Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 2

 

april 2021A. Korte mededelingen


Met onze tweede editie van 2021, laten we de winterse donkere dagen achter ons. Deze winter is ons veel zwaarder gevallen dan andere jaren, corona heeft daar een zware tol in gespeeld. Angst om zelf getroffen te worden, eenzaamheid drukte ook zwaar bij velen rondom ons, en dan de zwaar getroffen families waar dierbaren de strijd tegen corona niet gehaald hebben. Maar toch wordt het tijd dat wij trachten vooruit te kijken, en met de hoop dat de vaccinaties wat sneller op gang komen het zwaarste straks achter de rug hebben. Hopelijk kunnen we in mei of juni met enkele buitenactiviteiten opstarten, onze bestuursleden zitten al vol plannen om het jullie terug wat aangenamer te maken.
In onze lijst van medewerkers in het jaarprogramma, hebben wij door een korte onoplettendheid iemand vergeten vermelden, namelijk Freddy Van Daele: Acaciastraat 45.
Freddy was/is begeleider van de kleine wandelingen die starten aan het Tempelhof.
Onze verontschuldigingen daarvoor.

Betaal jij extra kosten bij je bank?
(Voor U genoteerd nr. 1/2021) Van VDK bank kregen wij de mededeling dat je bij deze bank als klant, nog beschikt over 120 verrichtingen per jaar zonder meerkost aan het loket en dit ongeacht de leeftijd, jong en oud.
Met 120 verrichtingen per jaar kan je eigenlijk alles regelen. Voor tariefplan zie op de website: tarieflijst VDK bank.

OKRA regio Eeklo, regiobedevaart verplaatst naar september
In de regionale jaarkalender staat op dinsdag 4 mei en donderdag 6 mei de regiobedevaart ingepland in samenwerking met OKRA regio Gent. We schatten de kans heel klein in dat we begin mei al met een paar honderd mensen in een kerk zullen mogen kunnen samenkomen. Daarom is er nu al beslist om de regiobedevaart te verplaatsen naar de in de kalender voorziene “reservedatums” op dinsdag 7 september en donderdag 9 september. Weet ook dat de locatie zal veranderen: omwille van verbouwingswerken kunnen we niet langer terecht in de Basiliek in Ronse.
De nieuwe locatie is nog niet bekend, we zijn nog volop aan het zoeken en houden jullie verder op de hoogte.


B. Okra sportkaart


Straks als we de sport activiteiten kunnen opstarten, moet je er wel op letten dat bij wandelingen, fietstochten, lijndansen, en ook bij de regionale sportactiviteiten, altijd uw sportkaart bij zich hebt. Om in orde te zijn met de verzekeringen mogen wij geen mensen laten deelnemen die niet verzekerd zijn. (geen sportkaart hebben).
                           
Naar boven


C. OKRA wint de EESC-prijs voor burgersolidariteit voor België!
OKRA is een van de 23 projecten uit de EU en het VK die de EESC-prijs voor burgersolidariteit hebben gekregen voor hun uitzonderlijke bijdrage bij de aanpak van COVID-19 en de rampzalige gevolgen ervan.br />
Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft de Belgische vereniging OKRA trefpunt 55+ de EESC-prijs voor burgersolidariteit toegekend voor haar originele initiatief “Veerkracht”, bedoeld om ouderen tijdens de COVID-19-pandemie een hart onder de riem te steken en ervoor te zorgen dat zij niet worden vergeten.Vereniging in de woorden van het EESC - het adviesorgaan dat het Europees maatschappelijk middenveld op EU-niveau vertegenwoordigt - blijk heeft gegeven van buitengewone
solidariteit en daarmee een lichtbaken was tijdens de COVID-19-crisis.
Meteen bij de uitbraak van de pandemie heeft OKRA diverse originele initiatieven op touw gezet om ouderen aan te sporen actief te blijven en hun sociale netwerken te onderhouden. Leden en vrijwilligers zetten zich in om eenzame ouderen overal in Vlaanderen op te beuren en hun sociaal isolement te doorbreken.
Samen met de VRT zorgde OKRA ervoor dat er dagelijks eenvoudige fitnessoefeningen werden uitgezonden die ouderen gemakkelijk thuis konden doen, terwijl de fitnesslessen die vóór de pandemie werden gegeven, via YouTube konden worden gevolgd. Met het netwerk dat werd opgezet om via telefoongesprekken, WhatsApp en andere kanalen contact te houden, werden in zes maanden tijd 600 000 mensen bereikt.
Na de versoepelingen stelde OKRA samen met de Vlaamse Ouderenadviesraad, politici en virologen een baanbrekend charter op dat ouderen de kans moest geven zelf te beslissen of zij bijvoorbeeld hun vrijwilligerswerk weer willen hervatten en wanneer zij na de pandemie hun sociaal leven weer willen oppakken. Ook werd bekeken hoe met andere beperkingen voor ouderen zou kunnen worden omgegaan, zodat grootouders boven de 65 hun kleinkinderen weer zouden kunnen zien en bezoek weer zou worden toegelaten in woonzorgcentra.
“We zijn heel blij dat we deze prijs gewonnen hebben. Het is een blijk van Europese waardering voor wat OKRA tijdens deze pandemie heeft betekend. OKRA heeft tijdens deze crisis duidelijk gemaakt dat ouderen meer zijn dan een risicogroep, en over een grote dosis creativiteit en flexibiliteit beschikken waar het erom gaat voor elkaar te zorgen”, aldus Mark De Soete, algemeen directeur van OKRA. “Deze prijs drukt ons weer met de neus op de feiten: we moeten er tijdens deze pandemie op blijven toezien dat niemand van onze ouderen aan zijn lot wordt overgelaten. We moeten in contact blijven met elkaar, daar draait het om!”
Tijdens de virtuele prijsuitreiking op 15 februari werd OKRA uitgeroepen tot een van de 23 laureaten
Naar boven


D. Welk soort water is het best voor ons?

Uit een studie blijkt dat 52% van de Belgen liefst flessenwater drinkt, en slechts 35% voor kraantjeswater kiest. Maar welke soorten flessenwater bestaan er?
En welk soort water is best voor onze gezondheid?
De verschillende soorten water
Kraanwater: is meestal afkomstig van grondwater en/of oppervlaktewater. Het ondergaat verschillende chemische en natuurkundige behandelingen en wordt drinkbaar gehouden door de toevoeging van chloor, dat microben doodt terwijl het door de leidingen stroomt. Kraanwater komt vervolgens via het distributienet rechtstreeks bij je thuis. De kwaliteit ervan is sterk gereglementeerd en onderworpen aan talrijke controles.
Tafelwater: dit is gewoon water uit de kraan dat gebotteld is. De chloor is door verdamping verwijderd.
Bronwater: is grondwater dat aan de bron drinkbaar is en geen chemische behandeling ondergaat, maar het moet ook voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als kraantjeswater. In tegenstelling tot mineraalwater kan de samenstelling echter schommelen. Bij het bottelen kan het water uit verschillende bronnen met elkaar worden vermengd.
Mineraal water: wordt rechtstreeks bij de bron gewonnen en gebotteld. Het heeft een oorspronkelijke zuiverheid die tegen elke vorm van vervuiling moet beschermd worden. Het ondergaat geen enkele chemische of microbiologische behandeling. De samenstelling hangt af van de bron en het soort gesteente dat het tijdens zijn ondergrondse reis tegenkomt, zo ondergaat het een natuurlijke filter en wordt het geladen met mineralen (magnesium, calcium, bicarbonaten...). Door die mineralen wordt mineraalwater geacht therapeutische eigenschappen te bezitten. Dit water moet niet aan de normen van leidingwater voldoen.
Koolzuurhoudend water: is afkomstig van een bron die van nature koolzuur bevat. Het water kan ook koolzuurhoudend gemaakt worden door toevoeging van zuiver koolzuurgas.
Gearomatiseerd water: water waaraan enkel smaakstoffen of natuurlijke extracten zijn toegevoegd, waardoor het water nog steeds 0 kcal en 0 gram suiker bevat (maar fabrikanten voegen in de praktijk vaak ook suikers, additieven en/of vruchtensappen toe, wat het drankje ongezonder maakt dan het doet uitschijnen).
Welk soort water is het best voor onze gezondheid?
In tegenstelling tot wat je zou denken is flessenwater in de geïndustrialiseerde landen niet zuiverder of gezonder dan het kraantjeswater. Aan leidingwater wordt dan wel een minieme hoeveelheid chloor (maximaal 0.25 mg/l) toegevoegd om te beletten dat ziektekiemen door het water verspreid worden, maar het gaat om een heel kleine hoeveelheid, die niet schadelijk is voor de gezondheid. Leidingwater wordt bovendien continu gecontroleerd op de aanwezigheid van tientallen chemische stoffen en zware metalen en op zijn biologische zuiverheid.
Daarbovenop bestaat de kans dat flessenwater eens geopend te veel bacteriën bevat wanneer het te warm of te lang wordt bewaard. Geopende flessen moeten in principe bewaard worden bij 4°C en niet langer dan 24 uur.
Nog enkele voordelen van leidingwater:
- goedkoper: flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur als kraantjeswater.
- beter voor het milieu. Het schoonmaken, transporteren en produceren van de flessen kost veel energie. Vooral de wegwerpflessen zijn een belasting voor het milieu.
Kan je best voor of tijdens de maaltijd drinken?
Veel mensen zeggen dat je beter niet kan drinken bij het eten, maar klopt dat wel? En drink je dan beter vóór of na de maaltijd?
Drinken voor het eten
Wie drinkt voor hij aan tafel gaat, vult z’n maag al gedeeltelijk met water, waardoor je minder gaat eten. Uit een Engelse studie, waaraan 84 volwassenen met overgewicht deelnamen, bleek dat wie gedurende 12 weken een halve liter water drinkt voor het eten gemiddeld 2.4 kilogram verliest. Een gemakkelijke truc dus voor wie de calorie-inname wil beperken.
Drinken tijdens het eten
Water drinken vermindert de zuurtegraad die door de maag wordt geproduceerd en voorkomt zo een opgeblazen gevoel. Bovendien helpt het bij de spijsvertering. Dat geldt trouwens voor plat én voor licht bruisend water. Probeer wel telkens kleine slokken te nemen en drink dus geen volledig glas in een keer.
Drink je alcohol? Probeer dan toch af te wisselen, bijvoorbeeld één glas wijn, één glas water. Dat helpt om het lichaam te hydrateren, aangezien alcohol uitdroogt. Bovendien kan alcohol het risico op brandend maagzuur vergroten, aangezien het de druk in de slokdarmkringspier verlaagt. Dat is de afsluiting tussen de maag en de slokdarm.
Bronnen: IPSOS research infographics

Naar boven

E. Bril en mondmasker? Zo vermijd je aangedampte glazen!


"Een mondmasker dragen, is het nieuwe normaal. Het kan jezelf en anderen namelijk beschermen tegen het coronavirus. Het dragen van een mondmasker kan wel wat onwennig aanvoelen, vooral voor brildragers. Hun brilglazen dampen namelijk aan door het mondmasker. Hoe kan je dit nu voorkomen?
Wij vertellen je hoe een bril en mondmasker samengaan!

Voorkom aangedampte brilglazen
Brildragers kennen allemaal wel het probleem wanneer je een warm kopje koffie of thee drinkt of op de fiets rijdt in de kou: je glazen dampen aan. Nu is er alweer een nieuw probleem: een bril dragen
met een mondmasker. Hierbij is het belangrijk dat je mondmasker goed over je neusbrug en je kin zit en dat je natuurlijk ook iets kan zien. Daarom sommen we enkele tips op om het beslaan van je bril tegen te gaan.
1. Goede aansluiting
Condens op je brilglazen kan veroorzaakt worden doordat het masker niet goed aansluit. Zorg er daarom voor dat het masker goed rond je mond zit. Dit doe je door het masker aan te duwen ter hoogte van je neus, de touwtjes strakker aan te trekken of de elastiekjes te kruisen rond de oren. Het mondmasker zal dan meer en beter aanspannen. class="lopendetekst"
2. Zakdoek
Heb je nog steeds last van aangedampte brilglazen? Dan is er waarschijnlijk nog een lege ruimte tussen je mondmasker en je gezicht. Dit kan je opvullen met een zakdoek. Het absorbeert je vocht, waardoor je bril minder beslaat. Vouw de zakdoek horizontaal en plaats hem op de neusbrug. Blijft de zakdoek niet zitten? Gebruik dan een beetje tape.
3. Bril op masker
Zorg ervoor dat je eerst het mondmasker opzet en dan pas je bril. Zo kan je bril op het masker rusten. Controleer wel dat het mondmasker goed over de neusbrug komt, maar toch onder je kin blijft zitten. Een ander simpel trucje is je bril één centimeter hoger op je neus te zetten.
4. Wassen met zeep
Ja hoor, zeep is jouw redder in nood! Was beide kanten van je bril met vloeibare zeep. Spoel hem daarna af met koud water. Gebruik geen warm water, want dit kan de ontspiegeling van je bril aantasten. Neem dan nog een pluisvrij doekje en droog je bril af. De zeep zal een onzichtbaar laagje op je bril leggen zodat hij minder, tot zelfs niet meer, aandampt!
              
5. Speciale spray
Er bestaan anti-condenssprays of -gels die het beslaan van je brilglazen kunnen tegengaan. Je spuit het product op je glazen en wrijft er met een zacht katoenen doekje over. Dit product kan je makkelijk bij je opticien kopen. Zo steun je ook de lokale economie!

https: //www.flashmagazine.be/spotlight/bril-en-mondmasker-zo-vermijd-je-aangedampte-glazen
Dampt je bril aan door je mondmasker? DIT kan je ertegen doen (msn.com)
Bril en mondmasker? 7 tips tegen aangedampte glazen | Goed
Mondmasker bij brildragers: 5 tips om aangedampte brilglazen te vermijden! (multipharma.be)
Naar boven


F. Ten dienste van de wetenschap: je lichaam afstaan na overlijden

Boete in het buitenland… De Universiteit Gent liet recent weten dat ze vorig jaar door de coronacrisis een kwart minder lichaamsschenkingen ontving. Van 16 maart tot 1 juni handhaafde de universiteit namelijk een opnamestop, om risico’s voor medewerkers te vermijden. Daardoor kreeg ze in 2020 maar 102 lichamen, terwijl dat er twee jaar geleden nog 133 waren. Maar in het algemeen gaat het aantal donaties in stijgende lijn, onder meer omdat deze optie steeds bekender wordt bij het grote publiek.
Onderwijs en onderzoek
Voor universiteiten zijn lichaamsschenkingen van groot belang voor hun onderwijs en onderzoek. De lichamen worden in de eerste plaats gebruikt voor de basisopleiding van onder meer toekomstige (tand)artsen, kinesitherapeuten en experten in de bewegingswetenschappen. Ook zijn ze onontbeerlijk voor vervolgonderwijs aan artsen en specialisten uit verschillende medische disciplines, het inoefenen van chirurgische procedures en de ontwikkeling van nieuw medisch materiaal. Daarnaast zijn ze cruciaal om tot nieuwe inzichten te komen in wetenschappelijk en technisch onderzoek.
Wilsbeschikking
Vanaf de leeftijd van 18 jaar kan iedereen zijn lichaam na overlijden ten dienste stellen van de wetenschap. Daarvoor moet je tijdens je leven een wilsbeschikking opmaken, een administratieve vragenlijst invullen en beide opsturen naar een universiteit naar keuze, best degene dichtst in je buurt. Van de universiteit zal je daarop een kaartje van lichaamsdonatie ontvangen, dat je bij je identiteitskaart moet bewaren. In de administratieve vragenlijst zal gevraagd worden om een wilsbeschikkingsuitvoerder op te geven, iemand die het proces van je lichaamsschenking in gang zet na je overlijden. Dat kan een familielid zijn, maar ook een vriend, je huisarts of een ander vertrouwenspersoon.
Voorwaarden
Een donatie moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is ten eerste essentieel dat je lichaam binnen 48 uur naar de universiteit kan worden gebracht. Een schenking is niet mogelijk bij onder meer repatriëring vanuit het buitenland, een lichaam waarop een autopsie werd uitgevoerd, een verkeersongeval (tenzij balseming nog mogelijk is) en besmettelijke ziekten zoals hepatitis en tuberculose. Ook heeft orgaandonatie voorrang en kan dit niet gecombineerd worden met een lichaamsschenking.
Orgaandonatie: hoe en waar registreren? Laatst bjgewerkt: december 2020
Medisch onderwijs en anatomische studies met je lichaam kunnen tot ongeveer twee jaar in beslag nemen. Daarna zal je lichaam vrijgegeven worden voor crematie of begraving, naargelang je wens.
Dankzij de medische vooruitgang kunnen in principe steeds meer mensen geholpen worden met orgaantransplantaties, maar helaas is er een tekort aan donororganen. Dat komt enerzijds omdat transplantatie enkel onder zeer specifieke omstandigheden kan plaatsvinden, maar ook omdat nog te weinig mensen zich registreren als donor. Je kan je op verschillende manieren registreren, sinds 2020 ook online.
Met orgaantransplantaties kunnen dokters vandaag veel levens redden. Het is namelijk op dit moment mogelijk om het hart, lever, nieren, longen, pancreas, een deel van de dunne darm en baarmoeder succesvol te transplanteren. Terwijl je nog leeft, kan je als donor enkel een nier of een stukje lever afstaan, dus de meeste donororganen zijn afkomstig van overleden mensen. Eén gestorven persoon kan zo tot acht mensenlevens redden.
Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie”
Op initiatief van Maggie De Block moeten de mensen die bij leven een orgaan afstaan niet langer betalen voor bepaalde medische kosten na de orgaandonatie. In 2018 vonden er 90 levende donaties plaats (57 nieren en 33 levers).
Momenteel neemt de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging een groot deel van de medische kosten voor een orgaandonatie bij leven voor haar rekening. Een deel blijft echter ten laste van de donor.
Concreet betekent dit dat orgaandonoren geen remgeld meer moeten betalen op de meeste geneeskundige verstrekkingen die worden verricht binnen het jaar na de ziekenhuisopname voor het afnemen van een of meerdere organen. In die periode lopen de kosten namelijk het meest op voor de donor.
Ook de raadpleging en de verstrekkingen betreffende klinische biologie en radiologie moeten de donors van het eerste tot het tiende jaar na de orgaanafname niet meer betalen. Het gaat hier om verstrekkingen die rechtstreeks verband houden met de orgaandonatie.
De nieuwe regelgeving zou dit najaar nog in werking treden.
Specifieke omstandigheden
Er is echter een aanzienlijk tekort aan donororganen. Begin dit jaar stonden er in ons land 1.341 personen op de wachtlijst. Dat komt enerzijds omdat transplantaties enkel onder specifieke omstandigheden mogelijk zijn. Zo kunnen iemands organen niet gebruikt worden als ze zijn aangetast door kanker en sommige infecties. Donors moeten ook overlijden in ‘medisch gecontroleerde omstandigheden’, meestal in een ziekenhuis, waarbij artsen de nodige maatregelen kunnen nemen. De transplantatie moet daarna ook erg snel gebeuren, want organen kunnen maar beperkte tijd buiten het lichaam worden bewaard.
Wens registreren
Anderzijds weten nabestaanden soms niet of de overledene zijn organen wilde afstaan en weigeren ze. In principe is iedereen voor de Belgische wet automatisch een donor en moet je voor je dood expliciet verzet aantekenen als je dit niet wil, maar in de praktijk bespreken artsen dit zo goed als altijd eerst met de nabestaanden. Het is dus belangrijk om hierover te praten met je naasten, maar je kan ze dit ook allemaal besparen door je wens officieel te registreren.
Sinds de zomer van dit jaar kan je online vastleggen of je wel of niet orgaandonor wil zijn, op het platform mijngezondheid.be. Je kan het ook in het gemeentehuis of bij je huisarts laten doen. Het is op elk moment mogelijk om je beslissing te veranderen. Het aantal mensen dat zich als kandidaat-donor liet registreren is doorheen de jaren sterk gestegen: van 27.449 in 2002 naar meer dan 380.967 eind 2019.
Lichaamsmateriaal afstaan
Je kan er bij het registreren als donor ook voor kiezen om na je dood ander lichaamsmateriaal af te staan: huid, kraakbeen, pezen, hartkleppen, botweefsel, hoornvliezen, gehoorbeentjes, slagaders enz. Eén persoon kan zo het leven van 75 anderen sterk verbeteren, bijvoorbeeld mensen met ernstige brandwonden, een visuele beperking of hartproblemen. Bij het registreren kan je ook aanduiden of je lichaamsmateriaal mag dienen voor het ontwikkelen van nieuwe medische oplossingen of om geneeskundig onderzoek vooruit te helpen.
Bronnen: Gezondheid.be
https://www.demaakbaremens.org - https://www.health.belgium.be - https://reborntobealive.be http://www.overlevendoorgeven.be - https://www.eoswetenschap.eu - https://www.nieuwsblad.be https://www.vrt.be - https://www.lichaamsdonatie.info - https://www.ugent.be https://www.uantwerpen.be https://www.uhasselt.be - https://med.kuleuven.be - https://kulak.kuleuven.be - http://svl.artevub.be
Naar boven

G. Boete in het buitenland…

Verkeersovertreding in het buitenland
Landen mogen zelf bepalen hoe zij omgaan met verkeersovertredingen. Hieronder vind je algemene informatie over de afdoening van boetes in het buitenland.
Aangehouden door de politie Bega je in het buitenland een verkeersovertreding? Dan zal de politie meestal bij aanhouding direct de bekeuring uitschrijven. Soms kun je meteen aan de politieagent betalen. Bij betaling in contanten zal je een bewijs van betaling krijgen. Meestal geldt: hoe later je de boete betaalt, hoe hoger het boetebedrag. Het kan daarom de moeite waard zijn om een boete direct te betalen. Op de bekeuring staat hoe je moet betalen en binnen welke termijn. Let op: Betaling betekent over het algemeen dat je de boete erkent. Bezwaar maken is dan niet meer mogelijk.
Waarborgsom
Als je door de politie wordt staande gehouden dan kan het zijn dat je een waarborgsom (Sicherheitsleistung, caution, consignation) moet betalen. De hoogte van de waarborgsom is meestal gelijk aan de boete.
Wil je bezwaar maken, vraag dan ter plekke om een betalingsbevestiging waar dit duidelijk op staat.
De betaalde waarborgsom wordt verrekend met het uiteindelijk opgelegde boetebedrag.
Wordt je bezwaar toegewezen, dan krijg je de waarborgsom terug.
Inname rijbewijs
Bij een zware verkeersovertreding kan de politie ter plekke je rijbewijs innemen. De buitenlandse autoriteit kan twee dingen doen met het ingenomen rijbewijs:
- Het rijbewijs meteen terugsturen naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs door naar de gemeente waar het rijbewijs is geregistreerd.
- Het ingenomen rijbewijs vasthouden tot de rijontzegging is opgeheven en daarna terugsturen naar de RDW.
Voor specifieke informatie over de afwikkeling, kun je contact opnemen met de instantie die het rijbewijs heeft ingenomen.
Let op: Als je in Nederland je rijbewijs niet kunt tonen, dan kun je een boete krijgen.
Naar boven

H. Last van hooikoorts of toch het coronavirus opgelopen?
Zo herken je het verschil


Door de overvloedige regenval in januari is het pollenseizoen twee weken later dan normaal begonnen. ‘Maar het was wel een start met een knal’, aldus allergoloog Marc Piessens. ‘Een tsunami aan stuifmeel.’ Dat stelt sommige mensen voor een dilemma: moeten zij in zelfquarantaine? En hoe herken je het verschil?
Niezen. Rode ogen. Lichte vermoeidheid. Het zijn maar enkele symptomen van hooikoorts die lijken op de symptomen van covid-19. En die veel mensen kopzorgen baren: zijn ze nu gewoon allergisch of hebben ze het coronavirus opgelopen?Symptomen van allergie krijg je vooral als je blootgesteld wordt aan pollen of allergenen, dus vooral bij het naar buiten gaan’, legde viroloog Steven Van Gucht in het verleden al eens uit. ‘Bij covid-19 houden die symptomen constant aan. Bij allergie heb je geen hoge koorts of spierpijn. Hoogstens een lichte vermoeidheid, niezen, soms hoesten en geen of weinig koorts. Bij covid-19 is die vermoeidheid van een heel andere orde. Heb je toch twijfels, raadpleeg dan een huisarts.’

Volgens Marc Van Ranst stelt het probleem van de zelfquarantaine zich meestal ook niet. ‘De meeste mensen die hooikoorts hebben, lijden daar vaak al jaren aan. Zij zullen de symptomen dus wel snel herkennen. Zeker als dat samenvalt met een periode waarin veel pollen van berken, of van grassen, of stuifmeel in de lucht hangen… Ze hebben meestal ook hun eigen beproefde middeltjes om die hooikoorts snel te bestrijden. Als die werken, hoeven ze niet per se in quarantaine.’

Deze tips van Sciensano kunnen hooikoortsklachten beperken:
- Volg de richtlijnen en bel je arts bij twijfel of je symptomen hebt van covid-19, griep of allergie.
- Volg de aanbevolen behandeling van je arts.
- Reinig je neus met fysiologisch water.
- Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden.
- Neem een douche en was je haren voor je gaat slapen
- Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
- Droog de was niet buiten
- Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
- Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan je omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)

bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20210305_93410832
Naar boven

I. Kluisrekeningfraude: laat je niet vangen!

Kluisrekeningfraude is een nieuwe vorm van fraude. Oplichters benaderen je meestal in twee stappen: ze sturen je eerst een phishingbericht om je persoonlijke bankcodes te ontfutselen. Zo proberen ze toegang te krijgen tot je rekening. Daarna bellen ze je op. Ze doen zich dan voor als een medewerker van je bank en vragen je om geld over te schrijven naar een zogezegd nieuwe, veilige rekening.
Hoe je de fraudeurs te slim af bent? Dat ontdek je hier.

Hoe werkt het?
De kluisrekeningfraude begint meestal met een phishingbericht. Dit kan via mail, sms, Whatsapp, sociale media, … Daarin staat een link naar een valse website, waar fraudeurs naar een aantal gegevens vragen, zoals je naam, telefoonnummer, kaartnummer en persoonlijke bankcodes. Vul je die zaken in, dan open je je bankrekening voor de oplichters. Vanaf dan kunnen zij frauduleuze verrichtingen doen.
Hierna bellen de oplichters je op, ‘vermomd’ als bankbediende. Ze vertellen dat er fraude is gepleegd met je rekening en vragen je om voor alle zekerheid je geld over te schrijven naar een zogezegd ‘veilige’ kluisrekening. Die rekening bestaat natuurlijk niet. Als je het geld overschrijft, komt dit terecht op de rekening van een geldezel. Na deze stap wordt het geld doorgesluisd naar de rekening van de fraudeurs.
De fraudeurs zullen je vertrouwen op allerlei manieren proberen te winnen. Hoe? Ze maken bijvoorbeeld het telefoonnummer van de bank na, ze verwijzen naar je rekeningsaldo of naar een transactie die ze zelf uitvoerden. Hoe ze dat kunnen? Dankzij de persoonlijke informatie en codes die ze in handen hebben gekregen door het voorafgaande phishingbericht dat ze je stuurden. Je bank zal je nooit vragen om je persoonlijke bankcodes door te geven of om geld over te schrijven naar een andere rekening via telefoon, mail, sms of social media.
Zijn er altijd twee stappen?
Niet altijd. Een andere optie is dat je meteen wordt opgebeld door ‘je bankbediende’ (dus zonder eerst een phishingbericht te ontvangen). Via de telefoon vraagt die meteen naar jouw persoonlijke bankcodes.
Dat is ook een vorm van phishing. Ook hier: geef je je codes door, dan zet je je rekening wagenwijd open voor de fraudeurs. Zo proberen fraudeurs je te overtuigen!
Hoe kan je het voorkomen?
Onthoud dit: de bank zal je nooit vragen om je persoonlijke bankcodes door te geven of om geld over te schrijven naar een andere rekening via telefoon, mail, sms of social media. Wanneer je zo een vraag krijgt, moet er een belletje gaan rinkelen: je wordt in de val gelokt. Ga hier dus nooit op in.
Tips tegen kluisrekeningfraude
- Geloof niet zomaar elke mail of bericht! Oplichters kunnen immers gemakkelijk een logo van je bank toevoegen of de naam van de afzender vervalsen.
- Geef nooit je persoonlijke bankcodes via e-mail, sms, social media of telefoon. Je codes om digitaal te bankieren zijn even geheim als de code van je bankkaart.
- Ga nooit via een link naar de betaalsite of mobiele app van je bank. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser. Je kan het adres ook opslaan in de favorietenlijst van je browser. Of open zelf de mobiele app van je bank op je smartphone.
- Ontving je een raar bericht of een vreemde oproep en twijfel je over de echtheid? Neem dan het zekere voor het onzekere ga hier niet op in. Wil je meer info? Bel dan zelf naar je bank. Oplichters kunnen die oproep niet onderscheppen.

Zijn fraudeurs toch met je geld aan de haal?
Wie toch op de vraag van de fraudeurs is ingegaan, moet volgende stappen ondernemen:
1. Card Stop bellen op het nummer 070 344 344.
2. Zo snel mogelijk de bank contacteren.
3. Klacht indienen bij de politie.

Bron: febelfin
Naar boven

J. Academies Aalter, Gent en Meetjesland

Door de opgelegde corona maatregelen, kunnen wij jullie op het moment van het opmaken van deze nieuwsbrief nog geen datums van startende uitstappen of bijeenkomsten meegeven.
Van het moment dat wij van hun startende programma’s op de hoogte zijn zullen we niet nalaten dit met de komende maandelijkse Okra tijdschriften mee te geven.
Info: academie.mvl@okra.be tel.: 09269 32 15
Naar boven

K. Komende activiteien De kans om al te mogen opstarten zal klein zijn

APRIL 2021
Maandag 5: Geen wandeling (tweede Pasen)
Donderdag 8: Lijndansen, Polyvalente zaal
Maandag 12: Wandeling
Dinsdag 13: Kaart- en petanque namiddag
Maandag 19: Wandeling
Dinsdag 20: Ledenvergadering – LENTEFEEST gaat zeker niet door Donderdag 22: Lijndansen, Polyvalente zaal
Maandag 26: Wandeling
Week van 26/4 tot 30/4: Fietstocht - oliebollentocht - Op dinsdag of donderdag naar gelang beschikbare stopplaats

MEI 2021 Veel blijft nog onder voorbehoud
Maandag 3: Wandeling: mag nog niet doorgaan
Donderdag 6: Bedevaartuitstap Ronse verschoven naar september
Donderdag 6: Lijndansen, Polyvalente zaal: binnenactiviteit = mag nog niet doorgaan
Maandag 10: Wandeling: zal doorgaan in groepen van max 25 personen (bij interesse contacteer Daniël Locy)
Dinsdag 11: Kaart- en petanque namiddag: zal niet doorgaan (corona + Tempelhof bezet door studenten)
Maandag 17: Wandeling: zal doorgaan in groepen van max 25 personen (bij interesse contacteer Daniël Locy)
Dinsdag 18: Okra Academie Gent: De toekomst van onze (ouderen)zorg. Peter Degadt, voormalig gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro: nog geen bericht ontvangen
Donderdag 20: Lijndansen, Polyvalente zaal: binnenactiviteit = mag nog niet doorgaan
Maandag 24: Geen wandeling (2de Sinksen)
Week van 24/5 tot 28/5: Fietstocht – Bedevaarttocht: gaat niet door: geen stopplaats mogelijk en max. per 25 personen
Maandag 31: Wandeling: zal kunnen doorgaan

JUNI 2021 Dit alles nog onder voorbehoud
Donderdag 3: Lijndansen, Polyvalente zaal
Maandag 7: Geen wandeling
Maandag 7: Vertrek 5-daagse fiets- en wandelvakantie Drenthe. Gaat dit jaar niet door
Dinsdag 8: kaart- en petanque namiddag
Dinsdag 8: Okra Academie Gent
Toen geluk nog heel gewoon was - Dirk Musschoot, auteur
Maandag 14: Wandeling
Donderdag 17: Lijndansen, Polyvalente zaal
Week van 21/6 tot 25/6: Dag fietstocht - Op dinsdag of donderdag naar gelang beschikbare stopplaats
Maandag 21: Wandeling
Maandag 28: Laatste wandeling

Info wandelingen of fietstochten: Daniël Locy: 09 372 79 71 - GSM: 0478 68 05 27
Info kaartingen: Hubert De Buysser - tel.: 09 372 64 33
Info lijndansen: Nicole Putman - tel. 09 372 82 94 - GSM: 0476 54 29 31


Naar boven