ons mee op weg naar Compostella en hij schetst hoe ook het kankeronderzoek een lange tocht heeft afgelegd. Zijn voordracht inspireert en brengt hoop. ‘Als we echt willen kunnen we veel bereiken en kunnen we van kanker een controleerbare ziekte maken.’

Dinsdag 11.12.2018: Negrospirituals. Helende volksmuziek.
- Maurice Verniers, auteur.
“Mary had a baby”, “Deep River”, “Go tell it on the Mountains”, wie kent deze negrospirituals niet? Maurice Verniers ging op zoek naar de bronnen van het genre en verdiepte zich jarenlang in de negrospiritual, wat vorig jaar resulteerde in een boek. De auteur plaatst authentieke songs in een historisch perspectief en gaat in op vorm, melodie, ritme en overlevering. Ook de inhoud van de liederen komt aan bod : de muziek van de zwarte slaven in Noord Amerika was een spiegel van hun religiositeit. Gospelkoor Lauda Sion zorgt dat we na de lezing live kunnen genieten van de muziek.

Okra Academie Meetjesland (Eeklo) Locatie: N9 Fabriek, Molenstraat 31, 9900-Eeklo – 14.30 u – 17 u

Dinsdag 23.10.2018: Goed. Beter. Best. Over de maakbaarheid van de mens. - Johan Braeckman, filosoof Ugent,vzw De Maakbare Mens.
In de Bijbel was het nog een retorische vraag : Wie kan recht maken wat God krom heeft gemaakt ?” In onze tijd begint het er sterk op te lijken dat de mens hier wel degelijk toe in staat is. Sedert de ontrafeling van de structuur van DNA, is de kennis van het erfelijk materiaal van levende wezens spectaculair toegenomen. De mogelijkheden die dit met zich meebrengt om onze erfelijke eigenschappen te manipuleren zijn potentieel bijzonder groot. Maar natuurlijk plaatsen al deze inzichten ons voor vele ethische problemen. Sommigen vinden dat de mens ten volle gebruik moet maken van de mogelijkheden tot verbetering. Anderen verwijzen naar het spookbeeld van de eugenetica. Men vreest voor designer baby’s, genetisch gemanipuleerde atleten en geprogrammeerde soldaten. In samenwerking met De Maakbare Mens.

Dinsdag 27.11.2018: Zuster Glimlach: verpleegster in WOI.
“Zuster Glimlach” is een aangrijpende monoloog, aangevuld met prachtig klank- en beeldmateriaal. Christel Verstraete voert u mee naar een veldhospitaal tijdens de Grote Oorlog. Ze speelt Kitty, een Brits meisje dat bij het uitbreken van de oorlog haar luxueus leventje achterlaat om naar België te komen en aan het front te werken als verpleegstershulp. Ze wordt geconfronteerd met afschuwelijke verwondingen en onbeschrijflijk lijden, maar ze blijft glimlachen om de soldaten een hart onder de riem te steken. Weldra krijgt zij de bijnaam “Zuster Glimlach”.
Naar boven