Okra
Okra cirkels

  Nr. 1

 

januari 2019

Printversie
Wij wensen jullie een jaar als het alfabet. Met alle letters van A tot Z.
Van Arbeid, Blijheid, Creativiteit, tot Zon, Zegen en Zaligheid.
Prettige feestdagen!
Ik wens je het komende jaar, veel vreugde en zonneschijn.
Zodat je elke dag opnieuw, tevreden en gelukkig kunt zijn.
Denk iets goeds en denk iets lekkers, denk iets geks of nog iets gekkers.
Denk iets aardigs, denk iets liefs, maar hoe dan ook iets positiefs!
Veel geluk en en goede gezondheid in 2019!

Uw Okra Bestuur wenst jullie een goede gezondheid, en bergen van geluk
Voorzien van véél gezelligheid, een héél jaar aan een stuk.A. Herfstfeest 2018
Op 2 oktober 2018 mocht voorzitter Jacky Wulgaert van Okra Lovendegem, niet minder dan 172 leden verwelkomen in de parochiezaal, voor het traditioneel herfstfeest. Na een korte welkom gaf hij het woord aan pastoor Daniël. Deze wou in de eerste plaats zijn dankbaarheid uitdrukken voor de 25 jaar dat hij pastoor was in Lovendegem en voor de mooie jubileumviering. Hij heeft al die jaren, zoveel goeds gekregen, ook van Okra. Als zijn gezondheid het toelaat is hij nog niet van plan om te stoppen als onze parochieherder. Als slot leest hij een dankgebed voor ons allemaal.
Voorzitter Jacky krijgt dan weer het woord en geeft een evaluatie van de activiteiten, gaande van wandel- en fietstochten – kaartingen – bingo – petanque – reizen – het Driekoningenfeest – het Lentefeest – de bijeenkomst voor onze 80-plussers – en onze nieuwste activiteit nl. het Lijndansen, dat nu ook al een succes mag worden genoemd. De bestuursploeg werd versterkt met Walther Peleman en Marcel Welvaert. Jacky bedankt hierbij zijn bestuursploeg vrijwilligers die altijd paraat staan om zoveel te bieden aan onze Lovendegemse senioren. Anderzijds heeft Dany Parrein onze ploeg verlaten, maar hij zet zijn taak als behartiger van de seniorenbelangen verder in de Ombudsdienst waar hij elke 1ste vrijdag van de maand in de bibliotheek zit van 10u tot 12u voor alle Lovendegemse senioren hun vragen of problemen. Deze dienst is gratis. Het leden bestand staat nu op 462. Het is nog altijd de droom van ons allemaal om de kaap van 500 te bereiken.
Na het verleden wierp de voorzitter een blik op de toekomst. Uitschieters hierin zijn de 2-daagse kerstmarkt en de 5-daagse reis naar Sauerland.
Ook de financiën werden uit de doeken gedaan. Hoewel wij het werkjaar positief afsluiten werpt één heikel punt een schaduw op onze werking. In totaal werden over het werkjaar 2.130 euro betaald voor huur van het Tempelhof en fotocopies bij de gemeente. Dat vinden wij een zeer groot bedrag voor een vereniging die zoveel zorgt voor ontspanning voor 462 Lovendegem senioren.
Aan het lidgeld houden wij niets over, want het bedrag dat we zouden mogen houden voor onze kas, wordt elk jaar integraal aan onze leden geschonken onder de vorm van aankoopbons in de Lovendegemse supermarkten. Misschien kan Lievegem daar verbetering in brengen?
De kaartkampioenen Georgette De Reu, Laurens De Kesel, Crëelle Andrea en Jerome Stofferis kregen hun felicitaties en een geschenk. Dit jaar was er ook een petanque kampioen nl. Julien Van Kerckvoorde. Ook hij kreeg zijn welverdiende prijs. Na al deze informatie, zou een mens er honger van krijgen hé. Geen probleem. Traiteur Patrick uit Evergem stond met zijn team klaar om het 3-gangen menu te serveren. En of het gesmaakt heeft! En a volonté! Om al die calorieën weer kwijt te raken kon er worden gedanst, geswingd en gerockt op de muziek van onze Roland en zijn orgel. Hup met die beentjes en alles geven! Ambiance en volle gas! Of…je kon ook rustig aan je tafel genieten van een drankje en wat gezelschap.
Tussendoor werden de tombolaloten verkocht want op het podium stonden de prachtige prijzen alweer te lonken. Het was feesten en genieten tot het slotakkoord om 18u. Het bestuursteam stond weer klaar om alles op te ruimen na alweer een zeer geslaagd herfstfeest.

Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven


B. Okra Lovendegem organiseert tweedaagse reis naar de Duitse kerstmarkten op 30 november en 1 december


Nog vóór het ochtendgloren stonden ze er allemaal klaar voor, nl. 36 Okra-reizigers, een blinkende mooie autocar van de Meibloem met chauffeur en gids. Stipt om 6u verlieten we de parking van het sportcomplex in Lovendegem, richting Barchon voor een ontbijtstop. Wonderwel hadden we zo goed als geen last van files. En als er onderweg iets interessants te zien of te vernemen was, gaf onze gids Nicole de nodige tekst en uitleg. In Barchon werden er croissants en broodjes verorberd met een deugddoende koffie/thee of nog iets anders. Dan zetten we koers naar onze eerste kerstmarkt nl. in Cochem.
De kerstmarkt van Cochem wordt elk jaar gehouden op het marktplein van de stad. Het is een traditionele gezellige kerstmarkt. De kerstmarkt maakt van Cochem, het kleinste stadje van de Moezel, een betoverend geheel! Een waar genot zijn de culinaire specialiteiten die alleen aan de Moezel verkrijgbaar zijn, zoals kerstbrood met riesling en wafels met mousse van rode wijnbergperziken. Die moet u beslist proeven! Leuk voor de kinderen zijn de nieuwe 36 meter lange 'reuzen-kerst-golf-glijbaan' en de mobiele sprookjeshuisjes.
In de namiddag kwam de 2de kerstmarkt aan de beurt nl. deze van Koblenz.
Koblenz heeft een mooie kerstmarkt, De Nikolausmarkt in Koblenz-Ehrenbreitstein genaamd. De kerstmarkt van Koblenz bestaat uit meer dan 100 standen naast andere animaties zoals een paardenmolen, koetstochten, ijspiste, kerstconcerten en uiteraard de grote kerstboom. Deze kerstmarkt wordt gehouden op de Münzplatz, Am Plan, Jesuitenplatz, Rathausplatz, Vorplatz Liebfrauenkirche en op de Zentralplatz.
De kerstmarkt is gezellig op de grote pleinen van Koblenz. Een echte kerst ervaring!
Na een volle dag kijken, proeven, genieten van al die feeërieke straatjes en pleintjes werd het tijd om naar het hotel te rijden. We logeerden in het zeer mooie Pollmanns hotel in Ernst/Mosel. Ook daar heel mooie kerstversieringen zodat het super gezellig werd.
De avondmaaltijd was ook heerlijk en meer dan genoeg. Daarna kon in de bar nog een natje en een droogje worden gebruikt voor degenen die dat wilden. Dan het bedje in en slapen als roosjes tot de volgende morgen.
Vanaf 8u stond een uitgebreid ontbijtbuffet opgesteld. Klaar voor een 2de dag kerstmarkten, te beginnen in Traban-Trarbach.
De voormalige wijnkelders uit de 16de eeuw waren omgetoverd tot een sfeervolle markt met fonkelende lichtjes, dennengeuren en warme glühwein. Naast de unieke locatie is het aanbod ook een reden om af te dalen naar een wondere wereld onder de stad.

Van feestelijke decoraties voor in huis en culinaire verrassingen uit de regio tot creatieve mode en handgemaakte sieraden. Met zulke geschenken kun je nog eens thuiskomen. Het gebied rondom Traben Tarbach staat bekend om de beste wijnen. De stad was rond 1900 zelfs de grootste wijnhandelsstad ter wereld, samen met Bordeaux . Wijnen proeven kan ook boven de grond, waar je een frisse neus kunt halen en tegelijk kunt genieten van een uitgebreid programma met culinaire, culturele en muzikale hoogtepunten. Klein en groot kunnen zich uitleven op de schaatsbaan voor het stadhuis.

In de namiddag werd koers gezet naar een laatste kerstmarkt in het rijtje nl. Bernkastel-Kues. Deze kerstmarkt is niet heel groot maar wel gemoedelijk met zo'n 40 kraampjes. Op de Karlsbader Platz kunnen de kinderen hun wensen in het wensenboek schrijven en in de kerstdraaimolen een ritje maken, terwijl de volwassenen Glühwein kunnen drinken. De grootste adventskalender van de regio bevindt zich direct op het historische marktplein in het oude centrum. Hier wordt in december dagelijks om 17.30 uur een deurtje geopend en iets voorgedragen of opgevoerd.

Het is er gezellig om te winkelen, niet zo groot, dus ook prima in één dag te doen en het is een mooie plaats met mooie huizen. Bernkastel-Kues is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het stadje is een toeristische trekpleister in de Moezelvallei en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel. De kerstmarkt in deze plaats heeft een middeleeuwse sfeer. Het kasteel Bernkastel-Kues is een geweldige ervaring en laat je helemaal in kerststemming komen.

Wij waren nu al twee dagen ondergedompeld in de mooiste kerstsferen en het einde van de tweede dag was aangebroken. Tijd om huiswaarts te keren. We zaten nog een laatste maal samen voor een avondmaal in Barchon. Het was een unieke ervaring, we hadden een heel comfortabele bus, een crème van een chauffeur en een lieve ervaren gids. Wat zou je nog meer willen? En nog even als laatste puntje: we hielden het de hele tijd droog! Als het eventjes druppelde dan zaten wij toevallig in de bus. Buiten bleef het weliswaar bewolkt maar droog. Voorzitter Jacky dankte dan ook iedereen voor het welslagen van deze mooie tweedaagse Okra reis Hij stipte nog even aan dat we volgend jaar een vijfdaagse reis ondernemen naar Sauerland. En er zijn nog plaatsen vrij!

Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

C. Pangasius uit Vietnam: heeft te veel bacteriën


De pangasius die wij diepgevroren invoeren uit Vietnam kan hoge aantallen bacteriën bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) naar de microbiologische kwaliteit van de bewuste vis.
De studie kwam er als gevolg van een twintigtal meldingen in 2011 en 2012 via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) dat er pangasiusproducten waren afgekeurd die bestemd waren voor de Europese markt. Bovendien was er in 2000 ook al een zeer hoog percentage (33 procent) van salmonella vastgesteld in Vietnamese aquacultuurproducten.

Hoge waarden, maar binnen de norm
- Op een kleine steekproef van in België ingevoerde en ontdooide pangasius (filets, porties en steaks) werden tussen 10.000 en 100.000 bacteriekiemen per gram aangetroffen. Dat is hoog, maar nog binnen de norm. Het gaat om achttien bacteriesoorten in totaal.
- De Enterobacteriën, die fungeren als hygiëne-indicatorkiemen, varieerden van 50 tot 10.000 kiemen per gram, waarbij het hoogste aantal werd gevonden op filets van een bepaald merk. Alle kiemen waren terug te brengen tot de productielijnen in Vietnam. Bij een parallel onderzoek in Vietnam in grote en kleinere pangasiusverwerkingsunits ontdekte microbiologe Tong Thi Anh Ngo (UGent/ILVO) 38 bacteriesoorten die behoren tot twintig verschillende geslachten. De achttien soorten in de Belgische diepvriesvis waren daar bij.
- De meest opmerkelijke aangetroffen kiemen waren Shigella flexneri, die diarree en dysenterie kan veroorzaken, en Klebsiella pneumoniae, die vooral bij verzwakte personen in ziekenhuizen longontsteking veroorzaakt en waarvan er in Nederland al multiresistente varianten zijn aangetroffen. In de Belgische monsters werden er geen kiemen aangetroffen die wijzen op een direct gevaar voor de volksgezondheid. Als de vis deskundig wordt klaargemaakt (gebakken of gekookt, en geen overdracht van besmetting via messen of snijplanken) worden alle bacteriën gedood.
- In het algemeen kunnen de grote aantallen kiemen op te consumeren pangasius afkomstig zijn van het milieu (zee, brak of zoetwater) waarin de vis wordt gekweekt (aquacultuur) of van het darmkanaal, of van de omgeving waar de vis verwerkt wordt. “Verder is de mate van hygiëne bij opkweek en bij verwerking van aquacultuurvis belangrijk voor de bacteriële besmetting van het eindproduct”, zegt professor microbiologie Marc Heyndrickx van het ILVO. “Dat geldt zowel voor aantal als het type bacteriën (de bacteriële soorten) die worden aangetroffen.”

Wake-up call

Tot op heden was maar weinig informatie beschikbaar over de microbiologische kwaliteit tijdens de verwerking in Vietnam en van pangasiusfilets op de Belgische markt. In het algemeen zijn er ook relatief weinig microbiologische normen van toepassing op verse vis. Nochtans is Vietnamese pangasius een populaire vis op de Europese markt. België voert elk jaar ongeveer 9.000 ton diepvriespangasius in, ter waarde van ruim 20 miljoen euro. - Het microbiologisch onderzoek is dan ook een wake-upcall voor de pangasiussector. “Er moet vooral worden ingezet op meer aangepaste temperatuur in de verwerkings- en vriesruimtes, een algemene verbetering van de reinigings- en ontsmettingspraktijken, en een aangepaste dosering van chloor in het waswater”, stelt professor Frank Devlieghere van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. “Ook de (hand)hygiëne van de verwerkers in de Vietnamese pangasiusfabrieken kan drastisch verbeteren.”
Naar boven

D. Resistente bacteriën op Aziatische garnalen en vis

Meer dan de helft van de garnalen, tilapia en pangasius, afkomstig van kwekerijen in Zuidoost-Azië, bevatten multiresistente bacteriën. Dat blijkt uit een steekproef van de vereniging Wakker Dier. Resistente bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker te behandelen bent als je daar ziek van wordt.
De vereniging liet een onafhankelijke bedrijf begin juli 2014 in totaal 43 vers gekoelde of ingevroren gekweekte garnalen en gekweekte visproducten van verschillende merken uit Zuid-Oost Azië bemonsteren. Voor deze producten werd gekozen omdat uit vooronderzoek was gebleken dat de kans om gevaarlijke resistentieniveau’s te vinden, het grootst was bij deze 3 soorten uit deze regio. De producten werden gekocht in verschillende Nederlandse supermarkten en groothandels. Er zijn geen visspeciaalzaken onderzocht, omdat deze winkels deze producten doorgaans ook bij de groothandels inkopen.
Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal ESBL. Dat was op garnalen uit Vietnam, die waren gekocht in een Nederlandse horecagroothandel. Ook 3 van de 10 onderzochte producten met duurzaamheidskenmerk ASC bleken besmet te zijn met resistente bacteriën.
Naar boven

E. Okra Trefpunt Lovendegem deelt hartjes uit aan de zorgkundigen van Home Diepenbroeck n.a.v. de week van de Senioren
Op maandag 19 november bracht een delegatie van het Okra bestuur van Lovendegem een bezoek aan het Woonzorgcentrum Home Diepenbroeck in Appensvoorde, Lovendegem. Zij brachten de zorgkundigen, die dag en nacht met hart en ziel zorgen voor onze senioren in de home, een attentie nl. in bonte kleuren gehaakte hartjes om op hun jas te spelden.
Wilfried Van Hyfte gaf aan het aanwezige personeel een woordje uitleg over deze actie.
Hilda en Christiane Van Kerckvoorde doen al ontelbare jaren aan vrijwilligerswerk in onze woonzorgcentra en mochten de hartjes uitdelen.
In het mandje zat ook nog volgende tekst:

Spreken met je hart
Dingen zeggen die waar zijn
Maar toch vinden anderen het apart
Spreken met je hart
Tegen ouderen of een kind
Is zeggen wat je vindt
Spreken met je hart is oprecht
Spreken met je hart is het allergrootste recht
Naar boven

F. Okra Trefpunt Lovendegem deelt hartjes uit aan de zorgkundigen van het wzc Lovenbos in Lovendegem n.a.v. de week van de Senioren

Op vrijdag 23 november 2018 bracht een delegatie van het Okra bestuur van Trefpunt Lovendegem een bezoek aan het Woonzorgcentrum Lovenbos, Grote Baan in Lovendegem.
Zij brachten de zorgkundigen, die dag en nacht met hart en ziel zorgen voor onze senioren in de home, een attentie nl. in bonte kleuren gehaakte hartjes om op hun jas te spelden.
Wilfried Van Hyfte gaf aan het aanwezige personeel een woordje uitleg over deze actie. Rosita De Roo en Hilda Van Kerckvoorde doen al ontelbare jaren aan vrijwilligerswerk in onze woonzorgcentra en mochten de hartjes uitdelen. In het mandje zat ook nog zelfde bovenstaande tekst.

Naar boven

G. Academies Aalter, Gent en Meetjesland

Januari

OKRA ACADEMIE GENT: Locatie: Clemenspoort, zaal ‘De Parel’, Overwale 3, 9000 Gent (zijstraat van de Voskenslaan, vlakbij Station Gent-Sint-Pieters) - Dinsdag 15.01.19: 14.30 - 17.00 uur
Kurtoisie: Kurt Van Eeghem, tv- en radiopresentator
Etiquette anders bekeken door meesterverteller Kurt Van Eeghem. Waar komen de etiquetteregeltjes vandaan en wat is hun nut heden ten dage? Op deze vragen krijgt u een antwoord in een geestig en degelijk onderbouwd verhaal. Over het na-apen van wat aan de koninklijke hoven gebeurt. Over de tocht die de etiquette naar Vlaanderen maakte. Over de onzin van veel van die opgestoken vingertjes. En vooral: over het alternatief: hoffelijkheid 2.0. In deze lezing worden originele, vaak grappige, maar tegelijk ook zeer boeiende alternatieven voorgesteld.


OKRA ACADEMIE MEETJESLAND; Locatie (tenzij anders aangegeven): N9 Fabriek, Molenstraat 31, 9900 Eeklo
Dinsdag 22.01.19 - 14.30 - 17.00 uur
Mensen met een UitPAS aan kansentarief betalen slechts 1,25 euro per voordracht.
Ouderdomsdiabetes: Bart Verkerken, diabeteseducator bij het Wit-Gele Kruis
Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Er bestaan verschillende typen van deze ziekte waaronder diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Dit type diabetes is in Vlaanderen het meest voorkomende type. Maar wat is het, op welke leeftijd komt het voor en wat is de invloed van medicatie, voeding en beweging? Na deze voordracht weet u het allemaal.


Februari
OKRA ACADEMIE AALTER: maandag 04.02.19 - 14.30 - 17.00 uur
Locatie (tenzij anders aangegeven): Ontmoetingscentrum, Rerum Novarumstraat 24, 9880 Aalter
Langer leven: Danny Bral, biochemicus
Danny Bral heeft het tijdens deze boeiende lezing over de vele vragen die mensen zich stellen rond veroudering. Kunnen we veroudering vertragen, stoppen of zelfs omkeren? Wat biedt de toekomst? Hij bespreekt ook de invloed van stress en voeding op veroudering en geeft ons praktische aanbevelingen, vooral over voeding en voedingsstoffen.

OKRA ACADEMIE GENT: dinsdag 12.02.19
Curieuze Neuzen: burgeronderzoek naar luchtkwaliteit
Sam De Craemer, UA, wetenschappelijk medewerker CurieuzeNeuzen
Eind september 2018 beroerde de luchtkwaliteitskaart van CurieuzeNeuzen gans Vlaanderen. Luchtkwaliteit werd plots een belangrijk thema in de debatten naar aanleiding van de gemeenteverkiezingen. De resultaten werden met een breed publiek gedeeld. Uiteraard was het geen publiciteitsstunt, wel grondige wetenschap. Wilt u weten waarom CurieuzeNeuzen nog maar eens een studie naar luchtkwaliteit deed? Of waarom en hoe 20.000 burgers zich tot burgerwetenschappers ontpopten? Of wat we uit het project geleerd hebben over de situatie in Vlaanderen en in Gent? Of vraagt u zich af wat de resultaten voor u betekenen en wat we samen kunnen doen om de luchtkwaliteit te verbeteren? Dan is dit een uitgelezen kans om antwoorden op al uw vragen te krijgen.
OKRA ACADEMIE MEETJESLAND: dinsdag 26.02.19
Klimaatveranderingen: een wereldprobleem? Morgan De Dapper, emeritus professor Geografie Universiteit Gent
‘Global Warming’, broeikaseffect, ozongaten, ontbossing, afsmeltende ijskappen, zeespiegelstijging, orkanen, Kyoto, het klimaatakkoord van Parijs,… Wereldomvattende klimaatveranderingen komen voortdurend – vaak tegenstrijdig en ongenuanceerd - aan bod in de media. Overstromingen, verwoestende orkanen en de bijhorende gevolgen voor de bevolking komen akelig dichtbij en belangen iedereen aan. In deze lezing wordt op een wetenschappelijk gefundeerde maar - voor de geïnteresseerde leek - toegankelijke manier ingegaan op deze problematiek. Professor Morgan De Dapper heeft hierbij bijzondere aandacht voor de rol van de derdewereldlanden in dit wereldgebeuren.


Maart
OKRA ACADEMIE AALTER: maandag 11.03.19
Digitaal bankieren: Johan Desmedt, vormingsverantwoordelijke vdk bank
We kunnen er niet meer naast kijken, mobile is in. Er is voor alles wel een app te vinden, en ook onze betalingen allerlei gebeuren steeds vaker digitaal. We kunnen in de winkel betalen met de Bancontactapp of met Payconiq. We betalen onze facturen met Doccle en ons parkeerticket met 4411. Ook iedere bank heeft zijn eigen app en moedigt zijn klanten aan om daarmee te bankieren. Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet en zich afvraagt of al die nieuwe toepassingen toch ook wel veilig zijn geeft Johan Desmedt verhelderende uitleg en demonstraties.
OKRA ACADEMIE GENT: dinsdag 12.03.19

Artificiële intelligentie: waar liggen de grenzen? Ann Nowé, wiskundige en informaticus VUB
Tijdens deze voordracht belicht professor Nowé de geschiedenis en mogelijke toekomst van ‘Machine Learning’, waarbij een computerprogramma zelfstandig kan bijleren uit de gegevens die het binnenkrijgt. Daarbij illustreert ze de invloeden van verschillende disciplines zoals biologie, psychologie en statistiek. Binnen het nieuwe tijdperk van ‘The internet of things’ evolueren bestaande applicaties en apparaten nu tot écht ‘slimme’ en behulpzame toepassingen, zowel huishoudelijk als binnen een kantoorcontext. Benieuwd wat dit nieuwe tijdperk in petto heeft? Ontdek het samen met ons.
In samenwerking met UPV vzw – VUB.

OKRA ACADEMIE MEETJESLAND: dinsdag 26.03.19
Digitaal bankieren: Johan Desmedt, vormingsverantwoordelijke vdk bank
We kunnen er niet meer naast kijken, mobile is in. Er is voor alles wel een app te vinden, en ook onze betalingen allerlei gebeuren steeds vaker digitaal. We kunnen in de winkel betalen met de Bancontactapp of met Payconiq. We betalen onze facturen met Doccle en ons parkeerticket met 4411. Ook iedere bank heeft zijn eigen app en moedigt zijn klanten aan om daarmee te bankieren. Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet en zich afvraagt of al die nieuwe toepassingen toch ook wel veilig zijn geeft Johan Desmedt verhelderende uitleg en demonstraties.

Naar boven

H. Komende Okra activiteiten

JANUARI 2019
Maandag 7 januari: geen wandeling
Dinsdag 8 januari: Driekoningenfeest
Donderdag 10 januari: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 14 januari: wandeling
Dinsdag 15 januari: Okra Academie Gent - Kurtoise, Kurt Van Eeghem, TV presentator
Dinsdag 15 januari: Kaarting in Tempelhof
Maandag 21 januari: wandeling
Dinsdag 22 januari: Okra Academie Eeklo – Ouderdomsdiabetes, Bart Verkerken, diabeteseducator bij het Wit-GeleKruis
Woensdag 23 januari: Kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof
Donderdag 24 januari: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 28 januari: wandeling

FEBRUARI 2019
Maandag 4 februari: wandeling
Maandag 4 februari: Okra Academie Aalter – Langer leven. Danny Bral, biochemicus
Donderdag 7 februari: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 11 februari: wandeling
Dinsdag 12 februari: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 12 februari: CuriuezeNeuzen: burgeronderzoek naar luchtkwaliteit - Sam De Craemer, UA, wetensch. medewerker
Maandag 18 februari: wandeling
Donderdag 21 februari: lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 25 februari: wandeling
Dinsdag 26 februari: Okra Academie Eeklo – Klimaatverandering: een wereldprobleem?
M De Dapper, Em. Professor Geografie UGent
Woensdag 27 februari: Kaarting en Bingonamiddag in Tempelhof

MAART 2019
Maandag 4 maart: geen wandeling - Krokusverlof
Zaterdag 9 maart: daguitstap naar… Info volgt later
Maandag: 11 maart: Okra Academie Aalter – Digitaal bankieren, Johan Desmedt, vormigsverantwoordelijke VDK Gent
Maandag 11 maart: wandeling
Dinsdag 12 maart: Kaarting in Tempelhof
Dinsdag 12 maart: Okra Academie Gent – Actuele intelligentie: waar liggen de grenzen?
André Nowé, wiskundige en informaticus VUB
Donderdag 14 maart: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 18 maart: wandeling
Maandag 25 maart: dagwandeling
Dinsdag 26 maart: Okra Academie Eeklo – Digitaal Bankieren Johan Desmedt, vormigsverantwoordelijke VDK Gent
Woensdag 27 maart: Kaarting en laatste Bingonamiddag in Tempelhof
Donderdag 28 maart: Lijndansen in de Polyvalente zaal


Info wandelingen of fietstochten: Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27

Info kaartingen: Jacky Wulgaert, tel.: 09 372 98 75

Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van april 2019

Naar boven