Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 4

 

oktober 2020


Beste Okra-leden,

Nog altijd zijn we beperkt in onze activiteiten wegens de corona omstandigheden. Voorlopig gaan ook de wandelingen niet door ,zolang de maatregelen niet versoepelen.
Er is wel een extra fietstocht gepland voor dinsdag 20 oktober. (zie uitnodiging). Spijtig genoeg kunnen we met de binnen activiteiten nog niet opstarten, de mogelijkheden zijn te streng om ze degelijk uit te voeren, en vooral de gezondheid blijft nog altijd prioritair. Indien de opgelegde maatregelen versoepelen, en we kunnen veilig iets doen zullen we zeker u op de hoogte houden.A. Okra fietstocht met aansluitend oliebollen op dinsdag 22 september 2020

In deze moeilijke levensomstandigheden waarbij we zeer voorzichtig moeten zijn met wat we mogen doen, hebben we toch het initiatief genomen om een fietstocht te organiseren met aansluitend oliebollen smullen in ‘de Akkerhoeve’, Hogevoorde 11 in Waarschoot.
We konden dit niet meer in het Tempelhof laten plaatsvinden omdat het vorige oliebollenkraam gestopt is met zijn activiteiten. Maar gelukkig konden we terecht in de Akkerhoeve die ons met de huidige corona maatregelen toch kon ontvangen, waarvoor dank.

Er hadden zich 37 mensen ingeschreven voor deelname, waarvan 27 fietsers en 10 deelnemers om enkel oliebollen te eten. Van de 27 fietsers waren er 3 die niet mee aanschoven in de Akkerhoeve. De niet-fietsers waren tegen 15u uitgenodigd.
De fietsers verzamelden bij prachtig fietsweer om 14u aan de start in het Tempelhof.                              De deelnemers (die nog niet over een geel fluorhesje beschikken) kregen dit nu overhandigd.

De tocht zelf was ± 25km ver en liep over Lievegem (Lovendegem en Waarschoot) naar het Leen in Eeklo, waar we een korte rustpauze hielden. De terugweg liep via het Leopoldskanaal, de Lieve en zo zijn we via de Lege en de Hoge Voorde veilig aangekomen in de Akkerhoeve. Een speciale dank aan mijn 8 baankapiteins die er een veilige fietstocht hebben van gemaakt.
Ook dank aan de aanwezige fietsers voor hun discipline op de weg.
Aangekomen in de Akkerhoeve gebeurden de nodige registraties aan de ingang en kon iedereen zijn handen ontsmetten.  In de ruime veranda stonden de tafels al gezellig gedekt en het was er een aangename temperatuur, want buiten brandde het zonnetje flink.

In een mum van tijd werden de kommen vol goudgele oliebollen geserveerd, met een heerlijke tas koffie.
Er werd naar hartelust gesmuld en de verse oliebollen en de koffie bleven maar komen.
Nadat de buikjes rond waren gegeten kon iedereen op eigen tempo naar huis vertrekken.
Wie nog wat langer wou blijven, kon dat dus gerust doen. De fietstocht was 100% geslaagd!
Daniël.
Naar boven


B. 10 tips om met corona om te gaan

Wéér een artikel over corona? Velen van ons kunnen het woord niet meer horen zonder spontaan beginnen te rillen. Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor dit gevaarlijk beestje waarvan we helaas nog lang niet verlost zijn. Niet getreurd, we houden de moed erin en bestrijden samen het gehate virus.
Onderstaande 10 tips helpen om met corona om te gaan.


De impact die de verspreiding van het coronavirus nog steeds op ons leven heeft, kan ervoor zorgen dat we ons angstig, gestresseerd, bezorgd, verdrietig, verveeld, eenzaam of gefrustreerd voelen. Iedereen voelt zich weleens anders. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal en zelfs goed is om je zo te voelen en dat iedereen anders reageert.

Voor de meesten van ons zullen deze moeilijke gevoelens voorbijgaan. Er zijn eenvoudige dingen die we kunnen doen om te zorgen voor onze geestelijke gezondheid en welzijn in tijden van onzekerheid. Dit helpt ons helder te denken voor onszelf en voor de mensen om wie we geven te zorgen. Deze tips kunnen je mentale gezondheid en welzijn helpen verbeteren wanneer je je zorgen maakt over de verdere verspreiding van het coronavirus. Het is belangrijk om altijd de laatste officiële richtlijnen over sociale afstand te volgen om iedereen veilig te houden.
1. Blijf in contact met mensen
Het onderhouden van gezonde relaties met mensen die we vertrouwen is belangrijk voor ons mentale welzijn. Bezoek of spreek persoonlijk af met je naaste vrienden en familie wanneer dit volgens de vooropgestelde normen van je ‘bubbel’ mogelijk is. Als je elkaar niet persoonlijk kunt ontmoeten, blijf dan in contact via telefoon, videogesprekken of sociale media.
We moeten ons allemaal nog steeds verbonden voelen, dus houd contact - of het nu gaat om mensen die je normaal gesproken vaak zag of om opnieuw contact te maken met oude vrienden.
2. Praat over je zorgen
Het is normaal dat je je bezorgd, bang of hulpeloos voelt over de huidige situatie. Onthoud: het is prima om je zorgen te delen met anderen die je vertrouwt - en dit kan hen ook helpen om deze moeilijke dagen door te komen.
3. Steun en help anderen
Iemand anders helpen kan zowel jou als de personen die je helpt ten goede komen. Probeer inzicht te krijgen in de zorgen of gedragingen van anderen uit je omgeving.
Bedenk wat je kan doen om de mensen om je heen te helpen. Is er een vriend of familielid in nood die je kan bezoeken? Als je elkaar niet kunt ontmoeten, kun je bellen of een bericht sturen.
Zijn er verenigingen of groeperingen waar je lid van kunt worden om anderen lokaal te ondersteunen?
Als je anderen steun of hulp wilt bieden, volg dan altijd de richtlijnen voor sociale afstand wanneer je buitenshuis bent.
4. Wees voorbereid
Nu het virus verder aanhoudt, kan het helpen om de komende week in gedachten voor te bereiden: hoe blijf je betrokken bij wat moet je doen om eventuele problemen op te lossen?
5. Zorg voor je lichaam

Onze fysieke gezondheid heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. In tijden als deze kan het gemakkelijk zijn om in ongezonde gedragspatronen te vervallen, waardoor je je slechter gaat voelen.
Probeer gezonde, uitgebalanceerde maaltijden te eten, voldoende water te drinken en regelmatig te sporten. Vermijd roken of drugs en probeer niet teveel alcohol te drinken.
Wandelen, hardlopen of fietsen kunnen echt helpen om je humeur op te krikken en je geest leeg te maken - vergeet niet om de richtlijnen voor sociale afstanden te volgen.
6. Volg het nieuws maar niet te fanatiek
Volg het nieuws over corona, maar nu ook weer niet te fanatiek. Eén keer per dag een betrouwbare nieuwsbron checken is zeker voldoende wanneer er niet echt groot nieuws is. Bedenk hoe mogelijk onjuiste informatie ook anderen kan beïnvloeden. Probeer geen informatie te delen zonder feitencontrole op geloofwaardige bronnen.
Overweeg om de tijd die je besteedt aan het bekijken, lezen of luisteren naar de verslaggeving van de uitbraak te beperken, ook op sociale media, en de nieuwsberichten op je telefoon uit te schakelen.
7. Probeer meester te blijven over je gevoelens
Bezorgdheid over de uitbraak van coronavirus is normaal. Sommige mensen kunnen echter intense angst ervaren die hun dagelijks leven kan beïnvloeden. Probeer je te concentreren op de dingen die je kunt beheersen, zoals je gedrag, met wie je praat en waar en hoe vaak je informatie krijgt.
8. Doe dingen die je leuk vindt
Als we ons zorgen maken, angstig of neerslachtig zijn, kunnen we misschien dingen die we normaal gesproken leuk vinden niet doen. Je concentreren op je favoriete hobby, jezelf ontspannen of contact maken met anderen kan helpen bij angstige gedachten en gevoelens.
Als je de dingen die je normaal leuk vindt niet kunt doen omdat je verkiest thuis te blijven, bedenk dan hoe je ze zou kunnen aanpassen of iets nieuws zou kunnen proberen.
Er zijn veel gratis lessen en cursussen online, of probeer eens een online quiz en muziekconcerten.
9. Focus op het heden
Ons concentreren op het heden, in plaats van ons zorgen maken over de toekomst, kan helpen bij moeilijke emoties en het verbeteren van ons welzijn.
Ontspanningstechnieken kunnen sommige mensen ook helpen omgaan met gevoelens van angst.
10. Zorg voor je slaap
Slaap van goede kwaliteit maakt een groot verschil voor hoe we ons mentaal en fysiek voelen, dus het is belangrijk om genoeg te krijgen.
Probeer een regelmatig slaappatroon te behouden en goede slaaphygiënepraktijken bij te houden, zoals het vermijden van schermen voor het slapengaan, het verminderen van cafeïne en het creëren van een rustgevende omgeving.
Bron: SeniorenNet. Auteur: Stefaan Van Laere
Naar boven

C. Mondmasker kan droge ogen veroorzaken

Sinds de introductie van het mondmasker in het dagelijks leven klagen meer en meer patiënten over geïrriteerde en branderige ogen.
Hoe komt dat nu juist, en wat kan je eraan doen?

Onze tranenfilm zorgt voor een continue bevochtiging van het oogoppervlak.
Wanneer die verstoord wordt, kunnen we last krijgen van:
• Rode ogen
• Branderig en prikkend gevoel
• Vermoeid gevoel
• Wisselend, wazig zicht
• Last van licht
Deze symptomen komen vooral voor bij mensen die veel computerwerk doen, lang lezen of vaak televisie kijken, maar ook airconditioning, een continue luchtstroom (bijvoorbeeld in een vliegtuig) én het dragen van een mondmasker kan zo’n verstoring in de hand werken.
Hoe komt dat?
Wetenschappelijke studies hierover zijn nog niet beschikbaar, maar er zijn wel enkele theorieën.
De voornaamste oorzaak is vermoedelijk een slecht passend masker, waardoor het niet goed aansluit op de neus. Hierdoor stroomt er continu uitgeademde lucht naar boven, richting de ogen. Dat zorgt voor snellere verdamping van de tranenfilm en uitdroging van de ogen. Daarnaast kan een slecht passend masker er ook voor zorgen dat de onderoogleden wat naar beneden worden getrokken waardoor het knipperen moeilijker gaat. Knipperen maakt net dat de tranenfilm telkens wordt ververst, dus verstoring van de knipperfunctie kan zo ook droge ogen uitlokken.
Wat kan je eraan doen?
Zorg ervoor dat je mondmasker goed past. Een masker met een aanpasbare neusbrug kan je zelf goed aanduwen over de neus, om het ontsnappen van lucht te vermijden. Is dat niet voldoende? Dan kan je eventueel een stukje papieren tape aanbrengen om het masker vast te kleven over de neus. Geeft ook dat onvoldoende verbetering, dan start je best met het indruppelen van kunsttranen, meermaals per dag. Die leggen een laagje over de tranenfilm en beschermen de tranenfilm tegen te snelle verdamping.
Uiteraard kan je altijd bij een oogarts terecht voor correct advies, en om te controleren of de klachten zeker geen andere oorzaken hebben.

Bron: Dr. Isabel Pinxten Oogarts - Oogchirurg Refractieve laserbehandelingen - Oogarts www.oogartsknokke.be
Naar boven

D. Nieuwe lidkaart

Tot dit jaar is de lidkaart van OKRA tegelijk ook een spaarkaart van Qualiet. Een keer om de vijf jaar kregen de leden een nieuwe lidkaart, de andere jaren volstond een stickertje bij verlenging van het lidmaatschap. Vanaf 2021 verandert dit echter. De Qualiet-kaart verdwijnt en een jaarlijkse nieuwe kaart komt in de plaats.
Elk lid (lid, gezinslid, WZC-bewoner en WZC-bewoner partner - de bijleden niet want die ontvangen een nieuwe lidkaart in het trefpunt waar ze lid zijn) zullen een nieuwe, geplastificeerde lidkaart 2021 ontvangen, bij het vernieuwen van uw lidmaatschap.

Naar boven

E. Hoe dicht zijn we bij een vaccin tegen covid-19?

Over de hele wereld zijn onderzoekers hard aan het werken aan vaccins tegen het covid-19-virus, cruciale middelen om de pandemie tegen te gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal er tegen het midden van 2021 een wijdverspreid vaccin beschikbaar zijn. Zorgwekkend is wel dat vele mensen weigerachtig staan tegenover de komende vaccinatiecampagne.
Met vaccinatie zullen we eindelijk een dam kunnen opwerpen tegen de pandemie die de wereld nu al een half jaar in haar greep houdt. In welke mate vaccins ons precies zullen kunnen helpen tegen het virus, moet nog blijken.
Vaccinatie zou ons volledig kunnen beschermen of eerder de ernst van de symptomen verminderen.
Daarnaast is het essentieel dat vaccins voorkomen dat we anderen besmetten.
Het is ook nog onduidelijk voor hoelang de vaccinatie bescherming zal bieden.


Prioritaire doelgroepen
De WHO verwacht halverwege volgend jaar een wijdverspreide vaccinatie, in ons land denkt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) tegen de lente van 2021 de eerste lading vaccins tegen covid-19 te kunnen ontvangen. In een eerste fase zullen enkel prioritaire doelgroepen gevaccineerd worden. Het gaat dan om personeel in de gezondheidszorg en de meest kwetsbaren onder ons, zoals 65-plussers en mensen tussen de 45 en 65 jaar met risicofactoren zoals suikerziekte, overgewicht, hoge bloeddruk of chronische longaandoeningen.

In laatste fase
Op dit moment zitten er acht veelbelovende vaccins in de laatste testfase, waarbij er grootschalige proeven op mensen worden uitgevoerd. De Europese Unie sloot al een akkoord met het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZenica en de universiteit van Oxford voor het kandidaat-vaccin dat zij momenteel aan het testen zijn. Voor België zijn 7,5 miljoen dosissen gereserveerd, als dit vaccin succesvol blijkt te zijn. Ook wanneer een middel in de praktijk gebruikt zal worden, zal de werking nog sterk opgevolgd worden.
De WHO zette ondertussen met verschillende internationale partnerorganisaties het Covax-initiatief op. Dat is een wereldwijde groepsaankoop met als doel om eind 2021 in elk deelnemend land 20% van de bevolking te kunnen vaccineren, in de eerste plaats zorgverleners en kwetsbare mensen, ook in arme landen die op eigen kracht geen grote vaccinaankopen kunnen doen.

Ongerustheid bevolking
Als de huidige voorspellingen uitkomen, zal het vaccin in een recordtijd ontwikkeld zijn, in ongeveer een jaar in plaats van de gebruikelijke zeven jaar of meer. Toch zijn de veiligheidsnormen even strikt als altijd, zo onderstreepte recent een groep vaccinproducenten in een gezamenlijke mededeling.

Met die mededeling wilden de producenten onder meer de ongerustheid bij de bevolking over de vaccins tegengaan. Uit een recente peiling blijkt namelijk dat een kwart van de wereldbevolking (26%) niet van plan is zich te laten inenten als er straks een coronavaccin is. In ons land loopt dat percentage zelfs op tot 30%, dus 3 op de 10 Belgen, terwijl het essentieel is dat voldoende mensen zich laten vaccineren – om groepsimmuniteit te kunnen bereiken. De kans dat er een vaccinatieplicht komt, is echter klein.
Volgens experten is sensibilisering doeltreffender.

Bronnen:
https://www.hln.be/wetenschap-planeet - https://www.vrt.be - https://www.nieuwsblad.be
https://www.bbc.com - https://www.standaard.be - https://www.nieuwsblad.be

Naar boven

F. Men meldt ons het overlijden van mevr. Julienne Steenbeke

Echtgenote van de heer Julien Versichel † 14 augustus 2020 - Landbouwster op rust. Lid van Ferm, Lid van Okra.
Geboren te Lovendegem op 7 februari 1931 en rustig van ons heengegaan in het Woonzorgcentrum ‘Ons Zomerheem’ te Zomergem op 11 september 2020, gesterkt door het ziekensacrament, gesteund en omringd door haar gezin.
Wij hadden u graag uitgenodigd om samen met ons afscheid te nemen in de Sint-Martinuskerk van Lovendegem. Maar de huidige maatregelen laten dit niet toe.
Wij namen daarom afscheid in beperkte kring.
Met dank voor uw begrip.
Het plaatsen van haar asurn bij haar echtgenoot in het columbarium op de begraafplaats van Lovendegem is gebeurd in familiekring.
Naar boven

G. Wat moet je op papier zetten als je een tweedehandswagen (ver)koopt?

Bij de verkoop van een tweedehandswagen tussen twee particulieren maak je maar beter een contract op.
Hoe ga je daarbij te werk? Welke bepalingen moet je erin opnemen?
Hoewel een mondelinge overeenkomst strikt gezien ook geldig is, vereist de Belgische wet dat overeenkomsten boven de 375 euro worden bewezen met een geschrift. Het is dan ook belangrijk om bij de aan- of verkoop van een tweedehandswagen een contract op te maken. Hierin kunnen ook de voorwaarden en modaliteiten van de aankoop vermeld worden. Wat moet er zoal in deze overeenkomst staan?


Denk aan de vorm
Om geldig te zijn moet de overeenkomst aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moet opgesteld worden in twee originele exemplaren waarbij elke partij verklaart één origineel exemplaar te hebben ontvangen. Zorg er verder voor dat elkeen het contract ondertekent. Bestaat het contract uit meerdere pagina’s, zorg er dan voor dat elke partij elke pagina ook parafeert. Breng tevens elk een paraaf aan bij elke bijschrijving of wijziging die een partij aanbrengt aan de tekst.

Vermeld de partijen

Zorg ervoor dat de verkoopovereenkomst de namen en adressen van koper en verkoper bevat. Controleer de naam en het adres van de andere partij aan de hand van diens identiteitskaart. Als koper is het ook belangrijk na te zien of de verkoper wel effectief de eigenaar is van het voertuig. Je kan dat nazien op de verkoopfactuur en het inschrijvingsbewijs van de wagen. Vraag als de verkoopfactuur op de naam van twee samenwonende of gehuwde partners staat dat zij beiden het verkoopcontract voor akkoord ondertekenen.

Omschrijf wat verkocht wordt tegen welke prijs
Geef duidelijk aan welke wagen verkocht wordt. Hierbij omschrijf je best het merk en type van de wagen, het bouwjaar daarvan, de datum van eerste inschrijving alsmede het chassisnummer. Kijk daarbij als koper ook na of het chassisnummer wel overeenkomt met het nummer in de auto en op de verkoopfactuur. Het chassisnummer bevindt zich in de auto veelal op een plaatje onder de motorkap op onder het tapijt van de voorste zetels.
- Vermeld in de overeenkomst de prijs die voor de wagen moet betaald worden. Geef die –om discussies te vermijden- zowel aan in letters en cijfers en vermeld ook de munteenheid. Betaal je als koper op het moment van het tekenen van de verkoopovereenkomst al dadelijk, vraag dan dat de verkoper in het contract bevestigt de koopprijs ontvangen te hebben en je kwijting daarvoor geeft. Werk je met een voorschot, vermeld dat dan al eveneens in het contract. Weet daarbij dan het als koper niet ongevaarlijk is om een voorschot te geven.

Welke waarborg geeft de verkoper?
Geef in het contract ook aan welke waarborg de verkoper geeft. Veelal wordt in overeenkomsten tussen particulieren aangegeven dat de verkoper geen waarborg geeft voor zichtbare en zelfs niet voor verborgen gebreken. Als koper kan je proberen de verkoper te overtuigen zo’n bepaling te schrappen. Blijft de clausule toch staan, dan kan je de verkoper enkel aanspreken als je kan bewijzen dat hij bij de verkoop op de hoogte was van het gebrek maar dat verzweeg.

Als je de wagen later maar afhaalt/meegeeft
Als je al een koopovereenkomst afsluit maar de koper de wagen later pas kan komen afhalen, is het belangrijk in de overeenkomst aan te geven wanneer de wagen mag worden afgehaald. Neem ook een regeling op voor wat er gebeurt als er zich intussen een probleem voordoet met de auto (zo bv. als die gestolen wordt, de verkoper er een ongeval mee heeft enz.). De meest logisch clausule in dat geval is dat de eigendom en het risico inzake de auto pas overgaan op het moment dat de wagen geleverd wordt. Tot de levering zijn eventuele problemen dan voor het risico van de verkoper.

Documenten, bijlagen en sleutels
Bij de verkoop moet de verkoper beschikken over een Car-Pass. Die geeft de historiek van het voertuig aan (de kilometerstand op verschillende data). Deze carpass mag maximaal twee maand oud zijn.
Als verkoper is het aangewezen de carpass als bijlage aan de overeenkomst te voegen (eventueel een kopie) en in de overeenkomst op te nemen dat de koper deze ontvangen heeft.

De verkoper moet aan de koper ook een gelijkvormigheidsattest en het keuringsbewijs van de auto overhandigen, net als het tweedehandsrapport (wordt meegegeven bij de keuring) en het roze inschrijvingsformulier. Vraag als koper ook naar het onderhoudsboekje (hoewel het niet wettelijk verplicht is dat ook af te geven bij een verkoop).

Eis als koper alle sleutels van het voertuig. Kan de koper die niet allemaal geven vraag dan naar de redenen daarvan.
Bron: Gocar.be
Naar boven

H. De 5 meest idiote verkeerswetten

Geschreven door Stéphane Monsin| 14/09/2020
Sommige verkeerregels grenzen aan het krankzinnige en/of dateren nog van een andere tijd.
Hier zijn 5 pareltjes:


Aardappelen
Een wet op de verkoop van aardappelen in Australië dateert uit 1946 en verbiedt elk transport van meer dan 50 kg in de koffer van een auto. Het gekke aan deze regelgeving is dat een wetsdienaar de hoeveelheid op zicht mag inschatten, zonder gebruik te moeten maken van een weegschaal.

Loterij
In China probeert de overheid in sommige regio’s het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens te beperken. Vorig jaar liet de Commissie voor Transport in Peking 60.000 elektrische en 40.000 voertuigen met een verbrandingsmotor toe. Door middel van een loterij konden de inwoners het recht winnen om een nieuwe wagen te kopen.

Volle tank
In Duitsland is het verboden zonder brandstof te vallen op de openbare weg. Bij een inbreuk kan je dat 70€ kosten.

Geen oortjes
In Spanje is het gebruik van oortjes enkel toegestaan bij het afleggen van een rijexamen om de aanwijzingen van de instructeur te volgen. Een gsm-carkit met oortjes is hier dus verboden.

Eten aan het stuur
In Cyprus mag je niet eten tijdens het rijden. Ook drinken is verboden aan het stuur, zelfs al gaat om water.

Wat België betreft:
Eten, drinken, je GPS instellen of pikante handelingen: wat mag je wel en niet doen in je wagen?
Een onlangs gehouden campagne van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) moet chauffeurs met de neus op de feiten drukken over het gebruik van de smartphone in de wagen. Het is levensgevaarlijk. En bij wet verboden. Dat weten (de meeste) bestuurders ook wel. Maar hoe zit dat met andere zaken die geregeld gebeuren tijdens het rijden? Ben je in overtreding als je een slok water uit een flesje drinkt? En riskeer je een boete als je rookt achter het stuur of zelfs van radiozender wisselt?
Naar aanleiding van de campagne Blindmeters van Ouders van Verongelukte Kinderen trok onze redactrice met OVK-voorzitter Koen Van Wonterghem de Brusselse ring op voor een rondje ‘smartphonespotten’. Ze hoefden niet lang te zoeken om automobilisten aan te treffen die druk bezig waren op hun telefoon, maar ook bestuurders die een boek lazen, iets aten of zelfs met een thermos in de weer waren, werden gezien. Wat is de regelgeving daarover? We vroegen het na aan deskundigen en de politie.

Gebruik mobiele telefoon
Allereerst: is het gebruik van je gsm in je wagen te allen tijde verboden? De wegcode is daarover duidelijk, klinkt het bij de federale politie. Artikel 8.4 stelt dat “behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruikmaken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.” ‘Stilstaan’ betekent in dit geval overigens bij laden en lossen en dus niet wanneer je bijvoorbeeld voor een stoplicht staat te wachten, verduidelijkt Stef Willems van VIAS.
- Bellen, sms’en, internetten en mails bekijken op je telefoon, het is dus allemaal verboden wanneer je het apparaat in je hand hebt tijdens het rijden. Handsfree bellen met je gsm in een houder is wel toegestaan.
- Maar wat dan als je telefoon in een houder zit en je ontvangt een berichtje? Mag je dat openen tijdens het rijden? Daarover staat niets concreets in de wegcode, maar valt onder het meer algemene artikel 8.3: “Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.” Wanneer je -volgens de politie- je voertuig niet onder controle hebt en/of voor een gevaarlijke situatie zorgt, riskeer je aan de kant te worden gezet, berispt te worden en/of een boete te krijgen. Het gaat dan om een verkeersovertreding in de tweede graad van minimaal 116 euro, aldus Willems nog.

Eten, drinken, roken,...
In tegenstelling tot het gebruik van een mobiele telefoon (artikel 8.4) zijn andere activiteiten of handelingen niet individueel opgelijst in de wegcode. “Een grote opsomming is onmogelijk. Dan is het reglement niet meer te lezen”, zegt Willems.
- In die gevallen komt artikel 8.3 opnieuw om de hoe kijken. “Eten en drinken in de auto is dus niet expliciet verboden. Het zou bijvoorbeeld erg zijn als je een boete krijgt wanneer je in de file staat bij 30 graden en een slokje water neemt. Maar als je een pak frieten koopt, op je schoot legt tijdens het rijden en gaat eten, dan is het goed mogelijk dat de politie je een boete geeft. Dat is ook al gebeurd, bijvoorbeeld bij vrachtwagenchauffeurs die koeken aten.”
- Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) benadrukt dat je je gezond verstand moet gebruiken. “De wegcode is duidelijk: je moet je voertuig onder controle houden.
Als je iets drinkt, heb je meestal maar één hand aan het stuur. Dus dan kan je een boete krijgen als dat een gevaarlijke situatie oplevert.”

Niks mag, behalve je stuur vasthouden
- “Simpel gezegd: niks mag achter het stuur, behalve je stuur vasthouden en je focussen op de weg”, aldus een woordvoerder van de federale politie. Handelingen die zorgen voor afleiding kunnen beboet worden. “Dat is een generale term waar veel onder kan vallen.” Ook hier wordt benadrukt logisch na te denken. “Als je bezig bent met kinderen op de achterbank of een cd verwisselt, ben je niet bezig met de weg en kun je dus een boete krijgen.”
- “Je moet uitgaan van de goodwill van de politie”, vult VIAS-woordvoerder Willems aan. “Ze hebben bepaalde prioriteiten en gaan niet de hele dag bezig zijn met mensen die iets drinken (het gaat hier natuurlijk over non-alcoholische dranken, nvdr.) tijdens het rijden. Maar als ze je zien zwalken over de weg, terwijl je een flesje vast hebt kun je beboet worden. Dan is het een onveilige situatie, waarbij je het voertuig niet in de hand hebt.”
- Hetzelfde geldt voor zaken als roken, iets uit een jaszak op de passagiersstoel halen, maar ook seksuele escapades. In het VIJF-programma ‘Sex Tape’ deed een koppel een boekje open over pikante handelingen tijdens het rijden. Ook daarover staats niets expliciet in de wegcode, maar logischerwijs zal de bestuurder niet geconcentreerd zijn op de weg, wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Dat soort zaken worden dan ook beter bewaard voor in de slaapkamer, de kans op een boete als je gepakt wordt, is groot.

Stuurhouding
En hoe zit het met de manier waarop je het stuur vast hebt? Iedereen is wel eens het type bestuurder gepasseerd dat onderuitgezakt in de stoel hangt met één hand bovenop het stuur. Mag dat? Dat is toegestaan. Ook hier geldt dat je wel de controle over je voertuig moet kunnen behouden. Een dergelijke manier van rijden wordt echter niet aangeraden. “Het is niet de meest veilige manier om te rijden”, zegt Willems.
“Het beste is beide handen aan het stuur houden op de stand van ‘10 over 10’ (als de wijzers van een klok, nvdr.), zoals je op rijles hebt geleerd”, stelt VSV-man De Dobbeleer. Ook de politie sluit zich aan bij de lessen die je hebt geleerd op de rijschool.

Hakken en slippers
Waar ook nog wel eens verwarring over bestaat is of het is toegestaan om een voertuig te besturen terwijl je slippers of schoenen met hakken draagt. De politie verwijst ook hier weer naar artikel 8.3. “Dat gaat niet alleen over sturen, maar ook over de pedalen. Je moet aangepast schoeisel dragen, waardoor je je voertuig in de hand hebt.”
“Betekent dat dat je geen slippers of hakken achter het stuur mag dragen? Nee, maar het kan wel meegenomen worden in geval van een ongeval.”
Naar boven

I. Voorkamerfibrillatie: als je hart op hol slaat
Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis, waarbij het hart op hol slaat en onregelmatig begint te slaan. Het normale hartritme is regelmatig en ligt gemiddeld tussen de 50 en 100 slagen per minuut. Voorkamerfibrillatie op zich is meestal niet zo ernstig, tenzij je reeds een andere hartaandoening hebt. Het verhoogt wel het risico op het ontstaan van bloedklontertjes die, als ze in de hersenen terechtkomen, een trombose of cerebrovasculair accident (CVA) kunnen veroorzaken.
Voorkamerfibrillatie is de oorzaak  van 20% van de cerebrovasculaire accidenten. Zonder de gepaste diagnose en behandeling verhoogt voorkamerfibrillatie de kans op trombose of CVA tot vijfmaal. Het risico op een CVA neemt vooral toe bij mensen van 65 jaar en ouder die al getroffen werden door een beroerte en bij mensen die lijden aan hypertensie, diabetes of hartfalen.
Wie kan voorkamerfibrillatie krijgen?
Iedereen kan voorkamerfibrillatie krijgen. Maar sommige personen hebben een verhoogde kans.
- Hoe ouder je bent, hoe hoger het risico. Vanaf 40 jaar heb je 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 15 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar hebben te maken met deze stoornis.
- Indien je reeds hartproblemen hebt gehad
- Indien je een verhoogde bloeddruk hebt
- Als je hal een trombose of een beroerte hebt gehad.
- Je hebt een hartinfarct gehad of lijdt aan hartfalen.
- Je hebt bepaalde klepafwijkingen.
- Je hebt al een hartoperatie ondergaan (bv. een overbrugging).
- Je hebt diabetes
- Je lijdt aan slaapapneu.
- Je lijdt aan overgewicht.
- Je schildklier werkt te snel (hyperthyreoïdie).
- Overmatig alcoholgebruik.
- Je beoefent duursport.
- Je hebt een familiale voorgeschiedenis van voorkamerfibrillatie

Wat voel je bij voorkamerfibrillatie?
Normaal voel je je hart niet kloppen, tenzij bij inspanning of wanneer je gespannen bent. Bij voorkamerfibrillatie klopt het hart steeds onregelmatig en soms te snel (meer dan 110 slagen per minuut in rust). Wanneer een voorkamerfibrillatie plots ontstaat, voelt dit dikwijls beangstigend aan, zeker als dit de eerste keer is. Het is belangrijk dat je weet dat voorkamerfibrillatie geen voorbode is van een hartinfarct, ook niet als je je op het moment erg slecht voelt. Evenmin zal je hart plots stilvallen. Mogelijke tekenen die kunnen wijzen op een voorkamerfibrillatie zijn:
Hartkloppingen, kortademigheid, pijn op de borstkas, flauwvallen, duizeligheid, ongewone vermoeidheid
In veel gevallen merk je er echter niets van.

Wanneer je huisarts contacteren?
- Als je polsslag in rust trager is dan 40 slagen per minuut of sneller dan 120 per minuut.
- Als je polsslag onregelmatig is: soms snelle en soms trage slagen.
- Als je hartkloppingen gepaard gaan met klachten van bijvoorbeeld duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst, kortademigheid, flauwvallen, een ongewone vermoeidheid.

Zelf je hartritme meten

Omdat voorkamerfibrillatie bij sommige mensen slechts af en toe opduikt of ook ongemerkt verloopt, is het nuttig om geregeld uw hartritme te controleren door je polsslag te nemen. Je plaatst drie vingers op de gestrekte pols van de andere hand, aan de basis van de duim tussen de pees van de duim en de zijkant van het polsbeen. Als je de polsslag niet voelt, kan je de druk wat verhogen of je vingers verplaatsen. Vervolgens tel je het aantal slagen gedurende 30 seconden en verdubbel je dit om het aantal slagen per minuut te verkrijgen.
Het normale ritme ligt tussen 50 en 100 slagen per minuut.
bron: www.mijnhartritme.be
Naar boven

J. Mosselweetjes

Vroeger werden mosselen alleen gegeten in de maanden met een ‘r' in, van september tot april dus. Maar sinds er koelwagens en -installaties zijn, is die beperking niet meer nodig en is het theoretisch mogelijk om heel het jaar door mosselen te eten.
De Zeeuwse bodemmossel is minder lekker in de periode dat hij zijn zaad loost, van eind april tot ergens in juli. Dan moet hij op krachten komen van het melken, zoals men dat zaadverlies noemt, en weer meer vlees krijgen. Dat duurt tot begin of midden juli.


Het is volop mosselseizoen, en dan smaken deze lekkere schelpjes natuurlijk het lekkerst. Met onze tips wordt mosselen kopen in de winkel een makkie.
De goedkoopste mosselen kopen, dat doe je in het mosselseizoen. Dat loopt van juli tot april. In veel supermarkten vind je dan promoties. De prijs is afhankelijk van het kaliber dat je koopt. Welke mosselcategorieën bestaan er allemaal? Wij vertellen je hoeveel mosselen je moet kopen per persoon.

Jumbo mosselen kopen? Er zijn vijf categorieën
Imperial, jumbo of super mosselen, je ziet het vaak op de verpakking staan. Maar wat wil dat precies zeggen? Er bestaan 5 mosselcategorieën of kalibers. Mosselen worden niet ingedeeld volgens de hoeveelheid mosselvlees die in de schelp zit, maar op basis van het aantal schelpen per kilogram. Een grotere schelp bevat niet noodzakelijk meer mosselvlees, maar is wel duurder.
- extra: meer dan 70 stuks per kg
- super: 60 tot 70 stuks per kg
- imperial: 53 tot 60 stuks per kg
- jumbo: 45 tot 53 stuks per kg
- Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg
Het kaliber zegt trouwens niets over de smaak van de mosselen.

WEETJES VOOR WIE VAN MOSSELEN HOUDT

Hoe herken je een gezonde mossel en mag je ze zelf eigenlijk plukken op golfbrekers? Tine Bral, schrijfster van ‘Het Grote Mosselboek’, geeft naar aanleiding van het nieuwe mosselseizoen tien tips voor een smakelijke ervaring.
1. Wat als sommige mosselen een slechte smaak hebben?
Het kan gebeuren dat er een slechte mossel in de pot zit. Dat is wellicht te wijten aan een nonchalante bereidingswijze. In de keuken zijn de mosseltjes in dat geval wellicht niet grondig gecontroleerd, want in principe heeft elke mossel die open is een goede smaak. Toch open en een vreemd smaakje? Dan heeft de mossel misschien te lang onderaan de pot gelegen of betreft het een slijkmossel. Een slijkmossel herken je omdat hij rauw iets zwaarder weegt dan de andere mosselen. Hij gaat niet meestal niet open als hij wordt gekookt.
2. Mag je mosselen uit de supermarkt meteen bereiden?
In de meeste verpakkingen is het voor mosselen aangenaam vertoeven, waardoor ze allemaal al een beetje open staan. Er staat vaak op dat de schelpdieren klaar zijn om meteen te bereiden, maar ik zou het afraden. Het is simpel om ze toch nog even te controleren. Neem ze uit de zak en leg ze in een pot water met zout. Voorzie er een andere pot met zoutwater naast en begin te controleren. Als je op de mosselen tikt en ze sluiten zich, dan zijn ze oké en kunnen ze in de tweede pot. Een mossel die niet sluit, kan je even opzij leggen zonder water om te zien hoe hij reageert. Soms zijn ze wat lui om hun spier te gebruiken. Mosselen met kapotte schelpen gooi je het best meteen weg. Je weet immers niet wanneer de mossel gebroken is. Als het in het water gebeurde en niet tijdens het transport, kunnen er bacteriën op zitten. Eventuele zeepokken (dat zijn de grijze vlekjes op de schelp, nvdr.) kan je eraf halen met een mesje maar veranderen sowieso niets aan de smaak.
3. Hoeveel mosselen serveer je gemiddeld per persoon?
Voorzie een kilo mosselen per persoon en koop een extra kilo om de mosselen die je moet weggooien te vervangen. Hou rekening met een maximaal verlies van 6 mosseltjes per 2 kilogram.
4. Mag je een gesloten mossel opeten?
Is de mossel gesloten na het koken? Gooi hem weg. Er kan immers vuiligheid in zitten. Een mossel die een klein beetje open staat is niet erg. Je kan het zo zien: een mossel die in een kokende mengeling wordt gegooid, zal naar lucht happen en gaat open. Een gesloten mossel doet dat niet en is wellicht dood. Er kan iets mee gebeurd zijn en het risico op een besmetting is reëel.
5. De zware mossel
Mosselen die zwaarder wegen dan de rest zijn slikmosselen en daar pas je best mee op. Deze mosselen zijn onder het zand bedolven geraakt en gestikt. Ze zitten dus vol met zand en giftige stoffen uit de algen van het slib.
Je kunt er erg ziek van worden. Gooi deze mosselen dus altijd weg. Je herkent ze meestal aan een matte schelp én aan hun gewicht.
6. De gapende mossel
Deze worden ook wel eens gapers genoemd. Tegenwoordig zijn mosselen meestal vacuüm verpakt. In die beschermde omgeving openen de mosselen zich een klein beetje. Het is normaal dat ze, wanneer je ze net uit het pak haalt, een klein beetje open staan. Maar wanneer je ze met koud water spoelt, zouden ze moeten sluiten. Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten.
Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
7. De beschadigde mossel
Mosselen waarvan de schelp kapot is of beschadigingen vertoont, gooi je altijd weg. Je kan niet weten wanneer de schelp beschadigd is geraakt. Gebeurde dat terwijl de mossel al in z’n beschermende verpakking zat, of al van tevoren? Het is mogelijk dat de mossel bacteriën bevat die je kunnen ziek maken.
Bij deze zeg je dus best onmiddellijk nee.
8. De drijvende mossel
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn drijvende mosselen niet altijd slecht. Het kan zijn dat ze bij het spoelen geschrokken zijn en zuurstof gehapt hebben. Hierdoor komt er een luchtbel in de schelp en zo blijven ze dan drijven. Je kan ze dus gewoon meekoken en opeten.
9. Mag je zelf mosselen plukken?
Doe dat nooit. Het is aantrekkelijk om op de golfbrekers op zoek te gaan naar mosselen, deze te verzamelen en een potje te koken. Maar op de golfbrekers zitten ook meeuwen die hun behoefte doen. Deze kan op de mossel terechtkomen en een besmetting veroorzaken. En van een besmette mossel kan je bijvoorbeeld een voedselvergiftiging oplopen.
10. Is het erg als er nog een krab in de schelp zit?
Het komt minder vaak voor dan vroeger omdat mosselen beter worden gekuist maar als je een krabbetje tegenkomt in de mond, kan het geen kwaad om het op te eten. Zie je het al liggen in de pot, dan kan je het laten liggen.
11. Zijn mosselen echt het best in maanden waar de letter ‘r’ in zit?
Daar hangt een mooi verhaaltje aan vast. Vroeger was er nog geen koeltransport en werden de mosselen vervoerd in jutezakken. Het risico dat iets verkeerd ging, was veel groter dan vandaag. Maar vanaf september tot december was het kouder. De omstandigheden om mosselen te vervoeren waren dus beter, vandaar dat mosselen zogezegd optimaal zijn in de 'koude' maanden die een ‘r’ bevatten. Het is ook wel zo dat de grootte en de smaak van mosselen op punt komt te staan vanaf september, maar mensen willen in de zomer al hun pot mosselen bestellen aan zee. Let wel: hoe vroeger op het seizoen, hoe meer eiwit de mossel bevat. Als je er gevoelig voor bent kan dat een allergische reactie uitlokken.
12. Komen Zeeuwse mosselen enkel uit Zeeland?
Neen. Ze kunnen ook uit Denemarken, Ierland of Duitsland komen. Zeeuwse mosselen danken hun naam aan de verwatering, een fase in het verwerkingsproces. Deze houdt bij ons in dat de mosselen op de bodem van Ooster- en Westerschelde worden getrokken. In het ruim van een boot reizen ze naar een verwateringstation. Dat zijn grote, overdekte betonnen kuipen waarin ze zes weken in het water liggen. Het zoutwater wordt regelmatig ververst, waardoor de mosselen tijdens het opengaan hun vuiligheid uitspuwen.
13. Zijn mosselen met een gele kleur beter dan oranje exemplaren?
Dat maakt niet uit. Van spierwit tot okergeel: de smaak blijft gelijk. Je kan het vergelijken met mensen die geen en veel pigment hebben. Zij zijn au fond ook allemaal hetzelfde.
14. Mag je de zwarte draadjes van mosselen opeten?
Dat is de baard van de mossel waarmee de schelpdieren zich vasthechten aan de bodem. Dat mag je gerust opeten. Je kan de baard ook verwijderen. Het zwarte, langwerpige vlekje in de mossel is trouwens de tong van het schelpdier en is dus volstrekt normaal.

Extra weetjes over mosselen
- Aan hangculturen vind je minder ‘draadjes’ omdat deze zich niet moeten vasthechten aan de bodem. Ze hechten zich natuurlijk wel vast aan de trossen.
- Aan de Franse, Atlantische kust vind je altijd kleine mosseltjes. Spaanse mosselen zijn nog iets helemaal anders. Ze zijn gigantisch en de schelp wordt er vaak gevuld met tomatensaus.
- Een slechte mossel geeft meestal een onfrisse geur en herken je meteen.
- De overschot van het mosselsap kan je in ijsvormpjes gieten en invriezen. Als je dat ontdooit heb je een perfecte basis voor een vissaus.
- Bewaar mosselen in hun verpakking in de groentebak van je koelkast.
- De mogelijkheden met mosselen zijn eindeloos: bak ze even aan en haal ze door paneermeel. Gefrituurd zijn ze heerlijk in een slaatje.
- Mosselen zijn snel gekookt: als ze na vijf minuten allemaal open staan, dan zijn ze klaar om van te smullen.
- Tussen de verwatering van mosselen en hun plaats in de winkel zit tegenwoordig maximum 48 uur.
- Koop mosselen maximum 1 dag voor je ze gaat opeten en kijk naar de houdbaarheidsdatum. Zorg dat je ze ruim voor de vervaldag opeet.

HOE KLAAR MAKEN

1. Geen speciale pan nodig
Je hebt niet persé een speciale pan nodig om ze te bereiden. Een grote soeppan werkt net zo goed.
Vul de pan dan wel maar tot één derde met mosselen.
2. Verschillende bereidingswijzen
Mosselen kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze koken in een klein laagje water, met een droge frisse witte wijn of met bouillon. Groentes als prei, selderij, ui en wortel erbij en voilà je hebt een heerlijk gerecht. Per persoon moet je ongeveer één kilo mosselen aanhouden. Dat lijkt veel, maar van één kilo blijft maar ongeveer 200 gram mosselvlees over.
3. Bouillonblokjes
Het vocht dat vrijkomt tijdens het koken van de mosselen kan je beter niet weg gooien. Het is enorm smaakvol en als je het vocht invriest in ijsblokvormpjes heb je krachtige bouillonblokjes die je voor van alles kunt gebruiken. Denk aan een heerlijke saus of een vissoep.
4. Gezond
Mosselen zijn erg gezond: ze zijn caloriearm, bevatten veel eiwitten, weinig vet en ze zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen.
Veel mensen denken dat er tussen oranje en witte mosselen smaakverschil zit. Toch is dit niet zo, er is geen smaak of kwaliteitsverschil. Het enige verschil zit in de hoeveelheid pigment voor de rest zijn ze eigenlijk precies hetzelfde.
5. Niet invriezen
Verse mosselen kun je niet invriezen. Je kunt ze wel koken, uit de schelp halen en daarna invriezen. In de koelkast zijn ze dan tot nog drie dagen te bewaren.

Bereiding van ‘Mosselen natuur’
Mosselen natuur vragen enkel ui, selderij, peterselie en peper (en eventueel wat zout) als garnituur en worden bereid met een klontje boter.

* Versnipper de ui en selderij zeer fijn zodat ze snel garen en stoof ze kort aan in een klontje gesmolten boter.
* Voeg de mosselen toe en kruid royaal met peper (en eventueel een snufje zout). Giet er een bodempje water bij, zet het vuur hoog en doe het deksel op de pot. Er gaan ook stemmen op om de fijngesnipperde groente niet vooraf te stoven en ze bovenop de mosselen te leggen. Achteraf wanneer de mosselen gaar zijn, wordt dan een klontje boter toegevoegd.
* Laat de mosselen met de groentebrunoise een tweetal minuten opkoken. Check even of de schelpen al open zijn en schud de mosselen dan goed op zodat de onderste bovenaan komen te liggen en de garnituur mooi verdeeld wordt. Zet het deksel weer op de pot.
* Schud de mosselen een tweetal minuten later nog eens op en zet daarna meteen het deksel weer op de pot.
* Na zes à acht minuten ongeveer zijn de mosselen gaar.
* Strooi er vlak voor het serveren de fijngesnipperde peterselie over.
* Laat mosselen zeker niet te lang koken, anders worden ze taai. Mosselen die niet opengaan na voldoende kooktijd kan je maar beter weggooien, maar zijn daarom niet altijd slecht.
Naar boven

K. Komende Okra activiteiten

Eventuele wijzigingen kunnen volgen indien de corona maatregelen versoepelen grote activiteiten zoals herfstfeest, of uitstap naar kerstmarkt gaan niet door.

OKTOBER 2020
Dinsdag 20: fietstocht

NOVEMBER 2020 (onder voorbehoud)
Maandag 2: geen wandeling
Maandag 9: wandeling
Maandag 16: wandeling
Maandag 23: wandeling
Maandag 30: wandeling

DECEMBER 2020 (onder voorbehoud)
Maandag 7: wandeling
Maandag 14: wandeling
Maandag 21: wandeling

Info wandelingen of fietstochten: Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27
Info kaartingen: Hubert De Buysser – tel.: 09 372 64 33
Volgend nummer verschijnt met het Okra tijdschrift van januari 2021
Naar boven

L. Aanbod Okra Academie najaar 2020

Beste Academie-liefhebber,

Je hebt waarschijnlijk onze mooie programmabrochure voor 2020 nog liggen. Corona strooide roet in het eten en zorgde ervoor dat we vanaf midden maart al onze geplande activiteiten moesten annuleren. Ook het najaar ziet er noodgedwongen anders uit dan het aanbod dat we voorstellen in de brochure.
Vanaf september starten op enkele locaties de activiteiten opnieuw op, maar niet overal.
We moeten rekening houden met alle richtlijnen, een sterk beperkte capaciteit van de zalen en bijkomende maatregelen van lokale besturen.
In vier academies, namelijk Aalter, Merelbeke/Oosterzele, Meetjesland en Zottegem, zullen er dit najaar geen activiteiten meer plaatsvinden. De vrijwilligers zijn wel volop bezig met het in elkaar steken van een boeiend programma voor 2021. Dat is toch alvast iets om naar uit te kijken!
In Aalst, Vlaamse Ardennen, Deinze, Lochristi en Gent gaan de voordrachten dit najaar wel door. Goed nieuws dus!
Om alles op een vlotte manier te laten verlopen, en in het kader van de registratieplicht, werken we dit najaar met inschrijvingen voor al onze voordrachten.
Inschrijven is dus noodzakelijk, en kan je doen bij de verantwoordelijke van de betreffende academie. Je ontvangt steeds een bevestigingsmailtje.
Er gaan dit najaar drie uitstappen door (24.09 Willem I – 29.09 Vrijmetselarij – 06.10 Art Deco in Ronse), maar die zijn momenteel alle drie volzet.
Hieronder vind je per academie een duidelijk overzicht van de activiteiten die dit najaar doorgaan, de eventuele wijzigingen in locatie en de contactgegevens om in te schrijven.
Neem voor meer inhoudelijke info over de voordrachten een kijkje in de brochure.
We hopen jullie terug te zien en garanderen jullie een boeiende namiddag, in een veilige omgeving!
Warme groeten vanwege de vrijwilligers van OKRA Academie,
OKRA Academie - academie.mvl@okra.be – 09 269 32 17
Naar boven


Voorkamerfibrillatie is de oorzaak van 20% van de cerebrovasculaire accidenten. Zonder de gepaste diagnose en behandeling verhoogt voorkamerfibrillatie de kans op trombose of CVA tot vijfmaal. Het risico op een CVA neemt vooral toe bij mensen van 65 jaar en ouder die al getroffen werden door een beroerte en bij mensen die lijden aan hypertensie, diabetes of hartfalen.