Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 3

 

juli 2019


A. Okra Lovendegem danst de lente in met zijn jaarlijks Lentefeest


Als d’oude appelbomen eind’lijk weer te bloeien staan
Doen de kleine lente-elfjes dansend hun vleugels aan
Ze vliegen dan al zingend naar de roze bloesems toe
Ze spelen in de bomen en worden zelden moe
Ze snoepen van de honing want die smaakt zo fijn en zoet
En ze roepen met z’n allen: wat is de lente goed!


En dat beseft Okra Lovendegem maar al te goed. want er was opnieuw het groot jaarlijks lentefeest. Op dinsdag 9 april 2019 om 11 u. stond alles in de parochiezaal te blinken en de bestuursleden, elk op hun post, klaar om zich weer voor 100% te smijten voor het welslagen van dit lentefeest. Een fijn glas Cava bubbels of fruitsap was het startschot van dit feestelijk gebeuren.

Ondervoorzitter Noël opende het feest met een welkom en eerst een verontschuldiging van onze voorzitter Jacky, die wegens gezondheidsproblemen er deze keer niet kon bij zijn. Het bestuur en alle aanwezigen stuurden een groet en een wens op snelle beterschap naar Jacky toe.

Pastoor Daniël kreeg toen het woord voor de bezinning. Hij maakte een vergelijking hoe wij als kinderen de vastentijd als een “vastenwet” beleefden en hoe we dat in deze tijd als senioren doen. Hij benadrukte 3 punten om de huidige vastentijd te beleven nl. soberder zijn – stilstaan bij het feit dat wij kleine mensen zijn binnenin die grote God die ons liefheeft – goede werken opzoeken zoals steun voor Broederlijk Delen. Daarna besloot hij met een tekst van Manu Verhulst over “Welzijn”.

Vanuit de keuken kwamen toen de medewerkers van traiteur Patrick uit Sleidinge met een lekkere tomatensoep met balletjes. Het hoofdgerecht was zoals altijd a volonté en het dessert was een heerlijk stuk taart met koffie. De patron zelf kwam de grote taarten aansnijden in mooie stukjes.
Ondertussen beklommen twee mannen met allerlei materiaal het podium om alles klaar te zetten voor een optreden van CLIFF, een zanger-entertainer-accordionist die voor het eerst bij ons te gast was. Van bij de eerste melodieën had hij de ganse zaal mee en eens de dansvloer gevuld, bleef hij gevuld voor de rest van de namiddag. Toppie! Overal hoorden we zeggen dat hij zeker nog mag (moet) terugkomen.
Heerlijk al die koppeltjes die over de dansvloer zweefden als waren ze echte danskampioenen. Ook de individuele dansers en danseressen kwamen aan hun trekken met lijndansen, The Scottisch, The Huclebuck, Cha-cha, en noem maar op.

De lotenverkopers waren er ook weer want zo’n feest organiseren kost heel wat geld. Maar daartegenover stonden dan ook zoals altijd mooie tombola prijzen.
Voor de trekking van de lotjes werd speciaal beroep gedaan op ons bestuurslid Hilda Van Kerckvoorde die ons bestuur gaat verlaten. Maar liefst 25 jaar lang heeft zij als trouw bestuurslid haar beste krachten gegeven aan onze Okra werking.
Zij kreeg dan ook een grote bos bloemen en een daverend applaus. We zullen haar zeker missen maar ze is nog heel welkom op onze komende activiteiten! Ondertussen had Cliff de aanwezigen de ganse tijd helemaal mee en het werd een van onze mooiste lentefeesten ooit.
Spijtig dat het liedje om 18 u afgelopen was. Maar het was méér dan goed geweest en iedereen ging zeer tevreden en opgewekt huiswaarts.

De bestuursploeg bleef nog wat langer, want die had nog het opruimingswerk voor de boeg. Maar ze kennen het klappen van de zweep en dankzij een uitstekende samenwerking was alles in een mum van tijd aan de kant. Eind goed, al goed!

Verslag, Linda Dobbelaere
Naar boven

B. Laatste bingo van het seizoen, de petanquers nemen over


Verslag, Linda Dobbelaere
Met de zomerse maanden in het vooruitzicht was het woensdag 27 maart de voorlopig laatste bingo, in september hervatten we terug.

Gisteren was er de voorlopig laatste bingo van Okra Lovendegem. Vanaf volgende maand is er weer petanque en in september start de bingo opnieuw. De zaal was bijna te klein om iedereen een plekje te kunnen geven. De tafel was alweer gevuld met heel mooie prijzen. De animator Noël bracht er zoals altijd de leute in en nadat de laatste man/vrouw BINGO had geroepen kregen alle aanwezigen nog een zakje paaseitjes. Noël kreeg nog een warm applaus maar dit was eigenlijk ook voor Andrea, Daniël en de garçon van dienst: Marc.

Verslag, Linda Dobbelaere
Eerst even kort in de drank, en wees zeker daarna krijgen we altijd een positief verslag van Linda, waarvoor onze dank, santé.
Kort woordje van Noël: En vergeten we zeker niet de andere bestuursleden, die instaan om ’s morgens de zaal in orde te brengen, de frigo te vullen en ook de koffie klaar te zetten. Na het einde van de kaarting en bingo is er dan nog heel wat opruim en kuiswerk te doen. Maar ook jullie met telkens uw talrijke aanwezigheid zijn hartelijk bedankt, want zonder jullie was er ook geen kaarting en bingo meer.
Naar boven


C. 9 veiligheidssystemen voor auto’s die binnenkort verplicht zijn

Om het aantal verkeersdoden op het continent te doen dalen, wil Europa een pak veiligheidssystemen voor auto’s verplichten. Negen daarvan werden zopas bekendgemaakt.
Onze Europese leiders willen dus dat nieuwe wagens binnenkort met bepaalde, door hen geselecteerde snufjes worden uitgerust, gaande van waarschuwingssignalen tijdens het achteruitrijden tot een automatische gegevensopslag na een ongeval.
Dit is de voorlopige lijst:
- Intelligente snelheidsregeling
- Eenvoudige installatie van een alcoholslot
- Waarschuwing in geval van slaperigheid
- Waarschuwing tegen afleiding
- Noodstopsignaal
- Geavanceerd noodremsysteem
- Waarschuwing bij verandering van rijstrook
- Achteruitrijsignaal
- Anonieme gegevensregistratie na een ongeval.
Wanneer deze maatregelen precies van kracht zullen gaan, is nog niet bekend.

Vanaf welke snelheid riskeer je een intrekking van het rijbewijs?
In België worden snelheidsovertredingen bestraft met een boete. Wie volgens de letter van de wet echter veel te snel rijdt, riskeert zwaardere sancties zoals de intrekking van het rijbewijs. De vraag is: wat is veel te snel?
Rij je 20 km/u te snel in de bebouwde kom (ook in een zone 30), dan kan het parket beslissen dat je rijbewijs wordt ingetrokken. Je riskeert dan een rijverbod dat tussen 8 dagen en 5 jaar geldig is. Rij je meer dan 30 km/u te snel, dan zal die beslissing sowieso vallen behalve als de rechter verzachtende omstandigheden in rekening neemt.
Op alle andere wegen geldt exact hetzelfde principe, al wordt de grens met 10 km/u opgeschoven: meer dan 30 km/u te snel staat voor een risico op een rijverbod, meer dan 40 km/u te snel is sowieso een rijverbod, alweer met een mogelijke uitzondering indien de rechter verzachtende omstandigheden herkent.

Zo snel mag je rijden zonder geflitst te worden
bron: Gocar.be Joris Bosseloo
Sommigen wisten het al, voor anderen mag het gerust een openbaring worden genoemd: het College van procureurs-generaal heeft verkondigd dat snelheidscamera’s en flitspalen niet reageren zolang je beneden 129 km/u rijdt. Op de autosnelweg, welteverstaan.

Je kan in de praktijk dus gerust 128 km/u rijden zonder dat er een geregistreerde overtreding bij komt kijken. We spreken voor alle duidelijkheid over de reële snelheid, die kan verschillen van wat je op je tellers ziet. Kijk dus beter naar de snelheid die je kan aflezen van je GPS, smartphone-applicatie of Coyote. Hou er ook rekening mee dat als je 129 km/u rijdt, je wél geflitst kan worden en in zo’n geval € 53 zal moeten betalen. In de bebouwde kom wordt er geflitst vanaf 57 km/u, in een zone 30 vanaf 37 km/u. De boete van € 53 is van toepassing voor snelheden tussen 129 en 139 km/u (autosnelweg), tussen 57 en 66 km/u (bebouwde kom) en tussen 37 en 46 km/u (zone 30).

België verbiedt 130 km/u, Oostenrijk bekijkt 140 km/u
Bron: Gocar.be Gert Verhoeven
Het wetsvoorstel van de federale regering om de maximumsnelheid op onze snelwegen tot 130 km/u te verhogen, werd afgekeurd door de regio’s. Op hetzelfde moment overweegt Oostenrijk om de maximumsnelheid op hun snelwegen op te trekken van 130 naar 140 km/u.
Na Vlaanderen en Brussel, verwierp uiteindelijk ook Wallonië het wetsvoorstel van de federale regering om de maximumsnelheid op bepaalde snelwegtrajecten te verhogen naar 130 km/u. Er werd geen akkoord gevonden en het voorstel werd afgevoerd. Tenzij de Oostenrijkers onze politici op andere gedachten kunnen brengen?
Op nagenoeg hetzelfde ogenblik geeft het Oostenrijkse ministerie van Transport aan bereid te zijn om gedurende de volgende maanden tests uit te voeren met een maximumsnelheid van 140 km/u op bepaalde trajecten. Het land staat meer open voor deze vraag en de mogelijkheden om de snelheid te verhogen, werden er al eerder bestudeerd.

Naar boven

D. Dag-wandeling van 25 maart 2019

Voor onze jaarlijkse dag-wandeling kozen we na 5 jaar nog eens voor de Sentse kreken en polders. En het was alweer een succes, met maar liefst 73 inschrijvingen. Terug een record gebroken!

Om 10u stipt vertrokken we aan Fred’s café met 45 wandelaars voor een tocht van 6km doorheen de Sentse polders en langs de kreken. Gezien de geboortestreek van mijn echtgenote wist ik dat het in de polders serieus meer kon waaien dan bv. bij ons in Lovendegem. En we hebben dit aan de lijve ondervonden. Gans de dag een gure en koude wind, maar dat kon de pret niet deren. Rond 11u45 waren we terug aan de startplaats en daar werd onze groep dus aangevuld tot 73 aanwezigen. Ook het bestuur was terug goed vertegenwoordigd.


Om 12u zat iedereen aan tafel voor de aperitief, gevolgd door ribbetjes à volonté of vispannetje naargelang de opgave bij inschrijving. Tot slot was er nog koffie. Iedereen was tevreden en vond het lekker. Ondanks de grote groep konden we toch rekenen op een goede en vlotte bediening.
Na de maaltijd rond 14u30 stond er nog een kleine wandeling van een 3-tal km op het programma. Voor deze tocht waren er 51 wandelaars aan de start. Een aantal bleven liever binnen om te genieten van een lekker dessertje. De wandeling liep voorbij het ouderlijk huis van mijn echtgenote, weliswaar nu gans gerenoveerd. Hierbij een echt gebeurde anekdote. Toen ik als broekventje voor de 1ste keer bij mijn lief binnen kwam, werd ik dus voorgesteld aan haar ouders. Ze hadden een kleine boerderij met varkens en wat land. Ik mocht meteen mee met haar vader om eens de varkensstallen te bekijken.
In de stal lagen ook allerlei werktuigen en mijn ‘schoonvader’ haalde toen 2 ‘lederen’ lappen boven gelijkend op een bh. Hij vroeg of ik dit kende. Ik moest daar negatief op antwoorden en hij zei, kom ik zal eens tonen waarvoor dat dient.
Ik mocht prompt mee naast het ouderlijk huis naar het aardappelveld, want die lederen lappen waren blijkbaar knielappen om aan te doen bij het rapen van aardappelen. Ik mocht dus voor mijn eerste kennismaking met mijn schoonouders, ‘patatten’ beginnen rapen.
Na deze nostalgische vertelling wandelden we verder. Sommigen onder ons gingen aan de grenspaal zelfs eens op Hollandse bodem staan. Langs het ‘autovrije’ Schipdonkkanaal zijn we dan teruggekeerd. Om 15u30 waren we terug en de meesten onder ons genoten nog van een drankje. Daarna konden we terug naar huis met een goed gevoel. Het werd terug een geslaagde activiteit ondanks de gure ‘polderwind’.
Bedankt voor jullie deelname.

Verslag: Locy Daniël
Naar boven

E. Zaterdag 9 maart Eerste busuitstap van 2019 met Okra Lovendegem

Een dag met niet al veel rijden met de bus, en twee interessante bezoeken aan Verhofstede fruitsappen en de Dossinkazerne in Mechelen.

Om 8u.30 was het verzamelen geblazen aan de sporthal in Lovendegem, met 41 deelnemers vertrokken wij met de autocar richting Eksaarde. Om 9u.15 werden wij opgewacht door een zeer gedreven en vriendelijke gids, zij gaf ons een uitgebreide rondleiding in het familiebedrijf met als afsluiter enkele proevertjes van de verse soorten fruitsappen. Als je dit geproefd hebt merk je maar al te best het verschil tussen de goedkopere fruitsappen met allerlei toevoegingen van smaak- en bewaarmiddelen, en deze bereid op heel natuurlijke wijze zonder nog toevoeging van andere suikers en smaakstoffen.

Om 11u.30 vertrokken wij naar Sint-Niklaas voor ons etentje, een driegangenmenu. Het was er verzorgd en gezellig zitten met uitzicht op het meer. Aangezien wij geen tijdsgebrek hadden konden wij allen eerst genieten van een goeie apperitief. Met een verzorgd en lekker soepje konden wij ons eetmaal starten, het hoofdgerecht was ruim voldoende, een mooi stukje kippeborstfilet, kroketjes en warme groenten en verzorgd opgediend viel bij iedereen in de smaak. Als afsluiter was een stukje ijs graag meegenomen.

Als tweede bezoek stond de Dossinkazerne op het programma. Een mooi nieuw gebouw waar ieder verdiep met de ruime lift bereikbaar was. Op het vierde verdiep kon je genieten van een mooi uitzicht over Mechelen. Per verdieping was er een ander thema en ik kan jullie zeggen dat als je daar even aandacht aan geeft welke gruwelijke periode dit was, wordt je even stil. Wij hadden voor dit bezoek een beetje de middenweg gezocht in verband met de tijd die wij aan de deelnemers konden geven.

Voor sommige was dit ruim voldoende, voor anderen mocht dit gerust nog een uurtje langer geweest zijn. Normaal hadden wij de deelnemers opgevangen in brouwerij Het Anker maar het was een heel eind stappen en de weg er naartoe was niet zo duidelijk. Bovendien kon de bus ons daar niet komen oppikken en daarom hadden wij de keuze gemaakt om op de terugweg even halt te houden in Gasthof D’Oude Brouwerij Affligem. Het was er gezellig zitten en we konden daar een uurtje genieten van de lekkere biersoorten.

Als afsluiter brachten wij een bezoek in Haaltert bij Hof ten Ede voor een uitgebreid broodmaaltijd met koffie.

Om 19u.20 vertrokken we huiswaarts, met een uiterst tevreden groep, ook het weer viel nog best mee, konden wij in Lovendegem aangekomen iedereen nog een gezellige avond en een prettig weekend wensen.

Zo heeft het Okra bestuur terug zijn uiterste best gedaan om voor een degelijke prijs die verzorgde en aangename dag samen te steken. Tot de volgende keer.
Naar boven

F. Als je later niet meer helder kan denken: zorgvolmacht biedt zekerheid

Sinds 2014 kan je met een zorgvolmacht bepalen wie je vermogen zal beheren als jij dat niet meer kan. Ondertussen zijn er al meer dan 100.000 Belgen die zo’n zorgvolmacht hebben laten opstellen. Sinds 1 maart biedt de zorgvolmacht nog meer zekerheid: nu kan je ook al op voorhand vastleggen in welk rust- of verzorgingstehuis je wilt verblijven en wie je mag verzorgen. Zo vermijd je dat iemand anders die keuzes voor jou maakt.

Steeds meer mensen maken vroeger keuzes voor later
Het aantal mensen die een zorgvolmacht laten registreren, stijgt ieder jaar. Zo werden er vorig jaar 37.071 nieuwe zorgvolmachten opgetekend, dat zijn er meer dan 3.000 per maand. In totaal hebben al meer dan 100.000 Belgen een zorgvolmacht opgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
Met zo’n zorgvolmacht kan je iemand aanduiden die je geldzaken zal regelen op het moment dat je dat zelf niet meer kunt door ziekte, een ongeval of een handicap. De ‘lasthebber’ kan een partner, zoon of dochter zijn, maar ook een goede vriend. Zo vermijd je dat de vrederechter een bewindvoerder voor je moet aanstellen die je misschien niet kent en hou je zelf de touwtjes in handen bij belangrijke keuzes.

Dankzij de zorgvolmacht hou je zelf de touwtjes in handen bij belangrijke keuzes in de toekomst.

Tot voor kort kon de lasthebber enkel beslissingen nemen over het vermogen: bankverrichtingen en betalingen doen, huurgelden en pensioenen innen, een aandelenportefeuille beheren of de belastingen betalen. Je kan ook op voorhand bepalen onder welke omstandigheden of onder welke voorwaarden de lasthebber je woning mag verhuren of verkopen.

Beslissingen over je persoon

Sinds 1 maart zijn de mogelijkheden uitgebreid en kan je in de zorgvolmacht ook beslissingen over je persoon laten opnemen. Zo kan je ervoor zorgen dat je alle noodzakelijke zorgen krijgt als je ziek wordt of betrokken raakt in een ongeval. Je kan de lasthebber de opdracht geven op zoek te gaan naar een rust- en verzorgingsinstelling die aan je wensen en financiële mogelijkheden voldoet of bepaalde zorgkundigen aanwijzen. Meer algemeen kan hij of zij erop toezien dat je rechten als patiënt niet geschonden worden.

Registratie zorgvolmacht
Je moet je zorgvolmacht laten registreren in het Centraal Register van de Lastgevingsovereenkomsten dat wordt beheerd door Fednot. Die registratie kost je 18,15 euro. Als je notaris de volmacht opmaakt, kan enkel hij die ook registreren. Werk je zonder notaris, dan moet je de volmacht laten registreren via de griffie van het Vredegerecht. Opgelet: als je de zorgvolmacht wilt herroepen, moet je dat ook laten registreren, ook tegen een tarief van 18,15 euro.

Naar boven

G. Elektrische fiets opvoeren: wat riskeer je?

Nicolas Joannès
Net een elektrische fiets met een maximumsnelheid van 25 km/u gekocht? Dan is het wellicht verleidelijk om de motor te laten opdrijven zodat 45 km/u mogelijk wordt. Toch laat je dit maar beter zo en niet alleen omdat het illegaal is…

Medewerkers van de VRT gingen incognito bij zes winkels langs en vijf ervan zagen er geen graten in om op simpele vraag elektrische fietsen op te voeren. Een van de bedrijven had er zelfs mee ingestemd om de maximumsnelheid te verhogen tot 70 km/u.
Illegaal? Jazeker! Volgens de wetgeving moeten elektrische fietsen aan bepaalde voorwaarden voldoen indien ze tot 45 km/u kunnen gaan (nummerplaten enzovoort). Weet ook dat 45 km/u-fietsen voor dit gebruik zijn verstevigd. Een “getunede” 25 km/u-fiets zal op strategische plaatsen dan ook sneller verslijten.
Daarnaast loop je ook op juridisch vlak risico. Bij een ongeval bijvoorbeeld, want een deskundige kan aanpassingen aan de elektromotor vaststellen met alle gevolgen van dien. Denk maar aan de verzekeringsmaatschappij die moeilijk zal doen.
Bron: Gocar.be
Naar boven

H. Verkeersongeval: de politie bellen of niet?

Stel, je bent betrokken bij een verkeersongeval. Moet je in dat geval altijd de politie bellen? Kan je het ongeval met de andere bestuurder onderling afwikkelen? Een overzicht!

Als je als bestuurder van een wagen betrokken raakt bij een verkeersongeval moet je er niet noodzakelijk de politie bij roepen. Alles hangt af van de ernst van het ongeval en de vraag of er gekwetsten zijn.
De schade valt mee
Als de schade meevalt en er niemand gewond raakte bij het ongeval, kan je het ongeval onderling afwikkelen. Je kan samen met de andere bestuurder een Europees aanrijdingsformulier invullen. Zorg er wel voor dat het formulier correct is ingevuld. Kom je er onderling niet uit (je slaagt er bijvoorbeeld niet in samen een schets te maken), dan is het aangewezen de politie er toch bij te roepen.
Er zijn gewonden
Raakt er iemand gekwetst bij het ongeval of is er veel schade, roep er dan ook de politie bij. Die kan ter plaatse de omstandigheden van het ongeval vaststellen. Doe dit ook als er iets niet in orde is met de verzekering of het rijbewijs van de andere bestuurder of als je denkt dat deze teveel gedronken heeft.
Verplaats je wagen niet zomaar
Het is belangrijk de wagens niet te verplaatsen alvorens de nodige vaststellingen worden gedaan, hetzij ze met krijt op de rijbaan af te tekenen voor ze verplaatst worden. De stand van de wagens kan immers belangrijk zijn om te bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeval.
- Je kan ook foto’s nemen van de toestand vlak na het ongeval. Noteer bovendien de namen en adressen van getuigen als die niet kunnen wachten tot de politie er is.
- Weet trouwens dat tal van moderne wagens “zelf” contact opnemen met de hulpdiensten na een ongeval…
Bron: Gocar.be
Naar boven

I. Wanneer riskeer je geflitst te worden aan een verkeerslicht?

Aan heel wat verkeerslichten staan flitspalen. Wanneer riskeer je daardoor te worden geflitst? Loop je bijvoorbeeld ook een risico als je door het oranje rijdt of als je door het groen rijdt tegen een overdreven snelheid?

Er bestaan heel wat misverstanden over de juiste werking van flitspalen aan verkeerslichten. Waar moet je precies rekening mee houden?
Dubbele controle
De meeste flitspalen die aan verkeerslichten staan controleren zowel of je niet door het rode licht rijdt als of je niet te snel rijdt. Je kan dus als je te snel rijdt terwijl het verkeerslicht op groen staat ook geflitst worden. Er wordt meestal gewerkt met twee lussen in het wegdek. Hierbij wordt het ogenblik dat je voertuig over de lus rijdt vergeleken met de stand van het verkeerslicht. Om vast te stellen of je te snel reed wordt de tijdspanne gemeten waarbij je voertuig over de twee opeenvolgende lussen rijdt.
En bij oranje?
Rij je niet aan een overdreven snelheid, dan flitst de camera als het rode licht al minstens één seconde op rood staat. Je wordt niet geflitst als je aan een correcte snelheid door het oranje rijdt. Je wordt al evenmin geflitst als je tegen minder dan dertig kilometer per uur rijdt.
Vraag de foto
Als je geflitst wordt kan je om een kopie van de flitsfoto vragen. Een aantal vaste flitspalen zijn niet in orde met de privacyregels omdat ze niet zijn aangegeven bij de privacy-commissie. Toch betekent dit niet dat je, als je door zo’n flitspaal wordt ‘geflitst’, de boete om die reden kan betwisten.
Bron: Gocar.be

Naar boven

J. Opgelet: Valse brieven die vragen om een ‘vergrijzingspremie’!

Het Agentschap Zorg en Gezondheid signaleert dat er valse brieven in omloop zijn die vragen om een ‘vergrijzingspremie’ te betalen voor de Vlaamse sociale bescherming. Dit is fraude, niet betalen!

Een keer per jaar krijg je van de zorgkas van je eigen ziekenfonds de vraag om een zorgpremie te betalen. De fraudeurs proberen op basis daarvan verwarring te zaaien. De echte brief bevat enkel het logo van je eigen mutualiteit en vraagt je om 52 euro te storten (of 26 euro voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming). Het gaat dus niet om 104 euro zoals op de valse brief vermeld staat.
Bij twijfel contacteer je best je eigen zorgkas.
Meer informatie:
Meer info over de Vlaamse Sociale Bescherming? Surf naar www.vlaamsesocialebescherming.be.


Een belangrijk bericht vers van de cm-pers (ons bezorgd via een officieel cm-kanaal):
“Sedert enige dagen circuleren er valse brieven met het CM-logo en onderaan een aangehecht betalingsformulier. Ze worden soms ook gewoon doorgemaild.
In de brief wordt melding gemaakt van een vergrijzingspremie die betaald zou moeten worden als lid van een Vlaamse mutualiteit en wat onderdeel zou zijn van de Vlaamse Sociale Bescherming. In de brief zelf staan wel wat taalfouten, meteen ook een alarmsignaal waaraan je dergelijke valse brieven kan herkennen.
Mocht je dergelijke brief ontvangen hebben: dit bericht is 100 % frauduleus en bedoeld om je geld af te troggelen.
Wat doen in dit geval:
* Het kan de moeite lonen om de politie hierover te contacteren. Zo krijgen zij weet van het probleem en hoe meer signalen zij opvangen, hoe beter zij de omvang van deze frauduleuze praktijk in kaart kunnen brengen.
* Maak er zeker ook melding van bij je mutualiteit. Dat kan perfect via het plaatselijk cm-kantoor
TIP: Twijfel je aan de echtheid van een brief, contacteer dan zeker de instantie van wie de brief uitgaat, vooraleer je overgaat tot betaling, delen van persoonlijke gegevens, …
Naar boven

K. Academies Aalter, Gent en Meetjesland
juli - augustus - september 2019

OKRA-ACADEMIE AALTER:
Locatie (tenzij anders aangegeven): Ontmoetingscentrum, Rerum Novarumstraat 24, 9880 Aalter - 14.30 - 17.00 uur Geen activiteiten

OKRA-ACADEMIE MEETJESLAND:
Locatie (tenzij anders aangegeven): N9 Fabriek, Molenstraat 31, 9900 Eeklo - 14.30 - 17.00 uur
Mensen met een UitPAS aan kansentarief betalen slechts 1,25 euro per voordracht.
Dinsdag 24/05/2019: Troost: over ouderdom, zorg en psychologie – Luc Van de Ven, psycholoog KU Leuven

OKRA-ACADEMIE GENT: Locatie : Clemenspoort, zaal “De Parel”, Overwale, 3, 9000-Gent (Zijstraat van de Voskenslaan, vlakbij Station Gent-Sint-Pieters).
Dinsdag 3/09/2019: Erfgoedwandeling Sint-Amandsberg
In deze erfgoedwandeling maken we kennis met de rijke geschiedenis van de deelgemeente Sint-Amandsberg
Praktisch: afspraak om 13u.45 aan de ingang van station Gent-Dampoort. Prijs: € 6 OKRA-leden, € 8 niet-leden.Inschrijven kan t.e.m. 23 augustus (of tot volzet) via academie.mvl@okra.be of tel. 09 269 32 17
Dinsdag 17/09/2019: Als doden een gezicht krijgen, Joan De Winne, voormalig diensthoofd DVI Federale Politie
Naar boven

L. Komende Okra activiteiten

JULI 2019
Dinsdag 9 juli: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Woensdag 24 juli: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Donderdag 25 juli: Fietstocht
AUGUSTUS 2019
Dinsdag 13 augustus: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Dinsdag 20 augustus: busreis naar Duinkerke
Woensdag 21 augustus: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Donderdag 22 augustus: Fietstocht
Woensdag 28 augustus: Kaarting en Petanque in Tempelhof
Donderdag 29 augustus: Reünie voor de 80-plussers
SEPTEMBER 2019
Maandag 9 september: wandeling
Dinsdag 10 september: Kaarting en petanque in Tempelhof
Donderdag 12 september: Regiobedevaart Kortrijk
Donderdag 12 september: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 16 september: wandeling
Maandag 23 september: wandeling
Woensdag 25 september: Kaarting en eerste Bingo namiddag in Tempelhof
Donderdag 26 september: Laatste fietstocht – aansluitend etentje
Donderdag 26 september: Lijndansen in de Polyvalente zaal
Maandag 9 september: Okra-wandeling


Naar boven
Elke 2de dinsdag en 4de woensdagnamiddag van de maand tot eind augustus is er petanque bij Okra Lovendegem in het Tempelhof . Het is er altijd leuk en ontspannend! Beste Okra leden...kom volgende keer ook eens kijken of nog liever...speel eens mee!

Groetjes Linda
Info wandelingen of fietstochten: Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27
Info kaartingen, petanque, bingo: Noël: 09 372 54 73 - Hubert: 09 372 64 33
Heb je een tip, een weetje, voor volgend nummer, uw tekst is welkom bij Noêl, mail: noel.van.acker@telenet.be
Teksten binnen ten laatste tegen 1 september 2019
Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van oktober 2019

Naar boven