Okra
Okra cirkels

Printversie
  Nr. 3

 

juli 2021Met onze derde editie van 2021, kunnen wij met zijn allen terug wat positiever vooruit kijken.  De eerste activiteiten zijn al een tijdje met veel enthousiasme gestart, en zoals te verwachten was, keken er al velen naar uit om in de gezonde buitenlucht elkaar eens opnieuw te ontmoeten. En als corona ons helemaal (hopelijk toch) mede door onze vaccinatie verlaat kunnen we terug onze vaste activiteiten hervatten, en er met volle teugen van genieten. Ik wens jullie dit jaar nog heel veel aangename momenten, dank zij de blijvende inzet van al onze bestuursleden en onze medewerkers.


A. Eerste wandeltocht 2021

Eindelijk, eindelijk! Na 14 maanden (jawel, het was geleden van maart 2020), konden we eindelijk onze 1ste wandeling organiseren.
De corona-crisis met zijn lockdowns en zijn voorwaarden verboden ons om samen te wandelen.
Op maandag 10 mei 2021 zijn we onder bepaalde voorwaarden toch beginnen wandelen. Mondmasker was verplicht en met max. 25 personen in 1 groep. We (mijn begeleiders en ikzelf) waren benieuwd hoeveel personen er zouden deelnemen. Het overtrof alweer onze verwachtingen.
Traditiegetrouw verzamelden we aan het Tempelhof in de Tulpenstraat. En we mochten 33 sportievelingen tellen. Blij ook om een paar
nieuwe gezichten te zien. De aanwezigen werden alvast voorzien van een nieuw fluorhesje. Daarna zijn we onze wandeling gestart in 2 groepen (16 en 17). Julien en ikzelf begeleidden elk een groep. En achteraan sloten Ghislain en Lucien zoals gewoonlijk de rij.

Van de Tulpenstraat, via Eglantier, de Jasmijnstraat zijn we richting Bierstal gewandeld (zie foto), mooi met mondmasker en in 2 groepen zoals verplicht. Halverwege werden de wandelaars getrakteerd op een frisdrank vanwege het bestuur (zie foto).

Via de smalle Rabotwegel zijn we naar de Kuitenbergstraat gewandeld. Door een in aanbouw zijnde nieuwe wijk kwamen we in de Begoniastraat. Langs de Zonnebloemstraat en Tempeliersdreef kwamen we terug aan onze eindpost na een 4,2 km. Voor de 1ste wandeling was dit genoeg, want voor velen was het al een tijdje geleden en ook het dragen van het mondmasker viel tegen.

De opkomst was een succes, de wandelaars waren tevreden, meer moet dat niet zijn.

Ik dank hierbij Nicole en Marleen voor de bediening van de frisdranken, alsook mijn vaste begeleiders.
Op naar de volgende ‘wekelijkse’ wandeling.

Groetjes. Daniël.

In mei zijn we ook gestart met wandelen, rekening houdend met de corona maatregelen.
Van onze 1ste wandeling op maandag 10 mei vindt u vooraan in dit blad een uitgebreid verslag. Op 17 mei waren we uitgenodigd bij Norma op Lo. Door de mindere weersomstandigheden waren er slechts 20 deelnemers. Norma had haar wandelplan nog moeten wijzigen wegens te drassig, maar het was een zeer mooie wandeling die voor herhaling vatbaar is. Op maandag 31/05 zijn we gestart in het Leen met 40 wandelaars voor een bosrijke wandeling. Daarna kon iedereen op vrije basis nog het arboretum bezoeken.

Op 7 juni hebben we met 36 personen onder leiding van Etienne genoten van de Vinderhoutse bossen. Op 14/06 zijn we gestart met 28 wandelaars aan het voetbalterrein van Belzele. Het was drukkend warm. We zijn door een nieuw aangelegd wandelpad in Overdam gestapt. We hebben daarna de wandeling een beetje ingekort wegens de hitte. Op 21 juni was het regenachtig en met 18 wandelaars zijn we gestart aan het natuurpark de Bourgoyen in Mariakerke voor een tocht in het domein.

Omdat we na een lange periode terug de mogelijkheid krijgen, hebben we besloten om in juli en augustus wekelijks verder te wandelen. Iedereen is nog welkom. Mits opgave aan Daniël van jullie mailadres krijgen jullie wekelijks het programma doorgestuurd.

Verslag: Daniël.


Door de corona en bijhorende maatregelen hebben we in 2020 slechts 1 fietstocht kunnen organiseren (22/09/2020). Ook dit jaar konden we maar laat opstarten. Maar na de succesvolle start van de wandelingen in mei, hebben we nu een 1ste fietstocht ingericht op dinsdag 22 juni 2021.
We hadden echter pech met de weersomstandigheden. Het had bijna de hele morgen en voormiddag geregend, waardoor verscheidene fietsers afhaakten. Maar er waren toch 14 blije gezichten aan de sporthal waar we zijn gestart. Allemaal mooi uitgedost met het gele of oranje fluorhesje. Ook onze voorzitter Noël
(pas terug uit vakantie) en de plaatselijke pers (Linda) waren aanwezig. De 7 baankapiteins waren klaar om de tocht veilig te laten verlopen. Daarom zijn we vorige week op verkenning geweest.
De tocht was er één van een 35 km en bracht ons naar ’t Koffieboontje op de markt in Aalter. We zijn gestart via Vellare om dan langs het kanaal Gent-Brugge, voorbij het sas te fietsen tot aan Hansbeke brug. Langs de andere kant van het kanaal reden we tot Bellem-dorp.
Via de Bellemstraat met de tunnel kwamen we aan op onze rustpost na ± 14km. Onze fietsers, samen met 10 bestuursleden en/of sympathisanten, genoten van hun pannenkoeken, een lekker dessertbordje (zie foto) een drankje in een apart voor ons gereserveerd zaaltje.
               
De terugweg verliep grotendeels langs smalle straatjes. In de bosrijke omgeving met bijhorende mooie villa’s tot voorbij de Kraenepoel was het mooi fietsen. Na de smalle wegen kwamen we aan in Hansbeke. Daar was het nog steeds uitkijken naar de grote werken die worden uitgevoerd aan de spoorweg. Via de fiets- en voetgangerstunnel reden we een tijdje langs de spoorweg om dan aan de andere zijde van het kanaal onze tocht verder te zetten.
Over Merendree-brug namen we dan de andere zijde van het kanaal, welke we volgden tot aan Lobrug. Over Lobrug namen we afscheid van de fietsers en konden allen met een aangenaam gevoel veilig terug naar huis.
Nog ter info: het weer tijdens de tocht viel mee, een klein beetje regen bij start en aankomst, maar voor de rest droog weer gehad. Er waren 14 fietsers, waaronder 12 met een e-bike. We waren met 7 begeleiders voor de 14 fietsers. Met dank aan onze voorzitter om zich ter beschikking te stellen bij eventuele panne, onze PR-dame Linda, sympathisanten, mijn baankapiteins en aan alle fietsers voor hun aanwezigheid.
Verslag : Daniël.
Naar boven

D. Is het rijbewijs onbeperkt geldig? VIAS institute
Het gekende papieren Belgische rijbewijs (model 1 t/m 3 hieronder) is geldig t/m 2032. Vanaf 2033 zal het Europese bankkaartmodel verplicht zijn. Tegen dan zal iedereen uitgenodigd zijn om het papieren rijbewijs in te wisselen tegen de nieuwe versie. Het elektronische Europese rijbewijs is reeds sinds 7 juli 2010 van toepassing in België en sinds 2013 krijgt iedereen die een nieuw rijbewijs aanvraagt, standaard dit model. Dit model is slechts 10 jaar geldig (net zoals de elektronische identiteitskaart). Na 10 jaar moet het rijbewijs verlengd worden op het gemeentehuis. Hierbij wordt geen medisch onderzoek gedaan, men moet wel een verklaring van medische geschiktheid ondertekenen. Enkel bestuurders van vrachtwagens en bussen moeten minimaal om de 5 jaar hun rijbewijs verlengen en wel een medisch onderzoek ondergaan.

In België zijn momenteel vier modellen van rijbewijzen in omloop:
1. het model van voor 1989, het ‘Belgisch rijbewijs’ genaamd
2. het model afgeleverd tussen 1989 en 1998 of het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model’
3. het model van na 1998 of het ‘Belgisch rijbewijs naar Europees model volgens de nieuwe Europese normen van 1998’
4. het bankkaartmodel afgegeven vanaf 7 juli 2010.
Binnen de Europese Unie zijn al deze rijbewijzen geldig. Om misverstanden in de verschillende landen van de Europese Unie te vermijden, dient u best in het bezit te zijn van een bankkaartmodel. Veel landen herkennen het oude papieren model namelijk niet of kunnen moeilijk interpreteren of het rijbewijs authentiek is, waardoor u onterecht beboet kan worden.
Indien u misverstanden wilt vermijden, kan u uw nieuw rijbewijs (tegen een vergoeding) afhalen bij uw gemeente. Vanaf begin 2013 worden enkel nog bankkaartmodellen afgeleverd, bedoeling is ook om de andere modellen tegen 2033 allemaal om te wisselen.

Hoe lang is het rijbewijs geldig?

Voor het rijbewijs met de categorieën A1, A2, A, B, en BE is de geldigheidsduur 10 jaar. Voor de categorieën C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE is de geldigheidsduur 5 jaar. Het rijbewijspasje zelf wordt afgegeven voor de geldigheid van de langste categorie, dat is meestal 10 jaar.
https://www.rdw.nl/nrd/het-rijbewijs/geldigheid-rijbewijs

Welke documenten moet ik bij mij hebben als ik aan het rijden ben? Ben ik strafbaar als ik dit niet bij heb?
In België moet u steeds 5 documenten bij zich hebben als u aan het rijden bent: de identiteitskaart, het rijbewijs, het inschrijvingsformulier van de auto, het verzekeringsbewijs en het keuringsbewijs. Als u één van deze documenten niet bij zich heeft terwijl u aan het rijden bent, bent u strafbaar en kan u beboet worden. Sinds 1 september 2013 bestaat het inschrijvingsbewijs uit 2 delen: 1 deel dat u mee dient te nemen in de auto en 1 deel dat u thuis bewaart. Sinds 1 november 2013 dient u uw verzekeringsbewijs te laten zien bij de technische keuring.

Kan ik mijn rijbewijs / verzekering kwijtraken na een bepaald aantal ongevallen?
- U kan uw rijbewijs kwijtraken of het kan aangepast worden indien een arts (veeleer bij vaststelling van een ziekte of aandoening) of een rechter (veeleer als u een overtreding hebt begaan) oordeelt dat uw rijvaardigheden niet meer toereikend zijn of nader dienen te worden geëvalueerd.
- Bij een (vermoeden) van een verminderde (medische) rijgeschiktheid, kunnen artsen u doorverwijzen naar het CARA voor een rijgeschiktheidsonderzoek. Wanneer er geen locomotorische of visuele problemen zijn die de rijvaardigheid beïnvloeden, kan uw eigen huisarts/specialist ook een rijgeschiktheidsbeslissing nemen. U kan ook zelf het initiatief nemen om uw rijgeschiktheid te laten testen. Bij het CARA zal men uw rijgeschiktheid verder bepalen naar eventuele voertuigaanpassingen, voorwaarden en/of beperkingen op het rijbewijs of rijongeschiktheid. Het is uiteraard ook mogelijk dat u rijgeschikt wordt verklaard zonder aanpassingen, voorwaarden of beperkingen.
- Uw verzekeringsmaatschappij kan, na risicovolle ongevallen, uw polis duurder maken of u zelfs van de lijst schrappen. U kan dan bij een andere verzekering aankloppen. Indien u bij minstens drie verzekeringskantoren niet wordt verder geholpen, kan u – gezien de verzekeringsplicht in België – sowieso terecht bij het tariferingsbureau.
- Indien u door de rechter van een politie- of correctionele rechtbank veroordeeld bent tot een rijverbod (verval van het recht tot sturen), kan de rechter bepalen dat u moet slagen in een medisch en/of psychologisch herstelonderzoek om na het rijverbod uw rijbewijs terug te krijgen. Dit is om zeker te zijn dat u lichamelijk en geestelijk in orde bent om een (motor)voertuig te besturen.

Er staat een code (vb. 01.06) op mijn rijbewijs, moet ik dit naleven?
U kan op uw rijbewijs één of meerdere codes hebben staan, in dat geval heeft u een rijbewijs met voorwaarden of beperkingen. Deze worden bepaald op basis van uw lichamelijke en geestelijke toestand, rekening houdend met de risico’s, omstandigheden en gevaren eigen aan het besturen van een bepaald motorvoertuig. Deze voorwaarden en beperkingen kunnen onder meer betrekking hebben op uw rijbewijscategorie of subcategorie, het type voertuig, de gebruiksvoorwaarden, het ogenblik van gebruik, waar u zich mag begeven, de geldigheidsduur, het gebruik van een orthese of prothese…
Een voorbeeld is code 01.06. Dit wil zeggen dat u enkel een motorvoertuig mag besturen indien u uw bril of contactlenzen draagt. Een ander voorbeeld is code 05.01. Dit betekent dat u enkel aan het verkeer mag deelnemen van één uur na zonsopgang tot één uur voor zonsondergang.
Indien u de codes niet naleeft, dan rijdt u zonder een geldig rijbewijs (waarvoor u beboet kan worden) en zonder dekking van uw verzekeringsmaatschappij, zelfs al is uw verzekeringsbewijs nog geldig.

Wat houdt rijgeschiktheid in?
Volgens het verkeersreglement moet elke bestuurder in staat zijn te sturen, de vereiste lichaamsgeschiktheid hebben en de nodige kennis en vaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en hij moet in staat zijn om zijn voertuig voortdurend goed in de hand te houden. Wie dus geneeskundig 'niet in orde' is, mag niet rijden.
Bijlage 6 van het KB van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs bepaalt de minimum normen en attesten inzake de lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het besturen van een motorvoertuig. Te consulteren op: Bijlage 6 van het KB van 23 maart 1998. Verminderde functionele vaardigheden, die je rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden, kunnen het gevolg zijn van:
- een aantasting van de botten, gewrichten, pezen en spieren (bijv. artrose, spierziekte, amputatie);
- een aandoening van de hersenen, ruggenmerg, zenuwen (bijv. ziekte van Alzheimer, beroerte, ziekte van Parkinson);
- elke andere aandoening, waardoor een beperking ontstaat van de controle van bewegingen, de waarnemingen, het gedrag en het beoordelingsvermogen (bijv. kans op hypoglycemie door diabetes, niet kunnen concentreren, geen afstanden kunnen inschatten…);
- een vermindering van het gezichtsveld of de gezichtsscherpte.
Als u twijfels hebt over uw rijgeschiktheid, neem dan best zo snel mogelijk contact op met een arts, bijvoorbeeld uw huisarts.

Wat is het CARA?
Het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassing (CARA) evalueert welke invloed uw medische aandoening heeft op uw deelname als bestuurder aan het gemotoriseerde verkeer. Het CARA is wettelijk erkend als enige keurende instantie sinds 1998 (KB van 23 maart 1998 en MB van 27 maart 1998) voor de beoordeling van de rijgeschiktheid van mensen met een beperking. Het Centrum beoordeelt alle functies die belangrijk zijn voor het besturen van motorvoertuigen waarvoor u een rijbewijs nodig hebt. Deze beperkingen zijn:
- een vermindering in functionele vaardigheden na een aantasting van het musculoskeletaal systeem;
- een aandoening van het centraal of het perifeer zenuwstelsel;
- elke andere aandoening waardoor een beperking ontstaat van de motorische controle, de waarneming, het gedrag of het beoordelingsvermogen.
Als een arts een van bovenstaande aandoeningen vaststelt, zal hij u doorverwijzen naar het CARA. Het CARA zal een rijgeschiktheidsevaluatie uitvoeren en kan ook uitzonderlijk een rijgeschiktheidsattest afleveren aan (sommige) kandidaat-bestuurders die niet meer voldoen aan (bepaalde) visuele criteria (KB 23 maart 1998, bijlage 6, III, 2.3.2 en 3.2.2).
De rijgeschiktheidsevaluatie is een delicate evenwichtsoefening tussen het recht en de wens van individuele mobiliteit, en de algemene verkeersveiligheid. Tijdens de rijgeschiktheidsbeoordeling bepaalt een multidisciplinair team van artsen, psychologen en rij-experten de voorwaarden en/of beperkingen van uw rijbewijs, en de eventuele aanpassingen die u aan uw voertuig(en) moet laten uitvoeren.

Heeft afleiding (bvb. GPS / radio / passagiers / telefoon) een negatieve invloed op mijn rijgedrag?
Bestaan er regels m.b.t. het gebruik hiervan?

Er zijn 4 soorten afleiding die een negatieve invloed op uw rijvaardigheid kunnen hebben:
- visuele afleiding waardoor uw ogen niet op de weg gericht zijn, bijv. kijken naar gps, radio etc;
- manuele afleiding waardoor uw handen niet gebruikt worden om een voertuig te besturen, bijv. niet handenvrij bellen, bedienen gps/radio etc.
- cognitieve afleiding waardoor uw gedachten niet 100% bij het verkeer zijn, bijv. (handenvrij) bellen, passagiers, radio, piekeren etc.
- auditieve afleiding waardoor u minder de verkeersgeluiden hoort, bijv. door het geluid van de radio of van de bel- of bieptoon van de gsm.

Passagiers zijn een speciale bron van afleiding. Alhoewel zij kunnen zorgen voor een cognitieve afleiding, hebben zij vaak een positief effect op het rijgedrag. Zij kunnen u namelijk ook helpen bij het opletten in het verkeer.
Er worden steeds meer technologieën ontwikkeld met als doel bestuurders te helpen. Hoewel deze technologieën behulpzaam kunnen zijn tijdens het rijden, kunnen ze ook zorgen voor afleiding. De laatste jaren schenkt men daarom veel aandacht aan onderzoek hiernaar. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat niet handenvrij bellen een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid, daarom heeft men het ‘verbod om niet-handenvrij te bellen’ ingevoerd. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat ook handenvrij bellen zorgt voor een negatief effect op de rijvaardigheid, aangezien de gedachten niet meer voor 100% bij de rijtaak en het verkeer zijn. Hoewel er nog geen boetes zijn voor handenvrij bellen, zijn er wel boetes voor niet-handenvrij bellen, dit is namelijk een overtreding van de 2e graad.
Bron: VIAS institute

Gemeente Lievegem:
De eerste rijbewijzen in bankkaartmodel werden uitgereikt in juli 2010 en zijn 10 jaar geldig. De eerste rijbewijzen van dit model vervallen dus binnenkort. Je bent zelf verantwoordelijk voor het nakijken van de geldigheidsdatum op je rijbewijs. De datum staat op de voorzijde van het document.
Papieren rijbewijzen zijn nog geldig tot 2033, maar overweeg de hernieuwing van je rijbewijs wanneer je niet meer op de foto lijkt. Nieuw rijbewijs aanvragen: https://www.lievegem.be/.../rijbewijzen/europees-rijbewijs
Naar boven


E. NOAH, dat is samen genieten! Familiehulp dagverzorging
www.familiehulp.be • 09 225 37 63


Ken jij mensen die overdag zorg nodig hebben, maar die ook op zoek zin naar nieuwe sociale contacten?
Dan is NOAH voor hen de perfecte oplossing!
NOAH is een kleinschalig dagverzorgingshuis waar mensen met een zorgbehoefte samen een gezellige dag kunnen doorbrengen.
We organiseren leuke activiteiten zoals koken, kaarten, gezelschapsspelletjes, knutselen, muziek beluisteren,... Onze verzorgenden staan ook klaar voor mensen die zorg nodig hebben of graag een douche, haar- en nagelverzorging of een massage wensen.
We voorzien ’s middags ook een warme maaltijd. NOAH is net zoals thuis, maar dan in leuk gezelschap. Niet voor niks staat NOAH voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht en Huiselijkheid.
Interesse?
Ken je iemand voor wie NOAH iets kan betekenen?
Neem dan zeker contact op voor meer informatie, een vrijblijvende kennismaking of een aanvraag.
NOAH Lovendegem, Kerkelare 21, 9920 Lovendegem. - gent@familiehulp.be - 09 225 37 63
Uiteraard primeert de gezondheid van onze klanten en die van onze medewerkers.
In onze NOAH’s gelden alle huidige coronavoorschriften.
We hanteren ook alle nodige preventiemaatregelen, zodat we onze werking op een veilige manier kunnen organiseren.
© Familiehulp vzw | V.U. Ann Demeulemeester, Koningsstraat 294, 1210 Brussel
NOAH, dat is samen genieten!
Naar boven

F. Op reis? Vergeet je coronacertificaat niet!

Wie deze zomer binnen de Europese Unie wil reizen, of wil deelnemen aan een groot cultureel evenement, zal een Europees coronacertificaat moeten voorleggen. Met dat document toon je aan dat je ingeënt bent tegen corona, dat je negatief testte op corona of dat je recent herstelde van een coronabesmetting. Het certificaat moet reizen binnen de EU opnieuw makkelijker maken.

Op papier of digitaal
Als je benieuwd bent naar jouw certificaat kun je een kijkje nemen op mijngezondheid.be. Je kan ook de gratis app CovidSafeBE downloaden op je smartphone.
- Je kan het certificaat ook op papier aanvragen. Daarvoor bel je naar het nummer 078 78 78 50 of naar 02 214 19 19 als je in Brussel woont. Deze telefoonnummers zijn 24 uur per dag bereikbaar. Hou er wel rekening mee dat het enkele dagen kan duren voor je het certificaat in je bus vindt.

2 gratis tests
Ben je nog niet volledig gevaccineerd en wil je toch al reizen? Dan moet je een PCR-test laten afnemen om te bewijzen dat je niet besmet bent met het coronavirus.
- Goed om weten is dat personen die nog niet de kans kregen om zich volledig te laten vaccineren, recht hebben op een tegemoetkoming voor 2 PCR-testen uitgevoerd tussen 28 juni en 30 september.
- Op de website mijngezondheid.be kan je deze week nog zo’n gratis test aanvragen. Het is ook via deze website dat je het resultaat van je test zal kunnen inkijken. Hou er wel rekening mee dat er een wachttijd kan zijn en dat het tot 36 uur kan duren voor je het resultaat kent. Maak dus tijdig een afspraak.
- Het certificaat kan je dan vanaf 1 juli gebruiken in alle lidstaten van de EU. Let wel op, de regels kunnen per land verschillen.

Meer informatie
Informatie over het Europees digitaal coronacertificaat vind je op de website van de Europese Unie.
Informatie over de gratis PCR-testen vind je op de website van het RIZIV. Je vindt er ook een overzicht van de locaties waar je je kan laten testen.
Bron: Vlaamse Ouderenraad Toegevoegd op 25 juni 2021
Naar boven


G. Regionale bedevaart OKRA Midden-Vlaanderen

Van onze regiovoorzitter Dirk Van den Abeele, ontvingen wij volgende mededeling
Beste teamleiders en secretarissen,
Onze uitgestelde regionale trefdag/bedevaart van september 2020 die we hadden uitgesteld naar mei 2021 en ondertussen naar september 2021 zouden we alsnog willen annuleren. Deze wordt nu verplaatst naar 2022. We hebben de rondvraag gedaan tijdens de voorbije gewestvergaderingen van maart en nadien de resultaten besproken op ons regionaal team/dagelijks bestuur.
De conclusie was duidelijk dat we ook deze editie afgelasten.
Er waren verschillende argumenten:
- Het eerste is de overweging of het verstandig is om zelfs in september met meer dan 500 personen te verzamelen in een basiliek.
- Gaan onze leden het wel al veilig genoeg vinden om deel te nemen?
- Ook een risico voor de trefpunten die een berekening maken op een volle bus
- De deelnemers zelf zitten dan een paar uur samen op de bus
- Gaan de trefpunten nu al sluitende afspraken kunnen maken met restaurants, stopplaatsen en musea en dergelijke?

Kortom, teveel onzekere factoren.
We gaan echter de editie september 2022 goed verzorgen zodat we terug kunnen aanknopen met toch wel een lange traditie in onze regio.
Naar boven


H. Waarom mensen met berkenpollenallergie de natuur niet moeten vermijden

Wie last heeft van een berkenpollenallergie kan geneigd zijn om de natuur te vermijden, maar bepaalde natuurlijke omgevingen zoals graslanden en bossen kunnen net de symptomen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met UHasselt, UNamur, Sciensano en het KMI.
In het kader van het RespirIT-project registreerden onderzoekers de verplaatsingen van 144 volwassenen met een berkenpollenallergie, tijdens het berkenpollensiezoen van 2017 en 2018. Elke avond gaven de deelnemers via een app aan in welke mate ze allergiesymptomen ondervonden.
“We analyseerden aan welke omgeving de deelnemers werden blootgesteld en bekeken dan op welke dagen er wel of niet ernstige allergieklachten optraden”, vertelt Michiel Stas, die zijn doctoraat aan de KU Leuven afwerkte binnen het RespirIT-project. “We zagen dat ernstige symptomen gekoppeld waren aan hoge stuifmeelconcentraties en sterke luchtvervuiling.
Deze klachten konden ook nog optreden één of twee dagen na de blootstelling. Eerder verrassend stelden we ook vast dat de deelnemers geen of slechts milde klachten ontwikkelden na blootstelling aan graslanden en bossen. We kunnen dus stellen dat personen met een berkenpollenallergie niet per definitie de natuur moeten vermijden tijdens het pollenseizoen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de omgeving waarmee ze in aanraking komen niet gedomineerd wordt door de allergene boomsoorten zoals els, hazelaar en berk.”

Invloed van luchtkwaliteit
De studie bewees ook dat niet alleen allergene boomsoorten en stuifmeel allergiesymptomen uitlokken, maar dat ook de luchtkwaliteit een belangrijke rol speelt. “Luchtvervuiling tast het ademhalingssysteem aan waardoor mensen gevoeliger worden voor stuifmeel”, vult promotor Ben Somers (Afdeling Bos, Natuur en Landschap, KU Leuven) aan. “Onder invloed van luchtvervuiling produceren de bomen ook stuifmeel dat meer allergenen bevat en dus zwaardere allergische reacties kan uitlokken.”
“Meer natuur en groenere steden kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van de leefomgeving. Daarbij is het wel belangrijk dat de natuur divers is en dat allergene boomsoorten niet overheersen, zodat ook mensen met een pollenallergie van deze gunstige effecten kunnen genieten”, besluit Michiel Stas. “Wie een berkenpollenallergie heeft, moet zich dus zeker niet opsluiten tijdens het pollenseizoen, maar kies de plek en het moment voor een verfrissende wandeling wel strategisch. Het weerbericht of de website van Sciensano kan je daarbij helpen.”
Bronnen: www.sciencedirect.com - www.kuleuven.be.

Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts: 28 tips die helpen
Ongeveer 10 à 20 procent of zowat 3 miljoen Belgen zou een allergie voor pollen of hooikoorts hebben. Hooikoorts is een allergische aandoening waarbij het afweersysteem van ons lichaam overgevoelig reageert op stuifmeel (ook wel pollen genoemd) van grassen, bomen, struiken en/of (on)kruiden.
De meest voorkomende klachten zijn neusloop, niesbuien en een verstopte neus. Andere klachten zijn jeukende en tranende ogen, kriebel in de keel en benauwdheid. Een allergie kan ook bijkomende verschijnselen veroorzaken zoals hoofdpijn, bijholte ontstekingen en keelontsteking.
De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar (februari-maart) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel in het begin van de zomer (mei-juni) last krijgen en mensen met een allergie voor onkruidpollen op het einde van de zomer (augustus-september).

De meest voorkomende hooikoortsplanten:

PLANT
Hazelaar
Els
Haagbeuk
Berk
Beuk
Grassen
Bijvoet (alsem)
Ambrosia
BLOEIPERIODE
eind december - maart
januari - april
maart - april
maart - mei
april - mei
april - september
augustus - september
september – oktober


Op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid vind je een overzicht van alle hooikoortsplanten. Hooikoorts voorkomen is bijna onmogelijk, maar je kan wel een aantal maatregelen nemen om de gevolgen tot een minimum te beperken.

Pollen vermijden

Indien je allergisch bent, probeer dan de pollen zoveel mogelijk te vermijden.
1. Het is belangrijk te weten voor welke pollen je gevoelig bent. Zo kan je tijdig de nodige voorzorgen nemen.
2. Hou rekening met de hooikoortsberichten op radio of internet (bv. www.airallergy.be, www.pollennieuws.be). De ernst van je klachten hangt af van de stuifmeelconcentratie in de lucht. Hoe hoger de stuifmeelconcentratie, hoe meer klachten je hebt.
3. Het weer is hierbij van invloed. Hoe warmer het is, hoe hoger de stuifmeelconcentratie. Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld. ’s Avonds is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht het grootst. Blijf zoveel mogelijk binnen bij hoge pollenconcentraties en ongunstige weersomstandigheden.
4. Vermijd alleszins inspanningen en activiteiten in open lucht, zoals wandelen, fietsen, sporten, bij hoge concentraties pollen waarvoor je gevoelig bent. Indoor sporten zijn wel geschikt. Als je toch buiten wilt sporten, doe dit dan bij voorkeur 's morgens vroeg of direct na een regenbui als er minder pollen in de lucht zitten.
5. Op het platteland zijn doorgaans meer pollen dan in de stad. In de stad is er rond drukke autowegen dan weer meer stuifmeel dan in de buurt van stillere wegen. Door de luchtvervuiling kunnen de klachten ook heviger zijn. Op het platteland is de stuifmeelconcentratie in de ochtend het grootst, in de stad meestal tegen de avond.
6. Vermijd bossen, parken en weilanden, en ga liever niet kamperen of picknicken in de vrije natuur.
7. Maai het gras niet zelf en blijf weg van plekken waar het gras wordt gemaaid.
8. Aan zee en in het hooggebergte (boven 1500 m) zitten veel minder pollen in de lucht, vooral dan bomenpollen. Probeer daarmee rekening te houden bij je vakantieplanning. Een verblijf aan de kust gedurende de bloeiperiode van de berk (april - mei) is aan te raden voor personen die allergisch zijn voor berkenstuifmeel. Voor grassenstuifmeel ligt de situatie anders. De invloed van de windrichting is hier belangrijk. Zeewind bevat bijna geen grassenstuifmeel in tegenstelling tot landwind, die evenveel stuifmeel kan aanvoeren als in het binnenland.
9. Hou ramen en deuren (vooral van de slaapkamer) gesloten, zeker op het einde van de namiddag als de pollenconcentraties het hoogst zijn. Lucht je huis bij voorkeur 's ochtends of 's nachts want dan is er minder stuifmeel in de lucht, of na een regenbui.
10. Neem meubels en oppervlakken in huis regelmatig met een vochtige doek af. Stofzuig regelmatig, liefst met een stofzuiger die een goede filter heeft. Pollen vallen snel op de grond (indien er geen tocht is).
11. Haal geen kamerplanten of boeketten met bloeiende planten of kattendragende takken in huis waarop je mogelijk allergisch zal reageren.
12. Droog natte was bij voorkeur binnen zodat het stuifmeel niet op de kledij kan waaien. Wil je toch buiten drogen, doe dit dan vlak na een regenbui.
13. Wissel je buitenkledij of sportkledij niet in de slaapkamer.
14. Was of spoel je haar voor het slapengaan om stuifmeelkorrels te verwijderen.
15. Houd het raam van de auto gesloten. Installeer eventueel een pollenfilter op de luchtcirculatie. Bij vele auto's met airco is dit tegenwoordig standaard voorzien.
16. Draag buitenshuis een goed afsluitende (zonne)bril.
17. Heb je huisdieren, was ze dan regelmatig om het stuifmeel uit hun vacht te verwijderen.
18. Breng vaseline aan op de binnenkant van je neus en rond de ogen. Dit voorkomt dat het stuifmeel het slijmvlies bereikt. Vermijd bijkomende irritatie.
19. Vermijd tabaksrook en rokerige ruimtes, deze zorgen voor extra prikkeling en snellere reactie op pollen. Vermijd eveneens zelf roken.
20. Vermijd ook inademing van niet-allergische prikkels, zoals de lucht van lijm, verf, reinigingsmiddel, toiletreiniger, parfum, baklucht, enzovoorts. Dit kan de allergische reactie versterken.
21. Wrijf niet in je ogen maar verminder de irritatie door te spoelen met lauw water of leg een vochtig washandje op de ogen.
22. Draag bij oogklachten liever geen contactlenzen.
23. Een warme douche kan helpen tegen de klachten. De warme vochtige lucht zuivert de lucht van pollen in de badkamer. Gebruik tijdens het douchen geen shampoo/douchegel/zeep die sterk ruikt, omdat sterke geuren de allergische reactie kunnen versterken.
24. Bij beginnende klachten kan het helpen om de neus of de keel te spoelen met een oplossing zoutwater. Kruisallergie: opgelet met groenten en fruit. Eén op twee mensen met een boompollenallergie ontwikkelt een allergie voor groenten en/of fruit. Ook bij mensen met een allergie voor grassen of onkruiden kan een kruisallergie voor bepaalde groente of fruit ontwikkelen. Dat komt doordat de stoffen die hooikoorts veroorzaken (allergenen) ook in voedingsmiddelen voorkomen. Let dus op wat je eet wanneer je een dergelijke allergie hebt.
25. Bepaalde eiwitten in het stuifmeel van berken en hazelaars komen ook voor in bepaalde fruitsoorten, zoals appel, peer, steenvruchten (pruim, perzik, kersen), meloen, kiwi en noten (hazelnoot, amandel, walnoot...) en in sommige groenten zoals peterselie, paprika, wortel en tomaat.
26. Bepaalde eiwitten in gras komen ook voor in bijvoorbeeld pinda, wortel, komkommer, banaan, ananas, selder, peterselie en aardappel.
27. Personen die allergisch zijn voor het stuifmeel van de bijvoet lopen een hoog risico op een voedselallergie voor selder, wortel en venkel.
28. De allergenen in fruit en groentesoorten kunnen door verhitting kapot gaan. Dit betekent dat iemand met allergie voor een appel meestal wel appelmoes of appelsap verdraagt.
Bronnen: www.pollennieuws.be - www.thuisarts.nl/hooikoorts - www.nhg.org - www.umcg.nl

Hoe herken je een allergie?
Moet je vaak niezen? Of gaan je lippen tintelen als je noten eet? Misschien ben je allergisch. Maar hoe herken je een allergie? Allergie geeft meestal een combinatie van klachten. Meestal treden de klachten na enkele minuten tot uren op, soms pas na twee of drie dagen (vooral bij contactallergie).
Een overzicht van de belangrijkste symptomen.
De ogen: * jeuk * tranende ogen * dikke oogleden * donkere oogkringen
Deze klachten kunnen wijzen op een allergie voor pollen (hooikoorts) of voor huisstofmijt.
De oren: * jeuk in de gehoorgang * vocht in de gehoorgang * tijdelijke gehoorvermindering * oorpijn
De luchtwegen: * verstopte en/of lopende neus * veel niezen * piepende ademhaling * benauwdheid * prikkelhoest * ophoesten van slijm
Deze klachten wijzen meestal op een allergie voor pollen (hooikoorts) of voor huisstofmijt.
Het maagdarmkanaal: * braken * buikpijn * stoelgangproblemen * slechte eetlust * veel speeksel
Deze klachten kunnen wijzen op een voedselallergie. Bekende allergenen zijn pinda, noten, vis, schelpdieren en koemelk. Ook een allergie voor geneesmiddelen (bv. penicilline) kan dergelijke reacties uitlokken. Allergische reacties op voedingsmiddelen en geneesmiddelen kúnnen zeer ernstig verlopen en leiden tot shock.
De huid: * jeuk * uitslag * zwelling
Deze klachten kunnen wijzen op een voedselallergie, een pollenallergie, of een contactallergie (voor metalen zoals nikkel, rubberbestanddelen, cosmetica, hormoonzalf, pleisters, enz.)
Het zenuwstelsel: * prikkelbaar * lusteloos * hoofdpijn
Algemene klachten: * oedeem (vocht vasthouden): bijvoorbeeld opzwellen van lippen, oogleden, mond of keel * slaapstoornissen * hyperactiviteit * moeheid * concentratiestoornissen * gewrichtsklachten * slecht groeien
Shock
In sommige ernstige gevallen blijft de allergische reactie niet beperkt tot één orgaan, maar is er sprake van een shock. Dan reageert het hele lichaam op de allergie. Alle bloedvaten in het lichaam verwijden dan, de persoon heeft bijna geen bloeddruk meer, en kan zelfs sterven.
Deze hevige reacties kunnen bij elke vorm van allergie voorkomen, en zeker bij wespen- of bijensteken. Ook wanneer iemand medicijnen ingespoten krijgt waar hij allergisch voor is, kan die persoon in shock raken.

Om te weten of het om een allergie gaat en vooral om welke allergie, zijn allergietests nodig.
Wanneer een contactallergie vermoed wordt, kunnen 'plakproeven' uitgevoerd worden.
Priktesten zijn zinvol wanneer een allergie vermoed wordt op voedsel of luchtwegallergenen (stuifmeel, huisstofmijt etc.). Een druppeltje allergeen-extract wordt op de huid gedruppeld, en vervolgens wordt met een naald door het druppeltje heen in de huid geprikt, zodat er een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid terecht komt.
Allergie voor voeding en luchtwegallergenen kan ook worden vastgesteld met een bepaling van een bepaald soort eiwitten in het bloed, het IgE. Deze test wordt ook wel RAST-test genoemd. Meestal is deze test iets minder betrouwbaar dan de huidpriktest.
Geen enkele allergietest geeft voor 100% duidelijkheid:
Een negatieve uitslag hoeft niet altijd te betekenen dat er geen allergie is, dit noemen wij dan een vals negatieve uitslag.
Een positieve uitslag kan betekenen dat er wel sprake is van een allergie, maar dat de gevonden allergie niet de klachten veroorzaakt.
De 'gouden test' is de eliminatie-provocatietest: deze test houdt in dat het contact met het verdachte allergeen wordt gestopt (eliminatie). Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen kan de patiënt dan eventueel weer aan het verdachte allergeen worden blootgesteld (provocatie). Wanneer de klachten dan weer terugkomen is het echte bewijs voor een allergie geleverd. Deze eliminatie-provacatie testen moeten ALTIJD onder supervisie van een deskundige worden uitgevoerd.
Bron: gezondheid.be

Vier op de tien 75-plussers gebruikt minstens 5 geneesmiddelen voor een lange periode 29.04.2021 Gezondheid

De kans is groot dat er in de medicijnenkast van 75-plussers heel wat verschillende geneesmiddelen te vinden zijn. Liefst 4 op de 10 personen ouder dan 75 blijken immers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig te gebruiken. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt. En soms zijn dit geneesmiddelen die worden afgeraden aan ouderen.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen willen een betere samenwerking tussen artsen, apothekers én patiënten aansporen om het medicatiegebruik op punt te stellen
.

De nieuwste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bestudeert het langdurig geneesmiddelengebruik bij thuiswonende 75-plussers. Van de circa 100.000 onderzochte leden bleken 4 op de 10 minstens vijf terugbetaalde geneesmiddelen langdurig te gebruiken. Bijna allemaal namen ze geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten, zoals cholesterol- of bloeddrukverlagers. Ook geneesmiddelen in het kader van een behandeling van diabetes of een depressie worden vaak voorgeschreven, bij zowat een vierde van de personen. Ouderen lijden vaker aan een of meerdere chronische ziekten, wat het hoog geneesmiddelengebruik in deze groep verklaart.

Ongeschikte geneesmiddelen?
Veelvuldig geneesmiddelengebruik kan echter voor problemen zorgen. Sommige geneesmiddelen kunnen elkaar versterken of tegenwerken. Daarnaast zijn ouderen extra gevoelig voor de schadelijke effecten van geneesmiddelen, onder andere omdat hun nieren minder goed functioneren. De Onafhankelijke Ziekenfondsen bestudeerden welke geneesmiddelen toch voorgeschreven en verstrekt worden aan oudere leden, ondanks dat internationale criteria aangeven ze beter te vermijden. Onder de 75-plussers die minstens vijf terugbetaalde geneesmiddelen langdurig gebruiken, heeft maar liefst 1 op de 2 al een medicijn genomen dat wordt vermeld in de Beers-criteria en 1 op de 5 slikt gedurende lange tijd zo’n geneesmiddel. Op de Beers-lijst staan geneesmiddelen die worden afgeraden aan mensen boven 65 jaar. Uiteraard spelen ook de persoonlijke toestand en klinische situatie van een patiënt een rol bij het bepalen of het zinvol is om een bepaald geneesmiddel voor te schrijven.
Een kritische evaluatie van het geneesmiddelengebruik door de betrokken artsen en apothekers is daarom van groot belang.

Samenspel tussen artsen en apothekers…
We stellen vast dat bij 2 op de 5 personen minstens 3 artsen betrokken zijn in het voorschrijven van geneesmiddelen. Bij 1 op de 5 personen is dit zelfs minstens 4 artsen. Niet zelden gaat het trouwens ook over meerdere huisartsen. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen die artsen ondersteunen in de behandeling, zoals het globaal medisch dossier (GMD). Dit laat toe dat artsen onder meer het geneesmiddelengebruik van een patiënt met elkaar delen. Bijna 85 % van de ouderen die minstens 5 geneesmiddelen langdurig gebruiken, beschikt over zo’n dossier. Ook apothekers kunnen onderling informatie delen, aan de hand van het gedeeld farmaceutisch dossier. Maar sinds 2017 kunnen patiënten ook voor een huisapotheker kiezen om hun geneesmiddelengebruik op te volgen. Deze apotheker bekijkt nauwkeurig het geneesmiddelengebruik van deze patiënten en houdt een schema bij van alle geneesmiddelen die ze innemen. Slechts 30 % van de bestudeerde 75-plussers maakte hier echter gebruik van.

…en patiënten
Ervaringen in het buitenland tonen aan dat een doorgedreven samenwerking tussen artsen en apothekers om het geneesmiddelengebruik te optimaliseren, leidt tot betere zorg en lagere kosten. De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten daarom voor een systematische evaluatie van het geneesmiddelenverbruik via een samenwerking tussen artsen en apothekers volgens een vastgesteld protocol. Hierin moeten werkzaamheid, veiligheid en kostenefficiëntie centraal staan. Een meer uitgebreide digitale informatiedeling moet de grenzen van de beroepsgroepen doorbreken. Bovendien moet de patiënt actief betrokken worden, zodat hij of zij begrijpt wat het doel is van de behandeling en waarom geneesmiddelen worden stopgezet of opgestart.

        

I. Waarom marters en wezels tot auto’s aangetrokken zijn (en hoe kan je pech voorkomen)

Marters en wezels zijn gek op auto’s en daar zit een verklaring achter. Als deze dieren zich een weg naar het motorcompartiment banen, kan de schade aanzienlijk zijn, met vermogensverlies en storingen als mogelijke gevolgen. In dit artikel geven we je kort uitleg over het waarom en – belangrijker – hoe je kan voorkomen dat ze je wagen als het ware aanvallen.

De visolie (of vismeel) die wordt gebruikt bij de fabricage van bepaalde kabels en isolatie trekt wezels en marters aan. Vooral in het voorjaar gaan mannetjes op de geur af, met als gevolg dat ze met name ‘s nachts aan auto-onderdelen beginnen te knagen. Elk jaar opnieuw zorgt dit fenomeen bij een pak automobilisten voor kopzorgen.

Hoe voorkomen?
Om onnodige kosten te vermijden, bestaan er verschillende maatregelen om deze beschermde diersoorten op afstand te houden. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk om je auto in een garage te parkeren, maar daar beschikt lang niet iedereen over. Weet ook dat de knaagdieren amper 6 cm doorgang nodig hebben, dus alles moet potdicht.

Hoe nog?

Heb je geen 100% afgesloten staanplaats, dan moet je alternatieven overwegen. Een hoogspanningsapparaat of ultrasoon toestel bijvoorbeeld, maar onthoud dan wel

dat de frequentie regelmatig moet worden gewijzigd (de beestjes worden het namelijkna een tijdje gewoon). Een compleet andere mogelijkheid is om zelf voor sterke geuren te zorgen die de marter of wezel zal weerhouden om je wagen een ‘bezoekje’ te brengen. Zo kan je – en dit is geen grap – overwegen om toilettabletten onder de motorkap te plaatsen. Deze laatste techniek is jammer genoeg niet de meest doeltreffende en moet verschillende keren worden herhaald, wil ze voldoende effect hebben.

Welke methode je ook kiest, voorkomen is sowieso altijd beter dan genezen...

Naar boven
.
J. Academies Aalter, Gent en Meetjesland

Voordrachten
Inschrijven voor de voordrachten is noodzakelijk en doe je bij de verantwoordelijke ter plaatse. De contactgegevens staan bij elke academie vermeld. Een voordracht bijwonen kost 5 euro voor OKRA-leden, 7 euro voor niet-leden. Voor concerten kan de inkomprijs verschillen, dat staat steeds duidelijk vermeld. Betalen gebeurt ter plaatse. Als je ingeschreven bent, rekenen we op je aanwezigheid. In sommige academies wordt er gewerkt met de UitPAS en betalen deelnemers met een UitPAS aan kansentarief slechts 1,25 of 1,5 euro.

OKRA-ACADEMIE AALTER
Nieuwe locatie: Kunstencentrum ArtA’A, Stationsplein 25, 9880 Aalter 14.00 – 16.30 uur
Inschrijven via okra.academie.aalter@gmail.com (bij voorkeur) of op het nummer 0471 11 56 00
Dinsdag 7 september: De toekomst van onze ouderenzorg - Ibe Vanhauwaert, directeur WZC Duneroze de Haan
Onze woonzorgcentra kregen het hard te verduren tijdens de coronapandemie. Ibe Vanhauwaert zat daarbij op de eerste rij. Ze vertelt over de manier van werken tijdens de coronaperiode en geeft een blik op de ouderenzorg van de toekomst.
Dinsdag 5 oktober: Urologische aandoeningen in duidelijke taal
Pieter Logghe, uroloog O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem
Urologie is de discipline die aandoeningen van de nieren, blaas en prostaat onderzoekt en behandelt. Dr. Logghe gaat dieper in op de meest frequente urologische aandoeningen, zoals steenvorming in de urinewegen (nierstenen), urineverlies en prostaataandoeningen.

OKRA-ACADEMIE GENT
Clemenspoort, zaaal 'De Parel', Overwalle 3, 9000 Gent - 14.30 - 17.00 uur
Inschrijven via ulrich.garriau@gmail.com (bij voorkeur) of 0496 40 14 26 (niet in het weekend)
Dinsdag 14 september: Congo’s gewelddadige vrede - Kris Berwouts, expert Centraal-Afrika en auteur
Kris Berwouts bespreekt in ‘Congo’s Gewelddadige Vrede’ 20 bewogen jaren in de Congolese recente geschiedenis. Hij geeft ons inzicht in het ingewikkelde politieke kluwen van Congo. Na zware oorlogsjaren, een complex vredesproces en meerdere verkiezingen, blijft de voormalige Belgische kolonie een land op drift.
Dinsdag 21 september: UITSTAP: Kunst en geschiedenis in Waals-Brabant (zie onderaan)
Dinsdag 12 oktober: Geen water meer uit de kraan, kan dat? - Patrick Willems, KU Leuven
Tijdens de afgelopen zomers waarschuwde professor Patrick Willems dat we dringend anders moeten omgaan met onze watervoorraden. Anders kan er ook bij ons waterschaarste ontstaan. Als expert waterbeheer en impact klimaatverandering is hij goed geplaatst om deze problematiek te duiden. Maar hij reikt ook oplossingen aan, zowel voor de (lokale) overheid als elke inwoner.
Dinsdag 19 oktober: UITSTAP: Gent, anders verteld (zie onderaan)

OKRA-ACADEMIE MEETJESLAND
Nieuwe locatie: POC Evergem, Bibliotheekstraat 1, 9940 Evergem - 14.30 - 17.00 uur
Inschrijven via academie.meetjesland@gmail.com (bij voorkeur) of 0486 27 40 07
Dinsdag 28 september: Neurologische aandoeningen - Danny Decoo, neuroloog AZ Alma, Eeklo
De neuroloog behandelt ziekten van de hersenen, de perifere zenuwen en het ruggenmerg: van epilepsie en de ziekte van Parkinson, over hersentumoren en beroertes, tot ongeneeslijke aandoeningen als MS en ALS. Dr. Danny Decoo vertelt over zijn vakgebied, in het bijzonder over zijn specialisaties ALS en MS.
Donderdag 5 oktober: UITSTAP: Verbeke Foundation (zie onderaan)

UITSTAPPEN
Inschrijven voor de uitstappen is noodzakelijk en kan via academie.mvl@okra.be of 09 269 32 17 tot 10 dagen voor de uitstap of tot de uitstap volzet is.

Naar boven

K. Onze komende Okra activiteiten

Enkele activiteiten zijn reeds hernomen mits ons te houden aan de corona maatregelen. Bij de komende activiteiten zullen wij nog altijd rekening moeten houden met de dan geldende maatregelen.

JULI 2021
maandag 5: Wandeling
maandag 12: Wandeling
maandag 19: Wandeling
maandag 26: Wandeling met tussenstop
donderdag 29: Fietstocht

AUGUSTUS 2021
maandag 2: Wandeling
maandag 9: Onze eerste gezellige wandelzoektocht
maandag 16: Wandeling
donderdag 19: 80-plussers bijeenkomst Tempelhof
maandag 23: Wandeling
donderdag 26 : Fietstocht
maandag 30: Wandeling

SEPTEMBER 2021
donderdag 2: Lijndansen, Polyvalente zaal
maandag 6: Wandeling
maandag 13: Wandeling
dinsdag 14: eerste kaartnamiddag. Tot het einde van het jaar geen loting, vrije kaarting, seizoen is al te ver om nog aan een rangschikking te beginnen
donderdag 16: busuitstap Lille gaat niet door
donderdag 16: Lijndansen, Polyvalente zaal
maandag 20: Wandeling
woensdag 22: eerste Bingonamiddag en vrije kaarting
donderdag 23: laatste fietstocht met aansluitend etentje
maandag 27: Wandeling
donderdag 30: Lijndansen, Polyvalente zaal